Discutia de luni, o emisiune HotNews.ro-RFI

UPDATE Ministrul Muncii, Mihai Seitan: O buna parte din cei 900.000 de pensionari de invaliditate aflati in plata si-au obtinut pensiile in mod fraudulos

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2010, 14:30 Actualitate | Politic


Mihai Seitan
Foto: HotNews.ro
Cum se va aplica noua lege a pensiilor, adoptata deja de Guvern si care urmeaza sa fie votata in Parlament?

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19:00 si realizata de Dan Tapalaga.
 • Intalnirea s-a incheiat
Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Radu

  Buna ziua

  Imi puteti spune daca un angajat cu CIM care lucreaza suplimentar si ca PFA sau cu conventie civila trebuie sa plateasca CAS pe veniturile nete ale PFA sau pe veniturile brute din conventii? In caz afirmativ exista limitari ale sumelor platite?

  Multumesc
  Radu S

  • Mihai Seitan

   Un angajat care are contract individual de munca si lucreaza si sumplimentar in orice forma nu plateste contributie decat pentru contractul individual de munca. Dupa noua lege, numai pentru contract individual de munca, exista un plafon nu mai mult de cinci salarii medii pe economie.

 • Întrebarea nr. 2 gmrk

  Stagiul militar obligatoriu efectuat ar trebui considerat ca vechime cu drepturi depline,asa cum este considerat personalul din armata.
  Nu credeti ca cei care au satisfacut stagiul militar au prestat un serviciu de interes national si au pierdut niste drepturi ca salariat in perioada aceea?

  • Mihai Seitan

   stagiul militar este considerat si acum stagiu de cotizare sau vechime in munca cu drepturi depline, avand o incadrare salariala la nivelul economiei nationale de salariu minim pe economie.

 • Întrebarea nr. 3 Boghean Gheorghe

  Sunt pensionar MApN din 2ooo, cu 28 ani vechime (toti in armata), cu pensie sub 3000 lei, trecut in rezerva (si pensionat) datorita restructurarii posturilor. In ce masura (in ce cuantum) poate sa-mi afecteze pensia recalcularea conform noii legi a pensiilor?

  • Mihai Seitan

   Posibil sa nu v-o afecteze decat putin, depinde foarte mult de ce solde sau venituri salariale ati avut in fiecare din cei 28 de ani de vechime. cu cat ati avut salarii mai mari in perioada aceea, cu atat recalcularea nu va afecteaza pensia, decat foarte putin.

 • Întrebarea nr. 4 pensionar fara pensie

  ///
  primii sase ani i'am lucrat in agricultura, sistemul intreprideri agricole de stat, in jud. ialomitza.
  am lucrat ca sef de ferma la ias vladeni. acesta nu mai exista si este imposibil sa dau de arhiva, pentru a obtzine adeverintza cu sporuri si grupa.
  am beneficiat de sporul de izolare, sporuri de vechime si grupa2.
  cum pot sa dovedesc aceste sporuri in acest caz ?
  a doua intrebare este, daca fiecare ocupatzie a fost incadrata prin lege intr'o grupa, deci functzia de sef de ferma ar trebui sa fie icadrata prin acea lege. dece casa de pensii mai cere o adeverintza prin care sa dovedesc grupa, cand in cartea de munca este inscrisa functia avuta ?

  • Mihai Seitan

   Prima chestiune: Nu se poate gasi o alta solutie de a demonstra salariile, sporurile, obtinute intr-o perioada trecuta decat pe baza unor documente care atesta acest lucru. Nu pot fi folosite declaratii cu martori, cand e vorba de sume, motiv pentru care legea prevede ca in aceste situatii sa se aplice salariul mediu pe economie.

   In a doua situatie, sef de ferma poate fi incadrat in grupa de munca, dar nu toti sefii de ferma sunt incadrati in grupe de munca. Ca atare, faptul ca functia este inscrisa in cartea de munca, nu inseamna neaparat ca exista grupa de munca, si nici nu stim care este salariul pentru functia avuta, daca nu exista document.

 • Întrebarea nr. 5 judex

  /
  Credeti ca in proiectul guvernului Boc ar fi oportuna includerea de prevederi care sa tina cont si de utilitatea sociala a pensionarilor din Romania, tara in care traditia ofera bunicilor un rol aparte in educarea copiilor de varsta prescolara ? Grija acestora in educarea nepotilor scuteste statul de cheltuieli suplimentare in reteaua crese-gradinite-clase primare. Credeti ca ati putea gasi solutii ca macar o parte din economiile facute de stat in acest mod ar putea alimenta fondul de pensii si distribuite bunicilor care au grija de nepoti ? ///

  • Mihai Seitan

   Este o propunere interesanta. Sigur ca pensiile publice se bazeaza exclusiv pe contributiile persoanelor, si nu pe utilitatea sociala a diverselor categorii sociale. Sigur ca s-ar putea gandi un sistem in care persoanele care au, cresc sau ingrijesc copii, prin faptul ca acesti copii devin contribuabili la randul lor, sa aiba un avantaj la pensie, dar lucrurile sunt foarte dificil de facut si nu l-a reusit nici o tara din lume pana acum.

 • Întrebarea nr. 6 ema

  Dle ministru , lucrez in invatamant , as dori sa-mi spuneti daca dupa aplicarea noii legi a pensiilor , ramane valabila pensionarea la cerere cu trei ani mai devreme decat varsta standard de pensionare ( prevazuta in Statutul cadrelor didactice ) ; a II a intrebare ar fi: daca m-as pensiona anticipat partial anul acesta , avand 55 ani si peste 35 ani lucrati in invatamant , dupa aplicarea noii legi pensia va fi recalculata ? Va multumesc

  • Mihai Seitan

   La prima intrebare, raspunsul este nu. Pensionarea se face pentru toata lumea in acelasi sistem, deci nu vor mai exista preferinte pentru un statut sau altul.

   Daca va pensionati anticipat inaintea de aparitia legii noi, pensia nu va fi recalculata atata timp cat se bazeaza pe legea trecuta.

 • Întrebarea nr. 7 ION JENA

  De ce nu se recalculeaza si pensiile mari si foarte mari din sistemul public de pensii, pentru cei care s-au pensionat ininte de punerea in aplicare a legii 19/2000 ? Sugerez aceasta recalculare deoarece, cei care s-au pensionat in baza legii 19/2000 la functii si venituri sensibil egale au pensiile aproape la jumatatea celor pensioanati inainte de 2001.
  Cred ca, astfel se mai pot obtine importante economii la bugetul asigurarilor de pensii.
  Succes!

  • Mihai Seitan

   Nu este nevoie, deoarece in anul 2005, absolut toate pensiile in plata la acea data, inclusiv cele pe care le mentionati dvs, au fost recalculate in acelasi sistem ca si pensiile celor dupa perioada aceea. In cazul in care s-a constatat ca pensia ar fi trebuit sa fie mai mica, pensia a fost inghetata la nivelul la care era pana in momentul in care punctajul efectiv obtinut inmultit cu valoarea punctului crescand in timp va depasi pensia avuta.

 • Întrebarea nr. 8 mihaela

  buna seara
  domnul ministru ce faceti cu pensionarii de boala? Majoritatea nu au nici o boala fiind pensionati prin mita si falsificarea analizelor.
  ma refer numai la cei care sunt sanatosi si la 40-45 ani sunt pensionati pe caz de boala.
  multumesc

  • Mihai Seitan

   Intr-adevar, aveti dreptate. O buna parte din cei 900 de mii de pensionari de invaliditate pe care-i avem in plata in prezent, din analizele pe care am reusit sa le facem in cateva judete, si-au obtinut pensiile in mod fraudulos. Iata de ce noua lege prevede o analiza in urmatorii ani a tuturor pensiilor de invaliditate in asa fel incat numai persoanele care intr-adevar nu pot activa datorita bolii sa obtina o astfel de pensie.

 • Întrebarea nr. 9 Mihaela

  Se tot vorbeste de salariile mici din sistemul sanitar care genereaza coruptie si emigratie.
  1.Atunci de ce
  -ati eliminat sporul de doctorat
  -ati redus sporurile pentru conditii speciale
  -ati redus procentul pentru garzile de week-end(150 in loc de 200%)
  2.De ce garzile se platesc la media orara a salariului din decembrie 2009 si nu la salariul din 2010 in care au fost introduse sporul de vechime si preventie (deci suma este mai mare)
  In acest fel in dec.2009 venitul a fost mai mare( daca nu scadem cele 4 zile fara plata) decat cel din ian. 2010

  • Mihai Seitan

   Sigur, fiecare categorie sociala din structura bugetara are probleme din punct de vedere al salarizarii, fiecare sustinandu-si punctul de vedere. Din acest motiv, este necesara aplicarea legii unitare a salarizarii, care sa puna intr-o grila coerenta si tinand cont de aportul social al celor care lucreaza, astfel incat din 2011 ea sa devina efectiva. Ceea ce se intampla in 2010, datorita crizei economice in mod special si a necesitatii de incadrare intr-un deficit bugetar care sa permita reluarea cresterii economice, a facut ca toate salariile persoanelor bugetare din 2010 sa fie inghetate la nivelul veniturilor salariale obtinute in decembrie 2009. Deci nu scade nici un venit salarial in 2010, dar nici nu creste.

 • Întrebarea nr. 10 Bratu Catalin

  Am iesit la pensie in 2009 , la 52 de ani , cu o vechime de 33 de ani numai in armata, lucrati in conditii speciale , pt care mi s-a adaugat 16 ani ca spor de grupa , totalizand 49 ani vechime .In aceste conditii, pensia stabilita este sub 2500 ron. In ce masura voi fi afectat de recalcularea pensiilor dupa noua lege ?

  • Mihai Seitan

   Dupa parerea mea, fara sa am datele de salarizare in fiecare an din cei 33 de ani pe care i-ati lucrat, cred ca pensia dvs nu va fi afectata sub nici o forma de aceasta recalculare a pensiilor, s-ar putea chiar sa existe o mica crestere.

 • Întrebarea nr. 11 mihai mihai

  1. Recalcularea pensiilor aflate in plata nu incalca principiul neretroactivitatii legii, inscris in art. 15 alin. (2) din Constitutie?
  2. Poate proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice sa prevada o dispozitie care sa conduca la desfiintarea unui drept castigat, atata vreme cat dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) din Constitutia Romaniei? ///

  • Mihai Seitan

   Categoric nu. Recalcularea pensiilor aflate in plata nu incalca principiul mentionat intrucat ea se refera la viitor, adica din momentul in care legea devine efectiva. Pentru trecut, pensia obtinuta, nivelul ei, nu se reduc, ci raman luate. In ceea ce priveste desfiintarea unui drept castigat, Constitutia spune ca fiecare persoana are dreptul inalienabil la pensie. Proiectul de lege mentionat nu afecteaza nici o forma dreptul la pensie, toate persoanele cu pensie in plata, pastrand pensie in continuare. Numai persoanele a caror cuantum al pensiei calculat pe principiile noii legi este mai mic decat ceea ce primesc in prezent isi pierd din valoarea pensiei. Deci nu se desfiinteaza un drept castigat, ci se lucreaza asupra cuantumului lui, bugetul de stat nemaiputand sa sustina pensii foarte generoase de nivelul sutelor de mii de lei.

 • Întrebarea nr. 12 Alex One

  Daca Legea Pensiilor va fi respinsa fie de Parlament fie de C. Constitutionala o sa va prezentati demisia de onoare?

  • Mihai Seitan

   Daca legea pensiilor va fi respinsa de Parlament sau Curtea Constitutionala, nu cred ca demisia mea este importanta, ci mai degraba reluarea luptei pentru reforma unui sistem de pensii care sa va permita dvs, copiiilor dvs si copiiilor copiiilor dvs sa aveti o pensie decenta 40-50 de ani de acum incolo. In caz contrar riscati, dvs si urmasii, sa aveti pensii din ce in ce mai mici, cu contributii din ce in ce mai mari.

 • Întrebarea nr. 13 Flo

  Buna ziua

  Ce masuri intentionati sa luati pentru a eradica munca la negru?multi bani s-ar putea aduna din acest segment la bugetul statului!
  Mulrumesc!

  • Mihai Seitan

   referitor la munca la negru, a carui eradicare n-a fost reusita in nici o tara din lumea asta inca, se pune problema reducerii in limite rezonabile a ei, astfel incat evaziunea fiscala care se petrece prin existenta ei la nivelul de acum sa fie sensibil redusa. Pentru asta, inspectia muncii va fi restructurata legislativ si organizatoric, astfel incat activitatea ei principala sa se refere la respectarea raporturilor de munca conform codului muncii, sanctiunea din ce in ce mai puternica a celor care incurajeaza munca la negru pana la a elimina din activitate firme care regulat produc astfel de situatii.

 • Întrebarea nr. 14 ioana

  Va rog sa-mi confirmati daca perioada in care am urmat o facultate la zi este considerata vechime in munca , daca da , care sunt documentele justificative solicitate .Multumesc

  • Mihai Seitan

   Da, sigur, facultatea urmata la zi in regimul egal este considerata vechime in munca, documentele justificative fiind diploma si curicula eliberate la finalul facultatii, copii legalizate.

 • Întrebarea nr. 15 mariana

  /
  - V-ati gandit oare, ce repercursiuni va avea reducerea pensiilor simtite sau nesimtite asupra pensiilor de urmasi?
  ///
  -pe baza caror criterii s-a stabilit acordarea salariului minim pe economie in vederea calcularii punctajului la pensie pentru sotiile care si-au urmat sotul la post ( diplomat) , beneficiare ale D-L nr.51/1990?
  ///

  • Mihai Seitan

   La elaborarea proiectului de lege mentionat s-au avut in vedere repercursiunile asupra tuturor tipurilor de pensie acordate. Reducerea unor pensii foarte mari prin recalcularea prevazuta de lege va conduce si la reducerea pensiilor de urmasi ale acestor persoane. Asta nu inseamna ca pensiile de urmasi a celorlalte milioane de oameni care sunt parte la acest sistem de pensii publice sunt afectate in vreun fel, inclusiv pensiile de urmas.

   Salariul minim pe economie s-a acordat pentru punctaje la pensie pentru anumite perioade de activitate considerate asimilate, in care persoanele nu au platit contributie pentru pensiile publice. Asa este si cazul mentionat de dvs, dar langa el pot fi asezate si perioada in care persoanele au urmat studii superioare sau, un alt exemplu, persoanele care isi cresc copiii pana la varsta de doi ani.

 • Întrebarea nr. 16 Carp

  Cand nu va mai fi discriminare intre cei care si-au deschis dreptul la pensie incepand cu 03/11/2008 si cei de pana in 02/11/2008 care au lucrat in grupele 1 si 2 de munca,stiindu-se ca astfel se incalca art.4.alin.(2) din constitutia Romaniei?. Cine imi poate da mie,certitudinea ca data de 01/01/2011 nu va fi din nou amanata,dupa cele doua succesive,prin O.U.G.209/2008 si O.U.G.114/2009?

  • Mihai Seitan

   Certitudine in ce priveste intrebarea pusa v-o da proiectul de lege de care discutam, care stabileste foarte clar plata grupelor I si II de munca, eliminand toate celelalte variante care au fost mai mult sau mai putin amanate. Deci, e bine sa sustineti legea asta.

 • Întrebarea nr. 17 Raluca9

  1. // De ce nu se egalizeaza varstele de pensionare chiar acum, nu pana in 2030? S-ar putea face media aritmetica a celor doua varste de pensionare actuale (barbati+femei), pentru a nu micsora numarul de posturi disponibile pentru tineri.

