Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre relatia minoritate - majoritate

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 14 martie 2010, 20:38 Actualitate | Politic

Peter-Eckstein-Kovacs
Foto: HotNews.ro
Luni, 15 martie, de Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre relatia minoritate-majoritate. Ce semnificatie are hotararea adoptata la sfarsitul saptamanii de catre Adunarea Alesilor Locali din Secuime, prin care se cere oficializarea limbii maghiare in Tinutul Secuiesc? Detalii aici. Cele mai bune intrebari se vor fi preluate in Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste mai multe despre   


Comentarii alese de moderator

 • intrebari (Duminică, 14 martie 2010, 20:49)
  un european [anonim]

  Cui folosesc gesturile provocatoare ale unor lideri ai minoritarilor? Problemele minoritarilor sunt mai multe ori mai mari decat ale majoritarilor in Romania? multumesc

 • maghiara? (Duminică, 14 martie 2010, 20:54)
  Jean Valjean [anonim]

  De ce se insista asa mult cu oficializarea limbii maghiare? Este o limba urata, greoaie, cu raspandire redusa. Nu mai bine s-ar insista pe oficializarea unei limbi de circulatie europeana? (ex.engleza, germana)

 • Sa zicem lucrurilor pe nume! (Duminică, 14 martie 2010, 21:38)
  Zak [anonim]

  Buna ziua,

  domnul Consilier, cred ca numai spunand lucrurilor pe nume puteti contribui la intelegerea reciproca. De aceea am doua intrebari:

  1) dat fiind faptul ca istoria a fost de partea romanilor in Transilvania, adica romanii mereu majoritari au rupt in final aceasta provincie din componenta Ungariei si au unit-o cu restul Romaniei in ciuda opozitiei continue a maghiarilor si secuilor din 1918 incoace, nu credeti ca ar fi NORMAL ca maghiarii si secuii din Romania, tara membra a UE, sa caute sa se integreze in societatea noastra si nu sa incerce printr-o politica a pasilor marunti sa reintoarca istoria in favoarea lor?

  2) Daca nu acceptati premiza de la care plec eu, ca de fapt maghiarii si secuii nu sunt loiali statului roman, atunci cum se explica separatismul UDMR care seamana cu cel din Flandra, Catalania, Tara Bascilor, Scotia sau Irlanda de Nord, unde dupa ce s-a trecut deja de faza autonomiei teritoriale pe criterii etnice se revendica in ziua de azi tot mai intens INDEPENDENTA dupa modelul Kosovo?

  Va multumesc anticipat.

 • nu inteleg (Duminică, 14 martie 2010, 22:19)
  mimi [anonim]

  cand semeni vant primeti furtuna. comunitatea maghiara se bucura de foarte multe privilegii. de ce conducatorii lor intra in acest joc periculos, care poate escalada?

 • Inmtrebare (Duminică, 14 martie 2010, 22:19)
  Surfer [utilizator]

  sunteti de acord cu ultimele declaratii ale celor din secuime, despre oificlizarea limbii maghiare? De ce trebuie sa punem gaz pe foc? Ura nasta tot ura pana la urma !!

  locuiesc in cluj, marea majoritatea a romanilor si a maghiarilor se inteleg bine aici, in afara de incidente izloate. De ce trebuie sa provocam extremistii de ambele parti, in fiecare an de 15 martie si 1 decembrie ???

 • Cunoasteti realitatea? (Duminică, 14 martie 2010, 23:31)
  Cristian Vaduva [anonim]

  Sunt curios daca liderii UDMR cunosc cu adevarat realitatea din teritoriul. Sunt nascut si crescut in Sfantu Gheorghe, Covasna si pana sa inceapa UDMR-ul sa aibe fel de fel de revendicari nationaliste maghiarii si romanii traiau in armonie, maghiarii stiu romaneste mai bine decat acum si pe langa faptul ca eram prieteni aveau un maghiarii acces pe piata de munca din Brasov sau se puteau descurca oriunde in tara.

  De cand le-ati bagat in cap ca maghiarii trebuie sa ceara drepturile ati starnit o mamaliga ce poate explona destul de nasol. Majoritatea maghiarilor traiesc cel putin la fel de prost ca romanii din zona, oare nu e mai bine sa luptati pentru cresterea nivelului de trai, pentru modernizarea infrastructurii, pentru a atrage investitori... pe cand o intalnire a secuilor, pentru a pune la punct un plan de a atrage investitori? Sunteti constienti ca va bateti joc de lucuitorii acestor judete - indiferent de nationalitatea lor? Realizati ca toate aceste revendicari si provocari pot avea consecinte extrem de grave in relatiile romani-maghiari? Oare chiar nu se poate trai fara a avea maghiara limba oficiala, fara placute bilingve si fara celebrele panouri de la intrarea in Tinutul Secuiesc? Ce vor maghiarii: un nivel de trai mai ridicat sau autonomie, placute si panouri in limba maghiara?

 • este UDMR partid politic?? (Duminică, 14 martie 2010, 23:55)
  iancu [anonim]

  Domnule consilier ,
  Considerati ca UDMR este partid politic sau organizatie
  civica etnica ??
  Nu credeti ca ar fi mai corect ca UDMR sa se retraga din Parlament ?

 • nedumeriri (Luni, 15 martie 2010, 2:16)
  erik [anonim]

  Bună ziua, trei întrebări (sau nedumeriri):

  1. Cu ce ar spori statutul de limbă oficială, acordat limbii maghiare, dreptul autohtonilor maghiarofoni din Secuime de a-şi folosi limba maternă în public şi în relaţiile cu instituţiile statului? Nu este deja reglementat acest drept prin statulul de limbă minoritar-regională, inclusiv dreptul la interpret în caz de necunoaştere a limbii oficiale a statului? Şi confirmat de realitate oricum? Eu am văzut formulare bilingve peste tot la est de (şi începînd cu) Tg. Mureş/Marasvásárhely, angajaţi ai autorităţilor locale perfect bilingvi, nicidecum o îngrădire a liberei folosiri a limbii maghiare.

  2. Reforma administrativă este imperios necesară, aici multă lume e de acord. În cazul reorganizării teritoriale a României, o eventuală regiune istorică a secuilor (inspirată, să zicem, de Ţinutul Trei Scaune / Háromszék) ce judeţe sau porţiuni din actualele judeţe ar cuprinde? Cine garantează egalitatea în drepturi lingvistice şi social-culturale a românilor minoritari din viitoarea zonă administrativă locuită preponderent de maghiari? De ce orice revendicări (multe legitime) ale minorităţii maghiare sînt pe un ton ultimativ-proclamativ şi nu fac obiectul unor dezbateri publice şi negocieri, de parcă statul român ar oprima minorităţile în general, pe maghiari în special?

