Roberta Anastase, la RFI: PDL ar putea depune un proiect de lege pentru modificarea Constitutiei. PSD si PNL sunt lase

de RFI     RFI Romania
Marţi, 23 februarie 2010, 11:14 Actualitate | Politic


Partidul Democrat Liberal ar putea depune un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, afirma, la RFI, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care acuza PSD si PNL de lasitate, in conditiile in care cele doua partide se opun infiintarii comisiei parlamentare pentru modificarea legii fundamentale. Ea nu exclude o varianta a Constitutiei in care premierul ar putea fi demis de presedintele tarii.

Ea a afirmat ca Romania trebuie sa ramana o republica semi-prezidentiala.

"Vom avea o discutie in interiorul PDL, exista si varianta depunerii unui proiect legislativ, prin care sa ne asumam sa mergem pana la capat alaturi de parlamentarii care doresc sa-si reprezinte intr-adevar circumscriptiile electorale, oamenii care pana la urma voteaza pentru ei si sa incercam sa ajungem in plenul Parlamentului cu acest proiect, pentru ca in momentul de fata PSD si PNL s-au prevalat de o majoritate care de altfel nu mai reprezinta plenul Parlamentului", spune democrat-liberala.

"Teama mea este legata de parlamentarii PSD si PNL. Eu nu pot sa calific actiunea lor decat ca o actiune lasa. Deja nu ma mai mira, pentru ca unii, cand i-a fost greu tarii, au fugit de la guvernare, altora le-a fost frica sa intre la guvernare", continua ea.

Roberta Anastase si-ar dori ca Romania sa ramana republica semi-prezidentiala. "Eu merg pe principiul mentinerii republicii semi-prezidentiale, asa cum este ea in momentul de fata, dar cu o clarificare a anumitor situatii potentiale conflictuale, care pot duce la destabilizari. N-am intentia nici sa dau mai multa putere Parlamentului, nu-mi doresc nici mai multa putere pentru presedinte. Cred ca este firesc sa existe un echilibru intre puterile statului, clarificand raportul dintre ele", explica ea.

Presedintele Camerei Deputatilor propune ca parlamentarii sa-si poata pierde mandatul mai usor: "Cred ca este cazul ca parlamentarul, asa cum este el ales de cetateni, in momentul in care actiunile lui din Parlament nu mai reprezinta interesele cetatenilor sa poata fi revocat, sa-si piarda mandatul prin referendum".

Intrebata daca si-ar dori ca presedintele tarii sa-l poata demite pe premier, Roberta Anastase nu a exclus o discutie in acest sens: "Poate fi luata in discutie si o astfel de varianta, evident, cu consultarea Camerelor sau cel putin a presedintilor Camerelor".


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1071 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  premierul ar putea fi demis de presedintele tarii (Marţi, 23 februarie 2010, 11:28)

  bozo [anonim]

  se vede ca e desteapta foc doamna Anastase.
  Accepta ideea ca guvernul sa poata fi dmeis de catre presedintele tarii.
  Ar fi o premiera mondiala ca un guvern (sau orice altceva) sa fie aprobat de catre o institutie (Parlamentul) si sa poata fi demis de catre o alta (Presedintia).
  Mai bine renuntam la functia de premier si facem republica prezidentiala de tip american.
  Dar in cazul asta rolul Parlamentului ar trebui intarit dupa acelasi tipic si ma intreb daca ar mai putea fi luata in calcul fantezia cu unicameralul.
  • 0 (2 voturi)    
   !!!! (Marţi, 23 februarie 2010, 12:25)

   Cris [anonim] i-a raspuns lui bozo

   Ce treaba are guvernul cu demiterea premierului? Premierul este acelasi lucru cu guvernu?
   • +1 (3 voturi)    
    treaba premierului cu guvernul :) (Marţi, 23 februarie 2010, 12:49)

    bozo [anonim] i-a raspuns lui Cris

    cu totul si cu totul intamplator, primul ministru e seful guvernului pe care chiar el il alcatuieste, il gireaza si-l conduce. Orice alta legatura intre premier si guvern este pur intamplatoare. :)
    • +2 (2 voturi)    
     !!!! (Marţi, 23 februarie 2010, 13:23)

