Adversarii lui Mircea Geoana il acuza ca intentioneaza sa fraudeze alegerile interne din 20 februarie. Tot mai multe voci in partid sustin ca actuala conducere vrea sa castige alegerile din PSD prin influentarea organizatiilor judetene si prin nominalizarea delgatiilor fideli presedintelui Mircea Geoana. Miron Mitrea ameninta ca boicoteaza Congresul daca nu se respecta regulamentul, in timp ce Marian Oprisan acuza ca se vor frauda alegerile in PSD. Victor Ponta si Ioan Stan vorbesc despre controlul si reducerea delegatiilor din propriile filiale judetene.

Miron Mitrea, candidat la sefia PSD, scrie pe blogul sau ca se gandeste serios sa-si retraga candidatura si sa boicoteze Congresul organizat de "gasca Geoana" daca nu se respecta statutul in stabilirea delegatilor. Mitrea posteaza pe blogul sau un text sub forma unei scrisori adresata liderilor de organziatii, carora le atrage atentia asupra modului de stabilire a delegatiilor.

"Cele mai negre previziuni ale mele sunt pe cale sa se implineasca. Mircea Geoana si gasca lui au inceput operatiunea de aranjare a Congresului PSD din 20 februarie, exact asa cum scriam in urma cu trei saptamani. Dovada cea mai clara este modul in care se stabileste norma de reprezentare a organizatiilor judetene la Congres. (...) Geoana si gasca vor ca singurul criteriu care stabileste numarul de delegati din fiecare judet sa fie rezultatele din turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009. Adica voturile obtinute de Geoana cu sprijinul PNL, UDMR, PRM si PNG.

Dupa ce s-a plans el insusi ca alegerile prezidentiale au fost fraudate, Geoana vrea sa fraudeze alegerile de la Congresul PSD din 20 februarie. Prin modul in care se stabileste numarul de delegati din judete, dar si prin incercarea de a impune votul pentru o intreaga echipa"

Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea: “Mi s-a comunicat ca pentru organizatia Vrancea au fost alocati 49 de reprezentanti la congres. I-am criticat pe Traian Basescu si PDL ca au fraudat alegerile si in acelasi mod noi vrem sa fraudam alegerile interne din PSD. Aceasta cifra nu tine cont in primul rand de performanta organizatiilor judetene. Asta este o cifra care se raporteaza doar la alegerile prezidentiale, trebuia facuta o suma a ultimelor alegeri. S-au jucat (....) unde i-a convenit lui Geoana a folosit rezultatul de la primul tur, unde nu i-a convenit, a pus al doilea tur", a declarat Oprisan potrivit site-ului de stiri net.ro, care citeaza agentia Newsin.

Si presedintele PSD Dambovita, Ion Stan, a declarat ca "modul in care a fost calculata norma de reprezentare la congesul partidului este incorect, deoarece la congresul din 2005 organizatia sa a avut 75 de delegati, iar acum ar avea 51".

Victor Ponta, vicepresedinte PSD: "Ieri la Gorj au fost informati ca au 34, azi, dupa ce am vorbit eu in presa, aflu ca au 43. Nu stiu cati vor fi maine, inteleg ca a mai fost aseara o intalnire de taina (luni seara, la Fundatia Renasterea, n.r.). Dl. Geoana n-are cum sa stie el cum va vota Gorjul de pune delegati mai putini acolo, nimeni nu trebuie sa stie cum voteaza cineva, chestia asta cu controlatul voturilor e ceva groaznic", a declarat Ponta.

Miza stabilirii delegatiilor=voturi in favoarea lui Geoana

Actuala conducere a PSD a propus in sedintele Biroului Politic ca filialelr cu rezultate bune la alegerile prezidentiale din turul doi sa delege un numar mai mare de reprezentanti la Congresul din 20 februarie decat celelate organizatii. Conducerea PSD a adoptat modificarea delegatiilor astfel incat sa fie introduse organizatiile PSD care au obtinut rezultate bune doar la turul II din alegerile prezidentiale (rezultatele pe organizatii fiind influentate de ajutorul filialelor PNL).

In aceasta categorie intra PSD Bucuresti (presedinte Marian Vanghelie, fidel lui Mircea Geoana), care a obtinut un scor bun la prezidentiale. dar la celelate alegeri parlamenatre, europarlamentare au avut rezultate slabe spre deosebire de organzatia PSD Vrancea (presedinte Marian Oprisan), care la prezidentiale a avut un rezultat slab in comparatie cu celelate alegeri.

Astfel organizatia de Bucuresti, condusa de Vanghelie, va avea la Congres 220 de delegati, cati au fost prezenti la sedinta Consiliul National de saptaman trecuta. Ila alegerile interne din 2006, PSD Bucuresti a avut aproximativ 100 de delegati.

Practic, actuala conducere incearca sa stabileasca numarul de delegati in functie de sustinerea pe care o are in interiorul filialeor. Aceasta propunere are ca miza controlul votului in favoarea lui Mircea Geoana.

  • Mircea Geoana mizeaza pe sprijinul organziatiilor Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Galati, Bacau Dolj,Arges, Valcea, Mehedinti, Timis, Harghita, Covasna, Bistrita, Maramures, Satu Mare, Bihor, Arad, Alba si Hunedoara.
  • Miron Mitrea si Adrian Nastase se bazeaza pe Gorj,Dambovita, Ialomita, Prahova, Vrancea, Constanta, Cluj

Delegatiile organizatiilor nu au fost inca stabilite datorita protestului adversarilor lui Mircea Geoana. Dupa sedinta Biroului Permanent de luni, mai multi lideri PSD au declarat ca sunt nemultumiti in ceea ce priveste norma de reprezentare la Congres. Ponta a reusit sa clarifice in schimb lucururile pentru organizatia sa.

"PSD Gorj a avut 45 de delegati la ultimul Congres. Intre timp, a castigat toate alegerile, iar acum are 34 de delegati. Acum, insa, s-a modificat, s-a remediat. Sunt multi nemultumiti la celelate filiale, dar trebuie sa ii intrebati pe ei", a declarat Ponta pentru agentia Mediafax.

Adrian Nastase a scris voalat, luni, pe blogul sau, ca exista jocuri de culise ale actualei conducere, tintind de fapt stabilirea numarului de delegati.

"Sunt si eu ingrijorat cu privire la manevrele pe care ar putea sa le faca cei ce doresc amanarea schimbarii din partid. Mi-as dori ca, la Congres, sa dam o lectie de democratie interna si de transparenta si sa nu avem acuzatii despre cum se fura la urne, despre cum se fraudeaza alegerile de catre cei care se tem de schimbare", scrie Nastase pe blog.