Emil Boc: Daca Romania nu continua reformele, pe termen mediu poate ajunge in situatia Greciei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2010, 15:52 Actualitate | Politic

Romania risca, pe termen mediu, sa ajunga in situatia Greciei, in cazul in care renunta la reforme. O spune premierul Emil Boc: "Pot spune foarte clar si raspicat: Romania nu isi poate permite luxul sa opreasca cursul reformelor incepute: legea salarizarii, legea pensiilor, legea educatiei nationale, descentralizarea si altele."

"Daca renuntam la aceste reforme, pe termen mediu si lung putem ajunge in situatia Greciei. Trebuie sa rationalizam cheltuielile si sa eliminam privilegiile", a adaugat Emil Boc.

El a indemnat ca legea salarizarii sa fie aplicata uniform, adaugand ca daca acest lucru nu se va intampla si se va continua sa se acorde unele sporuri, cheltuielile risca sa fie scapate de sub control. "Drepturile care nu au o baza legala nu mai trebuie acordate in continuare", spune primul ministru.

"Toti bugetarii trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi si sporuri prevazute in lege, nu trebuie sa existe diferente", a subliniat premierul, adaugand ca va continua discutiile cu sindicatele, insa reformele trebuie sa mearga mai departe.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

1711 vizualizari

 • 0 (20 voturi)    
  Incompetenti (Vineri, 12 martie 2010, 16:04)

  costi [anonim]

  România este o ţară de poveste. O ţară în care nimic nu este ceea ce pare a fi. Credeti-ne, pe cuvânt!

  La noi, în România :

  - Salariile cresc, scăzând

  - Pensiile sunt tot mai mari, fiind reduse

  - Medicamentele gratuite trebuie cumpărate

  - La robinet, apa caldă curge rece, iar apa potabilă nu e bună de băut

  - Trăim în frig plătind tot mai multă căldură

  - Plătim asistenţa medicală gratuită

  - Avem un preşedinte care spune mereu adevărul dar fiecare promisiune a lui se dovedeşte a fi o minciună. Culmea, la fel se întâmplă şi cu primul ministru!

  - Premierul ştie totdeauna ce vrea "românul" fără să-l întrebe niciodată

  - Banii ţării sunt tot mai putini şi avem tot mai multi miliardari

  - Poporul primeşte tot mai mult iar numărul săracilor sporeşte în fiecare zi

  - Cel mai performant guvern ales de parlament este acela care tocmai fusese destituit pentru incompetenţă

  - Fiecare ministru jură azi, cu mâna pe biblie, că doreşte binele poporului şi de a doua zi porneşte un program menit să-l distrugă

  - Salariile profesorilor au crescut cu 50%, prin reducerea cu 15%

  - Într-un singur an au fost create 200 000 locuri de muncă şi ca urmare numărul şomerilor a crescut cu 300 000

  - Este garantată libertatea de exprimare a cetăţeanului datorită efortului serviciilor speciale de a le asculta, în fiecare clipă, telefonul

  - Libertatea presei este sfântă, de aceea ajung în stare de faliment tot mai multe ziare antiguvernamentale

  - S-a redus cu peste 60% numărul taxelor şi impozitelor, dar plătim cu 20% mai mult taxe şi impozite

  - S-au desfiinţat peste 100 agenţii guvernamentale, prin creşterea numărului angajaţilor în plată al acestora cu circa 10%

  - Cabinetul premierului a fost micşorat, desfiinţat chiar, prin angajarea în plus a câtorva zeci de consilieri personali ai primului-ministru

  - Constituţia este respectată de guvernanţi prin încălcarea fiecărui pa
  • +2 (4 voturi)    
   Sinteza zilei (Vineri, 12 martie 2010, 17:54)

   manolescu [anonim] i-a raspuns lui costi

   Asa este !!
   ma mira ca are multe negative acest comentariu.
   O fi manipulare ? Nu o fi ??
   Cine stie ??
  • 0 (0 voturi)    
   continuare (Sâmbătă, 13 martie 2010, 8:55)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui costi

