Cu sprijinul si sutinerea lui Victor Ponta si Ion Iliescu, Adrian Nastase a fost reales, joi, in functia de presesdinte al Consiliului National PSD. Nastase a castigat cu 407 voturi in defavoarea contracandidatului sau, Gheorghe Nichita, care a obtinut 219 de voturi. Reconfirmarea lui Nastase face parte dintr-un plan mai amplu al actualei conduceri a PSD care il pregateste pe tusa pentru postul de premier al Romaniei in 2014 daca Victor Ponta va castiga alegerile la prezidentiale.

Pentru a primi votul organizatiilor locale de a fi reconfirmat in functie, Adrian Nastase si-a folosit influenta asupra actualului presedinte PSD, Victor Ponta si a impus nominalizarea pentru sefia departamentellor PSD. Potrivit surselor Hotnews.ro, Nastase a prezentat in sedinta CExN lista sefilor de departamente deja facuta de acasa si a supus-o la vot membrilor CExN ca propunere.

Pe lista lui Nastase se regasesc multi presedinti de organizatie care nu au obtinut posturi de conducere la congresul din februarie. Practic, ca sa multumeasca sefii de organizatie care l-au sprijinit pe Ponta la congres si, in aceleasi timp, sa obtina reconfirmare in functie a lui Nastase, actuala conducere a PSD a dublat numarul de departamente de la 15 la 31.

Pentru Nastase, miza obtinerii functiei de presedinte al Consiliului National este aceea ca asigura prezenta in forul de conducere al PSD, mai exact in Biroul Permanent. Potrivit surselor citate, Adrian Nastase spera la postul de premier in cazul in care PSD va castiga alegerile prezidentiale in 2014. De altfel, reconfirmarea in functia de presedinte al Consiliul National il face pe Nastase premierul guvernului din umbra al PSD si sef peste toate departamentele partidului.

Cine sunt noii sefi de departamente in PSD

Astfel, lideri de filiale, deputati si senatori au primit functiile de sefi pe departamente. Printre cei 31 de sefi de departamente se numara Nicusor Constantinescu, Eugen Bejenariu, Lia Olguta Vasilescu, Bogdan Niculescu Duvaz, Adrian Paunescu, Alexandru Atanasiu, Ion Vasile, Cristian Dumitrescu, Ion Stan, Dan Mircea Popescu.

"Noi trebuie sa gasim raspunsurile pentru aceste vremuri complicate, de care va depinde viitorul nostru la urmatoarele alegeri. Il felicit pe Gheorghe Nichita, aceasta campanie a capatat mai mult sens si datorita candidaturii sale. Il asigur de prietenia mea si il felicit pentru ce a facut", a declarat Adrian Nastase dupa reconfirmare.

La sefia Consiliul National a candidat si primarul Iasului, actual vicepresedinte PSD, primarul de Iasi, Gheorghe Nichita. Acesta, potrivit surselor Hotnews.ro ar fi beneficiat de sprijinul delegatiilor din Bucuresti, Oltenia si Brasov.

Pe de alta parte, Nichita a incercat sa-si atraga sustinatori, miercuri seara, la restaurantul Perla. Vicepreseidntele PSD, Gheorghe Nichita, alaturi de fidelii lui Mircea Geoana si adversarii lui Adrian Nastase Dan Nica, Marian Vanghelie, Ion Toma si Constantin Nita s-au intalnit la restaurant cu deputati, senatori si lideri de filiala pentru a obtine sprijinul pentru functia de presedinte al Consiliului National.

Dupa reconfirmarea in functie a lui Nastase, Nichita a declarat ca spera ca partidul sa fie intarit dupa acest Consiliu. "Sper sa iesim cu totii mai intariti din acest Consiliu, sa invatam ce avem de invatat. Sper ca echipa PSD sa fie intarita si sa fie una unita, pentru electoratul PSD".

De asemenea, Aristide Roibu a fost reconfirmat in functia de trezorier al PSD cu 531 de voturi pentru si 9 impotriva.

Tutorele Ponta si mentorul Iliescu - sustinatori inversunati ai lui Nastase

Presedintele PSD, Victor Ponta si presedintele de onoare Ion Iliescu au facut zid in jurul lui Nastase, declarand public ca il sustin in defavoarea lui Gheorghe Nichita. Inainte de sedinta CEX, Iliescu a declarat iritat ca presedintele PSD Iasi ar trebui sa se retraga din competitie pentru ca incalca o prevedere a statutului - cumulul de functii.

'Cred ar trebui ca Nichita sa se retraga, pentru ca incalca o prevedere a statutului, cumulul de functii. Este a patra (functie - n.r.) - e primar, e presedinte de organizatie judeteana, vicepresedinte ales in Congres. N-are cum sa faca atatea. Si nici nu e decent macar".

Victor Ponta a declarat in fata delegatilor, in sedinta Consiliul National ca votul sau merge la Adrian Nastase. "Fiecare om de aici din sala are un singur vot. Eu am un singur vot. Si nu vreau sa credem ca m-am schimbat. O sa va spun, acel vot al meu, asa imi spun mintea si gandul meu, ca e mai bine pentru partid, astazi va merge catre Adrian Nastase. Dar voi respecta si va voi respecta pe toti, indiferent de modul in care credeti ca e mai bine pentru partid. Eu am fost ales de dumneavoastra pentru ca a existat un vot democratic in partid', a declarat presedintele PSD.

Delegatii PSD s-au plictisit pe hol, la bufet

Consiliul National nu i-a motivat pe delegatii PSD, care au aratat lipsa de interes la discursurile conduerii partidului. Dupa discursul presedintelui PSD, Victor Ponta, social-democratii au iesit buluc din sala, pe holuri la bufet si cafele. Candidatul la sefia Consiliul National, Adrian Nastase vizibil iritat de dezinteresul colegilor, i-a apostrofat de la tribuna: ”Am o rugaminte, nu s-a dat recreatie"

Mult mai vocal a fost presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu care iritat ca la discursul lui Ioan Chelaru in sala erau doar cativa social democrati

"Unde erau membrii Consiliului National cand vorbea Chelaru? Pe culoare! Pai de aia ne adunam aici, de aia vorbim? Nu suntem in excursii! Nu suntem un partid pentru plimbari, vrem plimbari la Bucuresti, consilile judetene sa faca excursii la Bucuresti. Cel care e ales intr-o structura de partid trebuie sa stie ca are o raspundere, sa delibereze, sa discute".