  Mulţumesc.(editat de HotNews.ro)

 • Székelyek jogai Romániában (Luni, 15 martie 2010, 6:38)
  góbé [anonim]

  Kedves Péter, Ön szerint jogosak a székelyek igényei

  1. a területi autonómiára

  2. a magyar nyelv hivatalossá tételére Székelyföldön

  3. hogy március 15. legyen munkaszüneti nap?

  (ha a moderátorok átengedik a kérdéseim, kérem válaszoljon magyarul és románul is, köszönöm)

 • Democratie sau dictatura minoritatii? (Luni, 15 martie 2010, 6:51)
  garett [anonim]

  1. D-le Eckstein Kovacs, principiul de baza al democratiei spune ca minoritatea se supune majoritatii. Evident cu respectarea identitatii culturale si lingvistice a minoritatilor. De aici insa si pana la avea pretentia ca limba minoritatii sa fie folosita ca limba oficiala nu credeti ca deja este un pas prea mult in directia unei "dictaturii a minoritatii"? Ce face minoritatea dvs. sa fie "mai minoritate" decat celelalte, doar faptul ca ati intrat. iarasi, la guvernare si vrei sa profitati de statutul privilegiat? Statistic vorbind minoritatea roma are un numar apropiat de membri fata de minoritatea maghiara, asta inseamna ca ar trebui sa acceptam si limba romani ca limba oficiala? Cam cat credeti dvs. ca ar ma trebui sa acceptam noi majoritarii aceste pretentii ale minoritatii, unde ar trebui sa tragem linie si sa "punem piciorul in prag"?
  2. As dori sa stiu daca, in calitate de consilier prezidential, sunteti in continuare si membru UDMR, si daca da cum se impaca aceasta calitate cu statutul, presupus impartial al administratiei prezidentiale?

 • intrebari (Luni, 15 martie 2010, 7:50)
  Vlad Costachescu [anonim]

  Buna ziua Domnule Consilier

  1. UDMR este inscris la Tribunal conform legii partidelor politice sau ca o asociatie culturala, adica un ONG?
  2. Cum comentati faptul ca lideri din asa-numitul "Tinut Secuiesc" considera ca secuii sunt o natiune distincta de cea maghiara?

 • discutia online (Luni, 15 martie 2010, 8:17)
  kanyo arpad [anonim]

  nu credeti ca legalizarea folosirii limbii minoritatilor in administratia publica si nu ma refer doar la limba maghiara mentine motivatia invatarii ei? In contextul in care asimilatia este tot mai evidenta nu credeti ca orice efort este binevenit pentru pastrarea identitatii nationale si culturale a unei minoritati?

  Oricum in mod tacit in regiunea amintita limba maghiara se foloseste aproape ca limba oficiala si nu deranjeaza ,oricum nu atat cat aberatia de a cere unui surdo-mut sa cante imnul romaniaei pentru a primi cetatenia. cu respect kanyo arpad

 • partid adevarat (Luni, 15 martie 2010, 8:59)
  zoldpeter [anonim]

  buna ziua. nu v-ati gandit niciodata ca alaturi de niste maghiari reprezentativi si descuiati, care au curajul sa nu se gandeasca doar la o constructie in UDMR (de ex. Levente Salat, Mogor Csibi etc.) sa va faceti un partid maghiar bazata pe o doctrina reala? mersi

 • stimate domn (Luni, 15 martie 2010, 9:07)
  diddlyjo [utilizator]

  gradul de xenofobie in romania e foarte ridicat (pentru xenofobia romanilor stau marturie chiar comentariile de mai sus, iar xenofobia maghiarilor, chiar daca e ceva mai putin vizibila in spatiul public, exista) si poate antrena probleme sociale serioase nu doar in prezent, ci si in viitorul relativ apropiat, cand romania va deveni o tara de imigratie.

  1. exista un plan de masuri (educationale etc) menite a diminua xenofobia populatiei din romania? daca da, cand va fi pus in practica (stiut fiind ca schimbarea de atitudine nu se va produce in mai putin de o generatie)?

  2. comunitatile (etnice, religioase etc) din romania nu se cunosc intre ele & se inteleg reciproc aproape exclusiv prin prisma unor prejudecati. se va implica statul la nivel national in "cunoasterea celuilalt"? sau va lasa aceasta cunoastere in seama initiativei private?

  va multumesc!

 • Onorabilului domn Eckstein Kovacs (Luni, 15 martie 2010, 9:09)
  hotnewsfil [utilizator]

  Ce parere are domnul Eckstein Kovacs despre necesitatea ca UDMR sa nu mai existe ca formatiune politica ci doar ca un for echivalent unor ONG, care sa promoveze interesele (de toate felurile, chiar si cele politice) maghiarilor din Romania, caz in care maghiarii ar trebui sa isi exprime optiunile politice prin aderarea la ideologiile politice existente, de dreapta, de stanga sau de centru.?
  Ca varianta, in cadrul uneia din ideologiile mentionate, personalitatile marcante din UDMR, alaturandu-si si personalitati reputele de etnie romana (si din celelalte etnii), pot infiinta un nou partid, care sa nu se refere la etnia celor care il vor forma.
  Ce ar impiedica sa se faca pasul acesta? Cand s-ar putea face si care ar fi conditionarile acestei tranzitii care ar topi multe (esentiale) bariere dintre magiari si romani? Mai marii din politica trebue sa formeze constiinta populatiei, a unei perfecte convietuiri in cadrul multimii de etnii existente, nu viceversa!

 • relatia rromi - celelalte nationalitati (Luni, 15 martie 2010, 9:33)
  Bodi Tamas [anonim]

  Cum vedeti viitorul relatiei dintre rromi si celelalte nationalitati, avand in vedere si problemele care au existat si exista intr-o anumita masura la Hadareni, Reghin (Apalina) si in alte localitati ?

 • ??? (Luni, 15 martie 2010, 9:58)
  Observer [anonim]

  Dece credeti ca nu exista astfel de pretentii in Slovacia, unde procentul de maghiari e mai mare ca la noi : 9,5% ?
  In sinea dvs, nu credeti ca romanii sunt prea toleranti?

 • Limba maghiara optional (Luni, 15 martie 2010, 10:11)
  Platon [anonim]

  Ce parere aveti despre faptul ca o persoana cu origine dubla româno-maghiarǎ trebuie sǎ aleagǎ între o şcoalǎ maghiarǎ, unde totul se învaţǎ în ungureşte, şi una românescǎ unde totul se învaţǎ în românǎ? Aţi sprijini introducerea limbii maghiare ca materie opţionalǎ pentru românii care vor sǎ înveţe aceastǎ limbǎ, sau pt. cei de origine mixtǎ (fele-fele) sǎ nu fie fie forţaţi sǎ o piardǎ din cauza lipsei unei instruiri şcolare?

 • intrebare (Luni, 15 martie 2010, 10:25)
  laci [anonim]

  Imi puteti prezenta primele 3 0biective prioritare ale comunitatii maghiare

 • In primul rand il salut cu (Luni, 15 martie 2010, 10:35)
  Audit [utilizator]

  respect pe domnul consilier. Ceea ce pot sa spun este ca il admir pentru normalitatea sa In acelasi timp doresc intregii comunitati maghiare "La multi ani" de ziua acesteia.
  As dori din partea dlui consilier o detaliere a ceea ce domnia sa crede ca lipseste comunitatii maghiare pentru a se simti implinita. Nu ma refer la lucruri care lipsesc si romanilor ci ceea ce ar fi probleme specifice comunitatii maghiare.
  Multumesc.

 • . (Luni, 15 martie 2010, 10:43)
  valentin [anonim]

  Buna ziua, nu credeti ca prin oficializarea limbii maghiare, diminuati sansele de integrare pe piata muncii din Romania, a tinerilor din judetele Covasna si Harghita, judete totusi mai sarace decat multe altele? Va rog sa imi explicati cum ajuta oficializarea limbii maghiare, dezvoltarea economica a regiunilor in care romanii sunt minoritari. Cum ajuta la dezamorsarea asa zisului conflict (imaginar dealtfel) interetnic romano-maghiar, oficializarea limbii maghiare?
  Dvs. personal va considerati roman sau maghiar?In ce tara v-ati nascut, dar parintii Dvs.?

  ////

  Ati fi de acord cu introducerea unor taxe de tranzit a Romaniei, a cetatenilor din anumite judete, in eventualitatea in care acestea si-a castia autonomia regionala?

  Multumesc(editat de HotNews.ro)

 • Declaratiile Dl. Balasz (Luni, 15 martie 2010, 10:56)
  Gabriela [anonim]

  La Antena3 in acest moment Dl Balasz.expune motivele ptr care se doreste ca limba maghiara sa fie legiferata ca limba nationala iar zona decalarata autonoma: la tribunal partile au nevoie de traducator chiar daca sunt de nationalitate maghiara si judecatorul la fel, actele trebuie intocmite in limba romana, somajul din .zona, nivel economic scazut. Obtinerea autonomiei spune dansul va duce la dezvoltarea economica a zonei

  Vi se pare corect ce spune dansul?

 • comentarii (Luni, 15 martie 2010, 10:58)
  Tino [anonim]

  Sunt unele zone in care daca o declari sau nu, maghiara este limba folosita si de populatie si de majoritatea oficialitatilor. Mi se pare normal ca limba vorbita de o masa critica de cetateni sa fie recunoscuta ca atare. Nu cred ca-i o problema.

  Domnule consilier , cu parere de rau va contazic , si anume si in USA se varbeste intr-o arie FFF raspandita spaniola dar limba OFICIALA a tuturor celor 52 de state este ENGLEZA , ( chiar daca intri intr-un magazin si ti se adreseaza in spaniola tot limba engleza e OFICIALA , Comentati va rog
  Respect

 • baraj lingvistic (Luni, 15 martie 2010, 11:04)
  Donache [anonim]

  1. Le-aţi recomanda părinţilor de etnie maghiară să îşi înveţe neapărat copii ŞI limba română cât mai bine?
  2. Consideraţi că limba maghiară sau limba română este mai importantă pentru un cetăţean român de etnie maghiară?

  Mulţumesc.5738 vizualizari

 • intrebari (Duminică, 14 martie 2010, 20:49)

  un european [anonim]

  Cui folosesc gesturile provocatoare ale unor lideri ai minoritarilor? Problemele minoritarilor sunt mai multe ori mai mari decat ale majoritarilor in Romania? multumesc
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:15)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui un european

   Nu stiu despre ce gesturi provocatoare vorbiti. E o ziua in care maghiarii isi traiesc sentimentul de apartenenta la aceasta natiune maghiara si, cateodata, acest gest de exprimare a identitatii pare sa fie mai tare. Eu cred ca se aseamana cu gesturile afro-americanilor care si-au etalat mandri de a fi afro-americani. Daca este vreo asperitate, eu cred ca trebuie privita cu ingaduinta.
 • maghiara? (Duminică, 14 martie 2010, 20:54)

  Jean Valjean [anonim]

  De ce se insista asa mult cu oficializarea limbii maghiare? Este o limba urata, greoaie, cu raspandire redusa. Nu mai bine s-ar insista pe oficializarea unei limbi de circulatie europeana? (ex.engleza, germana)
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:16)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jean Valjean

   Sunt unele zone in care daca o declari sau nu, maghiara este limba folosita si de populatie si de majoritatea oficialitatilor. Mi se pare normal ca limba vorbita de o masa critica de cetateni sa fie recunoscuta ca atare. Nu cred ca-i o problema.
 • Sa zicem lucrurilor pe nume! (Duminică, 14 martie 2010, 21:38)

  Zak [anonim]

  Buna ziua,

  domnul Consilier, cred ca numai spunand lucrurilor pe nume puteti contribui la intelegerea reciproca. De aceea am doua intrebari:

  1) dat fiind faptul ca istoria a fost de partea romanilor in Transilvania, adica romanii mereu majoritari au rupt in final aceasta provincie din componenta Ungariei si au unit-o cu restul Romaniei in ciuda opozitiei continue a maghiarilor si secuilor din 1918 incoace, nu credeti ca ar fi NORMAL ca maghiarii si secuii din Romania, tara membra a UE, sa caute sa se integreze in societatea noastra si nu sa incerce printr-o politica a pasilor marunti sa reintoarca istoria in favoarea lor?

  2) Daca nu acceptati premiza de la care plec eu, ca de fapt maghiarii si secuii nu sunt loiali statului roman, atunci cum se explica separatismul UDMR care seamana cu cel din Flandra, Catalania, Tara Bascilor, Scotia sau Irlanda de Nord, unde dupa ce s-a trecut deja de faza autonomiei teritoriale pe criterii etnice se revendica in ziua de azi tot mai intens INDEPENDENTA dupa modelul Kosovo?

  Va multumesc anticipat.
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:21)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Zak

   1. Eu cred ca maghiarii din Romania au o experienta de 100 de ani de a se integra in felul lor in societatea romaneasca. E o comunitate mai bine integrata decat considerati dvs. Nu este vorba de o reintoarcere in istorie pentru romani sau maghiari. Au trecut 100 de ani si este vorba de situatia evocata si de dvs, in care cele doua tari sunt membre UE, in care, Slava Domnului, nu prea mai observam cand trecem granita si este vorba de gasirea unei situatii, unui statut pentru maghiarii din Romania, care sa fie, daca vreti, convenabil ambelor parti. Eu cred ca multi regreta faptul ca, practic, in buna parte au disparut minoritatile germana si evreiasca din Romania. Nu cred ca ar fi in interesul Romaniei si al cetatenilor romani ca si maghiarii si secuii sa dispara de pe teritoriile in care locuiesc din mosi stramosi.

