Judecatorul Florin Costiniu, unul dintre numele din stenogramele cazului Voicu, a coordonat ghidul de aplicare al Codului deontologic al magistratilor. In lucrarea sa, Florin Costiniu spune ca nu este deontologic ca magistratii sa discute dosare cu parlamentarii. Din stenogramele cazului Voicu rezulta ca judecatorul Costiniu si-a incalcat propriile recomandari din Codul Deontologic: a vorbit despre pronuntarea unor anumite solutii intr-un dosar la Curtea Suprema cu senatorul PSD, Catalin Voicu si cu omul de afaceri, Costel Casuneanu.

  • “Astfel, nu este suficient ca un judecator sa fie liber fata de orice relaţii, partinire sau influenta inadecvata, ci trebuie de asemenea sa para astfel in fata unui observator rezonabil. In caz contrar, increderea in justitie poate fi subminata”, fragment din Florin Costiniu, Deontologia profesiei de magistrat. Repere contemporane

Judecatorul Florin Costiniu de la Curtea Suprema, sotul Vioricai Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania a semnat mai multe lucrari de specialitate care se refera la deontologia magistratilor. Judecatorul care a fost surprins in stenogramele dosarului Voicu a coordonat chiar Codul deontologic al magistratilor, Ghid de aplicare, lucrare realizata de Asociata Magistratilor din Romania.

Iata ce prevede Capitolul independenta judecatorului al codului deontologic coordonat de judecatorul Florin Costiniu: “In cazul in care un parlamentar ii scrie unui judecator si il informeaza despre interesul sau de partea unui impricinat pentru un rezultat rapid si corect in dosarul de divort si custodie al impricinatului, judecatorul nu poate raspunde scrisorii decat informand parlamentarul (sau preferabil ca altcineva sa informeze parlamentarul din partea judecatorului), ca principiile conduitei judiciare ii interzic sa primeasca, sa ia in considerare sau sa raspunda unor astfel de comunicari.

Domeniul interdictiei include raspunsul la solicitarea de informatii cu privire la stadiul unui caz sau data la care se preconizeaza sa fie luata o decizie, deoarece aceasta ar crea aparenta ca parlamentarul este capabil sa influenteze judecatorul sa accelereze o decizie si astfel sa obtina tratament preferential pentru una dintre parti.”

Iata insa ce arata stenogramele cazului Voicu:

Casuneanu Costel: Buna seara, am onoarea, sa traiti!

Costiniu Florin: Domnu...imi pare rau ca trebuie sa nu va dau o veste buna. Dar dupa ce s-a ....in fond, dupa casare s-a mentinut solutia de la Curtea de Apel. Vreau sa va spun ca mie-mi, imi tremura nu numai vocea, imi tremura mainile de...nervi si de indignare pentru ce s-a intamplat. Credeti-ma ca fratele dumneavoastra care e langa mine si cu mine am facut nu ce era omeneste posibil, mai mult decat atat. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Ma jur pe nepotii mei!

Casuneanu Costel: Nu. Stati domne linistit, vezi....

Costiniu Florin: Am si eu nepoti. Domnu' deci vreau sa va spun si cum sa spun am o nepotica de patru luni si unu de doi ani si noua luni. E Dumnezeu deasupra nu ce era omeneste posibil, mai mult decat ar fi fost omeneste posibil. Din pacate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din Ploiesti a facut pactul cu diavolul, probabil pe bani multi iar celelalte doua, mai tematoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de asa....au fost fortate pur si simplu sa....

Casuneanu Costel: Incorect, total incorect.

In prefata semnata de judecatorul Costiniu se mai arata si ca judecatorii nu trebuie sa intervina pe langa colegii sai pentru a influenta solutionarea vreunui dosar: “Niciun factor extern – fie guvern, grup de presiune, individ sau chiar alt magistrat, nu trebuie sa intervina sau sa incerce sa intervina in modul in care un judecator sau procuror solutioneaza un caz si ia o decizie.”

