Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, in sedinta de luni, sa amane infiintarea Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei. PD-L a propus constituirea comisiei, insa reprezentantii PNL si PSD au votat impotriva, informeaza Agerpres. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a acuzat PSD si PNL ca se folosesc de artificii procedurale pentru a bloca procesul de revizuire a Constitutiei.

"In Birourile Permanente comune s-a intamplat, cred, un lucru extrem de periculos pentru Romania. Practic, folosindu-se de artificii procedurale, parlamentarii de la PSD si PNL incearca sa blocheze procesul de revizuire a Constitutiei', a declarat Anastase. Presedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca va convoca din nou conducerea Parlamentului, pentru a reusi sa infiinteze comisia pentru modificarea Legii Fundamentale, ceruta de rezultatul referendumului din noiembrie 2009.

"Solutia va fi sa solicitam convocarea unui nou birou permanent si sa venim cu aceeasi propunere. Este o propunere legala si procedural corecta", a anuntat Anastase.

Victor Ponta: Vrem o revizuire mai ampla a Constitutiei

Pe de alta parte, noul presedinte al PSD, Victor Ponta, a anuntat ca vrea o revizuire mai ampla a Constitutiei. "Vom avea o pozitie transanta si clara fata de modificarea Constitutiei. (...) Nu dorim sa ne asociem intentiei PDL de a considera un referendum consultativ ca pe o initiativa de revizuire a Constitutiei. Dorim, alaturi de toate celelalte forte politice, sa declansam un proces serios care inseamna revizuirea Constitutiei, nu doar intr-un punct care a fost tema de campanie electorala", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

In urma cu o saptamana, premierul Emil Boc a transmis un apel catre liderii PSD si PNL sa grabeasca trecerea la Parlamentul unicameral si sa explice public daca sustin sau nu reducerea imediata, in acest an, a numarului de parlamentari. Liderul democrat-liberal a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca cele doua partide tergiverseaza in mod deliberat inceperea dezbaterii pe aceasta tema.

"Observ ca este o tergiversare deliberata din partea PSD si PNL de a lua o sustinere precisa cu privire la ceea ce au votat romanii la referendum. De aceea, cer public presedintelui PSD si presedintelui PNL sa mentioneze foarte clar daca sustin modificarile la Constitutie, in sensul celor votate de romani, pentru reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300 si la trecerea la Parlament unicameral imediat, in acest an. Cer o pozitie publica, clara si transparenta urmata de decizii explicite de la nivelul grupurilor parlamentare ale PSD si PNL de sustinere a comisiei de revizuire a Constitutiei, asa cum PDL a facut imediat ce s-a anuntat rezultatul referendumului", a afirmat primul ministru.

PDL a depus in noiembrie 2009 cererea de infiintare a Comisiei de revizuire a Constitutiei, pentru aplicarea rezultatelor referendumului

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, PDL a depus la secretarul general al Camerei Deputatilor o cerere de infiintare a Comisiei de reviziure a Constitutiei, pentru aplicarea rezultatelor referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, din 22 noiembrie. PDL a propus infiintarea unei comisii formate din 21 de senatori si deputati, un reprezentant al Guvernului, unul al Presedintiei si al avocatului poporului.

77,78% dintre alegatori s-au pronuntat, la referendumul din 22 noiembrie, pentru Parlament unicameral, iar 88,84% au optat pentru reducerea numarului de parlamentari. Prezenta la referendum a fost de 50,95%.