Presedintele Traian Basescu a declarat joi dimineata, inainte de plecarea spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la Consiliul European de primavara, ca Romania nu sustine obiectivul de reducere cu 30% a emisiilor de carbon pana in 2020, ci ramanerea in tintele initiale ale UE, care vizeaza diminuarea cu 20%, informeaza Agerpres.

"La nivelul UE s-a incercat, pentru conferinta de la Copenhaga de la sfarsitul anului trecut, acreditarea unei tinte mult mai ambitioase, adica reducerea cu 30% pe cele trei paliere, si nu cu 20. Romania nu va sustine abordarea unui astfel de obiectiv, 30-30-30, ci vom sustine ramanerea in obiectivele initiale ale UE. Este lesne de inteles. Suntem o tara care se dezvolta si, oricum, obiectivul 20-20-20 este destul de dificil pentru Romania si costisitor", a declarat Traian Basescu.

"Exista un punct cu miza extraordinar de mare, pe agenda reuniunii: noua strategie a Uniunii Europene 2020, daca vreti, strategia de continuare a strategiei Lisabona si care va prefigura obiectivele europene pe urmatorii 10 ani", a continuat Train Basescu.

Potrivit presedintelui, printre subiectele ce vor fi discutate in cadrul intalnirii se afla crearea de locuri de munca, cresterea economica, identificarea noilor linii de actiune a Uniunii Europe pentru viitoarele negocieri privind schimbarile climatice, stabilirea de obiective pentru reuniunea G20 de la Toronto si mentinerea competitivitatii economice a Uniunii.

Potrivit administratiei prezidentiale, Traian Basescu va participa, in prima zi a vizitei la Bruxelles, la lucrarile Summit-ului Partidului Popular European, care are pe agenda pregatirea Consiliului European. In dimineata zilei de vineri, 26 martie, seful statului va avea o intalnire cu presedintele Guvernului Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, reuniune care se inscrie in cadrul consultarilor bilaterale pe care statul care detine Presedintia rotativa a Consiliului UE le are cu restul statelor membre, in vederea prezentarii prioritatilor privind agenda europeana.