   2. Cred ca modelul Kosovo nu se pliaza pe situatia minoritatii maghiare din Romania. Celelalte modele invocate, cum ar fi Catalania sau Scotia, cred ca sunt modele europene, care, fara a pune in discutie secesiunea, care n-a fost niciodata invocata sau dorita de reprezentantii comunitatii maghiare, sunt modele bune si, adaptate la situatia de la noi, pot sa fie si un exemplu de buna convietuire intre majoritate si o minoritate consistenta.
 • nu inteleg (Duminică, 14 martie 2010, 22:19)

  mimi [anonim]

  cand semeni vant primeti furtuna. comunitatea maghiara se bucura de foarte multe privilegii. de ce conducatorii lor intra in acest joc periculos, care poate escalada?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:23)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui mimi

   Nici eu nu inteleg intrebarea. Nu cred ca UDMR sau lideri veridici ai comunitatii maghiare din romania sa fie semanat vant. A solicita unele drepturi inerente ale omului si, implicit, ale minoritatilor nu poate avea consecinta o furtuna decat intr-o societate intoleranta, nereceptiva la doleantele semenilor.
 • Inmtrebare (Duminică, 14 martie 2010, 22:19)

  Surfer [utilizator]

  sunteti de acord cu ultimele declaratii ale celor din secuime, despre oificlizarea limbii maghiare? De ce trebuie sa punem gaz pe foc? Ura nasta tot ura pana la urma !!

  locuiesc in cluj, marea majoritatea a romanilor si a maghiarilor se inteleg bine aici, in afara de incidente izloate. De ce trebuie sa provocam extremistii de ambele parti, in fiecare an de 15 martie si 1 decembrie ???
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:27)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Surfer

   Cred ca solicitarea ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba oficiala regionala nu este o solicitare deplasata, chiar daca provine de la lideri politici cu care am puncte de vedere politice diferite. Sunt si eu clujean si, intr-adevar, sunt zile in care si romanii si maghiarii isi traiesc mai intens apartenenta la o comunitate, cum ar fi 1 Decembrie si 15 martie. As mai adauga o zi, in care, in opinia mea, trebuie respectate sentimentele nationale. Ar fi 24 ianuarie, zi in care inclusiv sub Ceausescu, sentimentul national s-a manifestat, in Cluj ca si in toata Romania, si pe care eu personal am inteles sa-l respect ca si celelalte zile de sarbatoare comunitara. Desigur, excesele nu sunt de dorit, nici de 15 martie, nici de 1 Decembrie si in nici o alta zi din calendar.
 • Cunoasteti realitatea? (Duminică, 14 martie 2010, 23:31)

  Cristian Vaduva [anonim]

  Sunt curios daca liderii UDMR cunosc cu adevarat realitatea din teritoriul. Sunt nascut si crescut in Sfantu Gheorghe, Covasna si pana sa inceapa UDMR-ul sa aibe fel de fel de revendicari nationaliste maghiarii si romanii traiau in armonie, maghiarii stiu romaneste mai bine decat acum si pe langa faptul ca eram prieteni aveau un maghiarii acces pe piata de munca din Brasov sau se puteau descurca oriunde in tara.

  De cand le-ati bagat in cap ca maghiarii trebuie sa ceara drepturile ati starnit o mamaliga ce poate explona destul de nasol. Majoritatea maghiarilor traiesc cel putin la fel de prost ca romanii din zona, oare nu e mai bine sa luptati pentru cresterea nivelului de trai, pentru modernizarea infrastructurii, pentru a atrage investitori... pe cand o intalnire a secuilor, pentru a pune la punct un plan de a atrage investitori? Sunteti constienti ca va bateti joc de lucuitorii acestor judete - indiferent de nationalitatea lor? Realizati ca toate aceste revendicari si provocari pot avea consecinte extrem de grave in relatiile romani-maghiari? Oare chiar nu se poate trai fara a avea maghiara limba oficiala, fara placute bilingve si fara celebrele panouri de la intrarea in Tinutul Secuiesc? Ce vor maghiarii: un nivel de trai mai ridicat sau autonomie, placute si panouri in limba maghiara?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:30)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Vaduva

   Problema nivelului de trai scazut e o problema comuna a locuitorilor din Harghita, Covasna dar si alte judete din tara. Crearea de locuri de munca si asigurarea unui trai decent trebuie sa fie un scop comun al liderilor tuturor partidelor din Romania, inclusiv UDMR. Cred ca indicatoarele bilingve si dorinta de a avea decizia mai aproape de oameni, care poate sa fie numita si autonomie, nu sunt in contradictie cu scopul comun de a trai mai bine.
 • este UDMR partid politic?? (Duminică, 14 martie 2010, 23:55)

  iancu [anonim]

  Domnule consilier ,
  Considerati ca UDMR este partid politic sau organizatie
  civica etnica ??
  Nu credeti ca ar fi mai corect ca UDMR sa se retraga din Parlament ?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:32)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui iancu

   Cred ca prezenta UDMR in Parlament este una benefica, in care problemele politice aflate in conexiune cu minoritatea maghiara se discuta la nivel politic si nu prin alte metode, care ar avea un potential de pericol mai ridicat. UDMR, de altfel, este o organizatie reprezentativa a etniei maghiare si cred ca a fost o decizie politica inteleapta luata inca in 1990, ca aceasta organizatie minoritara sa aiba posibilitatea de a se manifesta in viata politica din Romania.
 • nedumeriri (Luni, 15 martie 2010, 2:16)

  erik [anonim]

  Bună ziua, trei întrebări (sau nedumeriri):

  1. Cu ce ar spori statutul de limbă oficială, acordat limbii maghiare, dreptul autohtonilor maghiarofoni din Secuime de a-şi folosi limba maternă în public şi în relaţiile cu instituţiile statului? Nu este deja reglementat acest drept prin statulul de limbă minoritar-regională, inclusiv dreptul la interpret în caz de necunoaştere a limbii oficiale a statului? Şi confirmat de realitate oricum? Eu am văzut formulare bilingve peste tot la est de (şi începînd cu) Tg. Mureş/Marasvásárhely, angajaţi ai autorităţilor locale perfect bilingvi, nicidecum o îngrădire a liberei folosiri a limbii maghiare.

