Referendumul privind parlamentul unicameral si reducerea numarului de membri ai legislativului nu este negociabil intre partide sau intre oameni politici, a declarat luni ministrul Apararii, Gabriel Oprea, la finalul consultarilor dintre presedintele Traian Basescu si grupul independentilor pe marginea modificarii Constitutiei.

"Consideram ca poporul s-a exprimat, 6,7 milioane romani au votat pentru parlament unicameral si 7,7 milioane pentru reducerea numarului parlamentarilor. Consideram ca acest referendum nu mai e negociabil intre partide sau oameni politici", a spus el.

In opinia sa, este nevoie de "o modificare fundamentala" care sa creeze o lege fundamentala "elastica, robusta, care sa reziste in urmatorii 20 - 30 de ani".

Primul pas in indeplinirea acestui deziderat, crede Gabriel Oprea, este "dialogul social, in primul rand cu sindicatele".

"E ca o haina noua care nu trebuie doar imbracata, ea trebuie in primul rand croita", a explicat el.

Marian Sarbu: Punctul de pensie ar trebui sa fie maxim 45% din salariul mediu prognozat

Marian Sarbu, care a parasit PSD dupa Congres pentru a se inscrie la Grupul Independentilor, a preferat sa vorbeasca mai mult despre legea pensiilor si care ar trebui sa fie valoarea punctului de pensie.

"Am folosit acest prilej pentru a discuta despre o prioritate legislativa majora - legea pensiilor", a explicat el, adaugand ca la discutiile de la Cotroceni a fost prezent si premierul Emil Boc.

"Pastrarea calculului punctului de pensie avand ca reper acel 45% din salariul mediu pe economie poate sa pastreze stabilitate si sustenabilitate financiara in conditiile in care textul final va suna 'maxim 45% din salariul mediu prognozat la inceputul anului", a precizat Marian Sarbu, care si-a justificat plecarea din PSD in primul rand pentru faptul ca social-democratii nu au sustinut Legea pensiilor.

El a cerut clasei politice sa "iasa din demagogie" si sa accepte ca "punctul de pensie nu poate fi intotdeauna 45%".

Emil Boc: Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari nu se negociaza

Instituirea legislativului monocameral cu maximum 300 de parlamentari sunt prevederi din viitoarea Constitutie care nu se negociaza, intrucat au fost decise la referendum, a declarat si liderul PDL, Emil Boc, citat de Agerpres.

Emil Boc a spus ca PDL sustine punerea "in practica imediata" a rezultatelor referendumului din 2009 cu privire la reducerea numarului de parlamentari si trecerea la legislativul unicameral.

"PDL apreciaza ca reforma Constitutiei trebuie sa fie continuata si cu alte aspecte de fond, astfel incat la referendumul pentru revizuirea legii fundamentale sa avem un pachet coerent de propuneri pentru imbunatatirea functionarii statului si a modernizarii acestuia", a adaugat premierul.

UDMR sustine un parlament bicameral

UDMR ramane partener in procesul de revizuire a Constitutiei, dar sustine in continuare parlamentul bicameral. Declaratia a fost facuta de vicepresedintele executiv UDMR, Tanczos Barna, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.

"Suntem pentru reducerea numarului de parlamentari, dupa o analiza bine gandita, insa trebuie sa precizam ca suntem consecventi in ceea ce priveste bicameralismul. Romania are nevoie in continuare de un sistem bicameral real, este nevoie de o a doua camera, care sa reprezinte judetele tarii", a explicat Tanczos Barna.

"Am precizat ca, in modernizarea statului, sustinem descentralizarea si alocarea de resurse autoritatilor locale. Reprezentarea minoritatilor este un punct extrem de important in revizuirea Constitutiei, iar noul sistem trebuie sa permita o reprezentare reala a minoritatilor in Parlament", a continuat vicepresedintele Uniunii.

Initial, UDMR a anuntat ca nu se va prezenta la consultarile de la Palatul Cotroceni, pentru ca luni, 15 martie, Ungaria sarbatoreste Ziua nationala a maghiarilor de pretutindeni. "Daca UDMR, data fiind situatia de a tine aceasta discutie pe data de 15 martie, a putut face un efort si am fost prezenti, si ceilalti ar trebui sa discute", a declarat Tanczos Barna. Un alt subiect pus in dezbatere de delegatia Uniunii a fost introducerea unui nou sistem administrativ. "Este nevoie de o regandire a actualului sistem de regiuni, care suntem convinsi ca se va intampla", a incheiat oficialul.

Delegatiile PNL, PSD si PC s-au retras de la consultarile de la Palatul Cotroceni, la cateva minute dupa discursul presedintelui Traian Basescu, in semn de nemultumire fata de participarea grupului independentilor din Parlament.