Intalnire online

Premierul Emil Boc, discutie online: Nu excludem posibilitatea privatizarii unor companii de stat / O lege in vigoare da dreptul bugetarilor sa primeasca al 13-lea salariu / Guvernul aproba vineri HG referitor la somajul tehnic de 3 luni

Miercuri, 3 februarie 2010, 19:09 Actualitate | Politic


Emil Boc
Foto: HotNews.ro
Care sunt cele mai importante masuri reformiste din 2010, considerat din punct de vedere economic un an cel putin la fel de greu ca 2009?

Premierul Emil Boc a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Dan Tapalaga, difuzat de HotNews.ro si RFI Romania.
 • Intalnirea s-a incheiat

Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Alinescu

  Domnule Boc, sunteti unul dintre putinii politicieni pe care ii apreciez, si nu neaparat pentru masurile luate , desi stiu ca nu depinde numai de dumneavoastra, cat pentru felul de a fi. Se vede ca sunteti dedicate oamenilor si doriti sa faceti bine. Se poate schimba si perceptia clasei politice aducand mai multi tineri in politica? (editat de HN)

  • Emil Boc

   am fost sunt si voi fi un om care sustine promovarea tinerilor iar o dovada este echipa de consilieri pe care o am in preajma mea, unde media de varsta estre sub 35 de ani. avem in vedere si masuri pentru sprijinirea tinerilor care infiinteaza firme, sprijinirea incubatoarelor de afaceri pentru cei care au idei, dar nu au bani si locatie si nu in ultimul rand printr-un sistem care sa promoveze performanta indifirent de vechime. a se vedea de ex legea educatiei nationale, unde am propus eliminarea criteriului de vechime in invatamantul superior sau programul prima casa unde peste 80% dintre cei 14 mii care au accesat programul sunt tineri. si nu in ultimul rand politica portilor deschise pe care am inaugurat-o in PDL pentru atragerea de tineri competenti si profesionisti in poltiica, dandu-le posibilitatea unei cariere poltice.

 • Întrebarea nr. 2 klr

  Buna Ziua,

  De unde o sa aiba Romania bani sa returneze FMI-ului?
  Daca acum tragand atatia bani abia ne ajung(suntem la limita), ce ne facem cand tre sa dam in loc sa primim?
  Ce facem daca nu putem plati? Ne vindem resursele naturale, sau?
  Si sa nu-mi spuneti ca o sa avem economice care o sa "duduie" incat vom putea plati.

  • Emil Boc

   pana astazi, guvernul a primit de la FMI 2, 4 miliarde de euro, banii sunt pentru o perioada de cinci ani si vor fi returnati in transe. Acest imprumut este la cel mai mic cost posibil pe piata in acest moment, iar acesti bani ne vor ajuta sa facem acele reforme structurale care vor permite economiei sa genereze locuri de munca si prosperitate. BNR a imprumutat pana acum 5, 9 mld de euro si ii returneaza prin mecanismul specific BNR. Oricum, datoria publica a Romaniei este ff mica in comparatie cu alte tari ale UE, si chiar cum mult sub plafonul admis de UE, care este 60% din PIB. Romania se situeaza undeva intre 27 0 29% ca datorie din PIB.

 • Întrebarea nr. 3 Cetatean

  1. Domnule Prim Ministru, permiteti-mi sa va adresez doua intrebari, nu inainte de a va asigura ca sunt solidar cu Dumneavoastra si cu Presedintele in ceea ce priveste legile de reforma a Statului pe care sunteti obligat (moralmente si politic sa le adoptati).

  Prima intrebare : ne puteti asigura ca, in calitate de Prim Ministru si de Presedinte al PD-L, veti face tot ce este posibil pentru punerea in aplicare a referendumului si nu veti negocia sub nici o forma voturile romanilor nici cu celelalte partide, nici macar cu propriul dumneavoastra partid ? (Cred ca banuiti de ce va adresez intrebarea, circula « pe surse democrat-liberale » stirea ca le-ati spus senatorilor ca si la alegerile din 2012 vom avea tot Parlament bicameral. Cred ca realizati si faptul ca PD-L va pierde categoric alegerile, daca nu face tot ce este posibil pentru modificarea, pina in 2012, a Constitutiei. Adoptarea legilor reformiste e necesara, dar nu si suficienta ; modificarea Constitutiei este dovada clara ca PD-L reprezinta interesele cetatenilor).

  A doua intrebare : ne puteti asigura ca, in calitate de Presedinte al PD-L (functie grea si care predispune la compromisuri), veti uza de toate pirghiile pe care vi le confera Statutul PD-L si functia de Prim Ministru pentru a reforma nu doar clasa politica, ci si partidul Dumneavoastra ? Sunt reprezentat in Parlament de un senator si un deputat PDL. La alegerile din 2012, il voi revota pe senatorul meu, insa nu si pe deputatul PDL care ma reprezinta, deoarece consider ca pina acum are o activitate parlamentara total nesatisfacatoare. Va rog sa aveti in vedere acest aspect in perspectiva Conventiei PD-L si in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012.

  • Emil Boc

   pentru mine, votul romanilor nu se negociaz, ci se aplica. Vom avea in 2012 si 300 de parlamentari, deci cu 171 mai putin decat azi, si parlament unicameral. parlamentarii si politicienii actuali care nu vor sustine acest lucru, vor disparea, fiind maturati de pe scena poltiica de romani in 2012.

   in privinta sistemului electora, sustin fara rezerve un sistem electoral simplu, reprezentativ si care sa elimine deformarile actualului sistem. simplu spus, un candidat de pe locul 3 intr-un colegiu uninominal nu poate lua locul unui candidat de pe locul 1. democratia inseamna respectarea principiului reprezentativitatii si majoritatii si, in consecinta ocupuarea demnitatilor alese de catre cei care obtin cele mai multe voturi, nu de catre cei care obtin cele mai putine voturi.

 • Întrebarea nr. 4 Absolventul

  Buna ziua,
  1.Cum vedeti viitorul unui absolvent de liceu, facultate sau master in Romania?
  2.Care sunt principiile unei reforme reale a invatamantului in tara noastra?
  Multumesc pentru raspunsuri.

  • Emil Boc

   legea educatiei nationale va ierarhiza atat universitatile cat si programele de studii astfel incat invatamantul romanesc sa fie compatibil cu cel european.

   accentul pe competente si nu pe cantitatea informatiei, o programa scolara mult mai aerisita si focalizata pe nevoile reale ale societatii si nu ale unor persoane individuale din sistemul educational, descentralizarea sistemului pentru ca consiliile de administratie sa aiba cuvantul decisiv in numirea directorilor de scoli si implicarea comunitatii locale, comunitatii de afaceri si a parintilor in decizia care vizeaza disciplinele care urmeaza sa fie studiate de elevi in proportie de 30% din curicula.