     Cris [anonim] i-a raspuns lui bozo

     Unde se descrie afirmatia ta precum ca demiterea premierului atrage dupa sine demiterea automata a guvernului?
     • 0 (2 voturi)    
      da (Marţi, 23 februarie 2010, 13:45)

      george [anonim] i-a raspuns lui Cris

      da Cris , cam asa se intimpla cu guvernele
      Pleaca sefu , pleaca toti .
 • +1 (3 voturi)    
  totusi (Marţi, 23 februarie 2010, 11:54)

  florin [anonim]

  Se dovedeste inca o data ca Frumusetea trece ...inteligenta ramane!!!
 • 0 (2 voturi)    
  dna Roberta, (Marţi, 23 februarie 2010, 12:54)

  egroeg [anonim]

  ca sunt lasi...suna ca o mangaiere fata de ce pozitie au adoptat. Este vorba de ceva mult mai grav...de rea-credinta si ar trebui sa faceti uz de toate caile legale sa-i puneti la colt si sa se finalizeze cat mai rapede optiunea romanilor exprimata prin Referendum.
 • -1 (3 voturi)    
  Chiar ma intrebam... (Marţi, 23 februarie 2010, 13:00)

  Gigi [anonim]

  ...bai frate, Basescu are o problema cu parlamentarii (ca l-au suspendat, i-au cenzurat guvernul etc) si cu Parlamentul ca si institutie si vrea sa-i reduca numeric. Ma da cu Primul Ministru, cum de nu vrea el sa-l poata demite? Cum de nu a aparut asta la referendum? Ar mai fi niste fleacuri ... de exemplu sa poata alege el toti membrii CSM...dar sunt fleacuri si le putem ignora.

  Se pare ca mult trambitzata "reforma a statului" (despre care cotcodacea si Prigonius Bahmutean in campanie) se face pe modelul "ce ma enerveaza pe mine" (unde eu = Traian Basescu).

  O reforma serioasa ar fi eliminarea strutzocamilei "semiprezidentiale" si trecerea la republica parlamentara sau prezidentiala...cu dezbatere serioasa in prealabil. Ma rog...asta nu se va intampla prea curand pentru ca TB nu este enervat de asta.
  • +2 (2 voturi)    
   !!!! (Marţi, 23 februarie 2010, 13:31)

   cris [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Adaugam niste idei bune de referendum respectiv: publicarea listelor cu toti securistii si cu functiile lor in actualul context democratic, modificarea denumirii din "revolutia 1989" in "lovitura de stat 1989" si puteti continua.
   • 0 (2 voturi)    
    Prima parte... (Marţi, 23 februarie 2010, 14:38)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui cris

    ...a postului tau se refera la legea lustratiei. Din pacate dupa ce a condamnat (de forma) comunismul in Parlament TB + PDL s-au oprit... Nu cred ca face parte din "programul de guvernare" sau asa ceva.

    Cat despre partea cu revolutia / lovitura de stat ... parerea mea ca a fost un fel de "hibrid". Totusi erau niste oameni pe strada care demonstrau in momentul respectiv si nu putem nega cu totul partea cu "revolutia".
 • -1 (3 voturi)    
  pe campii.. cu paparude (Marţi, 23 februarie 2010, 13:03)

  catalin [anonim]

  PDL vrea sa initieze un proiect de lege de revizuire a Constitutiei... sa fie oare o idee a domnului Boc care este profesor universitar? Este foarte adevarat ca in referendumul convocat de Dl. T. Basescu din cei ce au votat mai mult de jumatate s-au declarat de acord cu Parlament Unicameral si reducerea de parlamentari la 300. O idee stravezie care a fost un ajutor pt presedinte de a-si mari sansele la realegere.. de ce stravezie?.. caci constitutia nu se modifica dupa un asemenea criteriu.. si nu cu legi de revizuire... Constitutia se schimba in urma unui referendum... si este necesara o majoritate mult mai puternica decat ceea ce s-a intamplat la referendum.. sa nu uitam ca nici macar nu au votat toti cei ce votau pt presedinti.. procentajul e mai mic decat al celor care au dat votul pt presedinte. PSD si PNL nu doreau nici atunci aceasta schimbare.. si este un act de normalitate sa nu o susutina nici acum... PDL-ul poate sa incerce sa impuna o astfel de schimbare bazandu-se si pe suportul popular.. doar ca ei stiu bine ca nu este indeajuns acest suport si ca de la alegeri s-au intamplat multe si ei sunt pe o panta descendenta.. ciudate cai ale politicii.. dar asta doar pt ca nimeni nu spune adevarul in fata ci incearca manipularea "prostimii' care are nevoie de vinovati pt saracia in care se zbate
  • +3 (5 voturi)    
   n-ai inteles nimic din articol (Marţi, 23 februarie 2010, 13:55)

   io [anonim] i-a raspuns lui catalin

   ca si din politica, dupa cite vad eu ...
   referendumul e un FAPT, a fost VALIDAT de catre CCR, deci el este OBLIGATORIU.
   problema e ca, pentru a implementa una din cele doua prevederi de la referendum, este necesara modificarea (revizuirea) constitutiei.
   PDL a trimis invitatie catre PSD/PNL pentru infiintarea comisiei de revizuire, care sa vina cu un proiect de Constitutie.
   ideea era de a coopta toate fortele politice pentru transpunerea in fapt a vointei populare.
   PSD/PNL au dat-o cotita, ramanind la acelasi discurs ca in septembrie, cind au incercat blocarea referendumului prin orice mijloace.
   acuma, PDL are peste 25% (cit cere Constitutia) din parlamentari in Camera, deci poate initia fara probleme proiectul de revizuire.
   teama la care face referire aici Anastase este ca, pentru a trece de plenul reunit, proiectul are nevoie de votul a 2/3 din parlamentari.
   si actuala coalitie de guvernamint nu are o asemenea majoritate in parlament.
   ce nu au inteles inca PSD/PNL este ca daca poporul a hotarit prin referendum ca doreste ceva, toti parlamentarii trebuie sa contribuie la materializarea acestei dorinte ...
   pentru ca toti sunt in slujba POPORULUI, conform Constitutiei.
   aici nu mai vorbim de OPOZITIE, pentru ca nu e vorba de vreun act al guvernului , ci de vointa poporului, exprimata prin referendum.
   • -1 (3 voturi)    
    Referendumul... (Marţi, 23 februarie 2010, 14:34)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui io

    ... (sau mai bine zi rezultatul sau) este tot atat de "obligatoriu" pe cat este si "consultarea" partidelor parlamentare atunci cand presedintele nominalizeaza PM-ul

    Am tot cautat si nu am gasit un articol de genul "Rezultatul referendumului va fi implementat de catre autoritati in termen de ... de la data validarii referendumului..." sau ceva de genul asta mai ales daca vorbim e "referendum cu privire la probleme de interes national". Problema se schimba la referendum-ul pentru revizuriea Constitutiei si demiterea Presedintelui al caror rezultat e "obligatoriu".