  2. In alte tari se ia in discutie posibilitatea ca, dupa o anumita varsta, angajatii sa se poata pensiona partial, adica sa lucreze, de exemplu, trei sferturi de norma si sa primeasca 3 sferturi de salariu si un sfert de pensie. Nu credeti ca legea actuala ar putea fi amendata in acest mod? Celor trecuti de 60 de ani le-ar veni mai usor in felul acesta.

  • Mihai Seitan

   1. Sigur ca pot exista idei si propuneri multiple, cand se reformeaza asa de mult un sistem, mai ales cel de pensii. In ceea ce priveste varstele de pensionare, vreau sa va aduc la cunostinta ca a mai fost discutata cum vreo zece ani posibilitatea de egalizare imediata a varstelor de pensionare, si toate institutiile, societatea civila si persoanele aflate intr-o varsta sau alta au fost total impotriva, fiind luate prin suprindere. De aceea, nu numai la noi, ci in toate tarile care isi pun problema egalizarii varstelor de pensionare - si, credeti-ma, toate si-o pun - se foloseste o egalizare graduala in timp.

   2. In ce priveste pensionarea partiala, este foarte dificil sa introduci un astfel de sistem atata timp cat normele de care spuneti dvs pot fi acoperite in diverse intervale de timp, contractele individuale de munca permitand si activitatea o ora pe zi, plata putand sa fie egala cu un salariu integral.

 • Întrebarea nr. 18 simion

  Domnule ministru,
  1. Care sunt motivele pentru care metodologia de recalculare a pensiilor prevazute la art. 173 lit. a)-i) se aproba prin Hotarare a Guvernului?
  Nu cumva se doreste evitarea unor discutii in Parlament legate de aceasta metodologie?
  2. Pensia minima de 350 RON incalca principiul contributivitatii. Este de fapt o exceptie. Probabil mai sunt si altele. In mod clar, un pensionar care a muncit 30-40 de ani si are pensie de 500-600 lei, se va considera discriminat. Mai bine statea si el acasa. Cum comentati acest aspect?

  • Mihai Seitan

   1. Metodologia de reculaculare a pensiilor prevazuta de noul proiect de lege se aproba prin Hotararea Guvernului deoarece stabileste detaliile de calcul, documentele necesare, responsabilitatile tehnice. Nu pentru a evita discutii in Parlament, pentru ca legea insasi stabileste foarte clar ca recalcularea se face pe baza punctajelor realizate in decursul vietii active de fiecare pensionar luat in discutie.

   2. In ceea ce priveste pensia minima de 350 RON, aceasta nu incalca principiul contributivitatii, ea fiind de fapt o diferenta intre 350 de RON si nivelul efectiv al pensiei pe care persoana o obtine in baza contributiei. Aceasta diferenta nu este platita din bugetul asigurarilor sociale, creat exclusiv din contributii, ci se plateste din bugetul de stat, tocmai pentru a sprijini pensionarii cu venituri foarte mici.

 • Întrebarea nr. 19 vio

  Buna ziua, dle Ministru
  Pot pensionarii sa-si ia pensia in strainatate? ma refer in speta la Canada- in situatia in care pensionarul nu mai are domiciliul in Romania si are rezidenta permanenta ori temporara in Canada?
  Multumesc

  • Mihai Seitan

   Da, pensionarii pot sa-si ia pensia in strainatate. Pentru aceasta pot sa ceara Casei Nationale de Pensii, in baza unor documente care se gasesc pe site-ul acesteia, cererea de a se plati pensia intr-o alta tara, in moneda ceruta, cu plata transferului suportata de beneficiar.

 • Întrebarea nr. 20 /./

  Cunosc f f multi oamneni pensionati pe caz de boala si acestia nu sufera de absolut nimic.Ba ca e orb si el vede f bine, ba ca e surd si el aude destul de bine , etc.Asta in judetul HD.
  1. DE ce nu se stipuleaza in lege ca medicul care da sentinta sa poata sa fie tras la rapundere in cazul in care se demosntreaza ca a minitit cu nerusinare .Doresc sa se introduca pedeapsa cu inchisoarea pt acesti doctori astfel incat sa fie descurajati sa puna niste diagnostice ireale.
  2.De ce se considera vechime pensia de boala??Mi se pare o aiuritate

  • Mihai Seitan

   1. Aveti dreptate, sunt multe situatii ca cele mentionate. Ceea ce propuneti la punctul 1 este prevazut in lege. Se face verificarea de catre institutia de asigurari sociale, care are medicii ei. Medicii care dau astfel de sentinte, pe care le-ati mentionat, putand fi trasi la raspundere financiar sau penal.

 • Întrebarea nr. 21 spartan

  Domnule ministru,

  1. Exista in lege vreun articol care sa se refere explicit la reverificarea tuturor pensionarilor pe caz de boala? Se poate face ceva concret in acest sens?
  2. Dupa discutiile cu juristii dvs. ati gasit metode suficient de puternice in lege pentru ca sa nu pierdeti eventualele procese deja anuntate in special de magistratii pensionari?
  3. Credeti ca parlamentarii, clienti fideli ai sistemelor speciale vor vota aceasta lege?
  Multumesc si succes!!

  • Mihai Seitan

   1. Da, legea are articolele necesare si legatura cu celelalte legi de asa natura incat sa putem realiza reverificarea tuturor pensionarilor pe caz de boala, inclusiv sanctiunile necesare.
   2. Juristii nostri si noi credem ca argumentele noastre legate de constitutionalitatea demersului de recalculare pe care-l facem sunt puternice, neafectand sub nici o forma drepturile de pensie castigate conform constitutiei, ci cuantumurile acestor drepturi, suportate de bugetul de stat.
   3. Eu cred ca parlamentarii, sigur, nu toti, vor vota aceasta lege chiar daca este vorba numai de imagine.

 • Întrebarea nr. 22 rodica

  D-le Ministru, eu tot vad si aud de pensii speciale , de cazuri speciale.As avea si eu o intrebare;Oare la acei oameni care muncesc cu CM de la 16 ani , oameni care clar au fost loviti de soarta neavind nici copilarie nu mai spun de adolescenta s-a gindit cineva? e clar ca nu deoarece eu fiind nascuta in 1956 octombrie si cu o vechime la ora actuala de 38 de ani si 11 luni, lucrind si in grupa a 2 de munca nu am nici o sansa sa ies la pensie. Cit mai poate un om lucra si unde si cita vechime trebuie sa mai fac sa pot beneficia si eu acum de pensie. sa nu uit ca am si 3 copii deci cam cit sint de uzat-a va puteti da seama? Astept un raspuns mai ales ca sint sigura ca mai sint si alti oameni in aceeasi situatie si mi se pare o nedreptate enorma. Va multumesc.

  • Mihai Seitan

   In cazul dvs, ati putea beneficia de pensionare anticipate la implinirea varstei de 54 de ani.

 • Întrebarea nr. 23 MARINA CRAIOVEANU

  Buna ziua , d-le Ministru !
  Sunt multe comentarii legate de varsta de pensionare .Eu incerc sa va atrag atentia dv si eventualilor cititori asupra unei alte probleme :
  posibilitatea de pensionare anticipata fara penalizare pentru bolnavii INCURABIL cu boli grave in situatia in care si-au indeplinit stagiul de munca complet.
  Motivele sunt importante si tin mai ales de un act de justitie fata de cei care cu greu se pot gandi la o pensionare de varsta .

  • Mihai Seitan

   Nu este nevoie de o astfel de pensionare anticipata, intrucat bolnavii incurabili cu boli grave pot beneficia de pensii anticipate chiar de la varsta la care au contactat aceste boli.

 • Întrebarea nr. 24 C. Bitoiu

  In Legea 329/2009, privind "Reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielior publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International”, societatile comerciale cu capital de stat sunt incluse in sistemul bugetar, avand obligatiile care revin din aceasta situatie. De ce, in aceste conditii, nu se acorda si salariatilor din aceste societati, care detin titlul de doctor, sporul legal prevazut de legislatia in vigoare, asa cum se acorda tuturor salariatilor din institutiile bugetare ? In acest fel veniturile sunt mai mici si prin urmare pensiile vor fi mai mici.

  In concluzie, ce trebuie sa faca un salariat dintr-o astfel de intreprindere ca sa-si primeasca acest drept.

  Va multumesc anticipat,

  • Mihai Seitan

   Referitor la sportul de doctorat, trebuie stiut ca incepand din anul 2010 acesta nu se mai acorda nici unui salariat bugetar, urmand sa fie introdus in salariul pe care persoana il obtine, daca fisa postului impune existenta acestei pregatiri. Este absurd sa crezi ca daca o persoana avand doctoratul este angajata, sa zicem, ca portar la o intreprindere, la salariul obtinut ar fi necesar sa se acorde un spor de doctorat. In alte situatii este obligatoriu doctoratul, sau alte tipuri de studii superioare, si care vor fi cotate in asezarea salariilor pentru acele functii.

 • Întrebarea nr. 25 Mircea

  Ce masuri active de ocupare aveti in vedere pentru stimularea crearii de locuri de munca pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani?

  • Mihai Seitan

   Avem in prezent in discutie si urmeaza sa avem in doua saptamani sa avem si un act normativ aprobat de Guvern, care sa permita stimularea crearii de locuri de munca sau utilizarii persoanelor cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, si care, simplu, se rezuma la stimularea angajatorilor care fac astfel de locuri de munca, prin acoperirea pe perioada de timp, pana la 6 - 7 luni, a impozitelor si contributiilor sociale (aproape jumatate din ceea ce-i costa pe ei aceasta forta de munca) de catre stat. Asta in conditiile in care acesti angajatori vor pastra cel putin un an un astfel de angajat.

 • Întrebarea nr. 26 Petre

  Domnule ministru,

  Am 35 de ani - fac parte din categoria celor care ar trebui sa se pensioneze la 65...in timp ce speranta medie de viata la barbati in Romania este 68 de ani (si la vremurile in care traim NU se va imbunatati decat poate pe hartie). Pentru ce sa platesc CAS-ul 30 de ani de acum inainte? pentru cei trei ani de pensie ? si toate acestea cu riscul ca statul sa imi spuna la un moment dat ca nu mai sunt bani de pensii si deci trebuie micsorate?

  Contributiile la sanatate pentru ce sa le platesc? In caz de ceva tot sfanta spaga troneaza in spitalele publice (care nu mai au nici medicamente si nici paturi) iar pentru sistemul privat trebuie alti bani...

  Foarte des se vehiculeaza raportul dintre populatia angajata si numarul de pensionari...nu considerati ca ar fi foarte relevanta si o analiza de genul - cati angajati sunt la stat din total populatie activa si respectiv cati angajati sunt la stat raportat la numarul total de pensionari?

  Oare numarul acestor angajati de la stat cu program 8.30 (sau 9.00) - 16.30 nu este supra-dimensionat?
  Ati facut vreun calcul privind economiile la bugetul de stat prin micsorarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor si implementarea unor sisteme informatice mai performante?
  Constat ca de bugetari nu se atinge nimeni, in schimb se mai inventeaza cate un impozit/taxa pentru sectorul privat (vezi taxa pe fast-food, microintreprinderile...in curand si TVA-ul...) sau lovim in pensionari.

  ////(editat de HotNews.ro)

  • Mihai Seitan

   1. Faceti o greseala in aprecierea sperantei de viata de 68 de ani la barbati, desi o cotati corect, ca speranta medie de viata. Asta inseamna ca se face media la barbati a mortalitatii la toate varstele. E stiut faptul ca la noi, mortalitatea infantila a copiilor pana la un an, mortalitatea tinerilor este destul de mare, astfel incat, facand media pe toate grupele de varsta, valoarea medie a sperantei este 68 de ani. Asta nu inseamna ca persoanele care ies la pensie mai traiesc in medie trei ani. Trebuie sa va spun ca acum, in 2010, speranta de viata a persoanelor care ies la pensie ca barbati este de 14, 2 ani, iar prognozele ONU arata, in Romania, o speranta de viata a barbatilor in 2030 de 16, 4 ani. Iata ca lipsa de contributie la asigurarile sociala pe o perioada lunga de timp, va va face ca un numar de ani cu doua cifre sa-i traiti cu o pensie foarte mica.

   Ideea pe care o ridicati, ca angajatii de la stat sunt altfel de la privat, din punct de vedere al pensiilor, este gresita, intrucat acest sistem de pensii publice trateaza in mod egal contributia angajat/ contributia angajator, pe oricine, indiferent de locul unde lucreaza, public sau privat.

 • Întrebarea nr. 27 Ancuta

  Buna ziua,

  Domnule Ministru,

  Eu muncesc de la varsta de 17,7 ani, avand Carte de munca si platile efectuate catre bugetul de stat. Am 45 de ani (28 de ani de munca) si in toata aceasta perioada am 3 luni intrerupere. Considerati ca este normal sa ies la pensie la aprox. 48 de ani de munca ? Ar fi trebui alte criterii pentru cei cu vechime mare.

  Va multumesc pentru raspuns

  • Mihai Seitan

   Pensiile nu se acorda decat cumulat, varsta, standard de pensionare si vechime minima. Faptul ca dvs lucrati de tanara, nu poate decat ca atunci cand iesiti la varsta de pensionare, sa va bucurati de o pensie mai mare decat altii care au lucrat mai putin, stiut fiind ca nu fiind faptul ca varsta la care incepi sa contribui este importanta, ea putand fi afectata de multe elemente, inclusiv scoala superioara, somaj etc, ci este importanta varsta la care practic nu mai poti sa lucrezi datorita batranetii.

 • Întrebarea nr. 28 Adrian Dobre

  Va rog sa imi spuneti ce masuri veti lua pentru impulsionarea abosrbtiei fondurilor europene - cu precadere fac referinta la Fondul Social European?
  Sunt arhicunoscute intarzierile in absorbtia fondurilor europene in special in situatia institutiilor publice. Cum vedeti rezolvarea acestei probleme???

  • Mihai Seitan

   Sigur, in ceea ce priveste absorbtia fondului social european, de care Ministerul Muncii se ocupa, in scurta perioada de cand sunt ministru am analizat aceasta problema cu precadere, luand o serie de masuri care sa faca cateva lucruri posibile:
   1. Scurtarea termenelor de evaluare si acordare a contractelor pentru astfel de fonduri
   2. Analizarea rapida si plata rambursarilor de fonduri cheltuite de proiecte.
   3. cresterea transparentei sistemului de administrare a acestui fond.

 • Întrebarea nr. 29 im

  Pensile anticipate acordate pe actuala lege se vor recalcula dupa noua lege?

  Va multumesc

  • Mihai Seitan

   Nu. Pensiile anticipate acordate pe actuala lege nu se vor recalcula pe noua lege.

 • Întrebarea nr. 30 adrian

  Poate are pentru Dvs vreo noima dar pentru mine nu: partea de contributie achitata de firme. In mod normal si firmele ar trebui sa primeasca pensie - conform principiului contributivitatii. Banuiesc ca este construita pentru a acoperi deficitul actual? Dar pensia de stat nu trebuie sa aiba legatura cu firmele.

  Dar daca are o noima, poate Dvs o vedeti, contributiile intre angajat si angajator trebuie sa fie egale. Pentru asta o sa lupt si in modificarea Constitutiei: personele fizice sa aiba acelesi drepturi si obligatii ( taxe) ca si cele juridice. Asta ar indrepta multe din hibele si aberatiile legislatiei noastre.