 • Întrebarea nr. 5 Paul

  Domnule Prim Ministru,

  Care va fi situatia PFA-urilor cu norma fixa de venit(cazul meu-servicii informatice) prin prisma noii legi ce se afla in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii. Ce se va modifica concret situatia acestora, deoarece textul legii este destul de ambiguu pentru aceasta categorie si , mai mult, nu se specifica nimic de PFA cu norma de venit.
  Planuiti sa scoateti aceste norme de venit si sa se plateasca taxele in raport cu incasarile efective?

  Va multumesc.

  • Emil Boc

   Daca o persoana realizeaza un venit si nu are contract de munca, trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale la o suma pe care si-o alege singur. Aceasta suma poate fi mai mica sau mai mare, iar cei care realizeaza mai putin de 4 salarii medii brute pe economie nu platesc aceste contributii. Aceasta este o prevedere in viitoarea lege a pensiilor.

 • Întrebarea nr. 6 Dan Suciu

  Pentru atragerea de bani la bugetul de stat ati luat in calcul si privatizarea unor societati de stat? Daca da, care sunt acestea?

  • Emil Boc

   da, nu excludem aceasta posibilitate, dar numai dupa o fundamentare extrem de riguroasa si bine determinata.

 • Întrebarea nr. 7 catalin h

  In Romania exista extrem de multe persoane pensionate pe caz de boala in mod fraudulos, ele fiind perfect sanatoase. Aveti de gand sa faceti ceva pentru a stopa acest fenoment si pentru a indrepta fraudele deja produse?

  • Emil Boc

   Una din prevederile legii pensiilor va pune capat abuzurilor, pentru ca din nefericire, in ultimii ani s-a dublat si chiar triplat numarul persoanelor care beneficiaza de aceste facilitati, ele trebuie restranse numai la persoanele care cu adevarat sunt in aceasta situatie, si acolo trebuie sa ne gandim la majorarea banilor

 • Întrebarea nr. 8 Ronin

  Ce masuri veti lua pentru reformarea actului de justitie? Ma refer la echitatea acestuia, la durata proceselor care fac posibila amanarea la nesfarsit a deciziilor in cazurile mari de coruptie.

  • Emil Boc

   Adoptarea in Parlament a noului Cod de Procedura Penala si a noului Cod de Proc Civila va duce la scurtarea duratei proceselor si la o justitie mai ieftina pentru cetatean. Sper ca Parlamentul sa nu amane adoptarea acestor acte extrem de importante.

 • Întrebarea nr. 9 Manuel

  buna ziua,
  socetatile comerciale au avut in 2008 o anume cifra de afaceri. in 2009, datorita crizei cifra de afaceri a fost mult mai mica, dar si marja de profit, pentru ca preturile au scazut peste tot. firmele au fost obligate in 2009 sa plateasca impozit forfetar la cifra de afacri din 2008. DE UNDE? daca nu a fost profit? sau credeti ca intreprinzatorii mai lucreaza undeva la stat sau primesc somaj ca sa achite aceste aberatii? mie personal, ca si majoritatii oamenilor care ne socotim inteligenti intelegem ca ati dus tara de rapa, ati nenorocit o mare parte dintre noi. nu trebuie sa fii prea destept ca sa iei masuri bune, mai trebuie sa ai si bune intentii. DACA AVETI BUNE INTENTII, VA ROG SA NE SPUNETI MASURILE CE LE VETI LUA PENTRU A REPARA (CE SE MAI POATE REPARA) GRESELILE FACUTE ANUL TRECUT. SPER CA ELE SA FIE SI RETROACTIVE!

  • Emil Boc

   Actualul impozit minim va fi regandit si transformat in impozit forfetar orientat doar pe anumite domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta. in 2009, 72% din firmele care au fost inchise, au fost firme care nu aveau activitate sau nu depusesera bilant contabil.

 • Întrebarea nr. 10 roxana

  Domnule Prim Ministru,
  - cum explicati faptul ca desi locurile de munca la stat au fost de mult inghetate, in 2009 si chiar 2010 inca s-au facut angajari. In timp ce la privat in mod cert s-au dat oameni afara pe capete, nu am intalnit inca pe nimeni dat afara de la stat. Si va pot spune din surse clare ca nu au fost angajari necesare, urgente etc ci aceleasi angajari pe pile practicate dintotdeauna. Daca va intereseaza vo pot da si sursele.
  - Nu credeti ca marirea plafonului la prima casa va genera iar o marire artificiala a preturilor la apartamente? oare nu suntem indreptatiti sa credem ca e o masura luata la presiunuea marilor dezvoltatori?
  (editat de HN)

  • Emil Boc

   V-as ruga sa-mi dati si sursele unor angajari abuzive in anul 2009 asa cum spuneti pe adresa purtatorului de cuvant ioana.muntean[at]gov.ro iar in privinta programului prima casa, vom discuta forma lui dupa 15 februarie si voi tine cont si de recomandarea dvs.

 • Întrebarea nr. 11 Un pensionar din Tarnaveni

  Buna ziua,
  De ce nu se recalculeaza pensiile celor care au lucrat in grupa I de munca asa cum ati promis? Pensiile noastre au scazut, in mod real, din cauza diminuarii puterii de cumparare si aplicarii impozitarii peste un anumit plafon.
  Va multumesc.

  • Emil Boc

   Legea noua a pensiilor va fi una fara privilegii si fara discriminari si va elimina actualele pensii speciale care urmeaza sa fie recalculate pe baza principiului contributivitatii.

 • Întrebarea nr. 12 MOCANU AUREL

  In anul 2010 se va continua finantarea lucrărilor de constructie a asezămintelor culturale declarate eligibile din mediul rural si mic urban?

  • Emil Boc

   Prin bugetul ministerului dezvoltarii si inclusiv prin bani europeni se va continua finantarea de constructie a asezemintelor culturale, declarate eligibile.

 • Întrebarea nr. 13 EVE

  De ce se desfiinteaza anumite agentii guvernamentale daca directorii acestora sunt mutati pe aceleasi salarii "nesimtite" in alte structuri ale guvernului?
  in schimb nu ati gasit alte masuri de criza decat sa micsorati salariile amarate ale profesorilor?
  Unde este explicatia domnule Boc ?

  • Emil Boc

   Am trimis in istorie salariile bugetarilor de lux ale sefilor de agentii guvernamentale care erau in trecut. Acum ei sunt incadrati ca si toti bugetarii fara privilegiile de altadata. In acest context, au fost desfiintate deja 112 agentii si reduse salariile la foarte multi salariati ramasi.

