Mircea Geoana si Adrian Nastase se ataca public pe tema locului unde se va tine Congresul PSD din 20 februarie si pe numarul de delegati. Geoana a declarat vineri la Iasi ca demersul lui Adrian Nastase de a trimite chestionare care sa testeze dorinta organizatiilor in acest sens este un "exercitiu penibil si hilar". In replica, Nastase sustine ca demersul este statutar si are atributii privind organziarea congresului. Geoana vrea ca alegerile interne sa se desfasoare la Romexpo pentru a-i permite lui Marian Vanghelie sa se ocupe de organizare in timp ce Nastase vrea ca locatie Palatul Parlamentului.

"Este un exercitiu penibil, nu s-a procedat niciodata la metoda chestionarelor trimise de Consiliul National. A face un chestionar de acest gen este hilar. Ce-l intereseaza pe delegatul care vine din tara in ce sala se tine Congresul", a declarat Mircea Geoana citat de agentia Mediafax.

In replica peresedintele Consiliul National, Adrian Nastase scrie pe blogul sau ca forul pe care il conduce stabileste, statutar, data si locul Congresului PSD.

"Am observat astazi aparitia unei noi controverse legate de organizarea Congresului PSD. De aceasta data, cu privire la loc. Nu am de gand sa intru in dispute nesemnificative cu o parte dintre colegi. Ceea ce ma surprinde insa, si trebuie sa remarc asta, este problema pe care unii dintre liderii partidului nostru o au in ceea ce priveste cunoasterea Statutului PSD. Si aceasta, in conditiile in care noi vom modifica actualul Statut la Congresul de saptamana viitoare. Nu este insa rolul meu sa tin lectii despre Statut celor care ar trebui sa il cunoasca", scrie Nastase.

Miza salii unde se va tine Congresul PSD este mare pentru ambele tabere. Mircea Geoana doreste ca locul sa fie la Romexpo, pentru a-i permite presedintelui PSD Marian Vanghelie sa se ocupe de organizare, in timp ce tabara lui Nastase respinge ideea pe motiv s-ar putea face aranjamente in ceea ce priveste rezultatul alegerilor. Nastase vrea ca locatie Palatul Parlamentului.

Disputa pe numarul delegatilor la Congres

O a doua disputa intre cei doi lideri este numarul de delegati care vor vota la congres. Presedintele PSD incearca sa impuna un numar mai mare de delegati la organizatiile care-i sunt fidele. Marul discordie este organizatia PSD Bucuresti care ar putea avea la congres 220 de delegati. Geoana si Vanghelie vor ca fiecare sector sa aiba regim de organizatie judeteana si, in consecinta, sa fie distributi delegati pe fiecare sector in parte.

Practic cele sase sectoare ar echivala la numarul de delegati cu sase organizatii judetene. Daca s-ar pune in aplicare aceasta propunere, PSD Bucuresti ar beneficia de 220 de delegati, in timp ce o organizatie judeteana ar avea aproximativ 35 de delegati.

Presedintele PSD aflat in turneu prin filiale a declarat la Iasi ca PSD Bucuresti trebuie sa aiba un numar de delegati care sa reprezinte toate sectoarele.

"Bucurestiul a fost asimilat cu sase judete, dar dincolo de faptul ca Vanghelie reprezinta sase organizatii din tara, aici fiind vorba de sectoarele Bucurestiului, am reusit la alegerile prezidentiale sa castigam in patru sectoare ale Capitalei. Acest lucru este o premiera pentru partid in alegerile prezidentiale", a declarat Geoana.

Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca Adrian Nastase intentioneaza sa propuna in Comitetul Executiv de saptamana viitoare, invocand prevederile statutare, ca organizatia PSD Bucuresti sa aiba un numar de 150 de delegati. Sedinta Comitetului Executiv se anunta una tensionata, tabara Geoana confruntandu-se fata in fata cu cea a lui Nastase pe cele doua probleme de organizare.