Presedintele PSD va fi ales prin vot individual, si nu pe liste, a declarat vineri liderul social-democratilor, Mircea Geoana, care a adaugat ca s-a renuntat si la infiintarea unui post de prim-vicepresedinte. Astfel, el pierde avantajele pe care parea ca le-a castigat in urma Comitetului Executiv de la inceputul saptamanii, care decisese exact invers.

"Votul unanim a fost ca alegerile sa se deruleze individual, urmand ca teza votului in echipe sa fie retinuta pentru momentul modificarii statutului, cu ocazia unui congres extraordinar" care va avea loc in urmatoarele cateva luni, a spus Geoana, la finalul Comitetului Executiv national de vineri, ultimul inaintea Congresului.

El a adaugat ca s-a decis sa nu se mai propuna infiintarea postului de prim-vicepresedinte, pentru care isi anuntase candidatura si Marian Vanghelie.

Mai mult, candidaturi pentru presedintia partidului se vor putea depune si in cadrul Congresului, desi tot Geoana anuntase initial ca termenul limita fusese stabilit pentru joi.

Concret, in Congresul de sambata se vor alege presedintele PSD, secretarul general si cei 15 vicepresedinti ai partidului.

"Salut atmosfera constructiva si mult mai putin incarcata (...) de bun augur pentru Congresul de maine", a concluzionat Geoana.

In ceea ce priveste absenta lui Ion Iliescu de la sedinta de vineri, Mircea Geoana a tinut sa sublinieze ca a vorbit "cu domnia sa": "Va fi maine la Congres si acolo sunt convins ca va avea o interventie importanta".