Presedintele ar trebui sa detina dreptul sa dizolve cele doua Camere ale legislativului, iar Parlamentul trebuie pastrat in regim bicameral, dar sa contina o structura de reprezentare a intereselor locale. Acestea sunt doua dintre propunerile de revizuire a Constitutiei sustinute, vineri, de europarlamentarul PD-L Cristian Preda, relateaza Agerpres.

Cristian Preda a pledat, in cadrul unei conferinte a ISP, pentru construirea unui regim semiprezidential, dar in care seful statului sa aiba un rol mult mai clar. In acest sens, europarlamentarul propune introducerea in legea fundamentala a unui articol prin care seful statului sa aiba dreptul sa dizolve cele doua Camere ale Parlamentului, indiferent de momentul in care intervine o criza politica.

"Crizele politice apar nu doar la formarea guvernelor, ci si pe parcurs. Este sanatos ca un mijloc de depasire a unor crize in relatia dintre Guvern si legislativ, ca un factor constitutional sa dispuna de capacitatea de a dizolva Camerele", a declarat Preda.

El a sustinut ca o astfel de procedura nu ar fi pusa des in practica, intrucat este costisitoare, iar seful statului "ar putea pierde totul", un exemplu in acest sens fiind cel al presedintelui Frantei Jacques Chirac, in 1997.

Europarlamentarul si-a reafirmat, totodata, pozitia careia rezultatele referendumului de anul trecut nu ar trebui sa conduca automat la trecerea catre un Parlament unicameral, intrucat va ramane nerezolvata problema reprezentarii unor interese colective.

Preda a sustinut ca reforma politica si cea constitutionala trebuie corelate cu reamenajarea teritoriului si o filosofie a reprezentarii. Pentru a rezolva problema reprezentarii, europarlamentarul propune pastrarea Senatului, ca o structura a intereselor colective, cu maximum 40 de alesi ai judetelor sau regiunilor. De asemenea, Preda opteaza pentru Camera Deputatilor cu un numar de 250 de reprezentanti.

In privinta reamenajarii teritoriului, Cristian Preda sustine necesitatea renuntarii la organizarea pe judete si formarea a 10-20 de regiuni, care sa fie reprezentate in Senat de 40 de parlamentari. In opinia sa, acest tip de reamenajare ar fi o solutie pentru 'spargerea fiefurilor la nivel local'. De asemenea, democrat-liberalul sustine reducerea la jumatate a numarului comunelor, in conditiile in care, la aceasta ora, totalul lor se ridica la 38-40 de mii.

Update: Democrat-liberalii si-ar pierde credibilitatea daca nu ar mai sustine instituirea Parlamentului unicameral si, prin urmare, trebuie sa-si asume rezultatele referendumului, a sustinut in cadrul unei dezbateri a Institutului de Studii Populare, democrat-liberalul Valeriu Stoica, in replica la declaratia lui Preda.