Votul favorabil al Parlamentului European asupra noii Comisii Europene nu este neaparat un cec in alb, a declarat euro-parlamentarul liberal Renate Weber. Intr-un interviu pentru RFI, Weber a spus ca Dacian Ciolos trebuie sa se converteasca din expert in politician. Cabinetul Barroso II a fost aprobat marti, 9 februarie, de plenul Legislativului de la Strasbourg cu 488 de voturi pentru, 137 impotriva si 72 de abtineri.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Votul de ieri, desi a fost un vot majoritar confortabil pentru Comisia Barroso, reflecta mai degraba preocuparea Parlamentului European pentru a avea o comisie. Dar nu este neaparat un cec in alb pentru actuala Comisie Barroso II si pentru componenta acestei comisii, mandatele pe care le au unii dintre comisari".
  • "Cred ca va trebui sa munceasca destul de mult aceasta Comisie ca sa ne convinga ca este intr-adevar un Executiv competent al Uniunii Europene. In timpul audierilor, putini au fost cei care au lasat o impresie foarte buna asupra deputatilor. Cei mai multi s-au dovedit a fi usor sovaitori cu privire la temele pe care le vor manageria, cu privire la propriile lor pareri pe acele teme. Deci nu cred ca exista o mare satisfactie in legatura cu componenta Comisiei. Exista, sigur, asteptari pentru ca aceasta sa functioneze pe baza colegiala, la cote de care are nevoie Uniunea Europeana".
  • "Noi avem toate aceste asteptari de la Comisia Europeana, cum este si firesc, ne exprimam in legatura cu ea. Nu vorbim insa aproape deloc de presedintele Uniunii Europene, care pana in acest moment are in orice caz un profil foarte jos, e foarte… penumbra, umbra, nu-l vede lumea exprimandu-se intr-un moment, totusi, in care si in Uniunea Europeana si in lume se petrec lucruri extrem de grave si de ingrijoratoare".

Despre Dacian Ciolos, ales comisar european pentru Agricultura

  • "Problema cea mai mare a domnului Ciolos va fi aceea de a trece dincolo de capacitatea domniei sale de expertiza si de a se converti in politician, pentru ca si in Comisia Europeana se face politica si trebuie sa fii politician si sa stii sa-ti negociezi sustinerea din partea celorlalti. Aici va avea nevoie domnul Ciolos, cred eu, de multa maiestrie, pentru ca ideile pe care le are ar trebui sa fie acceptate de toate statele sau in orice caz de cele mai multe state membre si nu este deloc usor".