Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, marti, suspendarea judecarii dosarului "Matusa Tamara" si sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu exceptiile invocate de avocatul lui Ioan Melinescu, informeaza Agerpres. In acest caz a mai fost trimis in judecata si fostul premier Adrian Nastase.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de noua judecatori al ICCJ.

Citeste o analiza a lui Dan Tapalaga despre cum cazurile de mare coruptie sint aminate ani in sir prin metoda exceptiei de neconstitutionalitate

Fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, a declarat, marti, ca, desi isi doreste ca procesul in care este judecat pentru coruptie sa se termine cat mai repede pentru a-si dovedi nevinovatia, nu se poate opune exceptiilor invocate de avocatul lui Ioan Melinescu privind organizarea si activitatea Directiei Nationale Anticoruptie.

"DNA este o struto-camila, care nu exista nicaieri in Europa. Parchetul National Anticoruptie a fost creat in cadrul unei cooperari cu Uniunea Europeana, pe modelul Spaniei, care are o institutie similara", a declarat Adrian Nastase la iesirea din instanta suprema, unde se judeca dosarul "Matusa Tamara".

In acelasi dosar, impreuna cu Adrian Nastase au mai fost trimisi in judecata Ioan Melinescu, fost presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, si Ristea Priboi, consilier al fostului premier Adrian Nastase, fost deputat in perioada 2000-2004, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.