  • Mihai Seitan

   Pentru mine are o noima contributia si a angajatului si a angajatorului. Angajatul are obligatia sociala si solidara cu angajatul sau sa-i asigure o parte din castigul potential sub forma de contributie la pensia viitoare, ca si persoana care trebuie sa faca acelasi lucru din salariul lui. In ceea ce priveste egalitatea celor doua contributii, se practica in multe tari, dar ea a fost introdusa treptat, pe masura ce salariile au ajuns la un nivel care sa permita un nivel al contributiilor fara sa afecteze mult venitul net necesar.

 • Întrebarea nr. 31 Milton Friedman

  De ce nu se introduce in lege posibilitatea ca pensionarii aflati in plata, sau cei care urmeaza sa beneficieze de pensie , sa poata opta pentru plata integrala a sumei de care ar urma sa beneficieze de-a lungul perioadei de 15 -20 ani cat se estimeaza de ‘experti’ pana la « iesirea din sistem »?///
  Cu stima

  • Mihai Seitan

   Daca s-ar face acest lucru pe care il solicitati, orice persoana va fi tentata, avand o suma asa de mare de bani, s-o cheltuiasca intr-un produs util pe termen lung: o casa, o masina, obiecte scumpe. Intrebarea este cum va trai lunar o astfel de persoana care si-a consumat in avans toate veniturile. Va pot da raspunsul: tot statul va trebui sa intervina sa le asigure un venit minim garantat, care de data asta nu va mai fi platiti din contributiile pe care le-a facut, ci din impozitele si taxele platite de persoanele active in acea perioada. De aceea, in toata lumea pensiile este obligatoriu sa se plateasca lunar, tocmai pentru a putea garanta, ca si salariile, traiul zilnic al persoanelor care le primesc.

 • Întrebarea nr. 32 DIMITRIU VICTOR

  Cred ca sunt peste 20.000 de militari care au iesit la pensie ( obligati ) si care lucreaza in viata civila ( cu carte de munca si plata tuturor obligatiilor catre stat )Intrebare : Cand putem sa ne actualizam pensia ( militara ) cu drepturile ce ni se cuvin dupa anii munciti in viata civila .
  Va multumim !
  DIMITRIU

  • Mihai Seitan

   Ca si pana acum, militarii iesiti la pensie si care lucreaza in continuare in viata civila ies la pensie tinandu-se cont de drepturile care li se cuvin atat din viata militara cat si din viata civila. Lor li se va stabili pensia militara nu prin recalculare acum, ci cand vor iesi din sistemul civil.

11775 vizualizari

 • cas pfa (Duminică, 14 februarie 2010, 19:37)

  Radu [anonim]

  Buna ziua

  Imi puteti spune daca un angajat cu CIM care lucreaza suplimentar si ca PFA sau cu conventie civila trebuie sa plateasca CAS pe veniturile nete ale PFA sau pe veniturile brute din conventii? In caz afirmativ exista limitari ale sumelor platite?

  Multumesc
  Radu S
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:35)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Un angajat care are contract individual de munca si lucreaza si sumplimentar in orice forma nu plateste contributie decat pentru contractul individual de munca. Dupa noua lege, numai pentru contract individual de munca, exista un plafon nu mai mult de cinci salarii medii pe economie.
 • vechimea in munca (Duminică, 14 februarie 2010, 19:44)

  gmrk [anonim]

  Stagiul militar obligatoriu efectuat ar trebui considerat ca vechime cu drepturi depline,asa cum este considerat personalul din armata.
  Nu credeti ca cei care au satisfacut stagiul militar au prestat un serviciu de interes national si au pierdut niste drepturi ca salariat in perioada aceea?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:35)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui gmrk

   stagiul militar este considerat si acum stagiu de cotizare sau vechime in munca cu drepturi depline, avand o incadrare salariala la nivelul economiei nationale de salariu minim pe economie.
 • Intrebare (Duminică, 14 februarie 2010, 19:54)

  Boghean Gheorghe [anonim]

  Sunt pensionar MApN din 2ooo, cu 28 ani vechime (toti in armata), cu pensie sub 3000 lei, trecut in rezerva (si pensionat) datorita restructurarii posturilor. In ce masura (in ce cuantum) poate sa-mi afecteze pensia recalcularea conform noii legi a pensiilor?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:36)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Boghean Gheorghe

   Posibil sa nu v-o afecteze decat putin, depinde foarte mult de ce solde sau venituri salariale ati avut in fiecare din cei 28 de ani de vechime. cu cat ati avut salarii mai mari in perioada aceea, cu atat recalcularea nu va afecteaza pensia, decat foarte putin.
 • domnule ministru (Duminică, 14 februarie 2010, 20:12)

  pensionar fara pensie [anonim]

  ///
  primii sase ani i'am lucrat in agricultura, sistemul intreprideri agricole de stat, in jud. ialomitza.
  am lucrat ca sef de ferma la ias vladeni. acesta nu mai exista si este imposibil sa dau de arhiva, pentru a obtzine adeverintza cu sporuri si grupa.
  am beneficiat de sporul de izolare, sporuri de vechime si grupa2.
  cum pot sa dovedesc aceste sporuri in acest caz ?
  a doua intrebare este, daca fiecare ocupatzie a fost incadrata prin lege intr'o grupa, deci functzia de sef de ferma ar trebui sa fie icadrata prin acea lege. dece casa de pensii mai cere o adeverintza prin care sa dovedesc grupa, cand in cartea de munca este inscrisa functia avuta ?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:39)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui pensionar fara pensie

   Prima chestiune: Nu se poate gasi o alta solutie de a demonstra salariile, sporurile, obtinute intr-o perioada trecuta decat pe baza unor documente care atesta acest lucru. Nu pot fi folosite declaratii cu martori, cand e vorba de sume, motiv pentru care legea prevede ca in aceste situatii sa se aplice salariul mediu pe economie.

   In a doua situatie, sef de ferma poate fi incadrat in grupa de munca, dar nu toti sefii de ferma sunt incadrati in grupe de munca. Ca atare, faptul ca functia este inscrisa in cartea de munca, nu inseamna neaparat ca exista grupa de munca, si nici nu stim care este salariul pentru functia avuta, daca nu exista document.
 • Contributivitate+Utilitate sociala (Duminică, 14 februarie 2010, 20:15)

  judex [anonim]

  /
  Credeti ca in proiectul guvernului Boc ar fi oportuna includerea de prevederi care sa tina cont si de utilitatea sociala a pensionarilor din Romania, tara in care traditia ofera bunicilor un rol aparte in educarea copiilor de varsta prescolara ? Grija acestora in educarea nepotilor scuteste statul de cheltuieli suplimentare in reteaua crese-gradinite-clase primare. Credeti ca ati putea gasi solutii ca macar o parte din economiile facute de stat in acest mod ar putea alimenta fondul de pensii si distribuite bunicilor care au grija de nepoti ? ///
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:40)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   Este o propunere interesanta. Sigur ca pensiile publice se bazeaza exclusiv pe contributiile persoanelor, si nu pe utilitatea sociala a diverselor categorii sociale. Sigur ca s-ar putea gandi un sistem in care persoanele care au, cresc sau ingrijesc copii, prin faptul ca acesti copii devin contribuabili la randul lor, sa aiba un avantaj la pensie, dar lucrurile sunt foarte dificil de facut si nu l-a reusit nici o tara din lume pana acum.
 • legea pensiilor (Duminică, 14 februarie 2010, 20:17)

  ema [anonim]

  Dle ministru , lucrez in invatamant , as dori sa-mi spuneti daca dupa aplicarea noii legi a pensiilor , ramane valabila pensionarea la cerere cu trei ani mai devreme decat varsta standard de pensionare ( prevazuta in Statutul cadrelor didactice ) ; a II a intrebare ar fi: daca m-as pensiona anticipat partial anul acesta , avand 55 ani si peste 35 ani lucrati in invatamant , dupa aplicarea noii legi pensia va fi recalculata ? Va multumesc
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:42)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ema

   La prima intrebare, raspunsul este nu. Pensionarea se face pentru toata lumea in acelasi sistem, deci nu vor mai exista preferinte pentru un statut sau altul.

   Daca va pensionati anticipat inaintea de aparitia legii noi, pensia nu va fi recalculata atata timp cat se bazeaza pe legea trecuta.
 • reclaculare pensii mari din sistemul public (Duminică, 14 februarie 2010, 20:46)

  ION JENA [anonim]

  De ce nu se recalculeaza si pensiile mari si foarte mari din sistemul public de pensii, pentru cei care s-au pensionat ininte de punerea in aplicare a legii 19/2000 ? Sugerez aceasta recalculare deoarece, cei care s-au pensionat in baza legii 19/2000 la functii si venituri sensibil egale au pensiile aproape la jumatatea celor pensioanati inainte de 2001.
  Cred ca, astfel se mai pot obtine importante economii la bugetul asigurarilor de pensii.
  Succes!
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:44)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ION JENA

   Nu este nevoie, deoarece in anul 2005, absolut toate pensiile in plata la acea data, inclusiv cele pe care le mentionati dvs, au fost recalculate in acelasi sistem ca si pensiile celor dupa perioada aceea. In cazul in care s-a constatat ca pensia ar fi trebuit sa fie mai mica, pensia a fost inghetata la nivelul la care era pana in momentul in care punctajul efectiv obtinut inmultit cu valoarea punctului crescand in timp va depasi pensia avuta.
 • pensii de boala (Duminică, 14 februarie 2010, 20:54)

  mihaela [anonim]

  buna seara
  domnul ministru ce faceti cu pensionarii de boala? Majoritatea nu au nici o boala fiind pensionati prin mita si falsificarea analizelor.
  ma refer numai la cei care sunt sanatosi si la 40-45 ani sunt pensionati pe caz de boala.
  multumesc
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:45)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   Intr-adevar, aveti dreptate. O buna parte din cei 900 de mii de pensionari de invaliditate pe care-i avem in plata in prezent, din analizele pe care am reusit sa le facem in cateva judete, si-au obtinut pensiile in mod fraudulos. Iata de ce noua lege prevede o analiza in urmatorii ani a tuturor pensiilor de invaliditate in asa fel incat numai persoanele care intr-adevar nu pot activa datorita bolii sa obtina o astfel de pensie.
 • salarizare medici (Duminică, 14 februarie 2010, 21:00)

  Mihaela [anonim]

  Se tot vorbeste de salariile mici din sistemul sanitar care genereaza coruptie si emigratie.
  1.Atunci de ce
  -ati eliminat sporul de doctorat
  -ati redus sporurile pentru conditii speciale
  -ati redus procentul pentru garzile de week-end(150 in loc de 200%)
  2.De ce garzile se platesc la media orara a salariului din decembrie 2009 si nu la salariul din 2010 in care au fost introduse sporul de vechime si preventie (deci suma este mai mare)
  In acest fel in dec.2009 venitul a fost mai mare( daca nu scadem cele 4 zile fara plata) decat cel din ian. 2010
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:48)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Sigur, fiecare categorie sociala din structura bugetara are probleme din punct de vedere al salarizarii, fiecare sustinandu-si punctul de vedere. Din acest motiv, este necesara aplicarea legii unitare a salarizarii, care sa puna intr-o grila coerenta si tinand cont de aportul social al celor care lucreaza, astfel incat din 2011 ea sa devina efectiva. Ceea ce se intampla in 2010, datorita crizei economice in mod special si a necesitatii de incadrare intr-un deficit bugetar care sa permita reluarea cresterii economice, a facut ca toate salariile persoanelor bugetare din 2010 sa fie inghetate la nivelul veniturilor salariale obtinute in decembrie 2009. Deci nu scade nici un venit salarial in 2010, dar nici nu creste.
 • recalculari pensii (Duminică, 14 februarie 2010, 21:18)

  Bratu Catalin [anonim]

  Am iesit la pensie in 2009 , la 52 de ani , cu o vechime de 33 de ani numai in armata, lucrati in conditii speciale , pt care mi s-a adaugat 16 ani ca spor de grupa , totalizand 49 ani vechime .In aceste conditii, pensia stabilita este sub 2500 ron. In ce masura voi fi afectat de recalcularea pensiilor dupa noua lege ?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:49)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bratu Catalin

   Dupa parerea mea, fara sa am datele de salarizare in fiecare an din cei 33 de ani pe care i-ati lucrat, cred ca pensia dvs nu va fi afectata sub nici o forma de aceasta recalculare a pensiilor, s-ar putea chiar sa existe o mica crestere.
 • neretroactivitatea legilor (Duminică, 14 februarie 2010, 21:21)

  mihai mihai [anonim]

  1. Recalcularea pensiilor aflate in plata nu incalca principiul neretroactivitatii legii, inscris in art. 15 alin. (2) din Constitutie?
  2. Poate proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice sa prevada o dispozitie care sa conduca la desfiintarea unui drept castigat, atata vreme cat dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) din Constitutia Romaniei? ///
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:52)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai mihai

   Categoric nu. Recalcularea pensiilor aflate in plata nu incalca principiul mentionat intrucat ea se refera la viitor, adica din momentul in care legea devine efectiva. Pentru trecut, pensia obtinuta, nivelul ei, nu se reduc, ci raman luate. In ceea ce priveste desfiintarea unui drept castigat, Constitutia spune ca fiecare persoana are dreptul inalienabil la pensie. Proiectul de lege mentionat nu afecteaza nici o forma dreptul la pensie, toate persoanele cu pensie in plata, pastrand pensie in continuare. Numai persoanele a caror cuantum al pensiei calculat pe principiile noii legi este mai mic decat ceea ce primesc in prezent isi pierd din valoarea pensiei. Deci nu se desfiinteaza un drept castigat, ci se lucreaza asupra cuantumului lui, bugetul de stat nemaiputand sa sustina pensii foarte generoase de nivelul sutelor de mii de lei.
 • Mai exista putina onoare? (Duminică, 14 februarie 2010, 21:24)

  Alex One [anonim]

  Daca Legea Pensiilor va fi respinsa fie de Parlament fie de C. Constitutionala o sa va prezentati demisia de onoare?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:55)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex One

   Daca legea pensiilor va fi respinsa de Parlament sau Curtea Constitutionala, nu cred ca demisia mea este importanta, ci mai degraba reluarea luptei pentru reforma unui sistem de pensii care sa va permita dvs, copiiilor dvs si copiiilor copiiilor dvs sa aveti o pensie decenta 40-50 de ani de acum incolo. In caz contrar riscati, dvs si urmasii, sa aveti pensii din ce in ce mai mici, cu contributii din ce in ce mai mari.
 • masuri... (Duminică, 14 februarie 2010, 21:24)

  Flo [anonim]

  Buna ziua

  Ce masuri intentionati sa luati pentru a eradica munca la negru?multi bani s-ar putea aduna din acest segment la bugetul statului!
  Mulrumesc!
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:57)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo

   referitor la munca la negru, a carui eradicare n-a fost reusita in nici o tara din lumea asta inca, se pune problema reducerii in limite rezonabile a ei, astfel incat evaziunea fiscala care se petrece prin existenta ei la nivelul de acum sa fie sensibil redusa. Pentru asta, inspectia muncii va fi restructurata legislativ si organizatoric, astfel incat activitatea ei principala sa se refere la respectarea raporturilor de munca conform codului muncii, sanctiunea din ce in ce mai puternica a celor care incurajeaza munca la negru pana la a elimina din activitate firme care regulat produc astfel de situatii.
 • vechime studii superioare (Duminică, 14 februarie 2010, 21:26)

  ioana [anonim]

  Va rog sa-mi confirmati daca perioada in care am urmat o facultate la zi este considerata vechime in munca , daca da , care sunt documentele justificative solicitate .Multumesc
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 14:58)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   Da, sigur, facultatea urmata la zi in regimul egal este considerata vechime in munca, documentele justificative fiind diploma si curicula eliberate la finalul facultatii, copii legalizate.
 • acordare drepturi sociale (Duminică, 14 februarie 2010, 21:34)

  mariana [anonim]

  /
  - V-ati gandit oare, ce repercursiuni va avea reducerea pensiilor simtite sau nesimtite asupra pensiilor de urmasi?
  ///
  -pe baza caror criterii s-a stabilit acordarea salariului minim pe economie in vederea calcularii punctajului la pensie pentru sotiile care si-au urmat sotul la post ( diplomat) , beneficiare ale D-L nr.51/1990?
  ///
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:01)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana

   La elaborarea proiectului de lege mentionat s-au avut in vedere repercursiunile asupra tuturor tipurilor de pensie acordate. Reducerea unor pensii foarte mari prin recalcularea prevazuta de lege va conduce si la reducerea pensiilor de urmasi ale acestor persoane. Asta nu inseamna ca pensiile de urmasi a celorlalte milioane de oameni care sunt parte la acest sistem de pensii publice sunt afectate in vreun fel, inclusiv pensiile de urmas.

