Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, luni, demiterea a cinci sefi din organizatiile Arad, Dambovita, Ialomita, Sector 2 si Sector 5. Motivatia oficiala a lui Antonescu a fost ca cele cinci filiale au obtinut rezultate slabe la alegerile prezidentiale. Motivul neoficial al demiterii este ca sefii organizatiilor respective au fost impotriva votului pe liste si l-au sustinut pe Ludovic Orban la Congresul liberalilor. De asemenea, la solicitarea lui Antonescu, Viorel Catarama a fost exclus din PNL.

"Au fost niste decizii de reorganizare la anumite filiale, au fost numite birouri interimare (...) Acolo au existat contestatii in legatura cu mai multe randuri de alegeri, formule care in mod traditional au generat tensiuni. Eu am spus foarte clar si mi-am asumat si aceste propuneri, partidul nu mai poate sa mearga pe logica intrigii, logica micilor impacari, ci pe logica performantelor electorale si trebuie sa gasim formule care si in sectoarele bucurestene, si la Arad, si la Dambovita si la Ialomita sa ne permita sa obtinem increderea si implicit voturile alegatorilor, atatia cati vor fi", a declarat Crin Antonescu, la finalul sedintei Comitetului Executiv.

In locul conducerii celor cinci filiale au fost numite birouri interimare si oameni fideli lui Antonescu. Astfel, la organizatia PNL sector 2 a fost numit presedinte interimar Mariana Campeanu, la organizatia PNL sector 5 - Cristian Olteanu, la PNL Arad Mihai Calimente, la organizatia PNL Dambovita Daniel Chitoiu iar la organizatia Ialomita Ioan Martin.

Fostul prim-vicepresedinte al PNL, Ludovic Orban, il acuza pe Antonescu ca a sanctionat optiunea de vot a celor cinci lideri de filiale de la Congres.

"Se fac vinovati de delict de opinie, de a fi fost impotriva listei si alaturi de mine la Congres. Decizia CNEx este nedreapta deoarece nu tine cont de eforturile depuse de colegii mei, de performantele electorale de la alegerile prezidentiale. Se statueaza sanctionarea delictului de opinie la nivel national", a declarat Orban, citat de agentia Agerpres.

Orban sustine ca liderii filialelor de sector au ridicat scorul electoral de la 17% la aproape 29%, depasind trendul de crestere la nivelul PNL.

"Haideti sa fim cinstiti, ati fost la Congres, ati vazut foarte clar ca toti cei cinci presedinti si majoritatile din birourile judetene din aceste filiale au fost alaturi de mine, sunt colegi care s-au implicat in campania prezidentiala si au reusit scoruri care au depasit media scorurilor obtinute de-a lungul timpului in aceste filiale si care primesc ca recompensa pentru efortul depus trimiterea acasa.", a declarat Orban.

Decizia vine in aceeasi zi in care conducerea PNL a decis excluderea lui Viorel Catarama din partid, acuzat ca a "stirbit imaginea partidului" si "a lezat interesele si imaginea partidului".