Presedintele Senatului, Mircea Geoana a declarat, miercuri, referindu-se la incercarile de schimbare a sa din functie, ca este vorba de un plan "mai ambitios" al sefului statului, care include schimbarea Constitutiei pentru ca Traian Basescu sa fie important si dupa 2014, "sa mai traga o data".

"Nu sunt complet lamurit care este substratul acestei actiuni (legata de schimbarea sa de la sefia Senatului, n.r.), pentru ca nu este de dragul independentilor. De ce nu s-a facut la Camera Deputatilor, spre exemplu?", a spus Geoana citat de Mediafax.

El a spus ca este posibil sa se incerce, prin demersul legat de sefia Senatului, impiedicarea Opozitiei si a PSD de a actiona si de a vorbi despre problemele reale ale tarii, cum ar fi guvernare, saracie, salarii si pensii. In acest context, el a spus ca nu crede ca ar putea fi vorba, legat de incercarea de schimbare a sa, despre o teama de un "asa zis razboi de succesiune daca se intampla ceva cu sanatatea presedintelui tarii".

"Eu nu cred in astfel de teorii, este o pista falsa", a adaugat presedintele Senatului. "Sau este vorba de un plan mai ambitios al actualului presedinte, care sunt convins ca in spatele intentiei de schimbare a Constitutiei se ascunde nu doar o dorinta naturala de modernizare a statului si sunt multe puncte in care sunt de acord cu domnia sa, parerea mea este ca se incearca croirea unei noi Constitutii care sa ii permita lui Traian Basescu, dupa 2014, sa continue sa fie o figura politica importanta in Romania", a spus Geoana.

Intrebat daca se refera la un plan care sa insemne posibilitatea ca Traian Basescu sa mai candideze la functia de sef al statutului, Geoana a spus: "Poate intr-o alta forma".

"Eu nu-l vad, presupunand ca isi duce mandatul pana in 2014, ca reforma Constitutiei nu va avea un sambure, un embrion de o republica care sa ii permita sa mai traga o data. Este o chestiune strategica pentru Basescu", a apreciat Geoana.

El a mentionat ca este convins ca atacurile la adresa sa, legate de functia de la Senat, vor continua.

Liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igas, a anuntat, miercuri, in plenul Senatului, ca in urma refuzului de a supune la vot cererea independentilor privind locurile in comisii, PDL va initia procedura de suspendare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.