 • Întrebarea nr. 14 Miky

  Cui se datoreaza scaderea impresionanta a monedei euro din ultimile zile? (editat de HN)

  • Emil Boc

   Se datoreaza corelarii politicii fiscale a Guvenrului cu politica monetara a Bancii Nationale. Dupa cum vedeti, si agentiile internationale de rating au imbunatatit situatia Romaniei, agentia Fitch ridicand de la negativ la stabil ratingul Romaniei in conditiile in care in 2008 cand am avut crestere economica de 8%, Romania a fost retrogradata la negativ de aceiasi agentie de rating.

 • Întrebarea nr. 15 Un cardiac

  Va salut!
  1.De ce nu se implementeaza programe de reabilitare si sustinere pentru persoanele care au suferit operatii complicate si cu risc ridicat? Eu am suferit un triplu by-pass si nu am avut nici macar un sprijin din partea autoritatilor centrale si locale.
  2.De ce persoane care n-au muncit in viata lor primesc tot felul de ajutoare (sociale, de incalzire, alocatii, etc.) cum sunt unii minoritari, iar persoanele cinstite raman cu pensiile lor mici care nu le ajung de la o luna la alta, nici macar pentru medicamente?
  Sanatate!

  • Emil Boc

   O sa discut cu ministrul sanatatii impunerea unui asemenea program.

   Vom avea un Cod nou al asistentei sociale din Romania care va elimina abuzurile in privinta ajutoarelor sociale care inca se acorda unora care mai au Mercedes in curte.

 • Întrebarea nr. 16 cristina

  As avea si eu cateva intrebari pentru d-voastra dl prim-ministru dar o sa ma rezum doar la doua.
  1.Care sunt masurile concrete care s-au luat pentru modernizarea Romaniei, se va reintroduce impozitul forfetar,va creste TVA-ul anul acesta?
  2.Cum vedeti reforma in domeniul Agriculturii?
  Va multumesc!

  • Emil Boc

   Nu se majoreaza TVA. Nu se majoreaza cota unica. Nu se majoreaza contribuiile de asigurari sociale. Se aplica masura neimpozitarii profitului reinvestit si alocam cel mai mare procent din PIB dupa 1990 pentru infrastructura. Iar impozitul minim va fi transformat in impozit forfetar restrans in anumite domenii.

 • Întrebarea nr. 17 Profesorul

  Buna ziua,
  1.Cum pot fi determinati pensionarii sau pensionabilii din invatamant sa lase locul celor mai tineri?
  2.Credeti ca marirea normei didactice si cresterea numarului de elevi din clase reprezinta solutii pentru reforma invatamantului in Romania?
  Va multumesc.

  • Emil Boc

   Am adoptat si este in vigoare deja proiectul de lege care interzice la stat cumulul de pensie cu salariul, masura care sprijina tinerii sa poata ocupa noi locuri de munca.

 • Întrebarea nr. 18 Miky

  1. Apropo de al 13-lea salariu care este motivul pentru care el este acordat salariatilor statului?
  /
  4. Ati zis la un moment dat ca Romania va atrage 3-4 miliarde de euro din fonduri europene, cum se va intampla acest lucru?(editat de HotNews.ro)

  • Emil Boc

   O lege in vigoare inca le da acest drept, dar de la anul nu se va mai aplica.

   In 2010, Romania va atrage 4, 3 mld euro din bani europeni pe baza contractelor semnate si a procedurilor simplificate de anul trecut.

 • Întrebarea nr. 19 MEME

  Persista exceptiile la recalcularea pensiilor? Cum ramane cu promisiunea stergerii pensiilor ''nesimtite'' (macar la ''fosti'')?Si de ce popii si avocatii nu trebuie sa plateasca CAS? Daca raspunsul la aceste probleme,nu poate fi dat de D-vs,(probabil,atributiile pe care le aveti,nu permit rezolvarea tuturor problemelor din lume),spuneti unde se impiedica aplicarea si decizia aplicarii acestor proiectii (ca sa stim la viitoarele alegeri).
  Cu respect si deosebita consideratie,
  MEME D.

  • Emil Boc

   Inca o data spun foarte clar si raspicat: nu voi semna in calitate de primminstru nici un act normativ care sa mentina pensiile speciale.

 • Întrebarea nr. 20 Alinescu

  Apreciez programul Prima Casa. Cati tineri estimati ca vor beneficia de acest program?
  Nu ar fi util si un program Primul Job, in care sa poata fi sprijiniti tinerii care termina facultatea si intampina greutati la angajare deoarece stau bine cu teoria dar mai prost cu practica?

  • Emil Boc

   Pana acum, peste 10.000 de tineri au beneficiat de programul prima casa. El va continua si anul acesta si vom avea si un proiect de lege care sa stimuleze tienerii care incep o afacere.

 • Întrebarea nr. 21 Sorin

  Va rog sa-mi precizati cand si daca mai aprobati Hotararea de Guvern referitor la somajul tehnic de 3 luni, fara plata de catre angajator al datoriilor catre stat.

  MULTUMESC

  • Emil Boc

   Da, maine se adopta in Guvern aceast act normativ care va reglementa somajul tehnic, si care va duce la salvarea a aproximativ 200.000 de locuri de munca.

 • Întrebarea nr. 22 sorin

  de ce nu obligati prin lege ca orice firma privata functie de nr. de angajati sa plateasca contravaloarea (inclusiv "manopera") plantarii unui anumit nr de pomi;sa zicem 1-2 ptr fiecare angajat!! terenul poate fi pus la dispozitie la fel ca prin programul romania verde adica de la stat!
  s-ar asigura astfel reimpadurirea ....si obligatia sa fie anuala!!!

  • Emil Boc

   Cu principiul sunt de acord, acela al plantarii unui nr cat mai mare de pomi si vom extinde si noi aceasta strategie. Cand eram primar, am propus si am realizat partial ca pt fiecare copil nou nascut sa se planteze cate un pom pe care sa-l ingrijeasca toata viata, avand si tablita cu numele copilului langa pom. Recomand administratiilor locale sa generalizeze programul Un copil nou nascut - un pom plantat.

 • Întrebarea nr. 23 mugur

  D-le Prim ministru Boc...ce aveti de gand sa faceti cu agricultura si cu dezvoltarea rurala?,Romania are 50% din populatie in mediul rural,cel mai mult din UE,cu o agricultura eficienta am avea un PIB mult mai mare,am putea sa redevenim,ca pe vremuri,granarul Europei...////Va multumesc.(editat de HotNews.ro)

  • Emil Boc

   Vom utiliza mecanismul garantiilor guvernamentale in anii viitori, astfel incat agricultura sa faca din Romania o tara exportatoare de produse agro-alimentare.

