Venit la putere cu surle si trambite in urma cu doar un an si ceva si distins cu premiul Nobel pentru pace dupa 13 zile in functie pentru meritul incontestabil de a nu fi George W. Bush, Barack Obama a reusit turul de forta de a-si vedea blocate in Senat cele mai importante initiative, mai ales piatra unghiulara a mandatului prezent, reforma sanatatii. Cum e posibil asa ceva, pentru un presedinte ales cu un mandat popular confortabil si care controleaza o majoritate la fel de confortabila in ambele camere ale legislativului?, se intreaba Adrian Stanciu, pe blogul lui.

Metoda folosita de republicani pentru a-i bloca initiativele e veche dar eficace. A fost inventata de Cato cel Tanar pentru a-i bloca initiativele lui Iulius Caesar. Pur si simplu nu te opresti din vorbit. Regulamentul Senatului Statelor Unite permite oricarui senator sa vorbeasca oricat pe orice subiect. Daca o lege e pusa in dezbatere, senatorii opozitiei pot sa opreasca votarea ei indefinit pur si simplu dezbatand-o la infinit. Nimeni nu le poate lua dreptul la cuvant. Sau aproape nimeni, pentru ca un amendament la regulament permite unei majoritati formate din 2/3 din senatori sa ceara intreruperea dezbaterii si trecerea la vot. Metoda se numeste “filibuster”.

Obama si partidul sau au avut in senat exact majoritatea de 40 de locuri de care aveau nevoie pentru a trece orice lege. Dar au pierdut un loc cheie, exact acela care le permitea oprirea unui filibsuter, odata cu moartea corifeului Edward Kennedy si ocuparea locului sau de catre un republican, intr-o alegere-surpriza de mari proportii, semn al schimbarii drastice a sentimentului electoratului american.

Citeste restul articolului si comenteaza pe AdrianStanciu.ro