   - avem coruptie ridicata dar judecatorii sunt catlogati de guvern "bugetari de lux"
   - vrem sa dezvoltam relatiile diplomatice si cele economice, dar potrivit primului ministru&Co.diplomatii sunt "bugetari de lux".
   - avem infractionalitatea ridicata dar politistii si cei din serviciile de informatii sunt declarati '"bugetari de lux"
   - avem o armata, prost echipata si prost platita, care face ceva pentru imaginea tarii, dar militarii sunt catalogati "bugetari de lux"
   -toate aceste categorii au generat "pensionari de lux"
   - doar clasa noastra politica nu este de lux!
   Oare cat ii mai suportam?
 • -4 (10 voturi)    
  N-ar fi bine (Vineri, 12 martie 2010, 16:05)

  scurtu ion [anonim]

  Are dreptate domnul Boc. Daca nu continua reformele, noi prostimea ajungem la veniturile grecilor (mai mari ca ale noastre) si guvernul ca in Grecia. Ar fi bine ? N-ar fi bine ? Ar fi bine ??????
 • +4 (10 voturi)    
  corect (Vineri, 12 martie 2010, 16:07)

  Boc [anonim]

  o prioritate pentru romania este crestera investitiilor si a actelor aditionale la contracte! exemplu Metrorex cu contract aditional de 40 mil euro la contractul initial de 10 mil euro. din cauza oamenilor care doresc salarii si pensii nu mai putem sa ne onoram actele aditionale la contractele de investitii! Reforma tb aplicata in Romania, fiecare cetatean sa conttribuie cu fonduri pana la 65 de ani in conturile regilor asfaltului. Cine este impotriva este impotriva reformelor structurale si de profunzime!
  • +2 (2 voturi)    
   ai fost (Vineri, 12 martie 2010, 18:26)

   haplea82 [utilizator] i-a raspuns lui Boc

   atit de subtil incit postul tau a trecut drept unul care-l lauda pe boc !excelent
  • -3 (3 voturi)    
   propunere (Vineri, 12 martie 2010, 19:40)

   D. [anonim] i-a raspuns lui Boc

   constatandu-se ca Doamna cu Coasa nu este suficient de eficienta,romanii neimputinandu-se in ritmul cerut de regulile productivitatii,dansa sa fie pensionata imediat pentru limita de varsta si cotizare integrala,iar locul dumneaei sa fie luat de harnicul nostru Domn cu Coasa ,caci s-a constatat cat de bine manuieste aceasta unealta -oricum,aceasta propunere este doar "pro forma"',deoarece ,in fapt,prin masurile luate (micsorarea veniturilor mici si marirea veniturilor mari),lucrurile se afla pe drumul bun;asa cum productivitatea muncii a crescut prin somaj(cum bine remarca dl.presedinte),criza va fi depasita prin disparitia celor care ,nefiind in stare sa devina macar milionari in ultimii 20 de ani,au dovedit ca fac degeaba umbra pamantului
 • +6 (12 voturi)    
  Aplicarea legilor, evaluari ale bugetarilor (Vineri, 12 martie 2010, 16:22)

  de viitor [anonim]

  Legile trebuie aplicate cu strictete cand e vorba de banul public.
  Bugetarii trebuie sa aiba o "cultura de rezultat", ca in sectorul privat, sa li se ceara rezultate concrete si cuantifiabile.
  Faptul ca in unele sectoare publice nu se cere nici un rezultat permite ca o parte a bugetarilor sa evite responsabilitatile si munca reala.

  Exista agresiuni si incivilitati pe strada? Taiat din salarii la politisti, gardieni publici, etc.
  Elevi analfabeti la examene pt liceu sau scoli profesionale? Taiat din salarii la profesorii cu care au "invatat" carte!

  Sondaje si testari periodice, in scoli, spitale, pe strazi, in primarii, etc.

  Nici macar marile state europene nu-si mai permit sa piarda bani aiurea, iar tarile mai mici si proaste, gen Islanda sau Grecia chiar dau faliment din cauza risipei de la buget.

  Romania are un interes strategic in a reduce numarul bugetarilor si a ridica salariile celor care raman, calificandu-i mai bine.

  Trebuie monitorizat fiecare leu, sa se stie in orice moment unde se duce si cine raspunde de parcursul cheltuielii respective.

  Datoria externa sa fie tinuta sub control, ca si pana acum, BNR si Isarescu sa protejeze leul pt a avantaja exportatorii, sa eliminam deficitul comercial si cel de cont curent.

  Sincer, cred ca si deficitul bugetar ar trebui interzis prin lege, cum e in Belgia de ex., statul sa nu poata cheltui mai mult decat veniturile incasate.

  Absolut toate tarile europene, chiar si cele care importa arabi si negri cu milioanele, tot fac reforma pensiei, speranta de viata a crescut, natalitatea e modesta, si la noi ar fi normal sa creasca varsta de pensionare, dupa un raport de 1 la 4 de ex. (adica a crescut speranta de viata cu 1 an, ridici varsta de pensionare cu doar 3 luni, restul sa fie castig pt pensionat).

  Esecul lamentabil al Greciei ne ajuta sa intelegem in ce hal putem ajunge daca statul cheltuie mult, incaseaza putin si nu controleaza!
  • -3 (5 voturi)    
   Datoria externa sa fie tinuta sub control?? (Vineri, 12 martie 2010, 17:33)

   Nicu Paleru [anonim] i-a raspuns lui de viitor

   "datoria externa sa fie tinuta sub control ca si pana acum??"...adica sa se dubleze intr-un an, iar P.I.B.-ul sa scada cu 7,5%, sa nu existe niciun singur proiect major de infrastructura!
   Datorie externa la 31.12.2008: 12,5 Mld EUR
   Datorie externa la 31.03.2010: 23,6 Mld EUR
   Ce ar mai fi de spus??
   • +4 (4 voturi)    
    Sumele nu inseamna nimic (Vineri, 12 martie 2010, 18:33)

    Alexandru [anonim] i-a raspuns lui Nicu Paleru

    Sumele alea nu inseamna nimic.

    Suntem cu datoria externa la 20 % din PIB. Grecia este peste 150 %.

    Problema este ca din 100 de lei incasati de stat, 71 de lei se duc pe pensii; salarii; somaj, si alte chestii sociale.

    Cu ce fura politicienii, de unde sa mai ramana de investit. Abia le ramane bani sa faca niste intretineri de drumuri.
    • 0 (0 voturi)    
     vesnic (Sâmbătă, 13 martie 2010, 12:34)

     ady [anonim] i-a raspuns lui Alexandru

     aceasta poveste ca statul cheltuie mult pe salarii si pensii , asta sigur ii un papagal pus de pdl sa comenteze la ei pe site poate poate pica vre-un prost in plasa.Cum sa fie cheltuielile cu pensiile si salariile mari cand acestea sunt de toata jena printre cele mai mici din UE daca nu cele mai mici .Nu slariile si pensiile sunt multe si mari ci guvernul si institutiile sale sunt incompentente si incapabile sa mareasca veniturile numai daca lasa oamenii pe strazi.Asta e in rom tot saracul este sacrificat pana la urma cred ca suntem cu multe peste 80% de saraci in romania si aceasta criza economica tot pe spatele saracilor apasa .
     Stiti cum a fot ales Obama presedinte ? adversarul lui l-a facut socialist si ca tine cu clasa medie si saracii.Modelul basescian va distruge romania pana la urma.
   • +4 (4 voturi)    
    vai de capul tau (Vineri, 12 martie 2010, 18:44)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Nicu Paleru

    Pai si diferenta nu e acordul cu FMI?
    Numai ca banii aia s-au dus in mare parte la BNR, si numa vro 2 miliarde la guvern. Deci nu -ia cheltuit boc, dupa cum va invata Soviani la RTV si money channel. Da' na, de unde sa stie paler economie...
   • +4 (4 voturi)    
    Esti varza (Vineri, 12 martie 2010, 19:51)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui Nicu Paleru

    La http://www.bnr.ro/Balanta-de-plati-4029.aspx gasesti evolutia datoriei externe si a balantei de plati a RO documentata cre' ca din 2000 incoace. Daca matale ai impresia ca in momentul de fata datoria externa a RO e de doar 23 MLD EUR, bati campii.