   Salariul minim pe economie s-a acordat pentru punctaje la pensie pentru anumite perioade de activitate considerate asimilate, in care persoanele nu au platit contributie pentru pensiile publice. Asa este si cazul mentionat de dvs, dar langa el pot fi asezate si perioada in care persoanele au urmat studii superioare sau, un alt exemplu, persoanele care isi cresc copiii pana la varsta de doi ani.
 • Grupele superioare de munca 1 si 2 (Duminică, 14 februarie 2010, 21:34)

  Carp [anonim]

  Cand nu va mai fi discriminare intre cei care si-au deschis dreptul la pensie incepand cu 03/11/2008 si cei de pana in 02/11/2008 care au lucrat in grupele 1 si 2 de munca,stiindu-se ca astfel se incalca art.4.alin.(2) din constitutia Romaniei?. Cine imi poate da mie,certitudinea ca data de 01/01/2011 nu va fi din nou amanata,dupa cele doua succesive,prin O.U.G.209/2008 si O.U.G.114/2009?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:02)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carp

   Certitudine in ce priveste intrebarea pusa v-o da proiectul de lege de care discutam, care stabileste foarte clar plata grupelor I si II de munca, eliminand toate celelalte variante care au fost mai mult sau mai putin amanate. Deci, e bine sa sustineti legea asta.
 • Legea e anticonstitutionala. Pensionare partiala (Duminică, 14 februarie 2010, 21:40)

  Raluca9 [anonim]

  1. // De ce nu se egalizeaza varstele de pensionare chiar acum, nu pana in 2030? S-ar putea face media aritmetica a celor doua varste de pensionare actuale (barbati+femei), pentru a nu micsora numarul de posturi disponibile pentru tineri.

  2. In alte tari se ia in discutie posibilitatea ca, dupa o anumita varsta, angajatii sa se poata pensiona partial, adica sa lucreze, de exemplu, trei sferturi de norma si sa primeasca 3 sferturi de salariu si un sfert de pensie. Nu credeti ca legea actuala ar putea fi amendata in acest mod? Celor trecuti de 60 de ani le-ar veni mai usor in felul acesta.
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:05)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca9

   1. Sigur ca pot exista idei si propuneri multiple, cand se reformeaza asa de mult un sistem, mai ales cel de pensii. In ceea ce priveste varstele de pensionare, vreau sa va aduc la cunostinta ca a mai fost discutata cum vreo zece ani posibilitatea de egalizare imediata a varstelor de pensionare, si toate institutiile, societatea civila si persoanele aflate intr-o varsta sau alta au fost total impotriva, fiind luate prin suprindere. De aceea, nu numai la noi, ci in toate tarile care isi pun problema egalizarii varstelor de pensionare - si, credeti-ma, toate si-o pun - se foloseste o egalizare graduala in timp.

   2. In ce priveste pensionarea partiala, este foarte dificil sa introduci un astfel de sistem atata timp cat normele de care spuneti dvs pot fi acoperite in diverse intervale de timp, contractele individuale de munca permitand si activitatea o ora pe zi, plata putand sa fie egala cu un salariu integral.
 • intrebari (Duminică, 14 februarie 2010, 21:48)

  simion [anonim]

  Domnule ministru,
  1. Care sunt motivele pentru care metodologia de recalculare a pensiilor prevazute la art. 173 lit. a)-i) se aproba prin Hotarare a Guvernului?
  Nu cumva se doreste evitarea unor discutii in Parlament legate de aceasta metodologie?
  2. Pensia minima de 350 RON incalca principiul contributivitatii. Este de fapt o exceptie. Probabil mai sunt si altele. In mod clar, un pensionar care a muncit 30-40 de ani si are pensie de 500-600 lei, se va considera discriminat. Mai bine statea si el acasa. Cum comentati acest aspect?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:08)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui simion

   1. Metodologia de reculaculare a pensiilor prevazuta de noul proiect de lege se aproba prin Hotararea Guvernului deoarece stabileste detaliile de calcul, documentele necesare, responsabilitatile tehnice. Nu pentru a evita discutii in Parlament, pentru ca legea insasi stabileste foarte clar ca recalcularea se face pe baza punctajelor realizate in decursul vietii active de fiecare pensionar luat in discutie.

   2. In ceea ce priveste pensia minima de 350 RON, aceasta nu incalca principiul contributivitatii, ea fiind de fapt o diferenta intre 350 de RON si nivelul efectiv al pensiei pe care persoana o obtine in baza contributiei. Aceasta diferenta nu este platita din bugetul asigurarilor sociale, creat exclusiv din contributii, ci se plateste din bugetul de stat, tocmai pentru a sprijini pensionarii cu venituri foarte mici.
 • pensii in strainantate (Duminică, 14 februarie 2010, 22:12)

  vio [anonim]

  Buna ziua, dle Ministru
  Pot pensionarii sa-si ia pensia in strainatate? ma refer in speta la Canada- in situatia in care pensionarul nu mai are domiciliul in Romania si are rezidenta permanenta ori temporara in Canada?
  Multumesc
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:09)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui vio

   Da, pensionarii pot sa-si ia pensia in strainatate. Pentru aceasta pot sa ceara Casei Nationale de Pensii, in baza unor documente care se gasesc pe site-ul acesteia, cererea de a se plati pensia intr-o alta tara, in moneda ceruta, cu plata transferului suportata de beneficiar.
 • sclavie moderna (Duminică, 14 februarie 2010, 22:43)

  cer [anonim]

  buna ziua,
  datorita anumitor situatii cu care nu vreau sa plictisesc,eu plateam pentru pensie printr-un contract direct cu casa de pensii...momentan nu mai platesc deoarece:
  1nu cred ca voi mai ajunge virsta de pensionare
  2.legea asta pe care o contesta toata lumea a fost prezentata inclusiv de catre guvern intr-o mare ceata dac nu smog.
  .intrebare:
  1. o sa ne prezinte si noua guvernul niste cifre exacte,ceva de genul:in romania exista x pensii de atit pe care legea le va face atit...y pensii de atit pe care legea le va face atit...prin urmare se spera sa se obtina bla bla ...????? 
  pt ca guv. da niste cifre azi le corecteaza.. si miine ...si poimiine ..si fac pariu ca si dupa ce se va aplica legea
  ///(editat de HotNews.ro)
 • pensiile pe caz de boala (Duminică, 14 februarie 2010, 22:49)

  /./ [anonim]

  Cunosc f f multi oamneni pensionati pe caz de boala si acestia nu sufera de absolut nimic.Ba ca e orb si el vede f bine, ba ca e surd si el aude destul de bine , etc.Asta in judetul HD.
  1. DE ce nu se stipuleaza in lege ca medicul care da sentinta sa poata sa fie tras la rapundere in cazul in care se demosntreaza ca a minitit cu nerusinare .Doresc sa se introduca pedeapsa cu inchisoarea pt acesti doctori astfel incat sa fie descurajati sa puna niste diagnostice ireale.
  2.De ce se considera vechime pensia de boala??Mi se pare o aiuritate
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:12)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui /./

   1. Aveti dreptate, sunt multe situatii ca cele mentionate. Ceea ce propuneti la punctul 1 este prevazut in lege. Se face verificarea de catre institutia de asigurari sociale, care are medicii ei. Medicii care dau astfel de sentinte, pe care le-ati mentionat, putand fi trasi la raspundere financiar sau penal.
 • Puncte de vedere (Duminică, 14 februarie 2010, 23:30)

  Marian [anonim]

  Domnule ministru,
  Pentru a beneficia de pensie anticipată,o persoana ar trebuie să plătească asigurări sociale o perioadă de cel puţin 43 de ani, deci să desfăşoare activităţi remunerate încă de la vârsta de 17 ani. Care este corelatia intre acest proiect de lege si Capitolul 5 - Educaţie din Programul de guvernare 2009-2012?
  Cand pensionarii din unitatile bugetare au fost pusi sa aleaga intre pensie si salariu s-a spus ca masura va creea locuri de munca. Cu cate procente, creste sansa unui tanar de a se angaja daca varsta de pensionare va fi 65 de ani?
  Care sunt motivele pentru care nu tineti cont de punctele de vedere asupra proiectului de lege transmise de celelalte ministere, serveste legea interesele unui grup de persoane?
 • de la 15 la 10 ani (Luni, 15 februarie 2010, 1:09)

  Alina [anonim]

  Pentru conditiile speciale de munca acum se scad 15 ani . Am inteles ca dupa noua lege se vor scadea 10 ani . Acesti 5 ani diferenta vor intra inca de la inceput ? Daca se da legea azi , toti cei care se vor pensiona de maine si se incadreaza se vor supune noile reglementari ?

  Stiu ca o legea de crestere esalonata a varstei de pensionare e acum pana in 2015 . Am vazut tabelele din legea in vigoare .
  De cand credeti ca vor intra noile reglementari ? (pentru cei care trebuie sa iasa la pensie incepand din 2011 pana in 2016 si nu mai au liniste de cand au auzit de aceasta lege)

  Va multumesc
 • Varste inegale de pensionare (Luni, 15 februarie 2010, 1:17)

  Marcela [anonim]

  Domnule ministru,

  Din ce motive sunt pensionati barbatii mai tarziu decat femeile? Faptul ca majoritatea femeile au grija de gospodarie si copii nu reprezinta un motiv serios, pentru ca:
  - nu toate femeile au copii;
  - grija fata de gospodaria proprie nu merita recompensata de catre stat;
  - barbatii traiesc, in medie, mai putin decat femeile si au, adesea, munci mai grele decat ele.

  Exista, in mod sigur, motive ca unii oameni sa fie pensionati mai devreme, dar multimea acestora nu coincide cu totalitatea femeilor.
 • plafon impozitare (Luni, 15 februarie 2010, 1:29)

  Radu [anonim]

  Cand se va ridica plafonul de impozitare a pensiilor?
  A ramas de cativa ani 1.000 lei, desi s-a tot promis ca va fi ridicat.
 • Solicit un raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 4:14)

  Simi [anonim]

  Domnule,
  Dacă pensiile aflate in plata pentru pensionarii proveniti din sistemul de siguranta nationala, ordine publica şi apărare, vor fi recalculate şi diminuate în acelasi timp, pe acest principiu al contribuabilităţii din Proiectul legii sistemului unic de pensii, atunci în ce fel se aplica acest faimos principiu la pensionarii care provin din fostele C.A.P. uri etc.,care n-au cotizat la bugetul pensiilor publice sub nici o formă şi totuşi au o pensie garantată de statul român ? De unde aceste fonduri...?
 • pensii in instanta (Luni, 15 februarie 2010, 4:57)

  spartan [anonim]

  Domnule ministru,

  1. Exista in lege vreun articol care sa se refere explicit la reverificarea tuturor pensionarilor pe caz de boala? Se poate face ceva concret in acest sens?
  2. Dupa discutiile cu juristii dvs. ati gasit metode suficient de puternice in lege pentru ca sa nu pierdeti eventualele procese deja anuntate in special de magistratii pensionari?
  3. Credeti ca parlamentarii, clienti fideli ai sistemelor speciale vor vota aceasta lege?
  Multumesc si succes!!
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:41)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui spartan

   1. Da, legea are articolele necesare si legatura cu celelalte legi de asa natura incat sa putem realiza reverificarea tuturor pensionarilor pe caz de boala, inclusiv sanctiunile necesare.
   2. Juristii nostri si noi credem ca argumentele noastre legate de constitutionalitatea demersului de recalculare pe care-l facem sunt puternice, neafectand sub nici o forma drepturile de pensie castigate conform constitutiei, ci cuantumurile acestor drepturi, suportate de bugetul de stat.
   3. Eu cred ca parlamentarii, sigur, nu toti, vor vota aceasta lege chiar daca este vorba numai de imagine.
 • varsta medie (Luni, 15 februarie 2010, 6:16)

  vali [anonim]

  Care este varsta medie a pensionarilor femei/barbati aflati in plata, fiindca cred ca este sub limita de varsta legala.
  Cei care nu doresc o lege unica pe baza contributivitatii, de ce nu-si fac un fond special cu conditiile dorite, care sa fie sustinut de colegii activi de breasla?
 • Pensia anticipata (Luni, 15 februarie 2010, 7:28)

  Lenuta [anonim]

  D-le ministru, sunt nascuta in febr.1956 si am 34 ani vechime.Societatea la care lucrez face concedieri si se pare ca sunt vizata.Cu anul de somaj ma apropii de pensionare anticipata.Considerati ca meritam in aceasta situatie o penalizare atat de consistenta incat sa obtin o pensie mai mica decat a unei casnice care beneficiaza de pensie de urmas ?Am crescut 3 copii d-le ministru si ma simt uzata atat moral cat si fizic.Unde considerati ca as mai putea lucra la aceasta varsta ?Din cate am vazut in tabelele anexe din proiectul d-voastra si varsta de anticipata se decaleaza cu 6 luni desi afirmati ca pana in 2015 nu se modifica varsta de pensionare.Va multumesc
 • procent progresiv de impozitare la toate pensiile (Luni, 15 februarie 2010, 7:33)

  CRISTIAN [anonim]

  Buna ziua,
  -De ce atatea recalculari la toate pensiile cand mai simplu, rapid si economic era stabilirea unui procent progresiv de impozitare la toate pensiile peste 30 de milioane lei vechi, respectiv 3000 lei noi ?
  -Acest mod de rezolvare se regaseste si-n legislatia internationala, pe cand acest proiect in dezbatere, contravine pana si CONSTITUTIEI Romaniei, amplificand pe zi ce trece nemultumirea categoriilor profesionale ..cu pensii nesimtite si nu numai, problema ce va declansa .. "Directia Miscarii Hartiilor " , rascolirea arhivelor si cautarea unei adeverinte precum cautarea "acului in carul cu fan" si acestea facandu-se... pe timpul si sanatatea si-asa subrezita a tuturor pensionarilor.
 • noua lege a pensiilor (Luni, 15 februarie 2010, 7:44)

  Gh.Neagovici [anonim]

