Liderul PNL, Crin Antonescu, vede posibil un dialog intensificat cu Partidul Conservator, in contextul in care Miron Mitrea a declarat, sambata, pentru HotNews.ro, ca se asteapta ca alianta cu PC sa se rupa daca Victor Ponta va ajunge presedintele PSD. Antonescu a declarat marti, la lansarea motiunii in baza careia candideaza la sefia PNL, ca ”asumam mai ferm decat altadata valori de natura conservatoare”. Si Dan Voiculescu a pledat, recent, pe blogul sau pentru o Alianta Social-Liberala in cel mai scurt timp. Surse PSD au declarat pentru HotNews.ro ca relatiile cu PC vor fi transate dupa congresul partidului programat pentru 28 februarie.

”In masura in care PC postuleaza si practica, predica si traieste valori conservatoare din punct de vedere politic asemeni celor despre care vorbesc, sigur ca poate sa existe un dialog intensificat pe aceasta tema. In momentul in care doi oameni sau doua forte politice constata ca au preocupari comune - sa zicem filatelia - se intalnesc, isi aduc clasoarele, isi arata timbrele unii altora, pentru ca si unii, si ceilalti traiesc in adoratia timbrului. Daca vedem ca-n politica noastra devine o linie de forta modelul etic in societate si ca la PC exista o aplecare in acest sens, putem sa aprofundam si sa facem proiecte comune", a declarat marti, Crin Antonescu.

In motiunea in baza careia candideaza la sefia PNL, la Congresul programat sa aiba loc intre 5 - 7 martie, Antonescu a pregatit terenul viitoarei aliante si pe teren ideologic: ”Deschidem inspre spectrul larg al dreptei politice, care nu se rezuma la liberalism. (...) Vorbim si asumam si mai ferm decat altadata valori de natura conservatoare, care tin de traditie, de patrimoniu cultural si spiritual, de institutii fundamentale ca familia, scoala, biserica, de nevoia de autoritate in sens democratic si in sens de legitimitate spirituala (…)”.

Dan Voiculescu pledae si el, pe blogul sau, intr-o postare din 28 ianuarie, pentru realizarea unei Aliante Social-Liberale. "Pentru ca PSD si PNL sa nu devina, treptat, doar partide istorice, trebuie formata, in cel mai scurt timp, Alianta Social Liberala, trebuie elaborat un program politic temeinic si trebuie construit un guvern din umbra solid, care, prin contrast, sa demonstreze precaritatea Executivului in functie si sa-i convinga pe romani ca exista alternativa."

Miron Mitrea a declarat, sambata, 20 februarie, in timpul unei discutii online la HotNews.ro, ca ”alianta cu PC probabil ca nu se va mentine” in cazul in care Victor Ponta va iesi presedintele PSD. Surse social-democrate sustin ca actuala conducere a PSD n-ar mai fi interesata sa continue alianta cu Partidul Conservator din cauza prejudiciului de imagine pe care l-ar putea duce sentinta Curtii de Apel pronuntata in 5 februarie, potrivit careia Dan Voiculescu a facut politie politica. Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curtea.

"Decizia data de instanta lui Voiculescu ar putea impiedica planurile pe care le are actuala conducere a partidului. In plus, conservatorii au doar trei parlamentari si nu vad cu ce ne ajuta pana la urma acesta alianta, care se baza pe sustinerea mediatica oferita de Voiculescu lui Mircea Geoana. Actuala conducere va merge pe intarirea partidului, va incerca sa coopteze tineri profesionisti si sa promoveze ideologia proprie" a declarat sursele Hotnews.ro

La nivelul conduceri PSD nu s-a luat inca o decizie in acest sens insa sursele citate sustin ca cel mai probabil dupa congresul conservatorilor din 28 februarie lucrurile vor fi transate. In ceea ce ii priveste pe conservatori, la nivel declarativ nu s-a discutat aceasta problema. Neoficial insa, conservatorii sunt dispusi la o colaborare cu liberalii. Surse din interiorul PC sustin ca nu vor sa rupa alianta cu social democratii, dar ca partidul se arata deschis la o alianta cu PNL. Initierea discutiilor va avea loc cel mai probabil dupa ce conservatorii si liberalii isi vor valida noile echipe de conducere.

Cele mai importante declaratii facute de Crin Antonescu la lansarea motiunii intitulate ”PNL - prin noi insine, acum”

  • Partidul altfel inseamna un alt mod de a face politica, un alt mod de a intelege menirea, functionarea si destinatia unui partid politic, inseamna a face in realitate din PNL pe deplin o institutie cu utilitate publica.
  • Nu neg calitatea de partid in opozitie al PSD, dar temeiul pe care consideram obligatoriu pentru noi si de asemenea posibil sa asumam credibil rolul de vector principal al opozitiei tine de doua lucruri. Opozitia nu inseamna doar o opzitie la PD sau la Traian Basescu. PNL este legimit sa fie vector principal, lider al acestei opozitii pentru ca PNL, niciodata cand a fost la putere, nu a avut nici cea mai vaga tentativa de a se transforma intr-un partid-stat
  • PNL va anunta foarte repede, cu nume, cu prenume, cu minister, componenta unui cabinet din umbra pentru ca societatea romaneasca sa stie cine si in ce fel va conduce destinele Romaniei cand PNL va fi la guvernare. Practica PNL de a sugera un nume sau altulpentru vreun minister sau altul, fara a spune limpede cine, unde si cum va guverna, pentru noi va inceta. Guvernul nu se va mai alcatui dupa ce eventual vom ajunge la putere si combinatiile, negocierile, jocurile de forte din PNL vor da o formula guvernamentala sau alta
  • Daca primesc acest mandat imi asum pentru urmatorii aproape trei ani, pentru urmatoarele aproape 1.000 de zile cum spun si in motiune pana la alegerile parlamentare in 2012, conducerea PNL, in directia pe care am angajat-o in fata electoratului si in directia in care prin raspunsul sau electoratul nostru ne cere sa mergem
  • Crin Antonescu isi propune ca obiective  obtinerea unui scor de peste 30% la alegeri, consacrarea PNL ca titular al dreptei romanesti si accederea la guvernare din postura de partid principal.