Deputatul PDL Mircia Giurgiu va depune saptamana viitoare in Parlament un proiect de lege privind interzicerea clonarii umane si a aplicatiilor biomedicinei care "incalca demnitatea umana". Mircia Giurgiu a explicat ca actul normativ are rolul de a preveni posibilitatea clonarii umane in Romania, in conditiile in care "fiinta umana are demnitate si trebuie respectata", potrivit Mediafax.

  • "Necesitatea aparitiei acestei legi este determinata de respectarea drepturilor omului si de corelarea cu legislatia europeana in materie, in domeniul bioeticii, inclusiv prin acoperirea vidului de legislatie in ceea ce priveste interzicerea clonarii, atat in scop reproductiv, cat si terapeutic", spune deputatul democrat-liberal.

Mircia Giurgiu spune ca Romania a ratificat mai multe conventii europene privind protectia drepturilor omului, dar acestea nu contin prevederi pentru interzicerea clonarii, ci se refera doar la interzicerea crearii de embrioni umani in scopuri de cercetare si a interventiei in genomul uman.

  • In proiectul de lege se precizeaza ca sunt interzise si constituie infractiuni "clonarea umana, implantarea embrionului uman clonat in corpul unei mame purtatoare sau intr-o femela de animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameti masculini umani, pentru o perioada mai mare de 14 zile, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman in exteriorul corpului unei femei pentru o perioada mai mare de 14 zile, extragerea si stocarea de embrioni umani viabili din corpul femeii, plasarea unui embrion obtinut ilegal in corpul unei mame purtatoare". De asemenea, initiativa legislativa interzice comertul cu embrioni si gameti umani. "Incalcarea prevederilor legii se pedepseste cu inchisoarea de la trei ani la sapte ani, iar tentativa - de la sase luni la doi ani", a precizat Mircia Giurgiu.

Mircia Giurgiu a mai subliniat ca 23 de tari ale lumii au interzis deja clonarea umana, printre acestea numarandu-se Germania, Franta si Canada.