"Daca nu pastram un control sporit asupra sporurilor, fondul de salarii va fi egal cu bugetul Romaniei", a declarat premierul Emil Boc, dupa ce s-a intalnit cu autoritatile locale la Prefectura Iasi. Una dintre problemele ridicate de premier a fost existenta unor drepturi care nu se regasesc in legile in vigoare, dar care sunt prevazute in contractele colective de munca.

"S-a sesizat de catre Curtea de Conturi ca exista foarte multe contracte colective de munca, incheiate de primarii si sindicate, agentii si sindicate, care contin foarte multe drepturi care nu se regasesc in legile in vigoare; de exemplu, sporul de reintoarcere din concediu sau sporul de zambet. Aceste contracte s-au incheiat intre autoritati, sindicate si nu sunt recunoscute de vreo lege in vigoare", a declarat premierul Emil Boc. Acesta a precizat ca, "daca avem intelepciunea sa ne uitam la sporuri, din resursele economisite putem sa discutam de majorari salariale unitare, peste tot in tara".

Premierul a anuntat ca, in perioada urmatoare, "importante resurse financiare europene vor intra in Iasi". Printre obiectivele enumerate de Emil Boc pentru aceasta zona se afla aeroportul din Iasi, modernizarea bulevardelor, centura ocolitoare a orasului, investitiile in sectorul imobiliar si proiectele de mediu. "Am avut o discutie cu sindicatele, o discutie pragmatica si buna. Nu avem interese divergente. Interesul nostru este sa aplicam corect si unitar legile si sa asiguram resurse financiare corecte si echitabile celor care muncesc legal", a continuat premierul.

Joi, premierul Emil Boc se va afla la Suceava, unde va discuta cu autoritatile din zona si va vizita santierul de constructie a soselei de centura a municipiului. Joi dupa-amiaza, premierul se va intoarce la Iasi, unde va vizita Fabrica Antibiotice, impreuna cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila.