Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea, respingand contestatia acestuia fata de decizia CNSAS. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata in recurs.

CNSAS a adoptat, in iunie 2006, o decizie prin care afirma ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta securitate, furnizand informatii despre rudele sale si colegii care doreau sa fuga din tara.

Dan Voiculescu a atacat in justitie decizia, iar procesul se judeca de patru ani.

Dan Voiculescu a sustinut, la audierile CNSAS din iunie-iulie 2006, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind "obligat sa castige o paine", se arata in documentele depuse la Tribunalul Bucuresti.

"Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain, ce e cu el, sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”, se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS, citat de Mediafax.

Subiect al discutiilor a devenit verisoara lui Dan Voiculescu, cea care, in iulie 2006, afirmase la audierile din CNSAS ca nota referitoare la plecarea ei din tara a fost catre directorul Vitrocim, si nu catre Securitate.

Ulterior, in septembrie 2008, Paraschiva Silaghi a trimis instantei Tribunalului Bucuresti o cerere de a "interveni in interes propriu", in procesul dintre CNSAS si Dan Voiculescu.

Verisoara lui Dan Voiculescu afirma ca a decis sa isi anuleze declaratiile anterioare dupa ce a vazut in dosarul personal de la CNSAS ca acesta oferea informatii despre ea.

Fostul lider PC a acuzat-o pe verisoara sa ca modificarea depozitiei ar avea cauze financiare, in conditiile in care aceasta i-ar fi solicitat un imprumut de 40.000 de euro. "Modificarea declaratiei, la doi ani dupa declaratiile pe care verisoara mea le-a dat in procesul cu CNSAS, in 2006, nu este deci intamplatoare si nici surprinzatoare pentru mine", s-a aparat el.

"Schimbarea declaratiilor vine in conditiile in care verisoara mea a declarat ca martor, in anul 2006, ca nota pe care am dat-o eu, legata de plecarea ei din tara, a fost catre directorul intreprinderii la care lucram, si nu catre Securitate, la un an dupa plecarea ei. Ii aduc aminte doamnei Silaghi ca legea pedepseste santajul", a afirmat Dan Voiculescu.