Presedintele PNL, Crin Antonescu a reusit miercuri sa-si impuna in Biroul Politic propunerile de modificare la statutul partidului. Antonescu a castigat prima batalie impotriva contracandidatului sau Ludovic Orban care a sustinut ideea votului individual. Orban si-a luat la revedere de la colegii din Biroul Politic si a lasat sa se inteleaga ca ar putea renunta la candidatura daca votul pe liste va fi validat pentru congres. Intre timp, un al doilea opozant al votului pe liste, Mircea Ionescu Quintus, pare sa fi cedat ofertei lui Crin Antonescu de a primi functia de presedinte de onoare al PNL.

Biroul Politic Central al PNL a decis cu 23 de voturi pentru, o abtinere si unul impotriva ca votul pentru alegerea noii conducerii sa fie pe liste si nu individual cum s-a facut pana in prezent. De asemenea, in noul proiect de statut nu se mai regaseste functia de prim vicepresedinte, functie detinuta in prezent de Ludovic Orban. Sistemul de alegere a conducerii PNL va fi pe liste si fiecare candidat la sefia PNL va propune o lista cu 32 de oameni - 15 vicepresedinti si 17 membri ai Biroului Politic Central.

Propunerea de modificare a statutului a apartinut lui Crin Antonescu si a trecut fara probleme, acesta detinand controlul in Biroul Politic. Surse liberale sustin ca abtinerea la vot ar fi apartinut seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus.

"BPC a discutat pachetul de modificari ale statutului pe care le-am propus, le-a dezbatut, le-a adoptat prin vot cu un vot impotriva, al domnului Ludovic Orban, cu o abtinere si il va propune Delegatiei Permanente care (...) se va pronunta maine (joi - n.r) si va inainta congresului proiectul de statut', a declarat Antonescu citat de agentia Agerpres.

De altfel, Antonescu a anuntat ca decizia sa de a candida la presedintia PNL depinde de adoptarea acestui pachet de modificari statutare, in caz contrar nu ar mai candida. Delegatia Permanenta a PNL se va reuni joi pentru a valida modificarile la statutul partidului .

Ludovic Orban si-a luat la revedere de la membrii Biroului Politic

Contracandidatul lui Antonescu, prim-vicepresedintele Ludovic Orban a fost impotriva votului pe liste insa a pierdut fara drept de apel.

'"Astazi a fost ultima sedinta a Biroului Politic ales la congresul din martie. Le-am multumit colegilor pentru colaborarea avuta si am lansat un indemn ca sa avem un Congres cat se poate de normal, firesc, orientat spre dezbateri politice, spre solutii catre cetatenii Romaniei si le-am urat legitimitate individuala' , a declarat Orban.

.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca Orban se gandeste sa-si retraga candidatura la sefia PNL daca la congres se va vota pe liste.

De altfel, Orban spera ca Delegatia Permanenta nu va valida proiectul de statut al lui Antonescu. Prim-vicepresedintele a declarat ca in functie de hotararea de joi a Delegatiei va decide daca se va retrage din cursa sau nu.

"Voi sustine si in cadrul congresului si in cadrul Delegatiei Permanente modalitatea de alegere in baza candidaturilor individuale care e specifica spiritului liberal si specifica democratiei. In functie de rezultatele de la dezbaterea statutului si de decizia congresului, voi anunta public ceea ce voi face', a declarat Ludovic Orban.

Mircea Ionescu Quintus a primit functia de presedinte de onoare

Alegerea pe liste nu a fost agreata nici de presedintele comisiei de statut Mircea Ionescu Quintus care a vorbit inaintea sedintei despre necesitatea unui compromis: vot deschis pe liste. Quintus a declarat ca Antonescu i-ar fi sugerat ca ar fi de acord cu propunerea sa privind instituirea listelor deschise pentru alegerea membriilor BP.

"Am hotarat ca, in privinta modului de alegere a BPC, sa supunem in discutie trei variante: o varianta de alegere pe lista, o varianta de alegere prin vot uninominal si o varianta intermediara pe care o propun eu, in care listele sa fie votate uninominal si sa castige lista majoritara in intregime. Nu pot sa spun mai multe amanunte".

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca Mircea Ionescu Quintus ar fi cedat presiunilor lui Antonescu si ar fi renuntat la solutia de compromis. In schimbul renuntarii sale Quintus ar fi obtinut functia de presedinte de onoare al PNL.

De altfel, Antonescu a anuntat la finalul sedintei ca "indiferent de ce lista va fi aleasa, pe ea se vor regasi doi membri de drept - presedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus si presedintele fondator Radu Campeanu".

.

Mircea Diaconu si Andrei Marga pe lista lui Antonescu

Potrivit agentiei Agerpres, presedintele PNL a declarat ca in echipa sa se vor regasi Mircea Diaconu, ca vicepresedinte, si Andrei Marga, ca membru al BPC.

'I-am solicitat domnului Marga, care este vechi membru al PNL, acest lucru (sa accepte sa fie in echipa lui Antonescu - n. r.). Domnia sa a fost de acord. Eu si PNL suntem onorati de faptul ca un om de anvergura intelectuala, academica a domnului Marga va face parte din conducerea PNL si daca acest sistem de vot va fi adoptat si lista pe care o propun va fi votata, domnul Marga va fi membru al conducerii PNL".