Premierul Emil Boc a declarat, intr-un interviu HotNews.ro - RFI, ca invitarea Romaniei in programul antiracheta este "un succes politic, diplomatic, militar si strategic". Premierul mai spune ca decizia CSAT, care a aprobat invitatia presedintelui Barak Obama, va trebui ratificata si de Parlament. "Costurile sunt minime, beneficiile sunt maxime", a adaugat Emil Boc, precizand ca statul roman va pune la dispozitie o locatie si ca alte cheltuieli suplimentare "se negociaza".

Asculta interviul cu Emil Boc

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Citeste cele mai importante declaratii facute de Emil Boc pe tema scutului anti-racheta: Este un succes politic, diplomatic, militar si strategic al Romaniei. Spun asta in contextul in care vechiul amplasament al scutului anti-racheta din Polonia nu acoperea in intregime teritoriul Romaniei. Viza doar o parte din partea de vest a tarii si nu intreg teritoriul national. Astazi, prin noua formula propusa, inclusiv prezenta pe teritoriul Romaniei a unor vectori in cadrul programului, inseamna, scurt pe doi, garantii de securitate maxime la adresa Romaniei. In al doilea rand, tot teritoriul tarii va putea fi aparat de orice atac cu rachete de oriunde ar proveni ele si presedintele a spus foarte clar ca nu este indreptat impotriva Rusiei un asemenea mecanism ci este vizat in special Orientul Mijlociu. Inseamna garantarea stabilitatii democratiei in aceasta tara pentru o perioada lunga de timp de aici inainte. Si as spune ca este si un succes al politicii constante a Romaniei care a vazut in parteneriatul strategic cu Statele Unite o solutie diplomatica extrem de viabila.
  • As spune ca beneficiile sunt maxime. El va fi efectiv din 2015, cand se vor amplasa pe teritoriul Romaniei, cand teritoriul Romaniei va fi protejat. Costurile sunt minime, beneficiile sunt maxime.

  • Aceste cheltuieli acum se negociaza si nu pot intra in mai multe detalii, tin si apartin partii americane. Statul roman pune la dispozitie o locatie. Ganditi-va dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cat am asteptat ca Romania sa aiba garantiile de securitate ale Occidentului si ale Americii. Am fost lasati din nefericire timp de 45 de ani in bratele comunismului. Acum, pentru Romania, vine o alta etapa, avem garantia unui sistem democratic pe termen mediu si lung. Romania va culege roadele deciziilor de astazi peste un numar mare de ani de aici inainte.
  • Presedintele a mentionat explicit ca acest mecanism nu este indreptat impotriva Rusiei. N-a fost, nu este si nu va fi indreptat impotriva Rusiei, iar acest lucru se va discuta si in perioada urmatoare.
  • Pe teritoriul Romaniei, in cadrul acestui program, in anul 2015, programul incepe cu 2011, se vor amplasa vectori care detecteaza aceste rachete care ar putea sa atace teritoriul Romaniei sau alt teritoriu protejat de scutul anti-racheta, Romania face parte din acest ansamblu de securitate mondiala.
  • Decizia CSAT trebuie ratificata de Parlament prin lege.
  • Discutiile au inceput cu mult timp in urma. Presedintele Basescu a avut acest obiectiv de a extinde garantiile de securitate ale Romaniei chiar de la inceputul mandatului. Aceste date au capatat noi dimensiuni odata cu vizita dlui Joe Biden la Bucuresti in toamna anului trecut si care iata s-a soldat deja cu cateva decizii extrem de importante pentru Romania.
  • Sa nu uitam totusi ca acesti pasi, care astazi pot parea neimportanti ca decizie, vor aduce pentru copiii nostri, pentru copiii copiilor nostri, pentru ce inseamna stabilitatea democratica a acestei tari un plus extraordinar de siguranta. Din punct de vedere al analizelor risc-beneficii, nu se pot compara. Avem atat de multe avantaje...Evident, in orice lucru exista un risc, si cand mergem pe strada exista riscul sa ne cada un balcon in cap. Exista intotdeauna un risc in orice decizie pe care o iei, dar din punct de vedere strategic acest gest politic de astazi va fi unul care va aduce prosperitate pentru romani, pentru aceasta tara, prin stabilitatea pe care i-o confera.

NOTA: Asculta integral varianta AUDIO cu premierul Emil Boc. Interviul integral poate fi descarcat in varianta audio de pe site-ul HotNews.ro sau puteti asculta Discutia de Luni incepand cu orele 19:00 la Radio France International. Frecvente RFI ROMANIA: Bucuresti – 93,5 FM, Iasi – 97,9 FM, Craiova – 94 FM, Cluj – 91,7 FM. Discutia de luni poate fi preluata integral sau partial de televizuni cu citarea sursei.