  1.As dori un răspuns onest la intrebarea:Vor mai exista privilegiati de genul
  politisti,securisti,parlamentari,magistrati?
  2.Ce se mai aude cu modificarile pentru grupele II și III de munca?Mulțumesc.
 • modul de calcul al pensiei (Luni, 15 februarie 2010, 7:47)

  florica pistol [anonim]

  am 2 intrebari:
  - am lucrat peste per obligatorie 1an si 7 luni
  in actuala lg am vazut ca s-a majorat la 0,6% pe fiecare luna pct de pensie pt ac per.
  va rog sa-mi spuneti daca voi putea cere recalc pct de pensie pt ac per.?
  - cum se va face calc pensiei mulitarilor care nu au avut niciodata CM ,si totdeauna au avut un mod de calcul separat de civili,avand si casa de pensii proprie?
  va multumesc
 • recalcularea pensiilor (Luni, 15 februarie 2010, 7:51)

  liviu [anonim]

  Buna ziua!
  Sunt militar pensionar si mi-am recalculat singur pensia. Am mult sub 3000 lei si, contrar calculului dvs. , mi s-ar reduce pensia cu mai mult de 50% (multi fosti colegi au facut la fel si au ajuns la acelasi rezultat), concluzia mea fiind ca incercati sa manipulati pensionarii militari. De unde ati avut, la simularea privind recalcularea pensiei unui subofiter, datele privind soldele lui, tinand cont ca nu aveti acces la arhivele MApN?
 • Pensionare anticipata (Luni, 15 februarie 2010, 8:03)

  Emilia [anonim]

  Buna ziua,D-le Ministru
  Am iesit la pensie in iunie 2009 anticipat ,la virsta de 56,4 ani si o vechime in munca de 34 ani si 9 luni
  Am lucrat 17 ani in proiectare( nu s-a luat in calcul acordul global,desi pt el am platit contributia) si restul in sist,bancar
  Intrebare: Intru in recalcularea pensiei dupa noua lege ?
  Multumesc
 • concediu crestere copil (Luni, 15 februarie 2010, 8:57)

  MariaM [anonim]

  Buna ziua,
  Am stat acasa 3 ani in concediu platit pentru cei 2 copii. Cum imi va afecta acest lucru iesirea la pensie si calcularea pensiei in sine?
 • intrebari (Luni, 15 februarie 2010, 9:02)

  vasile [anonim]

  1. Conform conditiilor de aderare la UE, s-a stabilit valoarea salariului mediu si a pensiei medii in Romania. Care sunt aceste valori?.
  2. Un civil are normata munca la 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Orele suplimentare se platesc, conform Codului muncii. Un militar este la dispozitia statului 24 de ore din 24, cu drept de odihna, 7 zile din 7. Daca se va calcula pensia conform noii legi, punctul se va majora de cel putin 3 ori, asa cum rezulta?
 • Pensiile din Sistemul de aparare si ordine publica (Luni, 15 februarie 2010, 9:05)

  Tudor [anonim]

  De ce induceţi sentimentul în opinia publică şi consideraţi că în sectorul Apărare şi Siguranţă naţională sunt pensiile prea mari când aceşti oameni au fost 24 de ore la dispoziţia ţării indiferent de sărbători legale plus că au muncit deci de trei ori mai mult de cât ceilalţi oameni din alte sectoare, ca timp de muncă legal şi în locul sau pentru alte categorii sociale şi dacă au muncit cât de cât la educarea acestui popor?
 • pensii (Luni, 15 februarie 2010, 9:07)

  sufocle [anonim]

  Cum se face ca in timp ce toata lumea vorbeste de pensii,inclusiv ministrii,fie ca au de-a face,fie ca nu,cu subiectul ,in acelasi timp,guvernul,tace si da bani cu nemiluita personalului din justitie(justitie e denumirea,n-are legatura cu semnificatia)?Sa ne spuna Mihai Seitan cat anume vor primi peste salariile lor,anul acesta,angajatii bugetari din justitie,judecatori,grefieri si care or mai fi,si de ce?
 • Mi s-a calculat gresit pensia !!! (Luni, 15 februarie 2010, 9:12)

  Ion [anonim]

  Domnule ministru, sunt pensionar militar, beneficiar al unei pensii partiale anticipate. Inteleg ca vreti sa faceti dreptate in privinta sistemului de pensii. De mult asteptam sa apara astfel de justitiari in politica romanesca si iata de ce: mi se pare gresit calculata pensia de care beneficiez dupa 24 de ani de armata, caci dupa Codul Muncii care probabil ca se va aplica de acum incolo si la militari din moment ce calcului pensiei va fi identic cu al civililor, deci, conform acestui Cod, eu nu am 24 de ani de munca, ci peste 30 de ani. Cand afirm asta, nu ma refer la prevederea din Regulamentul Disciplinei Militare unde spune ca (citez) ” militarul este obligat sa se afle in orice moment la dispozitia structurii din care face parte”, caci atunci as avea o vechime de 24 x 3(adica nu 8 ore /zi, ci 24ore/zi) = 72 ani. Eu ma refer doar la orele suplimentare (adica ce trece peste 8 ore/zi) si anume la serviciile pe unitate pe care le-am facut, la misiunile pe care le-am executat, la alarmele in afara programului la care am luat parte, la munca peste program pentru remedierea defectiunilor la tehnica din dotare, etc. etc. Toate aceste ore suplimentare NU mi s-au platit atunci cand le-am efectuat. Mentionez ca fiind o fire ordonata, am un jurnal pe care il tin inca din anul 2 al scolii militare, in care am notari aproape zilnice. Deci afirmatiile mele sunt usor de verificat confruntand jurnalul meu cu Registrele Ordinelor de Zi pe unitate. Insumate, aceste ore suplimentare ma duc binisor peste 30 de ani. Care este modalitatea ca aceasta perioada de timp sa imi fie inclusa in vechime asa cum ar fi normal ( ma angajez sa aduc dovezile necesare din inscrisurile oficiale aflate in Registrul Ordinului De Zi al U.M. in care am lucrat). Mentionez, ca, in marea mea generozitate, nu mai cer nimic retroactiv caci, vorba unui mare constitutionalist inca in viata dupa cate stiu eu, al carui nume imi scapa momentan, “ce a papat lupul, e bun papat ”. Va multumesc.
 • pensii-principiul contributivitatii (Luni, 15 februarie 2010, 9:39)

  Dutulescu Mihai [anonim]

  Daca considerati viabil acest sistem de pensii,in conditiile in care numarul contributorilor este mai mic decat al pensionarilor in plata.Care considerati ca ar fi raportul optim,tinand cont si de sumele cu care se contribuie.
 • Varsta de pensionare (Luni, 15 februarie 2010, 9:40)

  Ileana [anonim]

  Buna ziua, domnule ministru!
  Am o intrebare scurta si sincera intr-un caz ipotetic, dar in curand real: Ce sentiment ati avea daca o invatatoare in varsta de 64 de ani (avand 45 de ani vechime in aceasta meserie) ar fi invatatoare la clasa unde invata copilului/nepotului dvs.?
  Va multumesc.
 • salarii+pensii (Luni, 15 februarie 2010, 9:43)

  Mircea Iordan [anonim]

  1. Afirmatia ca o pensie odata castigata nu mai poate fi modificata mi se pare o aberatie. Lucrand in mediul privat (lucru valabil si in cazul bugetarilor de "lux") un salariu poate fi modificat in functie de situatia economica a firmei fara ca acest lucru sa conduca la posibilitatea de a da in judecata angajatorul(respectiv statul in cazul pensiilor "nesimtite")
  2. Cei cu salarii foarte mari pot sa faca ce am facut si eu, respectiv cu cativa ani inainte de iesirea la pensie am depus periodic la banca o suma destul de importanata si la pensionare aveam depozite care asigurau o suma consistenta sub forma de dobanzi. Este adevarat ca nu m-am aruncat sa construiesc vile, sa cumpar masini scumpe, etc.
  ///(editat de HotNews.ro)
 • conventii civile (Luni, 15 februarie 2010, 9:44)

  elis [anonim]

  care v a fi regimul conventiilor civile in 2010?Dece firmele private nu au acelasi mod de executare cu cele de stat? Firmele private daca nusi achita datoriile mai ales pt.taxele si impozitele aferente salariilor le sunt blocate conturile iar cele de stat tot aduna datoriile si chiar le sunt sterse.Dece nu este aceiasi masura pt.toti?
 • pensionare anticipata partiala (Luni, 15 februarie 2010, 9:47)

  jorj [anonim]

  Buna ziua,
  Apreciez faptul ca doriti sa raspundeti problemelor punctuale ale celor interesati si sper ca se va actiona si in vederea aplicarii unor modificari in proiectul de lege ca urmare a acestui dialg in spatiul virtual.
  1. Va propun ca pentru “indulcirea” conditiilor de pensionare anticipata partiala, calculul penalizarilor prevazute in proiectul de lege, respectiv de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare pana la varsta standard, sa se faca regresiv prin recalculare semestriala sau anuala a penalizarii celui pensionat(astfel ca pensia sa creasca cu o suma modica pe masura apropierii de varsta standard). Astfel penalizarile se vor reduce pe masura apropierii de varsta standard de pensionare dupa cum urmeaza :
  - la 60 de luni diferenta penalizare de 0,75% x 60 = 45%
  - la 48 de luni 36%
  - la 36 de luni 27%
  - la 24 de luni 18%
  - la 12 luni 9%

  Estimez ca efectele asupra bugetului de pensii in aceste conditii vor fi nesemnificative, dar castigul psihologic asupra celor aflati in situatia de asteptare a binemeritatului repaus din toamna vietii va fi important.Este posibil?
  2. De ce perioada de stagiu militar OBLIGATORIU nu se ia in considerare ca perioada asimilata de contributie la durata stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata?
 • varsta pensionare (Luni, 15 februarie 2010, 9:48)

  Ioana A [anonim]

  M-am nascut in 1968- generatia "ceauseilor"- am stat la cozi nopatea in frig, in caminul de la facultate ingheta apa in pahar.Am terminat facultatea exact du[a revolutie si am muncit de atunci la privat, nu dupa principiul "noi ne facem ca muncim, etc". Am prins tot ce a fost mai prost si mai greu. Considerati ca acum suntem potriviti sa stam in campul muncii pana la 65 de ani ?
  Sau se stie ca atunci cand generatia noastra numeroasa va iesi la pensie sistemul se va prabusi si ideea de baza ese ca f. putini dintre noi sa apucam pensia ?
 • Nivel viitor al pensiilor pt salarul minim (Luni, 15 februarie 2010, 9:48)

  ioan [anonim]

  Foarte multe societati platesc salarul minim pe economie si acorda alte venituri din diurne etc. care nu sunt luate in calcul la pensie.Prin raportarea salariului minim la cel mediu rezulta o medie anuala de cel mult 0.5 puncte de pensie.
  Este adevarat ca persoanele , care au lucrat in aceste conditii vor primi o pensie egala cu 0.5 din valoarea unui punt de pensie? Multumesc
 • Pensia (Luni, 15 februarie 2010, 9:56)

  ion [anonim]

  Din cate am inteles se trece la calculul pensie in functie de contributia de-a lungul anilor de munca. Sa zicem ca inteleg ca pe moment este nevoie cresterea varstei de pensionare la 65 de ani pentru a corecta anumite deficiente in sistem.
  Se preconizeaza o reducere a varstei de pensionare in urmatorii 20 de ani?
  De ce intreb. Eu inteleg ca domnii deputati, ministri , directori etc nu au nici o problema in a merge la "servici" pana la 65 de ani, dar sunt in tara si femei de serviciu, gunoieri, soferi, contabili, profesori pentru care iesirea la pensie la 65 de ani inseamna 40 de ani de munca daca nu chiar mai mult. Nu ii cam exagerat? Avand in vedere ca speranta de viata este de pana pe la 75 de ani. Lucrezi 40 de ani ca sa poti sta linistit 10?
  Din moment ce fiecare o sa primesca pensia in functie de cat a cotizat (si mai ales ca intra in joc si pilonul 2 si 3 in formarea pensiei ) nu ii mai uman sa iesi la pensie la 55 daca vrei?

  O alta problema legata de pensionarea la 65 de ani. Cine mai angajeaza persoane trecute de 50 de ani dar de 60 ani? Cum rezolvati aceasta problema care exista si in prezent?
 • Recalculare pensie militara (Luni, 15 februarie 2010, 10:03)

  Alex [anonim]

  Sa facem o simulare pentru o pensie militara obtinuta in urma unei solde de 1700 lei. (x 64%=1088 lei). Valoare solda / valoare salar mediu pe economie= 1700/1700= 1 punt de pensie adica 730 deci o pensie cu 23% mai mica.Este real acest calcul?(Aceasa presupune ca cel in cauza sa fi avut toata viata solda cel putin la nivelul salariului mediu pe economie).
  Ce pensie va avea un subofiter care acum are o solda bruta neimpozabila de 1200 lei? Nu 1200/1700= 0.7 punte pensie adica 730 x 0.7pct =511 lei.?
 • Prioada minima de cotizatie (Luni, 15 februarie 2010, 10:13)

  Adi P. [anonim]

  Buna ziua,

  Referitor la noua lege a pensiilor am si eu doua intrebari:
  1. Care este perioada minima lucrata cu CIM pentru a primi o pensie la implinirea varstei de pensionare si daca este modificata fata de legea existenta deja ? (Mi se pare o mare problema daca aceasta perioada este de minim 35 ani !!!! Probabil ca multi dintre noi ar trebui sa ne luam gandul de la o pensie si nu vad de ce sa mai platesc statului bani pentru o pensie de care oricum nu voi beneficia)
  2. Se ia in calcul perioada lucrata cu CIM sau cotizatia varsata de angajator ? (Nu inteleg de ce trebuie ca in calitate de angajat sa verific daca angajatorul isi plateste sau nu obligatiile, din punctul meu de vedere al cetateanului angajat, faptul ca am contract de munca si platesc taxe si impozite statului ar trebui sa fie suficient, nu sunt eu in masura sa fac pe "Rambo fiscal" sa oblig angajatorul sa-mi plateasca obligatiile LUI fata de stat, STATUL are mijloacele logistice si coercitive pentru a face asta ca de aia ne ia taxe si impozite...)
 • Recalcularea pensiei (Luni, 15 februarie 2010, 10:17)

  Rau Aurel [anonim]

  Buna ziua D-le ministru .Sunt pensionar militar, cu o vechime totala in serviciu de 48 de ani, din care efectiv ca militar 34 ani,5 luni si 13 zile,din care 27 ani 11 luni si 13 zile in conditii speciale de munca.Va rog sa precizati cum se calculeaza si adauga la pensie vechimea in plus de 18 ani peste stagiul complat de 30 ani si procentul de 50% adaugat la punctajul anual pentru anii lucrati in conditii speciale de munca. Cu multumiri.
 • pensie anticipata fara penalizare pentru bugetari (Luni, 15 februarie 2010, 10:24)

  cody [anonim]

  am auzit din mai multe surse ca exista un proiect de lege prin care se prevede pensionarea anticipata insa fara penalizare a celor care lucreaza la stat si mai au 3 ani pana la pensionare, puteti sa ne spuneti daca exista un astfel de proiect si in ce stadiu se afla?
 • Creare de noi locuri de munca (Luni, 15 februarie 2010, 10:37)

  Cetatean Onest [anonim]

  1. Consider perioada de sarcina a femeilor una dificila si propun sa fie acordat un spor la calculul pensiei in functie de numarul de nasteri.
  2. Cresterea varstei de pensionare reduce performanta profesionala si blocheaza accesul tinerilor la posturi. Care sunt solutiile pentru crearea de posturi in economia romaneasca?
 • legea pensiilor (Luni, 15 februarie 2010, 10:38)

