Partidul Conservator ii solicita premierului Emil Boc scoaterea UDMR de la guvernare, pentru "atitudinea total neconstitutionala" a doi demnitari ai Guvernului, vicepremierul Marko Bela si ministrul Sanatatii Attila Cseke, a anuntat marti vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, citat de Mediafax.

Cererea vine dupa ce ministrul Sanatatii a fost prezent, luni, la un mars la care a fost afisata o pancarta pe care scria "Tinutul Secuiesc nu este in Romania!", la manifestarile de la Cluj dedicate zilei maghiarilor, in timp ce vicepremierul Marko Bela a trimis, joia trecuta, directorilor de scoli din Targu Mures un document in limba maghiara cu antetul Guvernului.

Vicepresedintele PC a precizat ca nu are "un sentiment negativ" fata de cetatenii de etnie maghiara, insa il nemultumeste faptul ca unii lideri ai UDMR se ocupa "de autonomie si alte lucruri" in loc sa se preocupe de problemele din Harghita sau Covasna.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a luat parte, luni, alaturi de alte 500 de persoane, la un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, urmat de o slujba religioasa oficiata la Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail", cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Participantii la manifestari s-au adunat in fata Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, dupa care au plecat pe jos, incolonati pe sosea, insotiti de Politie si jandarmi. Ei purtau steaguri ale Ungariei, ale secuilor si ale Asociatiei "64 Comitate". Reprezentanti ai Batalionului Secuiesc au afisat un banner pe care scria "Tinutul Secuiesc nu e Romania".

In ceea ce il priveste pe Marko Bela, un director de grup scolar din Targu Mures i-a scris premierului Emil Boc pentru a reclama faptul ca vicepremierul a transmis, in numele Guvernului, o convocare directorilor maghiari in alta limba decat cea oficiala, adica in maghiara.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut insa ca a fost vorba despre invitatii adresate profesorilor, respectiv directorilor de scoli sau directorilor adjuncti de scoli de nationalitate maghiara, invitatii care au fost formulate si trimise in ambele limbi.

  • Gheorghe Funar vrea scoaterea UDMR in afara legii

In acelasi timp, Gheorghe Funar, secretar general al PRM si fost primar al municipiului Cluj-Napoca, ii cere presedintelui Traian Basescu sa organizeze un referendum pe tema scoaterii UDMR in afara legii, precum si incetarea mandatelor publice ale tuturor membrilor acestei formatiuni.

"Presedintele Romaniei are sansa istorica de a anunta public si de a se angaja in realizarea a patru obiective asteptate de toti romani: organizarea unui referendum national pentru scoaterea in afara legii a UDMR si incetarea mandatului din Parlament, din Guvern, din toate institutiile publice centrale si locale a membrilor sau reprezentantilor UDMR, precum si stoparea finantarii din bugetul statului a tuturor ONG-urilor coordonate de UDMR si a publicatiilor in limba ungara din Romania", a declarat Gheorghe Funar marti, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Gheorghe Funar mai cere abrogarea hotararilor de guvern prin care peste 1.000 de localitati din Ardeal au primit si denumiri maghiare, precum si eliminarea "privilegiilor acordate etnicilor unguri din Romania in ultimii 20 de ani, inclusiv a separatismului scolar pe criterii etnice": "Prin aceste patru actiuni va fi inlaturat pericolul unguresc asupra integritatii teritoriale a Romaniei", sustine secretarul general al PRM.

l