 • Întrebarea nr. 24 iulian

  Dl. Prim Ministru,
  Dupa parerea mea Programul Prima Casa partea I a fost un esec prin faptul ca preturile apartamentelor vechi au crescut artificial.
  Tb luate in considerare opiniile tuturor celor interesati de achizitionarea unui ap vechi care doresc ca statul sa nu intervina "brutal" in piata prin constituirea unor praguri "indecente" la preturile ap vechi
  Prin partea a 2-a a programului nu se poate micsora pragul pentru ap vechi la, exemplu, 40.000 euro si marirea pragului doar pentru cele noi?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Emil Boc

   Multumesc pt recomandare, o s-o avem in vedere la discutiile privind modificarea programului prima casa.

 • Întrebarea nr. 25 simi

  Bl Boc ce se intampla cu rezultatul referendumului? De ce misca lucrurile atat de greu?! Cine pune iarasi bete in roate acestui rezultat? daca nu se face ceva in cel mai scurt timp posibil o sa va pierdeti erspectul si increderea multor votanti! Campania pt 2014 a inceput dupa victoria dl Basescu din 2009! Mare atentie in acest sens! O batalie nu garanteaza victoria de la sfarsitul razaboiului!

  • Emil Boc

   Am cerut Parlamentului la inceputul sesiunii parlamentare in mod expres punerea in aplicare a rezultatului referendumului si nu voi avea liniste cu clasa politica pana cand acest lucru nu se va realiza. Avem solutia comisiei constitutionale, pe care Parlamentul trebuie sa o aprobe imediat si impreuna cu PDL voi insista ca celelalte partide sa accepte imediat aplicarea rezultatului votului romanilor.

 • Întrebarea nr. 26 radu

  Stimate domn,

  Ce se poate face pentru a accelera derularea programului Prima Casa? In cazul meu, am dosarul depus la BRD Cluj de 6 luni (fiind printre primii care au dorit sa isi cumpere un apartament prin programul guvernului), dar dosarul nu a juns nici macar la fond, ci se plimba prin banca. Nici in ziua de azi nu am un raspuns din partea lor, si nu sunt singurul in aceasta situatie. Probabil ca si domnul deputat Mircia Giurgiu a ridicat aceasta problema, insa BRD Cluj sfideaza pe toata lumea.

  Nu am nevoie de mila lor, ci doar de un raspuns concret, deoarece eu sunt blocat si nu pot cere un alt credit Prima Casa la alta banca.

  Aveti sustinerea mea in continuare si va multumesc.

  Un Clujean.

  • Emil Boc

   E o chestiune de disfunctionalitate interna a bancii si voi cere lamuriri in acest caz, dar bancile, inclusiv BRD, s-au comportat bine in acest program pana acum.

 • Întrebarea nr. 27 Constantin Dan

  Domnule Prim Ministru,
  Intrebarea 1. De circa 2 ani se tot amana Legea Politiei Locale. Cand credeti ca ea va fi promulgata?
  Intrebarea 2. De ce politistii comunitari (posibili viitori locali) nu beneficiaza de statut special al functionarului public , cum sunt cei din Politia Nationala, tinand cont de faptul ca multe din atributiile de ordine si liniste publica au fost transferate politistilor comunitari. La emisiunea ,,Nasul" precizati ca acesta lege(politia locala) este una din prioritati.
  Va multumesc !

  • Emil Boc

   A trecut de Senat si se afla la Cam Dep. In aceasta sesiune parlamentara, pana in luna iunie, va fi aprobata si aplicata.

 • Întrebarea nr. 28 Vio

  De ce doriti marirea procentului de penalizare la 0.75% pentru fiecare luna de anticipare,in cazul pensionarii anticipate partiale? Ati spus la TV ca a crescut numarul pensionarilor anticipate cu 115.000. Poate alte tipuri de pensionari au crescut, dar nu cele anticipate partiale. ///
  Multumesc anticipat pentru raspuns.(editat de HotNews.ro)

  • Emil Boc

   Pentru a descuraja pensionarile anticipate, astfel incat sistemul de pensii sa poata fi sustenabil si pentru ca si pensiile celor care astazi sunt tineri sa poata fi platite atunci cand vor ajunge la varsta pensionarii.

12813 vizualizari

 • Despre mentalitate in politica si administratie (Joi, 4 februarie 2010, 10:00)

  Alinescu [utilizator]

  Domnule Boc, sunteti unul dintre putinii politicieni pe care ii apreciez, si nu neaparat pentru masurile luate , desi stiu ca nu depinde numai de dumneavoastra, cat pentru felul de a fi. Se vede ca sunteti dedicate oamenilor si doriti sa faceti bine. Se poate schimba si perceptia clasei politice aducand mai multi tineri in politica? (editat de HN)
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:10)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alinescu

   am fost sunt si voi fi un om care sustine promovarea tinerilor iar o dovada este echipa de consilieri pe care o am in preajma mea, unde media de varsta estre sub 35 de ani. avem in vedere si masuri pentru sprijinirea tinerilor care infiinteaza firme, sprijinirea incubatoarelor de afaceri pentru cei care au idei, dar nu au bani si locatie si nu in ultimul rand printr-un sistem care sa promoveze performanta indifirent de vechime. a se vedea de ex legea educatiei nationale, unde am propus eliminarea criteriului de vechime in invatamantul superior sau programul prima casa unde peste 80% dintre cei 14 mii care au accesat programul sunt tineri. si nu in ultimul rand politica portilor deschise pe care am inaugurat-o in PDL pentru atragerea de tineri competenti si profesionisti in poltiica, dandu-le posibilitatea unei cariere poltice.
 • klr (Joi, 4 februarie 2010, 10:00)

  klr [anonim]

  Buna Ziua,

  De unde o sa aiba Romania bani sa returneze FMI-ului?
  Daca acum tragand atatia bani abia ne ajung(suntem la limita), ce ne facem cand tre sa dam in loc sa primim?
  Ce facem daca nu putem plati? Ne vindem resursele naturale, sau?
  Si sa nu-mi spuneti ca o sa avem economice care o sa "duduie" incat vom putea plati.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:12)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui klr

   pana astazi, guvernul a primit de la FMI 2, 4 miliarde de euro, banii sunt pentru o perioada de cinci ani si vor fi returnati in transe. Acest imprumut este la cel mai mic cost posibil pe piata in acest moment, iar acesti bani ne vor ajuta sa facem acele reforme structurale care vor permite economiei sa genereze locuri de munca si prosperitate. BNR a imprumutat pana acum 5, 9 mld de euro si ii returneaza prin mecanismul specific BNR. Oricum, datoria publica a Romaniei este ff mica in comparatie cu alte tari ale UE, si chiar cum mult sub plafonul admis de UE, care este 60% din PIB. Romania se situeaza undeva intre 27 0 29% ca datorie din PIB.
 • Modificarea Constitutiei si Conventia PD-L (Joi, 4 februarie 2010, 10:00)

  Cetatean [anonim]

  1. Domnule Prim Ministru, permiteti-mi sa va adresez doua intrebari, nu inainte de a va asigura ca sunt solidar cu Dumneavoastra si cu Presedintele in ceea ce priveste legile de reforma a Statului pe care sunteti obligat (moralmente si politic sa le adoptati).