  2. Reforma administrativă este imperios necesară, aici multă lume e de acord. În cazul reorganizării teritoriale a României, o eventuală regiune istorică a secuilor (inspirată, să zicem, de Ţinutul Trei Scaune / Háromszék) ce judeţe sau porţiuni din actualele judeţe ar cuprinde? Cine garantează egalitatea în drepturi lingvistice şi social-culturale a românilor minoritari din viitoarea zonă administrativă locuită preponderent de maghiari? De ce orice revendicări (multe legitime) ale minorităţii maghiare sînt pe un ton ultimativ-proclamativ şi nu fac obiectul unor dezbateri publice şi negocieri, de parcă statul român ar oprima minorităţile în general, pe maghiari în special?

  Mulţumesc.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:37)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui erik

   In pare parte sunt de acord cu viziunea dvs, a oficializa o realitate care este folosirea limbii maghiare in secuime nu aduce o schimbare radicala, ci ar fi oficializarea unui situatii concrete, reale. Nu ar aduce nici beneficii mari, dar nici pagube. Nu vad practic ce ar fi rau in aceasta oficializare.

   Orice incercare de a crea un statut de autonomie trece obligatoriu prin acordul comunitatii de romani din secuime, in viziunea mea. In opinia mea, autonomia este un proiect regional, care are la baza increderea locuitorilor unei anumite parti din tara ca isi pot administra mai eficient si cu succes problemele comunitatii. Orice incercare de a avea acest mijloc trebuie obligatoriu sprijinita de toata suflarea locului, daca romanii vor achiesa la un astfel de proiect, atunci sansele ca regiunea sa beneficieze de un drept mai mare de implicare in rezolvarea treburilor locale va avea scucces. Daca proiectul este vazut ca unul etnic, nu are nici o sansa de reusita si, implicit, va crea doar divergente. Eu sper ca liderii locali si centrali ai UDMR-ului sa inteleaga acest lucru si sa actioneze ca atare.
 • Székelyek jogai Romániában (Luni, 15 martie 2010, 6:38)

  góbé [anonim]

  Kedves Péter, Ön szerint jogosak a székelyek igényei

  1. a területi autonómiára

  2. a magyar nyelv hivatalossá tételére Székelyföldön

  3. hogy március 15. legyen munkaszüneti nap?

  (ha a moderátorok átengedik a kérdéseim, kérem válaszoljon magyarul és románul is, köszönöm)
  • intrebare tradusa (Luni, 15 martie 2010, 10:40)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui góbé

   Draga Peter, dupa dvs sunt indreptatite doleantele secuilor:

   1. pentru autonomia teritoriala
   2. pentru oficializarea limbii maghiare in secuime
   3. ca 15 martie sa fie zi nelucratoare

   (daca moderatorii dau drumul la intrebarile mele, va rog sa raspundeti si in ungureste si in romaneste, multumesc)
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:49)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui góbé

   Kedves Erik,
   a területi autonómiával és a magyarral, mint regionális nyelvvel is teljesen egyetértek. A munkaszüneti napot mérlegelném, egy kicsit sokat ünneplünk Románia szerte és kevesebbet dolgozunk.Regionális munkaszüneti napként el tudnám képzelni március 15.-ét. Mellesleg én munkával ünneplem március 15.-ét, szerintem jó, ha valaki Bukarestben elmagyarázza, hogy mit jelent ez a nap az erdélyi magyar embernek, úgy, hogy az érthető legyen román honfitársainknak is. Jó ünneplést.
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:52)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui góbé

   Draga Erik,

   Cu atonomia teritoriala si cu limba maghiara ca limba oficiala regionala sunt perfect de acord. In privinta declararii zilei de 15 martie am dubii, parca sarbatorim prea mult in Romania si lucram mai putin. Oricum, declararea zilei de 15 martie ca si zi nelucratoare in cadru regional, sunt de acord. Eu, de altfel, sarbatoresc 15 martie prin munca. Cred ca e important ca cineva, in Bucuresti, sa explice romanilor de ce da importanta acestei zile pentru maghiarii din Transilvania. Sarbatoare placuta.
 • Democratie sau dictatura minoritatii? (Luni, 15 martie 2010, 6:51)

  garett [anonim]

  1. D-le Eckstein Kovacs, principiul de baza al democratiei spune ca minoritatea se supune majoritatii. Evident cu respectarea identitatii culturale si lingvistice a minoritatilor. De aici insa si pana la avea pretentia ca limba minoritatii sa fie folosita ca limba oficiala nu credeti ca deja este un pas prea mult in directia unei "dictaturii a minoritatii"? Ce face minoritatea dvs. sa fie "mai minoritate" decat celelalte, doar faptul ca ati intrat. iarasi, la guvernare si vrei sa profitati de statutul privilegiat? Statistic vorbind minoritatea roma are un numar apropiat de membri fata de minoritatea maghiara, asta inseamna ca ar trebui sa acceptam si limba romani ca limba oficiala? Cam cat credeti dvs. ca ar ma trebui sa acceptam noi majoritarii aceste pretentii ale minoritatii, unde ar trebui sa tragem linie si sa "punem piciorul in prag"?
  2. As dori sa stiu daca, in calitate de consilier prezidential, sunteti in continuare si membru UDMR, si daca da cum se impaca aceasta calitate cu statutul, presupus impartial al administratiei prezidentiale?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 10:57)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui garett

   1. In opinia mea, relatia dintre majoritate si minoritate nu este una de supunere, respectiv de superioritate sau de inferioritate. Normal ca majoritatea este cea care decide, dar majoritatea trebuie sa respecte drepturile minoritatii si sa se consulte cu aceasta inainte de luarea deciziilor privitoare la acea minoritate. Situatia romi/maghiari este una diferita din multe puncte de vedere, datorita si ariei de raspandire geografica a celor doua minoritati: pe cand romii sunt raspanditi in mod sensibil egal in toata Romania, maghiarii sunt concentrati ca si asezare in buna parte in Transilvania, cu o concentratie importanta in asa numita secuime. Ca atare, si doleantele celor doua comunitati sunt diferite si aici saracia lucie in care se afla multe comunitati de rromi duce si la formularea unor proiecte care partial difera la cele doua comunitati.

