Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, la a doua runda de consultari cu partidele pe tema modificarii Constitutiei (la care participa reprezentantii PSD, PNL si cei ai PC) ca este de acord cu propunerea ca interdictia de a se trece de la un grup parlamentar la altul sa fie inclusa in Constitutie, insa l-a intrebat pe Victor Ponta: "Daca va framanta asa de tare, cum de stati langa domnul Dragnea, care vine de la PD?"

Declaratiile lui Traian Basescu la incheierea consultarilor de la Cotroceni:

  • Toate partidele care s-au aflat astazi la consultari, partidele din opozitie, apreciaza ca necesara revizuirea Constitutiei.
  • De asemenea, intr-o forma sau alta, niciun partid nu respinge ideea ca optiunea romanilor de la referendum trebuie respectata.
  • Toate partidele sunt in consens si in ceea ce priveste ideea reformei statului.
  • Sunt deschis la orice tip de negocieri si mediere, mai putin in ceea ce priveste optiunea romanilor pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.
  • Este evident pentru toti romanii ca statul trebuie modernizat si simplificat.
  • Atmosfera de la discutiile cu partidele a fost foarte buna si sper sa fie de natura sa creeze acel climat favorabil pentru a duce aceasta misiune a modernizarii statului la bun sfarsit.
  • Pozitia PSD dupa consultari

Primul lider politic care a iesit de la consultarile cu Traian Basescu a fost Victor Ponta: "Am considerat, si i-am spus presedintelui, ca prioritatea ar trebui sa fie masurile economice si sociale. Daca in timp ce guvernul Boc creste somajul, opreste salariile si pensiile, distruge economic si social Romania, noi discutam despre modificarea Constitutiei, s-ar putea ca romanii sa creada ca traim in alta tara si ca, in loc sa ne preocupe lor, ne preocupa problemele noastre - cum ne organizam ca Guvern si ca Parlament".

"Noi intelegem sa respectam votul dat de romani la un referendum consultativ. Avem nevoie de un parlament cu mai putini parlamentari", a anuntat liderul PSD pozitia partidului sau, lasand insa sa se inteleaga ca PSD este adeptul Parlamentului bicameral.

"PSD sustine si alegerea presedintelui tarii prin vot direct, de catre cetateni, insa presedintele trebuie sa aiba atributii mai clare, pentru a nu mai interveni in activitatea Parlamentului, a Guvernului sau a justitiei", a mai afirmat Victor Ponta. El isi mai doreste si un sistem de vot mai clar si mai corect, la urmatoarele alegeri parlamentare.

Victor Ponta a mai afirmat insa ca "Nu poti sa construiesti un nou sistem politic stand la masa cu cei care reprezinta imoralitatea si traseismul politic".

  • Pozitia PNL dupa consultari

"PNL considera ca modificarea Constitutiei este necesara. Am insistat asupra pozitiei noastre privind republica parlamentara, asupra faptului ca exista o serie de confuzii intre atributiile puterilor din Romania", a declarat Varujan Vosganian, la iesirea de la consultari.

"Bicameralismul este un castig al istoriei Romaniei moderne si intr-o forma noua, trebuie mentinuta cea de-a doua camera reprezentativa pentru structurile administrativ-teritoriale", a adaugat liderul liberal.

"Modificarea Constitutiei nu trebuie facuta pe picior. Este datoria Guvernului sa inlature unele intarzieri in ceea ce priveste agenda publica din anul 2009, iar noul exercitiu de imagine facut astazi de premierul Emil Boc nu le poate inlocui.Nicio tentativa de modernizare a statului nu se poate face fara combaterea saraciei.PNL sustine ca nu exista o prioritate a prioritatilor, trebuie in mod simultan sa actionam atat in plan economic, cat si in plan constitutional", a incheiat Varujan Vosganian.

Reprezentantii PSD, PNL si ai PC au participat, marti, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, la consultari cu seful statului pe tema modificarii Constitutiei. Discutiile pe aceasta tema se reiau dupa ce liderii PSD si cei al PNL au parasit, luni, consultarile pe aceeasi tema cu seful statului. De altfel, liderul PNL Crin Antonescu nu face parte din delegatia PNL prezenta la consultarile de marti.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca isi doreste o prezenta cat mai discreta in viata publica, dar a precizat ca este decis sa apere ceea ce romanii au votat la referendumul din noiembrie 2009 - parlamentar unicameral si reducerea numarului de parlamentari.