  Prima intrebare : ne puteti asigura ca, in calitate de Prim Ministru si de Presedinte al PD-L, veti face tot ce este posibil pentru punerea in aplicare a referendumului si nu veti negocia sub nici o forma voturile romanilor nici cu celelalte partide, nici macar cu propriul dumneavoastra partid ? (Cred ca banuiti de ce va adresez intrebarea, circula « pe surse democrat-liberale » stirea ca le-ati spus senatorilor ca si la alegerile din 2012 vom avea tot Parlament bicameral. Cred ca realizati si faptul ca PD-L va pierde categoric alegerile, daca nu face tot ce este posibil pentru modificarea, pina in 2012, a Constitutiei. Adoptarea legilor reformiste e necesara, dar nu si suficienta ; modificarea Constitutiei este dovada clara ca PD-L reprezinta interesele cetatenilor).

  A doua intrebare : ne puteti asigura ca, in calitate de Presedinte al PD-L (functie grea si care predispune la compromisuri), veti uza de toate pirghiile pe care vi le confera Statutul PD-L si functia de Prim Ministru pentru a reforma nu doar clasa politica, ci si partidul Dumneavoastra ? Sunt reprezentat in Parlament de un senator si un deputat PDL. La alegerile din 2012, il voi revota pe senatorul meu, insa nu si pe deputatul PDL care ma reprezinta, deoarece consider ca pina acum are o activitate parlamentara total nesatisfacatoare. Va rog sa aveti in vedere acest aspect in perspectiva Conventiei PD-L si in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:15)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   pentru mine, votul romanilor nu se negociaz, ci se aplica. Vom avea in 2012 si 300 de parlamentari, deci cu 171 mai putin decat azi, si parlament unicameral. parlamentarii si politicienii actuali care nu vor sustine acest lucru, vor disparea, fiind maturati de pe scena poltiica de romani in 2012.

   in privinta sistemului electora, sustin fara rezerve un sistem electoral simplu, reprezentativ si care sa elimine deformarile actualului sistem. simplu spus, un candidat de pe locul 3 intr-un colegiu uninominal nu poate lua locul unui candidat de pe locul 1. democratia inseamna respectarea principiului reprezentativitatii si majoritatii si, in consecinta ocupuarea demnitatilor alese de catre cei care obtin cele mai multe voturi, nu de catre cei care obtin cele mai putine voturi.
 • guvernare electronica (Joi, 4 februarie 2010, 10:04)

  marius [anonim]

  Buna ziua domnule Prim Ministru.
  Referitor la masurile de reforma ale administratiei di Romania va adresez doua intrebari:

  1. Cum apreciati eficientizarea activitatii in zona de eGoverment prin desfiintarea (legea 329/2009)unei agentii ASSI si infiintarea in locul ei a altor doua institutii CNMSI si CNRD ce vor prelua fix aceeasi activitate.(este singurul caz din toata anexa legii).
  Va reamintesc ca ASSI a produs in anul 2009 economii la bugetul statului de aproximativ 1,3 MILIARDE de euro prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

  2. Cum apreciati faptul ca implementarea articolelor 6, 7, 8 din Directiva Serviciilor (punctul unic de contact electronic) ce avea ca termen limita sfarsitul lunii noiembrie 2009 a fost oprita prin desfiintarea ASSI, Romania riscand astfel declansarea a inca unei proceduri de infrigement pe zona IT&C?
 • Viitor de tanar (Joi, 4 februarie 2010, 10:05)

  Absolventul [anonim]

  Buna ziua,
  1.Cum vedeti viitorul unui absolvent de liceu, facultate sau master in Romania?
  2.Care sunt principiile unei reforme reale a invatamantului in tara noastra?
  Multumesc pentru raspunsuri.
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:17)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Absolventul

   legea educatiei nationale va ierarhiza atat universitatile cat si programele de studii astfel incat invatamantul romanesc sa fie compatibil cu cel european.

   accentul pe competente si nu pe cantitatea informatiei, o programa scolara mult mai aerisita si focalizata pe nevoile reale ale societatii si nu ale unor persoane individuale din sistemul educational, descentralizarea sistemului pentru ca consiliile de administratie sa aiba cuvantul decisiv in numirea directorilor de scoli si implicarea comunitatii locale, comunitatii de afaceri si a parintilor in decizia care vizeaza disciplinele care urmeaza sa fie studiate de elevi in proportie de 30% din curicula.
 • probleme economice si de mediu (Joi, 4 februarie 2010, 10:06)

  nokki [anonim]

  1.Având în vedere implicaţiile economice şi de mediu, la nivel naţional, pe care le implică eventuala exploatare cu cianuri de la Roşia Montană, cine credeţi că ar trebui să decidă asupra realizării: CSAT, Guvernul, Parlamentul sau, aşa cum se procedează ]n Elveţia şi alte ţări democratice în asemenea cazuri, un Referendum naţional, plătit eventual chiar de firma Gabriel Resources?
  2. Care este situaţia contractării exploatării platformei marine de la Marea Neagră: a fost sau nu anulat actul emis de guvernul Tăriceanu, ca fiind nelegal şi s-a antamat o licitaţie transparentă?
  Mulţumesc.
 • Situatia PFA-urilor (Joi, 4 februarie 2010, 10:06)

  Paul [anonim]

  Domnule Prim Ministru,

  Care va fi situatia PFA-urilor cu norma fixa de venit(cazul meu-servicii informatice) prin prisma noii legi ce se afla in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii. Ce se va modifica concret situatia acestora, deoarece textul legii este destul de ambiguu pentru aceasta categorie si , mai mult, nu se specifica nimic de PFA cu norma de venit.
  Planuiti sa scoateti aceste norme de venit si sa se plateasca taxele in raport cu incasarile efective?