    http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/3_2000.php
    • 0 (2 voturi)    
     nu era nevoie (Marţi, 23 februarie 2010, 15:29)

     io [anonim] i-a raspuns lui Gigi

     sa scrie "obligatoriu" , pentru ca se precizeaza ca, prin referendum, poporul isi exprima VOINTA .
     Si Constitutia spune ca prin referendum poporul isi exprima SUVERANITATEA,
     si nu ca e intrebat asa, in doru' lelii, de una, de alta ...
     Nu s-a precizat "obligatoriu" pentru ca, la data validarii referendumului, nu exista o legislatie trecuta prin parlament in prealabil, ca in cazul revizuirii constitutiei (iar in cazul demiterii presedintelui nici nu e nevoie de act legislativ).
     insa rezultatul referendumul trebuie transpus in initiativa legislativa care sa-si urmeze cursul firesc in parlament.
     daca ai citit toata legea pe care ai postat-o aici, ai fi vazut ca referendumul este asumat si organizat ca si alegerile ...
     La alegeri, trebuie sa scrie EXPLICIT ca rezultatul lor este OBLIGATORIU ?
     Sau pur si simplu validarea rezultatului consfinteste obligativitatea lui?
     Nu poti tu, ca si partid, sa nu tii cont de VOINTA poporului, legal exprimata, altfel nu mai e democratie.
     • +1 (1 vot)    
      raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 17:14)

      mimi [anonim] i-a raspuns lui io

      Citeste legea si pe urma comenteaza.
      • 0 (0 voturi)    
       daca ai vreun argument (Marţi, 23 februarie 2010, 18:15)

       io [anonim] i-a raspuns lui mimi

       pro sau contra, esti bine-venit(a) la discutie ...
       altfel, la comentarii care nu aduc nici o plus-valoare se pricepe oricine.
       la fel si la a da +/- pe criterii de simpatii politice.

       pina una-alta, esti dragut(a) sa-mi raspunzi la citeva nelamuriri?
       1) cum se exercita SUVERANITATEA poporului prin referendum, daca partidul x sau y refuza sa puna in aplicare rezultatul votului ?
       2) ce inseamna VALIDAREA unui referendum , daca rezultatul oricum nu conteaza?
       3) care e rostul cheltuirii unor sume enorme pentru organizarea si validarea unui referendum, daca rezultatul oricum nu conteaza?
       • 0 (0 voturi)    
        astea ar cam fi (Marţi, 23 februarie 2010, 20:43)

        taranistu [utilizator] i-a raspuns lui io

        intrebari de pus tatucului vost Basescu. De ce a innebunit lumea cu referendumu lu peste, numai ca sa se foloseasca de voturile electoratului nervos (pe buna dreptate) pe parlamentari?
        Parlamentul este instituria fundamentala a democratiei, aceasta trebuie intarita iar nu figurile charismatice!
       • 0 (0 voturi)    
        papagali (Marţi, 23 februarie 2010, 20:44)

        saladin [anonim] i-a raspuns lui io

        Auzi, Io, nu-ti mai pierde timpul cu gigi si mimi !. Astia scriu "din convingere" si sunt, vesnic, abonati la minusuri. Au o colectie, serioasa, deja!.
 • 0 (2 voturi)    
  Mai multa munca (Marţi, 23 februarie 2010, 15:26)

  miky [anonim]

  Si ce v-ati fi asteptati ca PDL- ul sa propuna o modificare a constitutiei sau sa propuna o lege si sa fie toata lumea deacord?? Nu are cum nu a fost asa niciodata si nici nu va fi de acum incolo....trebuie muncit mult , din greu si sarguincios si trebuie pusi in fata faptului implinit sa nu mai poata alege.
 • 0 (2 voturi)    
  parlament unicameral (Marţi, 23 februarie 2010, 15:47)

  bistrita [anonim]

  Daca se va trece la parlament unicameral si nu se va trece la republica parlamentara, se ajunge la o dictatura mai ceva decat in trecut. O dictatura avem si acuma. Nu am avut la sfarsitul anului trecut o majoritate, dar domnul Basescu a zis ca el stabileste majoritatea pe care o vrea el. Si dupa prezintiale intradevar asa a fost. A inceput o inundatie spre - Intependenti- de speriat. Si s-a format o majoritate de nu carie nimeni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by