   Sunt membru UDMR cu cotizatia platita la zi si nu gasesc nici o incompatibilitate, nici legala, nici morala cu functia de consilier prezidential. Sunt impartial, ca tot romanul.
 • intrebari (Luni, 15 martie 2010, 7:50)

  Vlad Costachescu [anonim]

  Buna ziua Domnule Consilier

  1. UDMR este inscris la Tribunal conform legii partidelor politice sau ca o asociatie culturala, adica un ONG?
  2. Cum comentati faptul ca lideri din asa-numitul "Tinut Secuiesc" considera ca secuii sunt o natiune distincta de cea maghiara?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:01)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Costachescu

   1. UDMR este inregistrata ca si organizatie reprezentativa a unui minoritati, in speta a celei maghiare si care, potrivit Constitutiei si legii partidelor politice, are unele drepturi caracteristice unui partid politic. In opinia mea, pana acum, acest model romanesc de a trata, din punct de vedere politic, minoritatile nationale este un exemplu pozitiv, care este ravnit de multe minoritati din Europa si aiurea, si apreciat de comunitatea internationala.

   2. Secuii sunt ca oltenii la romani. E o populatie cu caracteristici regionale puternice, dar care s-au considerat si se considera a fi maghiari.
 • discutia online (Luni, 15 martie 2010, 8:17)

  kanyo arpad [anonim]

  nu credeti ca legalizarea folosirii limbii minoritatilor in administratia publica si nu ma refer doar la limba maghiara mentine motivatia invatarii ei? In contextul in care asimilatia este tot mai evidenta nu credeti ca orice efort este binevenit pentru pastrarea identitatii nationale si culturale a unei minoritati?

  Oricum in mod tacit in regiunea amintita limba maghiara se foloseste aproape ca limba oficiala si nu deranjeaza ,oricum nu atat cat aberatia de a cere unui surdo-mut sa cante imnul romaniaei pentru a primi cetatenia. cu respect kanyo arpad
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:03)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui kanyo arpad

   Sunt de acord cu punctul dvs de vedere. Limba maghiara este cvasi-oficiala in secuime, recunoasterea ei ca atare nu cred ca aduce atingere majoritarilor. Povestea cu surdo-mutul basarabean obligat sa cante imnul e o mostra de tampenie birocratica.
 • partid adevarat (Luni, 15 martie 2010, 8:59)

  zoldpeter [anonim]

  buna ziua. nu v-ati gandit niciodata ca alaturi de niste maghiari reprezentativi si descuiati, care au curajul sa nu se gandeasca doar la o constructie in UDMR (de ex. Levente Salat, Mogor Csibi etc.) sa va faceti un partid maghiar bazata pe o doctrina reala? mersi
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:06)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui zoldpeter

   Buna intrebare. Cred ca faramitarea politica a maghiarilor pe criterii ideologice ar aduce mai multe deservicii decat folos. In UDMR exista libertatea de a adera la platforme ideologice, eu insumi fiind liderul platformei liberale. Problema este ca puterea de influentare a politicii UDMR pe baza acestor platforme este una relativ scazuta, cei datatori de ton fiind lobby-urile regionale. Am speranta ca, in contextul in care principalele partide din Romania incearca sa se exprime mai coerent pe marginea curentelor de idei, va duce o schimbare de optica si in cadrul UDMR.
 • stimate domn (Luni, 15 martie 2010, 9:07)

  diddlyjo [utilizator]

  gradul de xenofobie in romania e foarte ridicat (pentru xenofobia romanilor stau marturie chiar comentariile de mai sus, iar xenofobia maghiarilor, chiar daca e ceva mai putin vizibila in spatiul public, exista) si poate antrena probleme sociale serioase nu doar in prezent, ci si in viitorul relativ apropiat, cand romania va deveni o tara de imigratie.

  1. exista un plan de masuri (educationale etc) menite a diminua xenofobia populatiei din romania? daca da, cand va fi pus in practica (stiut fiind ca schimbarea de atitudine nu se va produce in mai putin de o generatie)?

  2. comunitatile (etnice, religioase etc) din romania nu se cunosc intre ele & se inteleg reciproc aproape exclusiv prin prisma unor prejudecati. se va implica statul la nivel national in "cunoasterea celuilalt"? sau va lasa aceasta cunoastere in seama initiativei private?

  va multumesc!
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:09)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui diddlyjo

   Sunt intrutotul de acord cu dvs privind necesitatea unei mai bune comunicari intre comunitatile etnice din Romania, respectiv la necesitatea combaterii xenofobiei in societatea romaneasca. Mi se pare simptomatic ca atunci cand se discuta problemele legate de rromi, multi romani ii lauda pe unguri si ii pun in antiteza cu rromii, ceea ce cred ca nu este corect. Romania va fi, in viitorul nu prea indepartat, o tara primitoare de imigranti, ceea ce cred ca este inevitabil, si atunci probabil romanii, maghiarii si rromii se vor simti mai solidari intre ei.
 • Onorabilului domn Eckstein Kovacs (Luni, 15 martie 2010, 9:09)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ce parere are domnul Eckstein Kovacs despre necesitatea ca UDMR sa nu mai existe ca formatiune politica ci doar ca un for echivalent unor ONG, care sa promoveze interesele (de toate felurile, chiar si cele politice) maghiarilor din Romania, caz in care maghiarii ar trebui sa isi exprime optiunile politice prin aderarea la ideologiile politice existente, de dreapta, de stanga sau de centru.?
  Ca varianta, in cadrul uneia din ideologiile mentionate, personalitatile marcante din UDMR, alaturandu-si si personalitati reputele de etnie romana (si din celelalte etnii), pot infiinta un nou partid, care sa nu se refere la etnia celor care il vor forma.
  Ce ar impiedica sa se faca pasul acesta? Cand s-ar putea face si care ar fi conditionarile acestei tranzitii care ar topi multe (esentiale) bariere dintre magiari si romani? Mai marii din politica trebue sa formeze constiinta populatiei, a unei perfecte convietuiri in cadrul multimii de etnii existente, nu viceversa!
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:13)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Nu cred ca existenta UDMR-ului ar fi cauza unei convietuiri dificile intre romani si maghiari. Este posibil ca, in viitor, UDMR sa piarda increderea votantilor maghiari din Romania, si personalitatile din UDMR sa se indrepte spre partidele politice din Romania. In momentul de fata, si in viitorul previzibil, nu vad ca acest fenomen sa se produca.
 • relatia rromi - celelalte nationalitati (Luni, 15 martie 2010, 9:33)

  Bodi Tamas [anonim]

  Cum vedeti viitorul relatiei dintre rromi si celelalte nationalitati, avand in vedere si problemele care au existat si exista intr-o anumita masura la Hadareni, Reghin (Apalina) si in alte localitati ?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:15)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bodi Tamas

   Problemele comunitatilor de rromi, din pacate, sunt serioase si nu isi pot gasi o rezolvare rapida. Obligatia noastra este sa desavarsim procesul de emancipare a rromilor, incepand cu invatamantul, problemele legate de locuinta si traiul zilnic si cele legate de discriminare.
 • ??? (Luni, 15 martie 2010, 9:58)

  Observer [anonim]

  Dece credeti ca nu exista astfel de pretentii in Slovacia, unde procentul de maghiari e mai mare ca la noi : 9,5% ?
  In sinea dvs, nu credeti ca romanii sunt prea toleranti?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:16)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Observer

   Unii romani sunt toleranti, altii mai putin. Oricum, cred ca toleranta este atitudinea de urmat.
 • Limba maghiara optional (Luni, 15 martie 2010, 10:11)

  Platon [anonim]

  Ce parere aveti despre faptul ca o persoana cu origine dubla româno-maghiarǎ trebuie sǎ aleagǎ între o şcoalǎ maghiarǎ, unde totul se învaţǎ în ungureşte, şi una românescǎ unde totul se învaţǎ în românǎ? Aţi sprijini introducerea limbii maghiare ca materie opţionalǎ pentru românii care vor sǎ înveţe aceastǎ limbǎ, sau pt. cei de origine mixtǎ (fele-fele) sǎ nu fie fie forţaţi sǎ o piardǎ din cauza lipsei unei instruiri şcolare?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:17)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Platon

   Posibilitatea invocata de dvs este una existenta si legiferata. Daca sunteti interesat, apelati la oricare scoala si veti primi informatiile necesare.
 • intrebare (Luni, 15 martie 2010, 10:25)

  laci [anonim]

  Imi puteti prezenta primele 3 0biective prioritare ale comunitatii maghiare
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:19)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui laci

   Eu vad in cele trei obiective doua de urmat: sa traim bine in Romania si sa traim cu sentimentul ca suntem egali din toate punctele de vedere cu majoritarii, asa cum scrie si in Constitutia Romaniei.
 • In primul rand il salut cu (Luni, 15 martie 2010, 10:35)

  Audit [utilizator]

  respect pe domnul consilier. Ceea ce pot sa spun este ca il admir pentru normalitatea sa In acelasi timp doresc intregii comunitati maghiare "La multi ani" de ziua acesteia.
  As dori din partea dlui consilier o detaliere a ceea ce domnia sa crede ca lipseste comunitatii maghiare pentru a se simti implinita. Nu ma refer la lucruri care lipsesc si romanilor ci ceea ce ar fi probleme specifice comunitatii maghiare.
  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:22)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Audit

   Cred ca s-au facut pasi importanti in ultimii 20 de ani in directia unei convietuiri normale intre romani si maghiari. Obtuzitate din partea unor oameni si chiar autoritati persista. Nu inteleg, desi ma consider un om normal, pe cine ar deranja, de exemplu, ca in Cluj, unde traiesc circa 60.000 de maghiari (cat intr-un oras mai rasarit din Ungaria), pe cine ar derajna un indicator de localitate in care sa fie scrisa denumirea si in maghiara a orasului.
 • . (Luni, 15 martie 2010, 10:43)

  valentin [anonim]

  Buna ziua, nu credeti ca prin oficializarea limbii maghiare, diminuati sansele de integrare pe piata muncii din Romania, a tinerilor din judetele Covasna si Harghita, judete totusi mai sarace decat multe altele? Va rog sa imi explicati cum ajuta oficializarea limbii maghiare, dezvoltarea economica a regiunilor in care romanii sunt minoritari. Cum ajuta la dezamorsarea asa zisului conflict (imaginar dealtfel) interetnic romano-maghiar, oficializarea limbii maghiare?
  Dvs. personal va considerati roman sau maghiar?In ce tara v-ati nascut, dar parintii Dvs.?

  ////

  Ati fi de acord cu introducerea unor taxe de tranzit a Romaniei, a cetatenilor din anumite judete, in eventualitatea in care acestea si-a castia autonomia regionala?

  Multumesc(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:25)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentin

   Sunt nascut si crescut in Adreal, ca si parintii mei de altfel. Sunt cetatean roman mandru de aceasta calitate, in acelasi timp ma consider si m-am considerat intotdeauna ca fiind maghiar. Oficializarea regionala a limbii maghiare ar fi practic o recunoastere a statului acestei limbi, respectiv ar fi o parghie legala ca autoritatile sa trateze egal, in conditiile legii, cele doua limbi.

   Insusirea limbii romane in comunitatile compact maghiare este o necesitate si o dorinta imbratisata inclusiv de UDMR, care implica, printre altele, o metodologie care sa aiba in vedere si cunostintele de limba romana a celor care intra in scoala, respectiv care traiesc intr-un mediu unde se foloseste natural mai mult limba materna.
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:26)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentin

   Intrebarea mi se pare provocatoare, niciodata nimeni nu a evocat o enormitate de acest gen. Secuimea nu e tara lui Mazare.
 • Declaratiile Dl. Balasz (Luni, 15 martie 2010, 10:56)

  Gabriela [anonim]

  La Antena3 in acest moment Dl Balasz.expune motivele ptr care se doreste ca limba maghiara sa fie legiferata ca limba nationala iar zona decalarata autonoma: la tribunal partile au nevoie de traducator chiar daca sunt de nationalitate maghiara si judecatorul la fel, actele trebuie intocmite in limba romana, somajul din .zona, nivel economic scazut. Obtinerea autonomiei spune dansul va duce la dezvoltarea economica a zonei

  Vi se pare corect ce spune dansul?
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:31)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriela

   Domnul Balazs poate nu cunoaste modificarile aduse in 2003 Constitutiei Romaniei, care permite folosirea limbii minoritatilor nationale in justitie si in afara cadrului folosirii unor translatori. Chit ca, in opinia mea, in practica nu s-a rezolvat indestulator aceasta problema.

   Relatia dintre autonomie si dezvoltare economica e una care depinde de context. Tirolul de Sud (Italia) a cunoscut o dezvoltare economica spectaculoasa dupa dobandirea statutului de regiune autonoma, devenind dintr-o regiune saraca, una dintre cele mai prospere din Italia. Depinde de oamenii locului, in speta de maghiarii si romanii din secuime cum ar putea sa gestioneze o putere mai mare de decizie pe plan regional. Nu pot prezice daca ar duce la o dezvoltare economica spectaculoasa sau, din contra, la o saracire si mai accentuata a zonei. Depinde de proiecte, de oameni si de putinta de a gestiona mai bine problemele locale.
 • comentarii (Luni, 15 martie 2010, 10:58)

  Tino [anonim]

  Sunt unele zone in care daca o declari sau nu, maghiara este limba folosita si de populatie si de majoritatea oficialitatilor. Mi se pare normal ca limba vorbita de o masa critica de cetateni sa fie recunoscuta ca atare. Nu cred ca-i o problema.

  Domnule consilier , cu parere de rau va contazic , si anume si in USA se varbeste intr-o arie FFF raspandita spaniola dar limba OFICIALA a tuturor celor 52 de state este ENGLEZA , ( chiar daca intri intr-un magazin si ti se adreseaza in spaniola tot limba engleza e OFICIALA , Comentati va rog
  Respect
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:34)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tino

   Americanii sunt pragmatici, daca e vorba de un apel la pompieri iti raspund in o suta de limbi ca sa poti alerta pompierii fara a te lovi de bariere lingvistice. De acord cu dvs, declararea ca si limba oficiala (chiar si regionala) a unei alte limbi decat cea a majoritatii, este o decizie politica. Dar putem sa trecem din SUA in Canada, unde limba franceza este limba oficiala sau putem sa ne oprim in Europa, in Finlanda, unde este frig, sunt reni, dar suedeza are statut de limba oficiala cu o reglementare specifica pe plan regional, care tine cont de ponderea populatiei de etnie suedeza.
 • baraj lingvistic (Luni, 15 martie 2010, 11:04)

  Donache [anonim]

  1. Le-aţi recomanda părinţilor de etnie maghiară să îşi înveţe neapărat copii ŞI limba română cât mai bine?
  2. Consideraţi că limba maghiară sau limba română este mai importantă pentru un cetăţean român de etnie maghiară?

  Mulţumesc.
  • raspuns (Luni, 15 martie 2010, 11:36)

   Peter Eckstein Kovacs [hotnews.ro] i-a raspuns lui Donache

   1. Am trei copii care vorbesc bine limba romana, pun pret pe acest lucru si recomand tuturor parintilor, indiferent de etnie.

   2. Limba materna cred ca trebuie sa fie folosita in scris si in vorbit cat mai corect de catre etnicii maghiari. E totusi vorba de limba materna. In acelasi timp, cred ca invatarea cat mai corecta a limbii romane nu este o obligatie legala, dar o necesitate fara a putea opta intre importanta celor doua abordari. Bilingvismul este o sansa pentru maghiarii din Romania.
 • limba oficiala? (Luni, 15 martie 2010, 11:25)

  camelia [anonim]

  Cu respect l-as intreba pe distinsul consilier in ce tara din UE, acolo unde exista o comunitate semnificativa de alta nationalitate, s-a declarat limba oficiala limba comunitatii respective. Sunt comunitati importante de romani in Austria, Germania, canada, Spania, Italia, si eu nu am cunostinta ca ar exista asa ceva acolo... Dar cum Romania este tara tuturor posibilitatilor...
  P.S. Vara trecuta am fost la Sf Gheorghe si la farmacie mi s-a refuzat acordarea unei aspirine pe motiv ca nu inteleg ceea ce spun, desi din cate stiu eu Sf Gheorghe este in ROMANIA si nu in UNGARIA,
 • Ar fi federalizarea o solutie? (Luni, 15 martie 2010, 11:28)

  HAL9001 [anonim]

  Buna ziua. Sunt roman si nu doresc ca Tinutul Secuiesc sa nu mai faca parte din Romania dar ideea de federalizare a Romaniei (in contextul unei modificari a constitutiei) nu pare una rea. Avantajele ar consta intr-o mai buna gestionare a resurselor, "circuitul" banilor fiind mai strans, si o redistribuire a resurselor la nivel national mai mica (de ce sa simta unii ca platesc "incapacitatea" altora).

  Este evident ca in contextul actual o astfel de propunere nu va fi usor acceptata dar cred ca, dincolo de divergentele etnice, acesta este sensul spre care trebuie sa mergem.

  Este posibil un astfel de sistem in Romania in urmatorii 15 ani?
 • trai (Luni, 15 martie 2010, 11:46)

  oricine [anonim]

  După părerea mea, nivelul scăzut de trai a populaţiei dă naştere la posibilele manipulări a oamenilor, implicit la manifestările de orice fel împotriva minorităţilor. Dumneavoastră credeţi că dacă nivelul de trai ar fi mai ridicat, probleme ar fi mai puţine între majoritate şi minorităţi?
  Ce ar însemna o realţie ideală între majoritate şi minorităţi?
  Cum se manifestă aceste diferenţe în ţările dezvoltate din UE?

  Mulţumesc,
  Demeter László
 • Draga Peter, (Luni, 15 martie 2010, 11:48)

  Ra [anonim]

  1. Calitatiile ungurilor sunt recunoscute in toate mediile in care profeseaza. De ce doriti prin actiuni de spalare a creierului sa ii faceti minoritari? Nu ar fi mai bine sa fie mandri ca-s dintr-o zona, fara a le pune stampila de "minoritari", la fel cum sunt oltenii sau morosenii - tot oameni?
  2. Puteti sa ne impartasiti si dv din experientele din Ungaria, unde cetatenii din Ungaria considera ca maghiarii din Ardeal sunt niste romani care vorbesc ciudat? Daca nu puteti, nu-i bai, o sa imi rog eu prietenii din Kolosvar sa va trimita propriile experiente de "minoritar" nerecunoscut de fratele ungur.
  3. Am fost in Tinutul Secuiesc. Oamenii sunt muritori de foame in orice limba ati lua-o. De ce nu incercati sa aduceti investitori din HU in aceste zone? Nu aveti niciun plan constructiv pt acesti oameni? Credeti ca ii intereseaza in ce limba spun "sunt sarac" cand rezultatul e acelasi?
 • limba oficiala ? (Luni, 15 martie 2010, 13:08)

  mihai [anonim]

  Buna ziua, am o simpla intrebare : De ce trebuie ca eu, un cetatean roman din sud de exemplu, trebuie ca in momentul in care ajung in acea zona de tara sa stiu maghiara ? Eu personal am trecut prin acea zona si in momentul in care am comandat ceva la magazin ( in romana caci nu stiu maghiara ) mi s-a spus citez "nu stim romaneste"
 • Izolare (Luni, 15 martie 2010, 13:53)

  ion [anonim]

  Nu credeti ca aceasta dorinta excesiva ca cu limba maghiara sa te poti descurca in acea zona fara nici o problema, va duce la o si mai mare izolare fata de restul tarii.
  Stim foarte bine ca un numar semnificativ de oameni nu stiu o boaba de limba romana. Ce sanse au ei sau copii lor sa se angajeze in alte orase din tara? Vorbesc engleza? Sa fim seriosi. Ce sanse are un investitor roman sa mearga sa faca afaceri in acea zona. Daca are de ales merge altundeva decat sa fie nevoit sa apeleze la un traducator.
  Doriti ca maghiara sa fie limba oficiala. De ce nu se sustine in acelasi timp un sistem prin care locuitorii acelor zona sa invete limba romana cu adevarat?
  Daca intr-un final secuimea din zona obtine aceasta autonomie, ce masuri ar fi in vedere pentru a se evita izolarea zonei?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version