  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:18)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul

   Daca o persoana realizeaza un venit si nu are contract de munca, trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale la o suma pe care si-o alege singur. Aceasta suma poate fi mai mica sau mai mare, iar cei care realizeaza mai putin de 4 salarii medii brute pe economie nu platesc aceste contributii. Aceasta este o prevedere in viitoarea lege a pensiilor.
 • Cat va rezista coalitia? (Joi, 4 februarie 2010, 10:07)

  Dan Suciu [anonim]

  Exista scenarii care spun ca actuala colaitie PD-L - UDMR - minoritati - independenti se va termina prin luarea la guvernare a liberalilor. Daca la congresul PNL noua conducere va dori intrarea la guvernare, care va fi pozitia PD-L si a dumneavoastra?
 • Nedumerire ! (Joi, 4 februarie 2010, 10:07)

  Vaidenoi [anonim]

  Ce abilitati profesionale, politice si morale ati avut in vedere cand ati incredintat Ministrul dezvoltarii regionale si turismului Elenei Udrea, data fiind inclinatia acestei persoane pentru lux si angajare de credite bancare pe care nu le ramburseaza, stiind fiind faptul ca datoreaza la banca BRD - Groupe Société Générale circa patru milioane de euro.
  (Editat de HN)
 • Masuri pe termen lung (Joi, 4 februarie 2010, 10:08)

  Eugen [anonim]

  Stimate domnule Prim-Ministru. Intrebarea pe care as dori sa v-o adresez se refera la masurile de reforma vis-a-vis de reducerea efectelor crizei in Romania. Mai precis, as dori sa aflu daca aceste masuri vor fi luate pentru a reduce impactul imediat al crizei sau vor avea si un efect pe termen lung iar in acest sens, sunt acestea corelate cu masuri luate la nivel European de celelalte state membre ? Motivul pentru am facut referire la corelarea cu celelalte state membre este acela ca orice decizie luata in Romania poate afecta si in alte state membre si din cate am observat, Romania a inregistrat o scadere a interesului fata de politica externa dupa 2007, tinzand catre individualism/izolationism.
 • Disponibilizarile din invatamant (Joi, 4 februarie 2010, 10:10)

  Un profesor [anonim]

  1.Cum credeti ca pot fi determinati pensionarii sau pensionabilii din invatamant sa lase locul celor mai tineri, sau sa nu pericliteze prin incapatanarea de a nu se retrage de la catedra, cariera colegilor care nu indeplinesc conditiile de pensionare?
  2.Sunteti, la randul dumneavoastra, profesor. Considerati ca marirea normei didactice si a numarului de elevi intr-o clasa contribuie la cresterea nivelului calitatii invatamantului?
  Va salut si va multumesc pentru raspunsuri!
 • masuri sustinere pt societăţile mici (Joi, 4 februarie 2010, 10:12)

  Carbunaru [anonim]

  Bună ziua Domnule Prim Ministru
  Vă rog să-mi spuneti care sunt măsurile de susţinere a societăţilor mici şi mijlocii, pe care le va lua guvernul în condiţiile impactului crizei economice? Există impresia cvasigenerală că guvernul a luat în cea mai mare parte măsuri care defavorizează aceste societăţi, măsuri cu impact în diminuarea bazei de colectare a impozitelor de la aceste societăţi.
  Vă mulţumesc
 • Buna ziua (Joi, 4 februarie 2010, 10:13)

  Catalin [anonim]

  Dle Prim-Ministru aveti un audit care sa va spuna clar cu ce se ocupa fiecare institutie, de cat personal are nevoie si ce fel de pregatire trebuie sa aiba?
  Va multumesc
 • investitii (Joi, 4 februarie 2010, 10:14)

  Kris [anonim]

  1. Daca se are in vedere investitii in reabilitarea retelei feroviare ca masura de redresare a sistemului de transport, precum si de diminuare a numarului de someri, si care ar fi aceste investitii?
  2.De ce statul roman ramane actionar majoritar la societati comerciale cu pierderi gen Oltchim SA, CFR Marfa etc si care sunt masurile de redresare a lor?
 • Privatizari (Joi, 4 februarie 2010, 10:15)

  Dan Suciu [anonim]

  Pentru atragerea de bani la bugetul de stat ati luat in calcul si privatizarea unor societati de stat? Daca da, care sunt acestea?
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:19)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Suciu

   da, nu excludem aceasta posibilitate, dar numai dupa o fundamentare extrem de riguroasa si bine determinata.
 • Somaj (Joi, 4 februarie 2010, 10:15)

  Ionut [anonim]

  1. La ce nivel vedeti rata somajului in conditiile in care vor fi afectati un numar foarte mare de intreprinzatori prin cresterea impozitului pe profit de la 3% la 16% pentru microintreprinderi ?

  2. Ce oportunitati de cariera au tinerii absolventi de facultate sa lucreze in domeniul in care s-au specializat, in conditiile in care anual sunt cateva mii de absolventi iar numarul locurilor de munca se reduce?
 • intrebari (Joi, 4 februarie 2010, 10:15)

  dan [anonim]

  1. Va rugam sa dati cateva exemple concrete de directori de intreprinderi de stat ale caror salarii au fost plafonate la 48 de milioane de lei. Cu nume si prenume, daca se poatesa dea
  2. Cum se face ca toti cei care la un moment dat au sprijinit actualul Cabinet sunt recompensati cu functii gras platite (Ionut Popescu- la F. Proprietate, cu salrii de 29.000 de euro lunar, Lucian Croitoru, Gheorghe Pogea, Placinta s.a.)? Asta nu e o forma mascata de recompensa, de spaga? De ce sa nu se dea concurs pentru asemenea posturi?
 • posturi didactice in invatamantul superior (Joi, 4 februarie 2010, 10:16)

  Dana [anonim]

  Buna ziua D-le Prim Ministru,
  as dori sa va intreb, care este situatia posturilor din invatamantul universitar? La Universitatea la care astept sa ma angajez, nu s-au facut promovari de 2 ani, angajari pe posturi de asistent la fel. Lipsa de cadre didactice este acuta, stam cu diplomele de dr. in buzunar si asteptam....Oare pana cand?
  Va multumesc!
 • Cei perfect sanatosi pensionati pe caz de boala (Joi, 4 februarie 2010, 10:16)

  catalin h [utilizator]

  In Romania exista extrem de multe persoane pensionate pe caz de boala in mod fraudulos, ele fiind perfect sanatoase. Aveti de gand sa faceti ceva pentru a stopa acest fenoment si pentru a indrepta fraudele deja produse?
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:21)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin h

   Una din prevederile legii pensiilor va pune capat abuzurilor, pentru ca din nefericire, in ultimii ani s-a dublat si chiar triplat numarul persoanelor care beneficiaza de aceste facilitati, ele trebuie restranse numai la persoanele care cu adevarat sunt in aceasta situatie, si acolo trebuie sa ne gandim la majorarea banilor
 • Justitia (Joi, 4 februarie 2010, 10:17)

  Ronin [utilizator]

