Istoricul Marius Oprea, demis de premierul Emil Boc de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a declarat, pentru Agerpres, ca a aflat din Monitorul Oficial despre eliberarea sa din functie si inlocuirea cu Vladimir Tismaneanu. Premierul Emil Boc l-a demis pe Marius Oprea de la conducerea Institutului si pe Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc. Seful Guvernului a decis ca nou creatul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, creat in urma comasarii celor doua, sa fie condus de Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir.

  • "Am aflat din Monitorul Oficial, nu am avut nicun fel de discutii. Dar ma asteptam, am spus de mai multa vreme ce se va intampla, desi au aparut inclusiv comentarii potrivit carora n-ar fi adevarat, ca am mania persecutiei si asa mai departe", a comentat Marius Oprea, fost consilier al fostului premier liberal Calin Popescu-Tariceanu.
  • Marius Oprea sustine insa ca, prin noua forma de functionare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, investigarea crimelor comunismului este teoretizata: "Faptul ca in noua hotarare nici nu se mai vorbeste despre Securitate arata ca ceea ce deranja era modul in care am inteles eu investigatiile privind crimele comunismului, adica sa pornesc de la victime si sa ajung la cei care au ucis oameni. Or, asemenea abordare se pare ca nu este prea placuta, practic investigarea crimelor comunismului se muta la biblioteca".
  • "Sper ca vor avea intelepciunea sa gaseasca o formula prin care sa ma lase sa continui investigatiile arheologice. Depinde de noua conducere a institutului. Eu, practic, nu mai pot fi angajat acolo, pentru ca nu se mai fac angajari, dar eu am atras fonduri private si sper sa ma lase sa continui investigatiile pe care le-am inceput, in baza acestor fonduri private", a mai adaugat Marius Oprea.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a luat fiinta in urma comasarii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, dupa o hotarare de Guvern in acest sens, emisa in noiembrie 2009. Statutul si functionarea nou infiintatului Institut au fost modificate printr-o alta hotarare de Guvern, publicata martea trecuta in Monitorul Oficial.

Practic, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc nu va mai avea ca scop precis indicat investigarea crimelor comunismului, va fi condus de un presedinte executiv, insa va fi supervizat si de un Consiliu stiintific, condus de un alt presedinte.