  Mircea [anonim]

  • mi-am inceput activitatea de salariat ca inginer si am devenit legal somer dupa o activitate de 38 de ani in cercetare, in invatamantul superior si intr-o regie cu acelas profil, cand postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat (art. 65(1) din codul muncii).
  • am 62 de ani si ma pot pensiona anticipat. voi incasa mai mult decat ajutorul de somaj actual. pensia va fi probabil mica, penalizata si de legea pensiilor. salariile din cercetare au fost modeste si nici cele din regie nu au fost deosebite – nu faceam parte din clientela politica.

  nu eu doresc sa ma pensionez.
  considerati moral ca in acest caz sa fiu penalizat de legea pensiilor? nu credeti ca, asa cum s-a procedat cu alte categorii de salariati care au fost disponibilizati, sa se adauge un articol la noua lege a pensiei?


  art. 65 - codul muncii -
  (1) concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
  (2) desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.(editat de HotNews.ro)
 • Noua lege de pensii nu se va mai incuraja munca, (Luni, 15 februarie 2010, 10:38)

  un viitor pensionar [anonim]

  Intrebare:
  1. De ce sa platim datoriile catre stat , din moment ce vom avea pensii de 500-600 RON dupa 35 de ani de munca plus conditii speciale plus facultatea la zi, iar cei care nu a muncit niciodata (nici macar la CAP) vor avea 350 RON ? Unde este principiul contributivitatii?
  2. Se poate compara condiitiile de munca ale unui salariat din unitatile care lucreaza 8 ore/zi cu cele ale unui militar, care este la dispozitie 24de ore din 24. Personalul civil doarme noapte de noapte in patul lui cald, iar militarul este chemat la datorie (ordine publica, incendii, inundatii, etc). Cunoasteti situatia militarilor/pilotilor, etc care au cum sa mearga la spital cu copilul/la inmormantarea unor rude/cunostinte, fiindca nu li se permite/sau sunt departe .
  ///(editat de HotNews.ro)
 • Grupele I si II si grupa speciala (Luni, 15 februarie 2010, 10:46)

  Traian [anonim]

  Pentru grupele I si II si grupa speciala cum se va
  recalcula pensia si de cand?
  Va multumesc.
 • Pensia minima (Luni, 15 februarie 2010, 10:47)

  Relu [anonim]

  Daca noua lege a pensiilor introduce principiul contributivitatii, cum ramane cu cei care au pensia minima de 350 lei si nu au contribuit niciodata la fondul de pensii ? Ei nu au asa zise pensii speciale si nesimtite ? Va rog sa-mi raspundeti ce pensie voi avea daca azi ies la pensie ,indeplinind toate conditiile prevazute de lege, avand insa salariul minim pe economie 600 sau 705. Ce este mai convenabil pensia minima de 350 sau pensia mea ?
 • hai pensionare! (Luni, 15 februarie 2010, 10:53)

  Anton [anonim]

  1.De ce nu se ia in considerare micsorarea penalizarii in cazul pensionarii anticipate partiale, pe masura apropierii de varsta standard de pensionare,pentru cineva care s-a pensionat anticipat cu 5 ani?
  2.De ce nu se considera perioada de efectuare a stagiului militar obligatoriu(pana la 2 ani) ca perioada asimilata pentru calculul stagiului standard de cotizare?
 • pensionare anticipata (Luni, 15 februarie 2010, 10:54)

  Popazu Sergiu [anonim]

  Buna ziua
  1.Sunt nascut in luna martie 1951, am stagiu de cotizare de 39 de ani si casa de pensii mi-a comunicat (in urma cu cateva luni), ca nu ma pot pensiona anticipat.
  La emisiunea "Adevarul despre legea pensiilor" de la postul B1TV (Nasul) transmisa in reluare astazi la ora 10, ati raspuns unui domn Mircea, nascut in luna iulie 1951, ca se poate pensiona anticipat.
  Radu Moraru a afirmat ca nu va puteti permite sa gresiti. Care este adevarul in cazul meu ?

  2.Cum comentati nivelul penalizarii pentru pensionare anticipata de 0,75 % pe luna, respectiv 45% pentru pensionare cu 5 ani de anticipatie, comparativ cu prevederile actuale ?

  Va multumesc
  Sergiu Popazu
 • o intrebare (Luni, 15 februarie 2010, 11:08)

  ionel [anonim]

  Dle.ministru,o singura intrebare.Grupele 1 si 2 de munca ,la uni se aplica deja cum ramine cu ceilalti care sau pensionat dupa 1994.
 • 3 intrebari (Luni, 15 februarie 2010, 11:14)

  Mihai [anonim]

  Prin Legea 19/2000 s-a modificat principiul de stabilire a pensiei (al contributiei pe perioada activitatii ) fata de vechiul principiu de 85% a mediei salariului pe 5 ani din 10. Legea 19/ 2000 nu a fost contestata la Curtea Constitutionala desi noile drepturi de pensie erau mai mici decat cele vechi. Legile “speciale” nu fac altceva decat sa restabileasca vechiul principiu (cel comunist) de stabilire a drepturilor de pensie mergand pana la limita maxima( pensia este stabilita de ultimul venit incasat).
  1.Nu considerati ca vechiul principiu de pensionare ( comunist) este mai cautat de pensiile speciale ?
  2.Nu considerati ca este neoportun ca cele peste 100 sporuri auxiliare (egz: de solicitare neuropsihica, spor de lucru cu cifru , de ingrijire caini s.a.) sunt transferate procentual si in cuantumul pensiei (valoarea pensiei este stabilita de media veniturilor).
  Acest principiu de includere in pensie a sporurilor este acceptat de Legea 19/ 2000 dar exceptat pentru cei care au lucrat inainte de 1989 facand o discriminare intre pensionari. In legea 19/2000 nu au fost luate in calcul acordul individual si global, primele si sporurile in afara celui de vechime. Nici macar sporul de grupe de munca nu s-a rezolvat.
  3.Sporul de FIDELITATE pentru cei care care lucreaza in structurile de aparare si care depun JURAMANT nu are o conotatie bizara ? Primesc sporul, ca sa nu tradeze tara ?
 • Impozitarea pensiei (Luni, 15 februarie 2010, 11:18)

  noki [anonim]

  Domnule Ministru,

  In prezent pentru pensiile de la 1000 lei in sus, se retine CASS si Impozit pe venit.
  Subliniez de la inceput ca orice discriminare, conduce in final la nedreptate sociala, deci si la legi partial corecte.
  Intrucat cei cu pensii de peste 1000 lei, trebuie sa plateasca o suma pt CASS, inseamna ce ei nu sunt total asigurati pt sanatate, ca cei cu pensii sub 1000 lei, desi au respectat principiul contributivitatii, care se afla la baza actualului proiect de lege.
  Deci este nu numai o discirminare, ci chiar incalcarea unui principiu al legii.
  Plafonul de impozitare pentru pensii, a fost sabilit de mai multi ani la 1000 lei.
  Plafonul a ramas neschimbat si ramane in continuare, in noua lege, desi punctul de pensie a crescut si va creste si in viitor.
  Consider ca si acest plafon ar trebui majorat, proportional cu majorarea punctului de pensie.
  Altfel el reprezinta o modalitate (mascata) de reducere a majorarii pensiei.
  Care este raspunsul dvs?

  Va multumesc.
 • Recalculare (Luni, 15 februarie 2010, 11:31)

  Maria [anonim]

  Speta:
  Pensionar militar cu pensie 1600 RON. De la iesirea la pensie am prestat pentru angajatori privati cu CIM inca 4 ani contribuind la sistemul de pensii civile. Cum se va face recalcularea pensiei, cu, sau fara vechimea din sistemul civil?
 • textul proiectului de lege (Luni, 15 februarie 2010, 11:31)

  Filip Nicolae [anonim]

  Unde este postat textul proiectului de lege? .Cel postat pe 26.01.2010 la ministerul muncii , nu cred ca mai este valabil .
 • pensie militara (Luni, 15 februarie 2010, 11:33)

  adrian [anonim]

  sant pensionar militar din 2003,apoi angajat la o firma privata la care am cotizat in continuare la fondul de pensii ,se va tine cont la recalculare?(,<3000 ron)
 • intrebare (Luni, 15 februarie 2010, 11:35)

  NEAGU VASILE [anonim]

  Buna ziua!
  (Barbat) Am varsta de 58 ani si 4 luni, vechime munca de 39 ani si 8 luni si as dori sa va intreb daca pot beneficia de pensionarea anticipata.

  Va multumesc!
 • pensionare anticipata (Luni, 15 februarie 2010, 11:35)

  Nelu [anonim]

  Domnule ministru,daca am o vechime in munca de 39 de ani
  cu contributivitate de 100 % si varsta 58 ani , mai pot beneficia de pensionare anticipata asa cum prevede legea actuala, cu 5 ani mai devreme de indeplinirea varstei limita legale care in acest moment ar fi de 63 de ani si 6 luni. Pentru anul acesta 2010 ,mai este valabil acest calcul al meu ?
  S-au sistat pensionarile anticipate si pentru cei ce au muncit cinstit atatea ani cu contributie legala la fondul de pensii ? Va multumesc .
 • Pensionarea birocratiei (Luni, 15 februarie 2010, 11:43)

  Alf [anonim]

  1. Dece mai exista asazisele Comisii de expertiza a capacitatii de munca atat timp cat medicul curant de specialitate este cel care poate, stie si trebuie sa stabileasca daca si cand o persoana trebuie pensionata pe motiv de boala. In acest fel nu s-ar mai dilua raspunderea pensionarii.
  2. Dece statul constituie un fond pentru asigurarile de sanatate ale militarilor si il vireaza acestora, cand s-ar face mai mare economie daca s-ar plati numai serviciile contractate, efectuate si raportate de furnizorii de servicii medicale.
 • intrebare pensii (Luni, 15 februarie 2010, 11:57)

  ion pop [anonim]

  Buna ziua!
  As vrea sa va adresez 2 intrebari d. nule ministru
  1. cum vedeti d. voastra faptul ca sistemul militar este singurul in care odata absolvita scoala nu este grantata iesirea la pensie la o varsta in care sa ai o contribuitie pt o pensie decenta??? Sa fiu mai explicit- din 200 de absolventi doar 20% ajung sa fie maiori care sa iasa la pensie la 47 de ani(conform statutului cadrelor militare!!! Cum veti compensa acest lucru?? Ce fac ceilalti 70% care au varste de pensionare si mai mici (capitanii si locotenentii!!!!!!!!!)
  2. Cum compensati acest lucru pt cei iesiti din sistem disponibilizati, prin noua recalculare??? Multi dintre ei vor sa lucreze dupa noua lege a pensiilor care prevede o varsta mai mare de pensionare pt a nu fi dicriminati fata de cei activi acum care ies mai tarziu la pensie?????
 • Pensii militare (Luni, 15 februarie 2010, 12:00)

  Pop A [anonim]

  Sunt ofiter superior, iar in aproape 30 de ani de slujba sub drapel, am avut parte de multe :

  - munci agricole

  - aplicatii

  - alarme

  - servicii

  - misiuni (indiferent de anotimp si vreme)

  - riscuri asumate (incepand de la trageri, grenade aruncate de militari in locasul de tragere, interventii la inundatii si deszapeziri)

  - foarte multe ore suplimentare neplatite

  - program de lucru 24 ore din 24, 7 zile din 7

  - mutari din garnizoana in garnizoana

  - detaşări

  - cursuri de pregatire

  - ani in care am fost doar in vizita la familie

  - restrictii

  - drepturi restranse

  - o atenţie sporită la bataile din uşă (sau mai nou telefonul mobil) indiferent de ora din zi sau noapte

  - un par alb pe cap si o serie de boli acumulate,

  - etc.  Considerati domniile voastre ca militarii au pensii prea mari ?

  Consideraţi ca militarii care vor iesi la pensie in anii urmatori, pentru atatia ani de slujba sub drapel , „recompensa” ar trebui sa fie o pensie de subzistenta ?

  Sunt nesimţiţi militarii care au luptat in razboaie sau care in teatrele de operatii actuale, pentru ca au o pensie stabilita de stat ?
 • legea pensiilor (Luni, 15 februarie 2010, 12:04)

  lupu liliana [anonim]

  Pentru cei disponibilizat, intr-o forma sau alta, de la societati cu capital privat, cu o varsata de 54 ani,credeti ca mai exista o singura sansa macar sa fie angajati? Singura speranta era pensionarea anticipata! Cum la 55 de ani nu prea ai cum sa cotizezi peste 40 de ani (sa te fii angajat la 15!!!!!) ramane alternativa pensionarii anticipate partiale. Daca se aplica o penalitate de 45% din ce o sa traim 5 ani? Ce alternative credeti ca avrem? Sa ne omoram?
 • PROGNOZE SPERANTA DE VIATA SI VECHIMEA IN MUNCA (Luni, 15 februarie 2010, 12:26)

  IOANA NICU [anonim]

  Cum s-au calculat prognozele de vechime in nunca, de s-a ajuns la concluzia ca trebuie marite si la femei la 35 de ani?
  Nu stiti ca 2 milioane de romani lucreaza in strainatate si nu vor avea niciodata 35 de ani vechime in Romania. La fel din 1990-2000, foarte multi au lucrat la negru sau au fost in somaj sau nu au lucrat deloc ca asa a fost situatia.
  Cred ca peste 10 ani , vor fi foarte foarte putini, care vor avea vechime intergrala in munca. Vor fi mai mult pensii sociale si partiale si o masa mare de oameni fara servici si fara venituri cu varsta cuprinsa intre 55-65 ani.
  Vom fi o tara de asistati social.
 • recalcularea pensiilor (Luni, 15 februarie 2010, 12:27)

  popa gelu [anonim]

  Buna ziua!
  D.nule ministru cand a fost introdusa legea pensiilor actuala (calculul dupa contributie cu puncte), in 2001 legea prevedea ca dupa recalculare la cei care cuantumul pensiei era mai mic decat ce iesi,a dupa recalcularea luau pensia ce era a in plata!!!! Gresesc??? Daca este asa cum stiu, eu nu credeti ca s-a creeat un precedent si actuala forma nu va avea succes????
 • fonduri europene-demisie (Luni, 15 februarie 2010, 12:28)

  dan [anonim]

  Pana anul trecut, angajatii care lucrau cu fonduri europene se puteau doar suspenda din functie pe perioada derularii proiectului. Incepand din acest an, sunt obligati sa isi dea demisia. Practic, dupa 3 ani ei raman in aer. Oamenii din judete implicati cu sarcini pe proiect nu pot fi platit, datorita incompatibilitatii cu functia publica.
  Cum aveti de gand sa rezolvati problema resurselor umane pe proiecte din fonduri structural europene?
 • Pensia anticipata partiala (Luni, 15 februarie 2010, 12:43)

  Viorica [anonim]

  D-le Ministru,
  Daca depun cererea de pensionare anticipata partiala la 01/11/2010(cand este in vigoare legea 19) si intrerup activitatea la 01/03/2011, deci voi intra in plata la 01/03/2011 (cand este in vigoare noua lege unitara a pensiilor), dupa ce lege va fi calculata penalizareea ? Dupa cea veche (legea 19) sau dupa cea noua?
  Va multumesc.
 • Pensii (Luni, 15 februarie 2010, 12:57)

  vasile [anonim]

  am 62 de ani , si am 32 de ani si 6 luni pe cartea de munca , Intrebare cand ma pot pensiona si in ce conditii ? mentionez ca am lucrat la Semanatoatrea in functie de strungar si dupa cum stiti portile s-au inchis de mult la Semanatoarea

  va multumesc anticipat !

