PDL cauta cu disperare un candidat pentru colegiul 19 din Capitala, insa nimeni din partid nu se arata dispus sa riste in sectorul primarului sectorului 4, Cristian Popescu (Piedone), au declarat pentru HotNews.ro surse in partid. Guvernul ar intentiona sa programeze alegerile partiale pentru data de 25 aprilie, la limita celor 90 de zile prevazute de lege. Functia de deputat a ramas vacanta dupa demisia Danielei Popa (PC). In schimb, PSD si PNL nu vor desemna candidati, lasand cale libera candidatului propus de PC, cel mai probabil Liliana Minca, fosta directoare a Loteriei Romane.

  • Miza simbolica e importanta: dupa alegerile din sectorul 1, daca PDL va pierde si in sectorul 4, isi va consolida pozitia de perdant in Capitala, iar Alianta PSD-PC-PNL va mai face un pas castigator.

In ultimele trei saptamani, PDL a tatonat mai multe nume din partid si din afara lui, insa fara succes: ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, Ministrul Educatiei, Gabriel Funeriu, Florin Calinescu, Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de interne, Petrica Diaconu, seful OPC sau Anca Constantinescu. A fost luat in calcul inclusiv numele lui Romeo Raicu, liderul filialei din sectorul 4, insa acesta nu se bucura de notorietate, sustin surse din PDL. Ultimul nume vehiculat este Monica Tatoiu, care fost o vreme in PC, dar a plecat din partid. "Nu mi s-a propus sa candidez, nu ma intereseaza. In viata vietilor mele nu mai intru in politica", a declarat Tatoiu pentru HotNews.ro

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat recent pentru HotNews.ro ca PDL are mai multe variante si ca viitorul candidat va fi desemnat in baza unui sondaj intern. Boc a refuzat sa spuna care sunt numele vizate.

"E nevoie de un candidat puternic, cu notorietate. Altfel, PDL n-are nici o sansa in sectorul condus de Piedone. Miza e foarte mare. PDL a pierdut alegerile in sectorul 1. Daca le pierde si in sectorul patru ar fi un dezastru de imagine, iar alianta PSD-PC-PNL ar arata ca functioneaza", a declarat un lider PDL pentru HotNews.ro

  • Sector controlat politic de Piedone. Evenimenul Zilei a scris recent ca, in 2008,  Alianta PSD-PC s-a clasat pe primul loc in colegiu, cu 11.530 de voturi (42%), PDL a luat 9.774 (35%), iar PNL - 2.559 (9%). La prezidentiale insa, prezenta a schimbat scorul. Rezultatele arata ca nici macar Traian Basescu nu a mai iesit pe locul intai in cele 61 de sectii de votare din Colegiul 19, dupa alierea PSD cu PNL. Daca Basescu a castigat in primul tur, pe 6 decembrie, a pierdut la distanta de 741 de voturi (1,4%). Din 49.735 de voturi valabil exprimate, Basescu a luat 24.497, iar Mircea Geoana, cu Piedone si PNL in spate, 25.238.

Liliana Minca, candidatul favorit al PC. PSD si PNL nu vor avea candidati pentru sectorul 4, la fel cum PSD n-a desemnat candidat in sectorul 1, unde candidatul liberal, Radu Stroe, a castigat la scor mare in fata lui Honorius Prigoana. Practic in sectorul 4 in colegiul 19 se vor bate doar doi candidati: cel al PC si cel al PD-L.

Vicepresedintele PC, Bogdan Ciuca a declarat pentru Hotnews.ro ca nominalizarea candidatului revine PC si ca fosta directoare a Loteriei Romane, Liliana Minca, este favorita. In interiorul PC s-au discutat trei nume: Daniel Constantin, Codrut Seres si Liliana Minca.

Postul de parlamentar a ramas vacant la sfarsitul lunii ianuarie, dupa ce Daniela Popa a demisionat din Parlament si din PC, fiind numita in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Drept urmare, in Colegiul 19 din Bucuresti vor fi organizate alegeri parlamentare partiale.

Unele surse sustin ca data alegerilor ar putea fi sfarsitul lunii martie, dar ca Guvernul va opta cel mai probabil pentru data de 25 aprilie, limita celor 90 de zile de la vacantarea functiei. Autoritatea Electorala Permanenta ar fi optat pentru 28 martie, insa Guvernul va avea ultimul cuvant in stabilirea datei.