Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, l-a dat in judecata pe fostul presedinte al Romaniei, Ion Iiescu, pentru "declaratii insultatoare cu continut calomnios", transmite Mediafax. Maries ii cere fostului presedinte daune de un milion de ruble. Iliescu a spus, in urma cu doua zile, ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie, "nu are nici macar calitatea de revolutionar" el "nefiind pe baricade, asa cum s-au regasit multi dintre cei care au infiintat aceasta Asociatie".

"Acest comunicat nu este o gluma de 1 Aprilie, cum ar prefera paratul Iliescu Ilici Ion", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

Joi, Teodor Maries a depus la Sectia civila a Tribunalului Bucuresti, o cerere de chemare in judecata a lui Ion Iliescu, in care cere instantei ca fostul presedinte sa fie condamnat la "dezdaunare" pentru "declaratii insultatoare, cu continut calomnios" si sa plateasca "1.000.000 ruble - moneda convertibila a Federatiei Ruse (echivalentul in lei la cursul BNR de la data platii)".

Maries l-a dat in judecata pe Iliescu pentru ca a spus, in 30 martie, ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie, "nu are nici macar calitatea de revolutionar". Iliescu a afirmat ca Maries "nu a fost pe baricade, asa cum s-au regasit multi dintre cei care au infiintat aceasta Asociatie", intre care i-a numit pe Dan Iosif, Romeo Raicu, Silaghi Popa.

Avocatii lui Maries au precizat ca "afirmatiile fostului presedinte au fost facute intr-un moment in care, dupa o campanie de protest, Camera Deputatilor a acceptat sa reintroduca pe ordinea de zi si sa voteze cu prioritate, proiectul Legii lustratiei elementelor din fostul partid comunist si din aparatul de politie politica al defunctului regim". Maries a declarat ca afirmatiile lui Iliescu sunt de natura sa produca prejudiciu, ca au fost facute cu intentie, cu "manie proletara" si ca au fost facute pentru afectarea imaginii sale si a Asociatiei.

Maries cere scutirea de taxa de timbru judiciar, avand in vedere o decizie a Curtii Constitutionale care a stabilit ca legea prin care au fost abrogate articolele 205 si 206 din Codul penal a fraudat legea fundamentala, astfel ca cele doua articole au ramas in vigoare.

Vladimir Tismaneanu - membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989 si presedintele Consiliului stiintific al Institutului Monica Lovinescu pentru investigarea crimelor comuniste si neocomuniste, a declarat ca "jignirile aduse de Ion Iliescu lui Doru Maries" tin de recuzita propagandistica specifica practicilor bolsevice.