  Vasile
 • De sunt avocatii exceptati? (Luni, 15 februarie 2010, 13:00)

  Tedu [anonim]

  D-le Ministru,
  Am citit ca avocatii sunt exceptati de la sistemul public de pensii pe motiv ca au o casa privata de pensii. Toti spun ca Statul incearca sa puna mana pe fondul lor de pensii (pe banii acumulati acolo).

  De ce nu ii include aceasta lege si pe avocati, fara a le desfiinta Casa lor privata? Sa fie obligati sa plateasca CAS la fel cum e obligat orice PFA (obligatie limitata si doar daca nu are contract de munca), separat de contributia facultativa la sistemul lor privat, urmand ca la pensionare sa primeasca pensie de stat conform cu cat au contribuit (va fi o valoare mica, dar vor primi si pensia lor privata consistenta). In acest fel nu ar fi discriminati toti cetatenii romani care nu sunt avocati si nu stiu cum sa faca trafic de influenta legal.
 • Pensiile (Luni, 15 februarie 2010, 13:06)

  Alexandru [anonim]

  1) Având în vedere că raportul salariat - pensionar a ajuns de la 3,3:1 în 1990 la 0,9:1 în 2009, că este previzionat ca în 2050 să ajungă de 0,4:1, respectuos vă rog să precizaţi dece nu înăspriţi condiţiile pensionărilor anticipate şi pe caz de boală, astfel încât să evităm aceste decalaje iar băieţii deştepţi să nu mai poată ieşi anticipat decât plătind greu pentru aceasta.
  ////
  3) Dece vorbiţi de o recalculare a ,,pensiilor nesimţite'' când aveţi cunoştinţă că acest lucru mnu este posibil. Omul a beneficiat de pensie conform legilor în vigoare, ori recalculările de care faceţi vorbire vor putea fi aplicate numai ptr.cei care se vor încadra în sistem după intrarea în vigoare a legii. În acest mod, militarul va şti la ce se angajează şi dacă doreşte să mai facă acest lucru.
  Spun toate acestea deoarece statul român va pierde toate procesele, inclusiv la CEDO.
  Nu cunosc specialitatea dvs., însă CEDO a hotărât că salariul/pensia reprezintă un drept de proprietate iar România este ţinuţă de aceste hotărâri.
  Vă mulţumesc.(editat de HotNews.ro)
 • MILITARI SI MILITARI (Luni, 15 februarie 2010, 13:27)

  gheorghe ion [anonim]

  vad ca militarii care au facut munci necalificate- dat zapada, strans recolta, sortat cartofii, sapat santuri pe santiere, vor pensii de combatanti...
  Stiti cat iau veteranii adevarati de razboi, care au luptat cu adevarat pe front din 1941-1945 si s-au intors pe jos din Slovacia?
  Dar deh, sunt f putini si nu mai au putere nici sa mearga dar sa mai si ceara...
 • Inechitate (Luni, 15 februarie 2010, 13:29)

  Ionescu54 [utilizator]

  De ce eu(persoana feminina) cu 17 ani vechime(atata vechime am strans desi mi se cuvenea mai mult) am o pensie de 35 de lei iar cumnatul meu care nu are nici un an(bautor de meserie) are tot asa? De ce sotul meu( tractorist) cu 37 de ani (46 total cu sporuri)vechime are 750 de lei. Este corect?
 • pensie?? (Luni, 15 februarie 2010, 13:33)

  mihaela [anonim]

  Buna ziua d-le Ministru!
  Va rog sa-mi raspundeti cu buna credinta:de ce nu as propune sefului meu sa "lucrez"cu 2 ore,sa iau diferenta de salariu la negru,iar banii ce se platesc la stat sa-i facem pe din doua?Din constiinta?Sau poate pentru ca mi-as imagina ca voi ajunge la pensie?
  Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:38)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   Chiar va rog sa va imaginati ca veti ajunge la pensie, ceea ce va si doresc, si ca va trebui sa traiti decent un numar de ani bun dupa iesirea la pensie. De aceea, contributia de acum va va ajuta sa traiti decent atunci.
 • referitor la pensionare (Luni, 15 februarie 2010, 13:40)

  rodica [anonim]

  D-le Ministru, eu tot vad si aud de pensii speciale , de cazuri speciale.As avea si eu o intrebare;Oare la acei oameni care muncesc cu CM de la 16 ani , oameni care clar au fost loviti de soarta neavind nici copilarie nu mai spun de adolescenta s-a gindit cineva? e clar ca nu deoarece eu fiind nascuta in 1956 octombrie si cu o vechime la ora actuala de 38 de ani si 11 luni, lucrind si in grupa a 2 de munca nu am nici o sansa sa ies la pensie. Cit mai poate un om lucra si unde si cita vechime trebuie sa mai fac sa pot beneficia si eu acum de pensie. sa nu uit ca am si 3 copii deci cam cit sint de uzat-a va puteti da seama? Astept un raspuns mai ales ca sint sigura ca mai sint si alti oameni in aceeasi situatie si mi se pare o nedreptate enorma. Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:37)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui rodica

   In cazul dvs, ati putea beneficia de pensionare anticipate la implinirea varstei de 54 de ani.
 • La ce varsta se pensioneaza medicii? (Luni, 15 februarie 2010, 13:51)

  gogu [anonim]

  Sper ca nu beneficiaza de ceva special si se vor pensiona la 65 de ani DOAR in 2030. Acum sa se pensioneze mai repede.Ce ziceti? Multumesc
 • PENSIE ANTICIPATA (Luni, 15 februarie 2010, 14:01)

  MARINA CRAIOVEANU [anonim]

  Buna ziua , d-le Ministru !
  Sunt multe comentarii legate de varsta de pensionare .Eu incerc sa va atrag atentia dv si eventualilor cititori asupra unei alte probleme :
  posibilitatea de pensionare anticipata fara penalizare pentru bolnavii INCURABIL cu boli grave in situatia in care si-au indeplinit stagiul de munca complet.
  Motivele sunt importante si tin mai ales de un act de justitie fata de cei care cu greu se pot gandi la o pensionare de varsta .
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:35)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui MARINA CRAIOVEANU

   Nu este nevoie de o astfel de pensionare anticipata, intrucat bolnavii incurabili cu boli grave pot beneficia de pensii anticipate chiar de la varsta la care au contactat aceste boli.
 • sporul de doctorat (Luni, 15 februarie 2010, 14:07)

  C. Bitoiu [anonim]

  In Legea 329/2009, privind "Reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielior publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International”, societatile comerciale cu capital de stat sunt incluse in sistemul bugetar, avand obligatiile care revin din aceasta situatie. De ce, in aceste conditii, nu se acorda si salariatilor din aceste societati, care detin titlul de doctor, sporul legal prevazut de legislatia in vigoare, asa cum se acorda tuturor salariatilor din institutiile bugetare ? In acest fel veniturile sunt mai mici si prin urmare pensiile vor fi mai mici.

  In concluzie, ce trebuie sa faca un salariat dintr-o astfel de intreprindere ca sa-si primeasca acest drept.

  Va multumesc anticipat,
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:34)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui C. Bitoiu

   Referitor la sportul de doctorat, trebuie stiut ca incepand din anul 2010 acesta nu se mai acorda nici unui salariat bugetar, urmand sa fie introdus in salariul pe care persoana il obtine, daca fisa postului impune existenta acestei pregatiri. Este absurd sa crezi ca daca o persoana avand doctoratul este angajata, sa zicem, ca portar la o intreprindere, la salariul obtinut ar fi necesar sa se acorde un spor de doctorat. In alte situatii este obligatoriu doctoratul, sau alte tipuri de studii superioare, si care vor fi cotate in asezarea salariilor pentru acele functii.
 • Masuri active de ocupare (Luni, 15 februarie 2010, 14:16)

  Mircea [anonim]

  Ce masuri active de ocupare aveti in vedere pentru stimularea crearii de locuri de munca pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani?
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:31)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Avem in prezent in discutie si urmeaza sa avem in doua saptamani sa avem si un act normativ aprobat de Guvern, care sa permita stimularea crearii de locuri de munca sau utilizarii persoanelor cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, si care, simplu, se rezuma la stimularea angajatorilor care fac astfel de locuri de munca, prin acoperirea pe perioada de timp, pana la 6 - 7 luni, a impozitelor si contributiilor sociale (aproape jumatate din ceea ce-i costa pe ei aceasta forta de munca) de catre stat. Asta in conditiile in care acesti angajatori vor pastra cel putin un an un astfel de angajat.
 • reformarea sistemului de pensii (Luni, 15 februarie 2010, 14:20)

  Petre [anonim]

  Domnule ministru,

  Am 35 de ani - fac parte din categoria celor care ar trebui sa se pensioneze la 65...in timp ce speranta medie de viata la barbati in Romania este 68 de ani (si la vremurile in care traim NU se va imbunatati decat poate pe hartie). Pentru ce sa platesc CAS-ul 30 de ani de acum inainte? pentru cei trei ani de pensie ? si toate acestea cu riscul ca statul sa imi spuna la un moment dat ca nu mai sunt bani de pensii si deci trebuie micsorate?

  Contributiile la sanatate pentru ce sa le platesc? In caz de ceva tot sfanta spaga troneaza in spitalele publice (care nu mai au nici medicamente si nici paturi) iar pentru sistemul privat trebuie alti bani...

  Foarte des se vehiculeaza raportul dintre populatia angajata si numarul de pensionari...nu considerati ca ar fi foarte relevanta si o analiza de genul - cati angajati sunt la stat din total populatie activa si respectiv cati angajati sunt la stat raportat la numarul total de pensionari?

  Oare numarul acestor angajati de la stat cu program 8.30 (sau 9.00) - 16.30 nu este supra-dimensionat?
  Ati facut vreun calcul privind economiile la bugetul de stat prin micsorarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor si implementarea unor sisteme informatice mai performante?
  Constat ca de bugetari nu se atinge nimeni, in schimb se mai inventeaza cate un impozit/taxa pentru sectorul privat (vezi taxa pe fast-food, microintreprinderile...in curand si TVA-ul...) sau lovim in pensionari.

  ////(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:29)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petre

   1. Faceti o greseala in aprecierea sperantei de viata de 68 de ani la barbati, desi o cotati corect, ca speranta medie de viata. Asta inseamna ca se face media la barbati a mortalitatii la toate varstele. E stiut faptul ca la noi, mortalitatea infantila a copiilor pana la un an, mortalitatea tinerilor este destul de mare, astfel incat, facand media pe toate grupele de varsta, valoarea medie a sperantei este 68 de ani. Asta nu inseamna ca persoanele care ies la pensie mai traiesc in medie trei ani. Trebuie sa va spun ca acum, in 2010, speranta de viata a persoanelor care ies la pensie ca barbati este de 14, 2 ani, iar prognozele ONU arata, in Romania, o speranta de viata a barbatilor in 2030 de 16, 4 ani. Iata ca lipsa de contributie la asigurarile sociala pe o perioada lunga de timp, va va face ca un numar de ani cu doua cifre sa-i traiti cu o pensie foarte mica.

   Ideea pe care o ridicati, ca angajatii de la stat sunt altfel de la privat, din punct de vedere al pensiilor, este gresita, intrucat acest sistem de pensii publice trateaza in mod egal contributia angajat/ contributia angajator, pe oricine, indiferent de locul unde lucreaza, public sau privat.
 • Proiect Legea Pensiilor (Luni, 15 februarie 2010, 14:30)

  Ancuta [anonim]

  Buna ziua,

  Domnule Ministru,

  Eu muncesc de la varsta de 17,7 ani, avand Carte de munca si platile efectuate catre bugetul de stat. Am 45 de ani (28 de ani de munca) si in toata aceasta perioada am 3 luni intrerupere. Considerati ca este normal sa ies la pensie la aprox. 48 de ani de munca ? Ar fi trebui alte criterii pentru cei cu vechime mare.

  Va multumesc pentru raspuns
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:25)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ancuta

   Pensiile nu se acorda decat cumulat, varsta, standard de pensionare si vechime minima. Faptul ca dvs lucrati de tanara, nu poate decat ca atunci cand iesiti la varsta de pensionare, sa va bucurati de o pensie mai mare decat altii care au lucrat mai putin, stiut fiind ca nu fiind faptul ca varsta la care incepi sa contribui este importanta, ea putand fi afectata de multe elemente, inclusiv scoala superioara, somaj etc, ci este importanta varsta la care practic nu mai poti sa lucrezi datorita batranetii.
 • Art. 172 (Luni, 15 februarie 2010, 14:39)

  Mircea [anonim]

  D-le Ministru,

  Art. 172. – "(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din salariul mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie
  în vigoare la acea dată."

  Sa presupunem ca salariul mediu brut realizat pe anul precedent este 4000 si punctajul mediu anual este 2,
  (43,3/100)x4000/732,8=2.36353=indice corectie
  2,36353x2=4,72706
  4,72706x732,8=3463,98 ron = pensia

  Va rog frumos sa-mi spuneti daca acest calcul este corect ?
  Multumesc
 • pensia anticipata partiala (Luni, 15 februarie 2010, 14:48)

  alina [anonim]

  Data cand pot depune actele pentru pensionarea anticipata partiala avand in vedere urmatoarele date: sunt nascuta in decembrie 1955 si incadrata din octombrie 1972.
  Pot sa depun actele in decembrie 2010?
  s-au am ghinionul sa prind noua lege, care se va aplica la 6 luni de la publicarea in monitor.
 • Fondul Social European (Luni, 15 februarie 2010, 14:56)

  Adrian Dobre [anonim]

  Va rog sa imi spuneti ce masuri veti lua pentru impulsionarea abosrbtiei fondurilor europene - cu precadere fac referinta la Fondul Social European?
  Sunt arhicunoscute intarzierile in absorbtia fondurilor europene in special in situatia institutiilor publice. Cum vedeti rezolvarea acestei probleme???
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:21)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Dobre

   Sigur, in ceea ce priveste absorbtia fondului social european, de care Ministerul Muncii se ocupa, in scurta perioada de cand sunt ministru am analizat aceasta problema cu precadere, luand o serie de masuri care sa faca cateva lucruri posibile:
   1. Scurtarea termenelor de evaluare si acordare a contractelor pentru astfel de fonduri
   2. Analizarea rapida si plata rambursarilor de fonduri cheltuite de proiecte.
   3. cresterea transparentei sistemului de administrare a acestui fond.
 • pensile anticipate (Luni, 15 februarie 2010, 14:57)

  im [anonim]

  Pensile anticipate acordate pe actuala lege se vor recalcula dupa noua lege?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:19)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui im

   Nu. Pensiile anticipate acordate pe actuala lege nu se vor recalcula pe noua lege.
 • Contributie firme (Luni, 15 februarie 2010, 15:04)

  adrian [anonim]

  Poate are pentru Dvs vreo noima dar pentru mine nu: partea de contributie achitata de firme. In mod normal si firmele ar trebui sa primeasca pensie - conform principiului contributivitatii. Banuiesc ca este construita pentru a acoperi deficitul actual? Dar pensia de stat nu trebuie sa aiba legatura cu firmele.