  Ce masuri veti lua pentru reformarea actului de justitie? Ma refer la echitatea acestuia, la durata proceselor care fac posibila amanarea la nesfarsit a deciziilor in cazurile mari de coruptie.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:21)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ronin

   Adoptarea in Parlament a noului Cod de Procedura Penala si a noului Cod de Proc Civila va duce la scurtarea duratei proceselor si la o justitie mai ieftina pentru cetatean. Sper ca Parlamentul sa nu amane adoptarea acestor acte extrem de importante.
 • impozit forfetar (Joi, 4 februarie 2010, 10:18)

  Manuel [anonim]

  buna ziua,
  socetatile comerciale au avut in 2008 o anume cifra de afaceri. in 2009, datorita crizei cifra de afaceri a fost mult mai mica, dar si marja de profit, pentru ca preturile au scazut peste tot. firmele au fost obligate in 2009 sa plateasca impozit forfetar la cifra de afacri din 2008. DE UNDE? daca nu a fost profit? sau credeti ca intreprinzatorii mai lucreaza undeva la stat sau primesc somaj ca sa achite aceste aberatii? mie personal, ca si majoritatii oamenilor care ne socotim inteligenti intelegem ca ati dus tara de rapa, ati nenorocit o mare parte dintre noi. nu trebuie sa fii prea destept ca sa iei masuri bune, mai trebuie sa ai si bune intentii. DACA AVETI BUNE INTENTII, VA ROG SA NE SPUNETI MASURILE CE LE VETI LUA PENTRU A REPARA (CE SE MAI POATE REPARA) GRESELILE FACUTE ANUL TRECUT. SPER CA ELE SA FIE SI RETROACTIVE!
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:23)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Manuel

   Actualul impozit minim va fi regandit si transformat in impozit forfetar orientat doar pe anumite domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta. in 2009, 72% din firmele care au fost inchise, au fost firme care nu aveau activitate sau nu depusesera bilant contabil.
 • intrebare (Joi, 4 februarie 2010, 10:18)

  ci [anonim]

  Guvernul condus de dvs.va lua in discutie, depunderea in Parlament a unui proiect pentru modificarea Legii 188 privind statutul functionarilor publici.
  Veti emite o "noua" ordonanta de urgenta care va fi o copie fidela a ultimelor doua acte (ordonanta 37, in aprilie 2009), (ordonanta 105, in octombrie
  2009), ambele, cu prevederi identice si declarate neconstitutionale la scurt timp dupa ce au fost emise.

  Intrebare:
  Este adevarat ca prin cele doua "modificari" incercati sa repolitizati functiile din deconcentrate din moment ce va bazati pe calculul ca noua
  ordonanta, in baza careia se vor face numirile la conducerea deconcentratelor, va fi oricum atacata la Curtea Constitutionala, dar procesul prin care
  aceasta va deveni nula se intinde pana la patru luni?


  In tot acest timp, proiectul de lege de repolitizare a acestor functii ar avea sanse sa treaca prin Parlament, cu sustinerea PDL, UDMR, respectiv a
  independentilor si chiar sa intre in vigoare pana la expirarea noii ordonante.
 • buna ziua (Joi, 4 februarie 2010, 10:18)

  roxana [anonim]

  Domnule Prim Ministru,
  - cum explicati faptul ca desi locurile de munca la stat au fost de mult inghetate, in 2009 si chiar 2010 inca s-au facut angajari. In timp ce la privat in mod cert s-au dat oameni afara pe capete, nu am intalnit inca pe nimeni dat afara de la stat. Si va pot spune din surse clare ca nu au fost angajari necesare, urgente etc ci aceleasi angajari pe pile practicate dintotdeauna. Daca va intereseaza vo pot da si sursele.
  - Nu credeti ca marirea plafonului la prima casa va genera iar o marire artificiala a preturilor la apartamente? oare nu suntem indreptatiti sa credem ca e o masura luata la presiunuea marilor dezvoltatori?
  (editat de HN)
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:24)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui roxana

   V-as ruga sa-mi dati si sursele unor angajari abuzive in anul 2009 asa cum spuneti pe adresa purtatorului de cuvant ioana.muntean[at]gov.ro iar in privinta programului prima casa, vom discuta forma lui dupa 15 februarie si voi tine cont si de recomandarea dvs.
 • doua intrebari (Joi, 4 februarie 2010, 10:18)

  I.Theodore [anonim]

  Domnule Prim Ministru:

  1) de ce Romania nu ia exemplul altor tari care au rezultate masurabile in timp de criza? exemplu : in Franta taxele profesionale se desfiinteaza, s-au adoptat legi speciale de incurajare a microintreprinderilor si micilor intreprinzatori de genul asistenta juridica, asistenta financiara prin imprumuturi cu dobanda 0%. este chiar asa de complicat sa o contactati pe madame Lagarde si pe monsieur Eric Woerth pentru a aa colabora in domeniul economic si financiar?
  presedintele Basescu chiar a afirmat ca se "simte" aproape de Franta.

  2)pe scurt : care va fi strategia guvernului romaniei in privinta delocalizarii "mai la est" a industriei?
 • transport si sanatate (Joi, 4 februarie 2010, 10:20)

  Ovidiu [anonim]

  1. De ce Romania aplica pentru noile autostrazi un sistem mediteranean in care trebuie sa platim poe kilometru de autostrada si nu un sistem nord-european de plata a unei vignete anuale (care de altfel deja exista). In orice tara europeana se platesc autostrazile cu aceasta vignetta si nu si drumurile nationale. In Romanai se plateste vigneta, taxele din carburanti si in curind introducem si sistemul de plata al autostrazii la kilometri parcursi de care francezii/italienii nu au mai scapat chiar si dupa expirarea contractelor de concesiune datorita coruptiei de la nivel administrativ.

