Din 2002, de cand a intrat in PSD, Cristian Diaconescu a fost mereu pus pe tava de liderii partidului drept pesedistul cinstit si competent. Prezentat ca politician fara pata si dosar la DNA, Diaconescu a fost mai intai politicianul “cu fata europeana”, care in 2004 a preluat ministerul Justitiei de la Rodica Stanoiu. Nastase l-a cooptat in conducerea partidului pentru a-l prezenta drept simbol al luptei impotriva coruptiei. In 2007, era propus de Vanghelie cap de lista la alegerile pentru Parlamentul European. Tot pentru imaginea buna, in 2008, desi nu avea nici o sansa, PSD l-a aruncat in lupta pentru primaria Capitalei.

  • Vezi in text si cum si-a dat Diaconescu demisia in direct la radio din functiile PSD in 2006

Cristian Diaconescu a intrat in PSD in 2002. Intre 2000 si 2004 a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condus pe atunci de Mircea Geoana.

Solutia salvatoare de la Justitie. PSD l-a utilizat pe Diaconescu drept solutie salvatoare in 2004, cand a fost instalat la Ministerul Justitiei in locul Rodicai Stanoiu, debarcata in urma unor scandaluri cu reverberatii la Bruxelles. Adrian Nastase, cel care l-a impus la justitie, spunea atunci ca are nevoie de un ministru cu “fata europeana”. Rolul lui Diaconescu era de a negocia şi închide capitolul 24, Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană si, in special, de a spala imaginea proasta a Justitiei in urma scandalului din jurul fostului ministru Stanoiu.

Pus in vitrina de Nastase ca simbol anticoruptie. Pe atunci premier, Nastase l-a folosit a doua oara pentru a curata imaginea PSD, cand l-a cooptat pe Diaconescu la conducerea partidului. In 2004, in urma unor scadaluri interne, Nastase a dizolvat atunci structura de conducere a PSD, elmiminand astfel unii lideri, inlocuiti cu apropiatii sai. Nastase a organizat un Birou de Coordonare in care l-a cooptat si pe Cristian Diaconescu, pe atunci ministru al Justitiei. Diaconescu era prezentat de catre Nastase drept simbolul anticoruptiei din PSD.

A ajuns senator PSD dupa alegerile parlamentare din 2004. In 2005, la Congresul din aprilie, in urma caruia a fost ales Mircea Geoana presedinte PSD, Diaconescu a ajuns vicepresedinte al partidului. A mai ocupat si functia de purtator de cuvant al PSD.

Cap de lista ratat la europene, premier esuat.Mircea Geoana si Marian Vanghelie au incercat sa se foloseasca de imaginea “europeana” de pesedist cinstit a lui Cristian Diaconescu pentru a treia oara. Geoana si Vanghelie l-au vrut cap de lista pentru europralamentarele din 2007. Dupa cateva dispute cu cei doi, Diaconescu a reusit sa evite “exilul de lux” la Bruxelles. Potrivit presei din acea perioada, Diaconescu avea in vedere ca obiectiv politic nominalizarea sa pentru functia de premier. Inca din 2007, presa a relatat ca numele lui Diaconescu era vehiculat drept candidat chiar la presedintie si la sefia PSD.

Candidat de forma la Primaria Capitalei. Cristian Diaconescu a fost scos din nou la rampa pentru a salva imaginea PSD la alegerile pentru Primaria Capitalei in 2008, dupa ce Sorin Oprescu a decis sa candideze independent. Cu toate ca sondajele aratau ca nu are sanse sa castige batalia, conducera PSD a decis sa il arunce in lupta electorala. A pierdut cu un scor slab, obtinand 67251 de voturi, adica 12.33% din sufragii. In cursa pentru primaria Capitalei, s-a clasat pe locul III, la distanta de cateva mii de voturi de candidatul PNL, Ludovic Orban, clasat pe locul IV. Tot, in 2008 Diaconescu a castigat alegerile intr-un colegiu din Bucuresti pentru un loc in Senatul Romaniei.

Cu gandul la functia de comisar european. Cristian Diaconescu a mai jucat rolul de pesedist “cu fata europeana” in disputele pentru postul de comisar european. Atat in 2006, cat si in 2009, pesedistii au vehiculat numele lui Diaconescu drept propunerea PSD pentru functia de comisar. Aceaste nominalizari interne nu au fost insa oficializate.

Demisie de dragul nevestei. Diaconescu a mai plecat din PSD in 2006, in semn de protest ca la Curtea de Conturi urma sa fie instalat Ovidiu Ispir, acuzand o intelegere in acest sens intre PSD, intrat in opozitie, si PNL, aflat la guvernare. Nemultumirea lui Diaconescu era legata de faptul ca Ispir, in calitate de inspector, ar fi condus un control al Curtii de Conturi la Eximbank unde directoare fusese, pana in 2005, chiar sotia lui, Mariana Diaconescu. In urma controlului, s-a depistat un prejudiciu de cateva milioane de euro. Fostul lider al PSD si-a anuntat demisia din toate functiile din partid in direct la radio. Diaconescu a revenit insa in cateva ore asupra deciziei. Vezi detalii aici.

Ministru de externe, candidat kamikaze la sefia PSD. Diaconescu a fost noua luni ministru de externe in Guvernul PDL-PSD, dar a iesit din guvern in octombrie 2009 odata cu partidul. Un alt esec pe plan politic este si pseudo-candidatura sa la sefia PSD. Cristian Diaconescu si-a anuntat saptamana trecuta candidatura, dar cu cateva zeci de minunte inaintea votului, si-a retras-o, anuntandu-si sprijinul pentru Mircea Geoana. Demisia sa din PSD si inscrierea in grupul independentilor condus de Gabriel Oprea are loc in contextul scandalului din jurul presupusului filaj la care ar fi fost supus.

Dincolo de activitatea politica sinuoasa, Cristian Diaconescu are o biografie bogata. Cateva din punctele importante din CV-ul sau. Vezi aici detalii din activitatea lui Diaconescu de dinainte de 89, intr-un articol publicat de EVZ.

  • A absolvit, in 1983, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept.
  • Intre '83 si '90 profeseaza ca si judecator in Ilfov si mai apoi in Bucuresti. 
  • In perioada 1990 - 2000 lucreaza in cadrul MAE, avand diferite functii de conducere, iar in 2001 devine secretar de stat in acelasi minister. 
  • Intre martie si decembrie 2004 este ministrul Justitiei in cabinetul Nastase. 
  • In cabinetul Boc I a activat ca ministru de Externe pana la iesirea PSD din Guvern in noiembrie 2009.