Sedinta de joi a Comitetului Executiv se anunta tensionata si cu miza mare – lidereii PSD vor stabili data Congresului si cine il va organiza. Potrivit surselor Hotnews.ro, tabara lui Mircea Geoana vrea sa impuna data alegerilor pe 20 februarie pentru a evita importante propuneri de modificari ale statutului si sa transfere purterea organziatorica Comitetului Executiv, nu Consiliului National condus de Adrian Natsase. Pe de alta parte, cei care vor sa preia sefia partidului, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Cristian Diaconescu, incearca sa amane congresul pana in martie.

Sedinta de luni se anunta tensionata pentru ca actuala conducerea a PSD incearca, printr-un artificiu, sa impuna in Comitetul Executiv stabilirea datei congresului si sa transfere acestuia atributiile organizatorice. Practic, luni se vor contura clar echipele si militantii acestora.

Prima miza - data congresului si organizarea acestuia

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca echipa condusa de Mircea Geoana incearca sa convoace un congres extraordinar cu ajutorul Comitetului Executiv National. Fidelii acestuia vor sa supuna la vot, luni, in sedinta cu presedintii de organizatii, stabilirea datei alegerilor in PSD.

Potrivit statutului PSD, un congres ordinar este stabilit si organizat de catre Consiliul National al PSD, for condus de catre principalul adversar al lui Geoana, Adrian Nastase. Miza este importanta deoarece permite organizatorul poate influenta Congresul.

Pentru a nu permite adversarilor sa castige timp, Geoana incearca sa declanseze un congres extraordinar cu ajutorul Comitetului Executiv National. Conform statutului, un Congres extraodinar poate fi declansat la solicitarea a16 organizatii judetene, fapt ce ar permite ca acest for sa stabileasca si sa organizeze alegerile.

Geoana a organizat, sambata, o intalnire informala la Brasov cu liderii filialelor din toata tara pentru a lua pulsul acestora si pentru a cere sustinerea la viitoarele alegeri. Oficial, la Brasov si-au anuntat sprijinul pentru mentinerea lui Geoana in functie 39 de filiale. Neoficial, surse social democrate sustin ca la intalnirea si-au exprimat o sustinere neconditionata doar 18 lideri de filiala.

Ion Iliescu
Ion Iliescu
Foto: Agerpres
Tot in timpul discutiilor de la Brasov, Geoana i-ar fi anuntat pe liderii de organizatii prezenti ca, la sedinta CEX de luni, se va stabili si numarul de delegati pe care fiecare filiala il va trimite la Congres. "Numarul delegatilor din judete este foarte important, Geoana vrea sa propuna luni in sedinta CEX ca filiale care au avut rezultate bune la alegeri sa delege un numar mai mare de reprezentanti la Congres", au declarat sursele citate.

Filialele cu rezultate bune (Oltenia, Moldova) sunt in mare parte fidele actualei conduceri, astfel ca votul la Congres ar inclina balanta in favoare lui Geoana. In schimb, filiale cu rezultate slabe se afla in zonele Transilvania, Banat, Muntenia, filiale mai apropiate de Nastase si Mitrea.

Daca Geoana va reusi sa organizeze Congresul mai devreme, si-ar pune in dificultate pe adversarii. Adrian Natsase si Miron Mitrea incearca sa modifice statutul partidului prin introducerea sau eliminare un functii de conducere si impunerea unor noi reguli. Nastase incearca sa introduca functia de presedinte executiv in statut si limitarea atributiilor vicepresedintilor pe regiuni.

Daca congresul PSD s-ar desfasura in februarie, ar limita timpul de dezbatere si adoptare a noilor reguli. Cu cat timpul este mai scurt pana la Congres, cu atat negocierile cu liderii organizatilor judetene pentru a obtine votul acestora vor fi mai scurte. Adrian Nastase si Miron Mitrea doresc ca alegerile din PSD sa aiba loc undeva prin martie, aprile pentru a castiga timp sa-si faca lobby.

A doua miza - modificarile la statut

O alta problema importanta care ar putea fi transata in sedinta CEX de luni este modificarea

Radu Mazare
Radu Mazare
Foto: Agerpres
statutului PSD. Cu alte cuvinte, liderii de organziatii judetene ar putea decide daca propunerea lui Adrian Nastase de a introduce functia de presedinte executiv va fi acceptata sau nu.

La intalnirea informala de la Brasov, Mircea Geoana a propus o noua modificare la statutul partidului. Surse social democrate sustin ca presedintele PSD a propus ca viitorul presedinte sa fie ales odata cu echipa de conducere. Altfel spus, sa fie dat un singur vot pentru noua echipa care va conduce PSD. Propunerea lui Geoana a fost acceptata la intalnirea de la Brasov si este posibil sa fie supusa la vot in sedinta CEX.

Aceasta propunere care are in ecuatie un singur vot pentru presedinte si echipa sa ar putea sa le strice planurile adversarilor lui Geoana si sa le schimbe optiunile.