"Preocuparea de baza a Guvernului o reprezinta locurile de munca ale cetatenilor. In acest sens, am adoptat un act normativ prin care firmele care angajeaza someri sa beneficieze pentru 6 luni de scutire de la plata contributiilor sociale", a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta de guvern de marti. "Speram ca prin aceasta masura sa aducem in jur de 50.000 de locuri de munca si sa mentinem somajul in limite controlabile", a declarat Emil Boc.

Premierul a precizat ca somajul inregistrat in luna februarie este la nivelul lunii ianuarie, de de 8,1%, "ceea ce inseamna ca nu avem o crestere a cifrelor". Premierul a precizat ca scutirea de la plata CAS se va aplica in conditiile in care firmele vor mentine angajatii in functie pe o perioada de 12 luni; de asemenea, facilitatea va fi acordata daca persoanele angajate se afla in evidentele agentiilor de somaj pentru cel putin trei luni.

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale nu va fi insa acordata firmelor care in ultimul an au mai avut raporturi de munca incheiate cu aceste persoane si nici angajatorilor care ocupa astfel posturile vacantate in ultimul an dupa concedierea unor salariati, a precizat Boc, citat de Mediafax.

Prin scutirea de la plata CAS pentru o perioada de maximum sase luni si mentinerea angajatului pe un interval de un an sunt estimate venituri suplimentare de 14,4 milioane lei din impozitul pe venit, de 13,3 milioane lei din asigurarile sociale de stat si de 4,9 milioane lei din asigurarile sociale de sanatate.