Costiniu Florin: Total, total. Este o mizerie, o batjocura. Vom vedea ce remedii juridice a...mai sunt, ce anume se mai poate face, dar asta as vrea sa retineti si va spun este un Dumnezeu care le stie pe toate. Nu, nu ceea ce era indeobste de facut pentru a ajuta un prieten, un frate. Mai mult decat atat. Si cand o sa veniti o sa am rugamintea sa ne intalnim o jumatate de ora sa bem un pahar de apa impreuna...

Casuneanu Costel: Cu mare pla...

Costiniu Florin: Si sa va povestesc ca, repet, a...daca nu fac atac cerebral in urmatoarea ora, nu mai fac niciodata. Nu fac niciodata pentru ca s-a dat o solutie, nu, eu va spun acuma pe telefoanele astea ascultate, superascultate... S-a dat o solutie stramba, cu totul si cu totul alte considerente decat dreptatea, decat legea, decat tot.

Casuneanu Costel: Asta e....

Costiniu Florin: Una dintre doamne, desi a fost rugata la cel mai inalt nivel cu putinta, a preferat argintii, cum se spune. Iar celelalte doua, de frica si terorizate de asta care-i mai batrana, care a fost presedinta de tribunal, care nu stiu ce, le-a....asa amenintate cu DNA, cu dracu sa le ia. Deci va spun, am avut inclusiv la opt jumatate, azi de dimineata, ultima, ultima discutie si am fost incredintat pana acum la sase seara ca totul va fi nu bine, ca va fi legal, ca va fi normal, ca va fi in acord cu omenia si dreptatea. Va spun, nu, nu fac pe nebunul.

Intr-o alta lucrare de specialitate Deontologia profesiei de magistrat. Repere contemporane Florin Costiniu vorbeste despre independenta judecatorilor si despre cum acestia trebuie sa reprezinte repere morale. "Independenta judecatoreasca presupune impartialitate absoluta din partea judecatorilor. Independenta judecatoreasca este o dezvoltare a principiului fundamental conform caruia nimeni nu poate fi judecator in propriul sau proces. Astfel, nu este suficient ca un judecator sa fie liber fata de orice relaţii, partinire sau influenta inadecvata, ci trebuie de asemenea sa para astfel in fata unui observator rezonabil. In caz contrar, increderea in justitie poate fi subminata”, fragment din Florin Costiniu, Deontologia profesiei de magistrat. Repere contemporane

In prefata ghidului de aplicare a codului deontologic al magistratului Florin Costiniu explica si cum judecatorii care calca stramb trebuie blamati:

  • Statutul social si moral al magistratului implica si presupune un mare numar de restrictii, limitari, constrangeri si riscuri asumate, o conduita generala constanta la standarde etice si profesionale de cea mai inalta valoare, cu aplicabilitate permanenta, atat in exercitarea propriu-zisa a functiilor cat si in comportamentul relational social-privat.
  • Pentru profesie, dar si pentru societate, sunt esentiale imaginea si credibilitatea, ca si mentinerea unui inalt nivel de exemplaritate. In acest scop, colectivitatea profesionala insasi trebuie sa-si edifice si consolideze standardele morale, iar sanctiunea incalcarii lor sa se exprime printr-o atitudine transanta de blam si dezaprobare din partea celor in mijlocul carora s-a produs abaterea.
  • Sub aspectul sanctiunilor posibile, diferentele sunt la fel de pregnante: incalcarea normelor deontologice are ca efect blamul profesional, moral, dezaprobarea colegilor cu privire la conduita, in timp ce abaterea disciplinara poate conduce, in functie de gravitate, la cu totul alte consecinte, sub forma raspunderii juridice, pana la cea mai severa, care este indepartarea din profesie. Fragmente din prefata semnata de judecatorul Florin Costiniu, pentru Codul deontologic al magistratului, ghid de aplicare.

Judecatorul Costiniu nu a dorit sa comenteze stenogramele din cazul Voicu in care apare si el. “Nu doresc sa comentez. M-am declarat mereu impotriva telejustitiei si am in continuare incredere in institutiile statului ca-si vor face treaba', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, judecatorul Florin Costiniu.