Romania va acorda, pe 31 martie, primele "permisuri" de libera trecere a frontierei pentru cetatenii moldoveni, a anuntat joi premierul Emil Boc, prezent la inaugurarea punctului de trecere a frontierei de la Ungheni. Prezent si el la Ungheni, ministrul de Interne Vasile Blaga a subliniat faptul ca trebuie asigurate "accesuri" la baze de date pentru aderarea la Schengen, potrivit Mediafax.

Acordul privind micul trafic de frontiera incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova a intrat in vigoare pe 26 februarie. Acordul permite rezidentilor din ambele tari, care au domiciliul de cel putin un an intr-o localitate situata in proximitatea frontierei, sa circule fara vize in zona similara ca intindere situata in cealalta tara, pe baza permiselor de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil.

Permisele de mic trafic de frontiera se elibereaza de catre sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau. Titularul permisului de mic trafic de frontiera are dreptul de a ramane pe teritoriul celuilalt stat o perioada neintrerupta de maximum 90 de zile.

  • Punct de trecere a frontierei conform standardelor Schenghen, la Ungheni

Emil Boc a declarat, joi, la Ungheni, ca acest punct de trecere a frontierei, realizat conform standardelor Spatiului Schengen, va disparea atunci cand si Republica Moldova va adera la Uniunea Europeana: "Romania si Republica Moldova au un viitor comun in Uniunea Europeana. Noi abordam cu maxima atentie relatia cu fratii nostri de peste Prut, in primul rand prin faptul ca, la 31 martie, se vor da primele permisuri pentru micul trafic de frontiera, asta inseamna ca aproximativ un milion de cetateni ai Republicii Moldova din 361 localitati eligibile vor putea sa vina sa stea 90 de zile, realizand micul trafic de frontiera specific tuturor tarilor din UE ".

La randul sau, ministrul Vasile Blaga a aratat ca Romania va avea anul viitor, prin aderarea la Spatiul Schengen, cea mai lunga frontiera de est a Uniunii Europene si va trebui sa securizeze granita atat pentru populatia tarii, cat si pentru cei 500 milioane locuitori ai Uniunii.

  • "Nu intamplator am luat si masura relocarii controlului de frontiera de la Nicolina, din doua motive: in primul rand cladirea de la Nicolina este una de patrimoniu si nu o puteam pur si simplu desfiinta, pentru ca observati cate accesuri la cate baze de date trebuie intr-un punct care sa indeplineasca conditiile Schengen, iar pe de alta parte, conform catalogului Schengen, punctul trebuie sa fie aproape de frontiera, ori discutam la Nicolina de 20 kilometri de aici pana acolo", a aratat Vasile Blaga.

Vasile Blaga a mai amintit ca Romania va cheltui in acest an, de la bugetul de stat, aproximativ 200 milioane euro pentru indeplinirea standardelor de aderare la Spatiul Schengen, standarde care urmeaza sa fie verificate in perioada imediat urmatoare de catre o delegatie UE.

Noul punct de frontiera de la Ungheni il inlocuieste pe cel de la Nicolina, care nu asigura conditiile de infrastructura la standarde specifice Spatiului Schengen si nici nu poate fi modificat in acest sens, din ratiuni legate de patrimoniul national.