Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a demisionat din Partidul National Liberal, a anuntat noul presedinte al PNL Maramures, Ioan Hoban, citat de Àgerpres. Anghel a fost arestat in noaptea de miercuri spre joi, dupa ce o instanta l-a condamnat la inchisoare pentru abuz in serviciu. Primarul baimarean a primit o pedeapsa de 2 ani si 6 luni de detentie, cu executare, iar sentinta este definitiva si nu mai poate fi atacata.

Cristian Anghel a fost ales membru al Biroului Politic Central (BPC) al PNL la Congresul Extraordinar al partidului din 6 martie. In perioada martie 2009 - martie 2010 a fost vicepresedinte al partidului.

Mihai Voicu, vicepresedinte al PNL, a declarat dupa condamnarea lui Anghel: "Suntem convinsi ca domnul Anghel va demisiona imediat din toate functiile din partid si din calitatea de membru. In orice caz, exista o prevedere statutara cu privire la pierderea calitatii de membru in aceasta situatie".

Anghel va trebui sa execute pedeapsa de doi ani si sase luni in penitenciar, fara sa mai aiba posibilitatea s-o atace.

Condamnarea este insotita si de interzicerea dreptului de a ocupa sau de a fi ales intr-o functie publica. De asemenea, Anghel este obligat sa plateasca Primariei Baia Mare un prejudiciu de 394.500 euro, judecatorii mentinand sechestrul asupra bunurilor sale mobile si imobile, instituit in cursul urmaririi penale.

Potrivit portalului eMaramures.ro, Anghel a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dosarul a fost trimis instantei in anul 2006, procurorii propunand condamnarea acestuia la 15 ani de inchisoare, si s-a judecat la Tribunalul Maramures, care a dat un verdict favorabil alesului baimarean. Acesta a fost atacat insa de DNA, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

Procurorii anticoruptie i-au imputat edilului un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro dupa ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achizitionarea unui bloc la pretul de 544.500 euro de la o asociatie familiala. Aceasta din urma cumparase imobilul cu putin timp inainte de a se face tranzactia cu municipalitatea, cu numai 150.000 euro. Proprietarul initial al cladirii sustine ca, inainte de a o vinde asociatiei familiale, trimisese o oferta Primariei Baia Mare, dar nu a primit niciun raspuns.