Premierul Emil Boc a cerut Eximbank sa reduca salariul conducerii de la circa 20.000 euro in prezent la 1.000 de euro, corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, transmite Mediafax. Seful Guvernului a declarat ca, in caz contrar, vor fi identificate alte solutii pentru a efectua reducerile. In luna octombrie a anului trecut, HotNews.ro a relatat in exclusivitate ca directorul Eximbank, Ionut Costea, castiga 89.062 de lei pe luna fara alte stimulente, adica 20.760 de euro

In cadrul unei emisiuni difuzate de postul OTV, premierul Boc a afirmat ca ar fi normal ca salariul directorului Eximbank sa fie stabilit la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, el facand referire la conducerea Fondului Proprietatea, unde salariul directorului va fi redus pana la inceputul lunii martie.

In luna octombrie a anului trecut, HotNews.ro a relatat in exclusivitate ca directorul Eximbank, Ionut Costea, cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana, castiga 89.062 de lei pe luna fara alte stimulente, adica 20.760 de euro, dupa cum rezulta din contractul de mandat. Contractul a fost semnat in aprilie 2009 de catre fostul presedinte AVAS, Mircea Ursache, membru PSD. Costea a ramas director la Eximbank, desi PSD s-a retras de la guvernare iar functia sa a fost negociata politic.

La o zi dupa aparitia dezvaluirilor din HotNews.ro, presedintele Traian Basescu a criticat dur salariul lunar de 20.760 euro pe care il primeste seful Eximbank. "La o institutie bancara cum este Eximbank, care trebuie sa dea garantii pentru comertul exterior, nu este posibil sa dai unui domn politic care se duce acolo un salariu de 25.000 de euro pe luna, cand banca e alimentata cu bani de la buget", a afirmat Basescu.

Boc s-a referit in interventia sa de vineri la conducerea Fondului Proprietatea, unde salariul directorului va fi redus pana la inceputul lunii martie.

Fostul director general al Fondului, Daniela Lulache, a incasat anul trecut 1,86 milioane lei (441.000 de euro), banii reprezentand indemnizatii de conducere, bonus de performanta si compensatii. Ea a fost revocata din functie de Consiliul de Supraveghere al FP in luna decembrie, in locul sau fiind numit Ionut Popescu, consilier pe probleme economice al premierului. Acesta a cerut ca remuneratia sa sa fie limitata la nivelul celei primite de un secretar de stat, respectiv cel mult 4.800 lei pe luna.

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a anuntat recent ca va depune in Parlament, un proiect de lege care prevede obligativitatea publicarii pe site a salariilor tuturor conducatorilor de institutii platiti din bani publici, astfel incat sa nu mai existe confidentialitate in cazul acestora. Prin proiect se urmareste si eliminarea acordarii de zeci de salarii compensatorii pentru directorii de institutii care sunt schimbati din functii inainte de expirarea mandatului.