  Dar daca are o noima, poate Dvs o vedeti, contributiile intre angajat si angajator trebuie sa fie egale. Pentru asta o sa lupt si in modificarea Constitutiei: personele fizice sa aiba acelesi drepturi si obligatii ( taxe) ca si cele juridice. Asta ar indrepta multe din hibele si aberatiile legislatiei noastre.
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:19)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Pentru mine are o noima contributia si a angajatului si a angajatorului. Angajatul are obligatia sociala si solidara cu angajatul sau sa-i asigure o parte din castigul potential sub forma de contributie la pensia viitoare, ca si persoana care trebuie sa faca acelasi lucru din salariul lui. In ceea ce priveste egalitatea celor doua contributii, se practica in multe tari, dar ea a fost introdusa treptat, pe masura ce salariile au ajuns la un nivel care sa permita un nivel al contributiilor fara sa afecteze mult venitul net necesar.
 • un viitor luminos (Luni, 15 februarie 2010, 15:06)

  Milton Friedman [anonim]

  De ce nu se introduce in lege posibilitatea ca pensionarii aflati in plata, sau cei care urmeaza sa beneficieze de pensie , sa poata opta pentru plata integrala a sumei de care ar urma sa beneficieze de-a lungul perioadei de 15 -20 ani cat se estimeaza de ‘experti’ pana la « iesirea din sistem »?///
  Cu stima
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:17)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Milton Friedman

   Daca s-ar face acest lucru pe care il solicitati, orice persoana va fi tentata, avand o suma asa de mare de bani, s-o cheltuiasca intr-un produs util pe termen lung: o casa, o masina, obiecte scumpe. Intrebarea este cum va trai lunar o astfel de persoana care si-a consumat in avans toate veniturile. Va pot da raspunsul: tot statul va trebui sa intervina sa le asigure un venit minim garantat, care de data asta nu va mai fi platiti din contributiile pe care le-a facut, ci din impozitele si taxele platite de persoanele active in acea perioada. De aceea, in toata lumea pensiile este obligatoriu sa se plateasca lunar, tocmai pentru a putea garanta, ca si salariile, traiul zilnic al persoanelor care le primesc.
 • IMPORTANT DE STIUT RECALCULAREA PENSIEI MILITARE (Luni, 15 februarie 2010, 15:07)

  DIMITRIU VICTOR [anonim]

  Cred ca sunt peste 20.000 de militari care au iesit la pensie ( obligati ) si care lucreaza in viata civila ( cu carte de munca si plata tuturor obligatiilor catre stat )Intrebare : Cand putem sa ne actualizam pensia ( militara ) cu drepturile ce ni se cuvin dupa anii munciti in viata civila .
  Va multumim !
  DIMITRIU
  • raspuns (Luni, 15 februarie 2010, 15:14)

   Mihai Seitan [hotnews.ro] i-a raspuns lui DIMITRIU VICTOR

   Ca si pana acum, militarii iesiti la pensie si care lucreaza in continuare in viata civila ies la pensie tinandu-se cont de drepturile care li se cuvin atat din viata militara cat si din viata civila. Lor li se va stabili pensia militara nu prin recalculare acum, ci cand vor iesi din sistemul civil.
 • Statistica (Luni, 15 februarie 2010, 15:13)

  z [anonim]

  Care este raportul dintre ci care platesc Asigurari sociale,,,,,,,,nu mai apuca pensia si din pensionarii care decedeaza si "nr de pensii NESIMTITE".....la fel de nesimtita ca si aceasta lege
 • munca in tara si strainatate (Luni, 15 februarie 2010, 15:14)

  gabriel popescu [anonim]

  Domnule Ministru,


  Am locui in Romania pana in august 1989.La acea data facusem 9 luni de serviciu militar, cinci ani de studii universitare la zi si opt ani ca salariat .
  ajuns la varsta de pensionare (65 sau 67 ani ) voi avea dreptul la pensie in Romania ?
  Locuiesc si muncesc in Italia.

  Va multumesc si va doresc o zi buna.
 • pensie de boala (Luni, 15 februarie 2010, 15:16)

  dante [anonim]

  In ce baza ve-ti reanaliza pensiile de boala si cum le ve-ti anula?
  Inseamna ca membrii comisiilor medicale vor fi deferiti justitiei si cum se vor recupera sumele? de la cei vinovati? sau de la pensionari ? Astept cu nerabdare o asemenea gogorita.
 • pensie anticipata partial (Luni, 15 februarie 2010, 15:21)

  Chereches Florentina [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti dupa ce lege ma pot pensiona anticipat partial la 01.11.2009 avand varsta de 55 de ani si 6 luni si lucrati 32 de ani?Dupa legea veche sau dupa legea noua?
 • doua intrebari (Luni, 15 februarie 2010, 15:25)

  stefan 24 [anonim]

  Buna ziua, doua chestiuni punctuale:

  1. Ce sens are prevederea de la art. 172 (1) din proiect ? "aplicarea unui coeficient de corectie al punctajului mediu anual calculat ca raport intre 43,3 % din salariul mediu brut pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie ". Asta contrazice total principiul contributivitatii, si conduce la noi aberatii (pot sa-mi fac o firma sa-mi dau un an salariu de 10 ori cat punctul de pensie, si pot primi astfel o pensie de aproape cinci ori mai mare decat cea calculata pe baza punctajelor anuale ...)
  2. Daca tot s-au desfiintat pensiile de serviciu din sistemul militar, iar militarii au fost exclusi de la pensia privata obligatorie (la acel moment pe motiv ca ar avea pensii asa zis ocupationale), asta nu e o discriminare ? De ce nu contribuie statul si in cazul acestora la fel cum face cu toti ceilalti bugetari ?
 • recalculare pensii militare (Luni, 15 februarie 2010, 15:30)

  pascu [anonim]

  Cum se vor stabilii soldele brute lunare ale cadrelor militare pensionate fata de care sa se calculeze punctajul pentru pensie ?
  Cine trebuie sa caute documentele justificative pentru aceste solde ?
  Considerati ca in situatia pensionarilor militari sunt suficiente cele 5 luni pentru terminarea recalcularii ?( recalcularea pensiilor militare in baza legii 90 se face de aproape trei ani si nu au fost recalculate nici jumatate din solicitari )
  Va multumesc
 • contractele de prestari servicii (Luni, 15 februarie 2010, 15:31)

  Carmen Ilies [anonim]

  Am lucrat in Romania cu CIM 7 ani ca vanzatoare, iar in paralel, 6 ani ca si contabila cu contract de prestari servicii la o alta firma. In strainatate am ocazia sa lucrez ca si contabila, dar aveam nevoie de o dovada ca am experienta in contabilitate. La Camera de Munca din localitatea unde am lucrat mi s-a spus ca toate conventiile de prestari servicii s-au distrus. Firma la care am lucrat nu mai activeaza, iar patronul este in strainate. Cum este posibil ca astfel de documente, care atesta vechimea/experienta in munca a unei persoane sa fie distruse fara urma de catre institutia care ar trebui sa le aiba in evidenta?
 • "Tinerii " de astazi (Luni, 15 februarie 2010, 15:31)

  Vero [anonim]

  Buna ziua domnule Ministru,

  vreau sa va intreb daca noi, cei care am prins ce amai "grozava" perioada ceausista (eu aveam 16 ani in momentul Revolutiei) - asta insemnand probleme in alimentatie, munca patriotica si alte probleme specifice perioadei, credeti ca mai rezistam sa muncim pana la 65 de ani?
  In ritmul de acum, daca ne-am gasit un serviciu mai bine platit si daca vrem sa rezistam pe piata muncii, incercam sa facem fata cu minim 9-10 ore de munca pe zi la serviciu, plus munca de acasa (copii de dus la scoala , de supravegheat la lectii), plus sotul, plus casa, plus parintii - care sunt bolnavi sau batjocoriti pentru ca nu au bani suficienti.....
  Ma gandesc cu groaza ca e posibil ca la 45 de ani sa nu-mi mai gasesc de lucru si atunci, cum credeti ca voi rezista pana la 65 de ani, in conditiile in care voi avea copii de crescut si poate parintii in varsta si bolnavi?

  Ce solutii veti gasi pentru aceste persoane?
  Cum va ganditi sa imbunatatiti randamentul, puterea de munca si mijloacele de ingrijire a sanatatii celor care muncesc acum, pentru a putea"rezista" pana la 65 de ani?
  Din ce in ce mai multi tineri sufera AVC sau infarcturi. V-ati gandit ca nu va mai avea cine sa plateasca pensiile? Ca Romania va fi depopulata (sau populata cu tzigani)?

  Pe de alta parte cum poate o femeie care a nascut si a crescut 1-10, 15 copii sa iasa la pensie la aceeasi varsta cu un barbat? Nu e logic, nu e uman.
  Imi veti spune ca perioada in care a stat cu copiii este cnsiderat stagiu de cotizare (daca anterior nasterii fuseses angajata), insa pentru acest stagiu este luat in considerare salariul minim pe economie, suma care afecteaza serios pensia.
 • Pensie europeana (Luni, 15 februarie 2010, 15:44)

  Dorin [anonim]

  1. Potrivit legislatiei UE daca copii traiesc si muncesc in alta tara europeana si isi cheama parintii pensionari sa locuiasca/traiasca cu ei, pensia din Romania se anuleaza si primesc pensie de la statul respectiv. Este adevarat ..?!

  2. Ce cuantum are noua pensie europeana (in Germania, Italia, Franta, Anglia, Suedia etc.) fata de cea initiala (din Romania) ..?!
 • CAS pentru un PFA cu norma de venit (Luni, 15 februarie 2010, 15:47)

  Mara M. [anonim]

  Buna ziua,
  Pentru un PFA cu norma de venit , care realizeaza venituri exclusiv din activitati independente (fara carte de munca), plata CAS se va calcula la norma de venit?
  Va multumesc.
 • burse doctorale POSDRU (Luni, 15 februarie 2010, 15:47)

  florea vasile claudiu [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa primesc un raspuns in legatura cu "Bursele Doctorale POSDRU" care sunt finantate prin AMPOSDRU, agentie care apartine de ministerul dumneavoastra, de peste 4 luni mii de doctoranzi de la toate universitatile din tara care au depus proiecte sunt fara burse si fara fara nici un raspuns, aceasta situatie nu mai poate continua, am ajuns sa avem probleme financiare destul de grave.
  Multumesc.
 • pensionare anticipata (Luni, 15 februarie 2010, 16:32)

  Oniga Nicolae [anonim]

  Buna ziua

  Ma numesc Oniga Nicolae si sunt din Focsani
  Sunt nascut in octombrie 1951 si am 40de ani vechime (cotizati)
  La Casa de Pensii din Focsani mi s-a spus ca nu pot iesi anticipat la pensie, dar conform anexei 3 din legea19 / 2000 se pare ca am dreptul. Care este de fapt adevarul? Pot iesi anticipat la pensie anul acesta?

  Va multumesc
 • buna seara (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:13)

  popescu maria [anonim]

  D-le.ministru,asi dori sa mai ganditi asupra pensiilor speciale,deoarece sunt magistrati - procurori si jusecatori - care au iesit la pensie pe legea speciala,dupa ce au lucrat in parchete sau tri-bunale,judecatorii,doart 5-lo ani,de la infiintarea in 1994 a acelor parchete si judecatorii.Acum primesc pensii mari.Cred ca la cestia ar trebuie sa va ganditi,nu la personalul auxiliar care obligatori trebuia sa aiba cel putin 20 ani in domeniu.Va multumesc anticipat pentru raspuns.
 • legea pensiilor (Vineri, 19 februarie 2010, 11:51)

  daniela [anonim]

  Domnule ministru,
  Sunt nascuta in data de 01.03.1961. Am un stagiu de cotizare de 30 ani si 4 luni, din care 21 ani si 6 luni in grupa I-a de munca. Daca noua lege va fi adoptata, mai pot iesi la pensie beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare, la data de 01.03.2011?
 • Legea pensiilor (Luni, 22 februarie 2010, 16:20)

  Gina [anonim]

  Domnule Ministru,
  Am 49 de ani,am lucrat 30 de ani si 5 luni la CFR Marfa,21 de ani in grupa 1 de munca.Cu data de 05.03.2010 sunt data in somaj,deoarece ma incadrez in legea nr19/2000 anexa 3 pentru a iesi la 50 de ani la pensie.Legea nr 19/2000 anexa 3 se modifica conform noului proiect de lege pana la 01.04.2011?Va multumesc anticipat
 • legea.pensilor (Miercuri, 24 februarie 2010, 21:33)

  emil [anonim]

  domnule ministru trimite-ti o echipa de control in com dumitresti jud vrancea sa vedeti ca-ti handicapati sunt intr-o com de5000 locuitori 15% au pensii gradu 1,2 plus gradu 1 cu insotitor care merita sa ia pensie nu ea ca nu are 1500 lei sa dea 2,3 intermediari care are blaturile facute cu doctori din focsani multumesc anticipat
 • detali (Luni, 8 martie 2010, 16:54)

  ioana [anonim]

  domnule ministru spuneti-mi ce lege sau OG prevede sporuri pentru un angajat la primarie care se ocupa cu blocari auto si aduce bani la bugetul de stat si lucreaza in conditii de risc sint amenintati tot timpul si li se opresc din salariul si asa mic garantii va rog sa-mi dati un raspuns
 • rog ajutati-ma sa aflu raspunsul la o intrebare.! (Luni, 10 mai 2010, 22:26)

  cornel [anonim]

  Stimate domn va rog frumos ajutati-ma sa aflu si eu raspunsul la o intrebare care ma macina de cativa anii ,lucrez la armata si in perioada in care am inceput munka la armata am avut in cartea de munca 2 ani si 11 lunii, dupa aproximativ 4 luni am fost la financiar si le am spus de ce nu am dreptul de cei 6% in plus la salar pentru vechime ,la care dansi miau spus ca nu am dreptul ,au spus ca trebuie sa stau in unitate la ei 3 ani de zile sa iau si eu cei 6% pentru vechime ,va rog ajutati ma ....... ce trebuie sa fac in cazul meu ,unde trebuie sa merg ,care este legea care spune ca am dreptul , va implor ajutatima ptr ca deja am 2 ani in unitate si plus cei 2 ani si 11 luni , si eu nu am vazut nici o marire la salar nimik nimik, va multumesc mult de tot si nu ma ignorati
 • sunt pensionata anticipat partial (Joi, 15 iulie 2010, 18:11)

  TARCAVU GEORGETA [anonim]

  pot sa lucrez ca persoana fizica autorizata,fara sa mi se suspende pensia?
 • pensiile obtinute in mod fraudulos (Miercuri, 27 octombrie 2010, 14:09)

  melania [anonim]

  o cunoscuta a mea Popa Ana din nadlac poseda pensie de boala in mod ilegal. In schimbul unei sume de bani a rezolvat pensia . Cum e posibil asa ceva? se poate ceva face? unii lucra din greu altii au pensie rezolvata.
  va multumesc
 • la ce varsta se poate pensiona anticipat (Miercuri, 18 mai 2011, 9:43)

  liliana [anonim]

  buna ziua domnule ministru
  Tatal meu e nascut pe 19.01.1952, a lucrat ca tractorist pana in anul 1995, 18 ani mai exact, din anul 1995 pana in 2011 a fost pensionar caz de boala, TBC, acum in 2011 , pe 12.01 2011 , i sa retras pensia cu explicatia ca este apt de munca, el acum are varsta de 59 de ani.Eu vreau sa stiu la ce varsta poate sa se pensioneze anticipat, mentionez ca are stagiul militar efectuat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by