    Intr-adevar datoria externa a crescut semnificativ mai mult in 2009 decat in 2008, da' sa nu uitam ca in 2008 am avut o crestere economica de peste 8%, ceea ce e enorm, pe cand in 2009 am avut o usoara contractie. In plus, in 2008 capsunarii inca au trimis de mai bine de zece ori mai multi bani acasa decat in 2009, si investitiile straine directe nu se apropiau de zero, cum a fost cazul in 2009.

    Da' remarca matale dupa parerea mea e doar inca o dovada a faptului ca romanii uita repede - chestie care explica si rezultatele ultimelor alegeri, cand romanii i-au votat in foarte mare numar exact pe care care sunt vinovati de situatia actuala.
 • +6 (12 voturi)    
  Romania nu-si mai poate premite (Vineri, 12 martie 2010, 16:26)

  Cetateanul umilit [anonim]

  Romania nu-si mai poate premite demagogia si vorbele in gol cu menire populista!!!!

  Nu vad ce reforme fac sau ce masuri au luat pana acum!

  Romania este pe calea sigura spre faliment!!!
  Romania a cheltuit toti banii din privatizari si imprumuturi pe salarii si pensii!

  Singura salvare sunt masuri drastice si nepopuliste!
  Concedieri masive din aparatul bugetar. Cresterea orelor de lucru pentru cei ramasi!
  Investitii in activitati de productie si agricultura!
  Impozitarea extragerata pe orice teren proprietate privata mai mare de 1000mp pe care nu este derulat un proiect de dezvoltare sau nu este in circuit agricol activ!

  etc! etc! dar la noi doar gargara si interese!

  Mi-e sila de toti! PDSLDCDXYZ-bla-bla!

  NE meritam soarta! Suntem un popor de lenesi si lasi!
  • +3 (3 voturi)    
   ptr ca am pus pe fuga valorile (Vineri, 12 martie 2010, 17:52)

   dica [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul umilit

   si cind se intorc ne batem joc de ele.
  • 0 (4 voturi)    
   Io nu vad ... (Vineri, 12 martie 2010, 19:57)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul umilit

   ... decat gargara in comentariul matale. Sau cel putin chestii prea putin gandite.

   Romania e parte in intelegeri internationale legate de munca, si nu poate impune zece ore de munca bugetarilor.

   Concedierile masive si fara discernamant duc doar la punerea pe butuci a aparatului de stat.

   Investitiile in domenii productive nu sunt atributia statului. Statul tre' sa investeasca doar in infrastructura - daca are banii necesari.

   Impozitarea exagerata e o alta aberatie. Nu se pot da legi discriminatoare, care sa impoziteze diferit acelasi tip de proprietate.

   Concluzia mea: matale esti lenes. Nu musai lenes la munca, dar in mod cert lenes la gandeala. Care din nefericire e cea mai periculoasa si daunatoare forma de lene - a constatat-o Goya acu' mai multe sute de ani, cand a zis ca somnul ratiunii naste monstri. Norocul matale e doar ala ca in tara asta nu-s toti lenesi in acelasi fel.
 • -3 (9 voturi)    
  vocabular sarac? (Vineri, 12 martie 2010, 16:36)

  anonim [anonim]

  mai boc, mai lasa-ne cu chestiile astea... aud de legea salarizarii, legea pensiilor, legea educatiei nationale, descentralizarea, etc. de cativa ani... nu esti in stare sa faci ceva... pleaca si lasa pe altul!!! ce ne tot f... atata cu vorbe goale? ca in afara de o situatie dezastruoasa... nu vad nimic in tara asta!
  • +3 (3 voturi)    
   Anume pe aia din parlament? (Vineri, 12 martie 2010, 19:58)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   Ca unu la mana aia ar trebui sa faca legi, nu guvernul, si doi la mana, aia sunt cei care au facut legile strambe de la bun inceput.

   Cu "vocabular sarac" nu stiu la ce te referi, da' un lucru pot sa constat: gandeala matale e relativ saraca.
 • -5 (5 voturi)    
  adevaratul termen (Vineri, 12 martie 2010, 17:17)

  Wheelwrght [anonim]

  Dorea sa spuna pe termen scurt.
 • -4 (4 voturi)    
  Mediu si lung? (Vineri, 12 martie 2010, 17:24)

  Frobenius [anonim]

  Cu "reformele" e lamurita problema (primul comentariu, cel blagoslovit cu "minusuri" de catre "alegatori", este cit se poate de lamuritor).
  Dar cit este "mediu"? Si cit inseamna "lung"? Oare care este etalonul-referinta folosit de domnul Boc?
  • 0 (0 voturi)    
   Ala folosit mai peste tot in lume (Vineri, 12 martie 2010, 20:07)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Frobenius

   termen scurt: un an
   termen lung: peste zece ani
   termen mediu: intre

   Cam - astea-s date de pe web, concret si exact n-ai de unde afla decat daca intrebi la INS - institutul national de statistica. Si BNR tot de-acolo isi ia datele, si le publica prelucrate dupa metodologia INS.
   • 0 (0 voturi)    
    INS-ul e cheia (sic!) (Vineri, 12 martie 2010, 22:31)

    Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

    Eu, fiind astazi mai putin tehnic pe web, ma gindeam la etalonul-Boc. Care, sa-mi fie cu iertare, nu stiu daca e "mediu" sau "lung". Cred ca raspunsul e in functie de unghiul din care-l privesti.
 • -5 (5 voturi)    
  romania si grecia (Vineri, 12 martie 2010, 17:33)

  ionel [anonim]

  Romania este intr-o situatie mult mai proasta decat grecia, atat ca nu se afla in zona euro, ca problemele sa fie mai vizibile.
 • -4 (4 voturi)    
  noi chiar sintem acolo (Vineri, 12 martie 2010, 17:51)

  boc [anonim]

  numai ca avem experienta crizei prelungite. voi furati dar veti fi eliminati ca nu va mai suportam. o sa vina si vremea voastra...
 • -3 (3 voturi)    
  Dar a inceput vreo reforma? (Vineri, 12 martie 2010, 20:15)

  Mihai [anonim]

  Da, vechea poveste pentru fraierit prostii, pana acum ce-a pazit sau e vechea poveste cu mogulii aia rai?
  La prezent nu se gandeste nimeni? Daca nu se ia masuri in prezent ce-ti mai foloseste mediu si lung caci oricum nu vei sti ce e atunci.
  Tipic romanesc.
  A spus-o de la el sau l-a citat pe basescu?
 • -4 (4 voturi)    
  O-io-ioi (Vineri, 12 martie 2010, 20:21)

  Clujeanul [anonim]

  Ne faci de bafta mai Emile !
  Nu Romania trebuie sa continue reformele, ci matale ca prim ministru trebuie sa conduci intregul proces de reformare. Adica fa bine si te exprima la persoana a I-a si nu la a III-a.
  Asa v-a invatat partidu comunist ? Cine e Romania : "Grecia cu o intirziere de 6 luni" ?
  Da-te la o parte daca nu esti in stare sa scoti statul din insolventa. Las-o mai bine pe Udreeea.
  Cum adica, de nu gasesti pe Dimbovita un barou de juristi care sa taie salariile si pensiile nesimptite. Adica nu sa taie, ca trebuiau taiate de mult. Asa ca nu mai iesi pe sticla cu tot felul de abureli, mai ales fiindca-ca ne faci neamu de "palinca si caldabos".
 • -1 (1 vot)    
  corect, dar.... (Vineri, 12 martie 2010, 23:21)

  carcotasu' [anonim]

  ar trebui ca prima oara sa le inceapa, pentru ca sa le poata continua. In rest ideea suna bine.
 • -2 (2 voturi)    
  Cu asa Prim Ministru, ajungem sigur (Vineri, 12 martie 2010, 23:27)

  Zorila [anonim]

  Gura pacatosului .....
  Mai Boc, mai, asculta ce-ti zice un ardelean, mai.
  Da-ti demisia si lasa pe altul mai capabil decat tine.
  Nenorocesti altfel o tara intreaga.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi