Delegatiile PNL, PSD si PC s-au retras de la consultarile de la Palatul Cotroceni, la cateva minute dupa discursul presedintelui Traian Basescu, in semn de nemultumire fata de participarea grupului independentilor din Parlament. Cand presedintele a trimis invitatiile catre partidele parlamentare, nu se punea problema "ca presedintele sa-si cheme sustinatorii", a declarat presedintele social-democratilor, Victor Ponta. "Prezenta asa-numitului grup de independenti este inacceptabila", a precizat si liderul liberal Crin Antonescu, citat de Agerpres.

Presedintele PSD a explicat gestul delegatiei sale prin faptul ca independentii nu sunt o formatiune parlamentara cu recunoastere juridica, iar presedintele trebuie sa fie primul om din tara care respecta legile tarii si structura statului roman. "In conditiile in care nu si-a respectat invitatia, nu am dorit sa mai participam la consultari, i-am prezentat presedintelui in scris punctul de vedere fata de problemele de pe ordinea de zi", a precizat Victor Ponta.

Primii care si-au anuntat retragerea de la consultari, in semn de protest, au fost liberalii. "Noi intelegem sa participam la consultari cu presedintele Romaniei la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minoritatilor nationale - formatiuni politice care au identitate. (...) Prezenta la acelasi nivel a asa-numitului grup de independenti este inacceptabila si i-am spus presedintelui Basescu ca, daca din aceasta invitatie laolalta cautioneaza falsificarea vointei electoratului, noi nu putem cautiona, la randul nostru, aceasta stare de lucruri", a explicat Crin Antonescu.

Si reprezentantii Partidului Conservator s-au retras de la consultari, anuntand ca, "pentru prima data, opozitia are un punct de vedere comun". Presedintele PC, Daniel Constantin, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce sustine implementarea rapida a rezultatului referendumului. "Primordial pentru PC este sa implementam vointa poporului, sa avem un Parlament unicameral", a declarat el, dupa retragerea de la consultarile cu presedintele Traian Basescu. "Sigur ca suntem deschisi si catre un Parlament bicameral", a continuat liderul conservator, precizand ca sustine un regim parlamentar.

Presedintele Traian Basescu i-a invitat luni la Palatul Cotroceni pe reprezentantii partidelor parlamentare si ai grupului de independenti, pentru a discuta despre modificarea Legii fundamentale, precum si despre prioritatile legislative din acest an. Toti cei care au fost invitati de seful statului au declarat ca sunt de acord cu modificarea Constitutiei, insa nu exista un punct comun referitor la modul in care se va realiza acest proces. Mentinerea unui Parlament bicameral, sanctionarea migratorilor cu pierderea mandatului, intarirea controlului parlamentar asupa Guvernului, limitarea atributiilor presedintelui si votul obligatoriu sunt doar cateva din modificarile pe care opozitia PSD si PNL le propune pentru modificarea Constitutiei. Pe de alta parte, PD-L se limiteaza la cerintele referendumului: Parlament unicameral si reducerea numarului parlamentarilor la 300.