Consilierii locali din Ramnicu Valcea au aprobat luni, 15 februarie, propunerea ca Mircia Gutau, primarul condamnat pentru coruptie, sa primeasca titlul de cetatean de onoare al municipiului Ramnicu Valcea. Pentru a-l face cetatean de onoare, consilierii locali au fost nevoiti sa modifice regulamentul de atribuire a distinctiei. Propunera a fost votata de toti consilierii locali ai PDL (14), in timp ce reprezentantii PNL si PSD (sapte in total) s-au abtinut.

Consilierii locali din Ramnicu Valcea au modificat regulamentul de atribuire a distinctiei de cetatean de onoare, adaugand urmatoarea precizare: “titlul de cetatean de onoare poate fi acordat unui primar de oras ales pentru un al doilea mandat”.

La votul final pentru acordarea titlului de cetatean de onoare, cei 14 consilieri PDL au votat in unanimitate pentru. PNL si PSD s-au abtinut. Viceprimarul Romeo Radulescu, cel care a preluat atributiile de primar, a declarat pentru HotNews.ro ca inca nu a fost stabilita data la care se va organiza decernarea oficiala a titului de cetatean de onoare, dar ca asteapta urmatorul termen din proces in urma caruia spera ca primarul Gutau sa fie eliberat. Mircia Gutau a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie si este in prezent in inchisoare.

“Noi nu am facut decat sa punem in aplicare dorinta societatii civile”, a mai declarat Romeo Radulescu. Mircia Gutau a fost votat cetatean de onoare dupa ce o televiziune locala ce apartine sotiei unui membru al PDL Valcea a demarat campania Gutau-cetatean de onoare. In urma acestei campanii s-ar fi strans 25 000 de semnaturi relateaza corespondentul Rompress din Valcea. In acest moment Mircia Gutau este inchis la penitenciarul Colibasi.

Legat de acest caz, premierul Emil Boc, presedintele PDL, a declarat ca Gutau va fi exclus din partid imediat ce decizia ICCJ va fi comunicata oficial. “Eu nu pot limita libertatea de exprimare a colegilor, a oamenilor. Stiu doar ca Mircia Gutau este un om apreciat in Valcea. A fost ales la al doilea mandat cu 72%. E un om performant, un manager al orasului care a demonstrat in raport cu valcenii. M-a mahnit aceasta decizie, cat ar fi de dura ea trebuie respectata. Noi n-am facut altceva decat sa respectam legea. N-am mers cu nimeni la Parchet, n-am venit cu nimeni la instanta de judecata, n-am facut influente politice cum incearca altii. Dreptul oamenilor de a se exprima nu poate fi limitat intr-o tara”, a declarat Emil Boc intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Vezi mai jos un videoreportaj realizat de hotnews.ro in Ramnicu Valcea

In motivatia oficiala a desemnarii drept cetatean de onoare autoritatile din Ramnicu Valcea au notat si ca Gutau merita acest titlu pentru ca a castigat de doua ori Premiul pentru Excelenta in Administratie Publica.

Potrivit regulamentelor locale din Ramnicu Valcea, in urma dobandirii calitatii de cetatean de onoare Mircia Gutau va beneficia de gratuitati pentru transportul in comun si prioritatea in internarea intr-un azil de batrani. In aceleasi regulamente se precizeaza ca titlul de cetatean de onoare se retrage in cazul in care cel care detine distinctia este condamnat definitiv (ceea ce este si cazul lui Mircia Gutau) dar in sedinta de astazi consilierii au stipulat o modificare a regulamentului prin care se precizeaza ca un primar ales la al doilea mandat si care primeste aceasta distinctie nu mai poate pierde titlul de cetatean de onoare.