Deputatul democrat-liberal Marius Dugulescu propune un proiect legislativ pentru interzicerea clonarii si a aplicatiilor biomedicinii care incalca demnitatea omului, informeaza Agerpres. Dugulescu a anuntat miercuri ca, in cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, a fost infiintata o subcomisie pentru Demnitate Umana, prima initiativa a acestei structuri nou-create fiind proiectul de act normativ amintit.

Deputatul spune ca propunerea legislativa este intemeiata pe 'respectarea drepturilor omului' si doreste sa coreleze legislatia nationala cu cea europeana in domeniul biomedicinii. De asemenea, proiectul isi propune 'acoperirea vidului de legislatie in ceea ce priveste interzicerea clonarii atat in scop reproductiv cat si in scop terapeutic'.

Deputatul Dugulescu a explicat ca documentele oficiale in materie - respectiv Conventia privind drepturile omului si biomedicina, precum si Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei - au fost ratificate si de Romania prin legea 17/2001, dar acestea nu contin prevederi care sa interzica clonarea, ci se refera doar la interzicerea crearii de embrioni umani in scopuri de cercetare, precum si la interzicerea interventiei in genomul uman.

Aceasta initiativa legislativa raspunde in opinia lui Dugulescu si imperativelor ce decurg din Declaratia asupra clonarii adoptata de ONU la 16 martie 2005, care face apel la toate guvernele statelor membre sa interzica toate formele de clonare umana, inclusiv tehnicile folosite in cercetarea asupra celulelor stem umane, intrucat acestea ar fi 'incompatibile cu demnitatea umana si protectia vietii umane'.

Germania, Franta si Canada sunt printre cele 23 de state care au interzis clonarea umana, iar Austria, Norvegia si Elvetia au adoptat o pozitie ferma de refuz al oricaror cercetari asupra embrionului uman. De asemenea, in Danemarca este interzisa clonarea, dar sunt autorizate cercetarile asupra embrionului uman a carui varsta este mai mica de 14 zile, o legislatie similara existand si in Suedia.