  2. Ce se intreporinde concret pentru tinerii medici. Stiti ca in stagiatura medicii rezidenti nu invata mare lucru intrucat conducatorii de stagii ii folosesc pentru a-si face hirtiile? Stiti ca acum pentru o schimbare de stagiu, datorita unei hotarari a domnului fost ministru interimar la sanatate Videanu, medicii stagiari trebuie sa mearga la minister si s-a mai birocratizat aceasta activitate care ar trebui simplificata la maxim?
  Va multumesc!
 • codex alimentar (Joi, 4 februarie 2010, 10:20)

  dan55gabi [anonim]

  1. De ce nu a existat nicio dezbatere publica inainte ca Romania sa dere la acest cod alimentar.
  (editat de HN)
 • Impozit pe avere (Joi, 4 februarie 2010, 10:21)

  Florescu Mirela [anonim]

  Aveti de gand sa luati masuri pentru impozitarea averilor mari ?
  Nu credeti ca ar trebui reintrodusa Legea 18?
  Noi romanii suntem de acord sa ne platim partea daca va fi nevoie de un referendum pentru reintroducerea Legii 18.
 • productivitatea din institutiile statului (Joi, 4 februarie 2010, 10:21)

  Silvia [anonim]

  1.Puteti sa precizati va rog modul de selectie (cretetii ca pregatirea, experienta, cunostinte inclusive de limbi straine) a personaluilui managerial din instututile statului chiar si pentru cele create la cererea UE .
  2.Cum este evaluata activitatea, performanta/productivitatea fuctionarilor (inclusiv a managerilor) din institutiile statului?
 • Vreau sa plec din tara. Ma convingeti sa raman? (Joi, 4 februarie 2010, 10:23)

  Caezar [utilizator]

  Domnule Prim Ministru, recunosc ca m-am cam saturat de tara si imi doresc de multa vreme sa plec dincolo definitiv deoarece am constatat de atatia ani ca tinerii nu au niciun viitor in Romania. Incepand cu educatia, continuand cu sansele tinerilor de a se angaja in domeniul in care s-au pregatit si ajungand la sansele unei familii tinere de a-si incepe drumul in viata. Cu toate acestea vad in dumneavoastra un reformator, un om care a ajuns in fruntea Guvernului cu intentia clara de a moderniza tara, e ultima mea speranta si de aceea m-am hotarat sa mai raman in Romania. Intrebarile mele sunt legate de:

  1. Educatie - E foarte clar ca sistemul se va opune reformei, nu considerati ca sansa unui invatamant sanatos este o reforma la sange fara aatatea compromisuri cu sindicatele? Sunt convins ca nu marirea salariilor profesorilor garanteaza reforma in educatie.
  2. Sistem politic - Cum e cu directiva UE in legatura cu recomandarea statelor membre de a avea 2 camere? Cum facem parlament unicameral in aceasta situatie?
  (editat de HotNews.ro)
 • Pentru pensionari (Joi, 4 februarie 2010, 10:24)

  Un pensionar din Tarnaveni [anonim]

  Buna ziua,
  De ce nu se recalculeaza pensiile celor care au lucrat in grupa I de munca asa cum ati promis? Pensiile noastre au scazut, in mod real, din cauza diminuarii puterii de cumparare si aplicarii impozitarii peste un anumit plafon.
  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:26)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un pensionar din Tarnaveni

   Legea noua a pensiilor va fi una fara privilegii si fara discriminari si va elimina actualele pensii speciale care urmeaza sa fie recalculate pe baza principiului contributivitatii.
 • birocratie romaneasca (Joi, 4 februarie 2010, 10:24)

  Laurentiu Popescu [anonim]

  Stimate domn Prim Ministru,

  /

  Sistemul birocratic al Romaniei este similar cu cel folosit in anii '50 - '60 in vestul Europei.

  Intrebare:
  Cand se preconizeaza o modernizare reala a Romaniei din punct de vedere al procedurilor birocratice?(editat de HotNews.ro)
 • voluntariat (Joi, 4 februarie 2010, 10:26)

  ionut [anonim]

  la angajare tinerii absolventi intampina o mare problema: experienta. Credeti ca aceasta problema a tinerilor s-ar rezolva printr-o lege sau HG care sa oblige atat agentii economici cat si institutiile publice sa recunoasca activitatea de voluntariat intr-o societate comerciala sau institutie publica ca experienta? Altfel spus daca din timpul facultatii un tanar face voluntariat intr-o societate comerciala sau institutie publica, (activitatea de voluntariat fiind facuta pe specializarea pe care tanarul respectiv o va termina la facultate), nu credeti ca acesta va avea si experienta la terminarea facultatii?
 • Legea 290/2003 (Joi, 4 februarie 2010, 10:27)

  Ioan Bistrian [anonim]

  Familia mea trebuie sa primeasca de la Guvernul Romaniei despagubiri conform Legii 290/2003. am primit si op scrisoare in acest sens prin care ni se cere sa ne deschidem un cont in care sa nui se vireze banii. Pe de alta parte , in lege se mentioneaza ca banii se vor da in limita fondurilor alocate la Buget. Are Guvernul Ronaniei in plan sa aloce vreo suma la Buget pentru acest scop si daca da , cind ? Dupa ce criterii se vor prioritiza platile catre cei in drept ?
  Ioan Bistrian
 • Reforme in invatamant si cercetare (Joi, 4 februarie 2010, 10:29)

  Cristina S. [anonim]

  De ce s-au redus fondurile pentru cercetare, chiar si pentru universtiatile care au rezultate in acest domeniu?De ce nu se mai sprijina invatamantul si cercetarea?
 • asezaminte culturale (Joi, 4 februarie 2010, 10:29)

  MOCANU AUREL [anonim]

  In anul 2010 se va continua finantarea lucrărilor de constructie a asezămintelor culturale declarate eligibile din mediul rural si mic urban?
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:27)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui MOCANU AUREL

   Prin bugetul ministerului dezvoltarii si inclusiv prin bani europeni se va continua finantarea de constructie a asezemintelor culturale, declarate eligibile.
 • despre respectarea legilor (Joi, 4 februarie 2010, 10:30)

  tyty [utilizator]

  Ma numesc Titi Costache, sunt fost salariat al desfiintatei ASSI, am primit decizia de concediere in 7 decembrie 2009, incepand cu 12 ianuarie 2010 a expirat preavizul. Pana la data prezentei intrebari nu am primit cartea de munca inchisa, adeverintele pentru somaj, salariile pe lunile decembrie 09 si ianuarie 2010, drepturile compensatorii prevazute in CCM si altele. Cum se asigura respectarea legilor in Romania, daca nici macar dreptul la somaj nu este acordat. A doua intrebare: ati dat indicatii verbale pentru incalcarea legii in cazul de mai sus, stabilind ministrilor de resort, comunicatii si finante, sa nu cumva sa plateasca salariile compensatorii la ASSI. Multumesc Hotnews pentru initiativa>
 • reforma bugetara (Joi, 4 februarie 2010, 10:31)

  dan [anonim]

  Considerati ca prin prevederile legii unice a salarizarii se creeaza premisele eficientizarii administratiei publice, in sensul mentinerii in sistem a persoanelor competente?
  Un specialist , din zona IT de exemplu, nu poate fi pastrat in zona publica pe un salariu de 1500 RON conform grilei salarizarii unice.

  Considerati ca mai e nevoie de specialisti sau ii "incurajati" sa migreze in privat?Ce masuri veti lua pentru a pastra resursa umana de specialitate in administratie?
 • REFORMA (Joi, 4 februarie 2010, 10:31)

  ing. Die Nicolae Alexandru [anonim]

  ASOCIATIA "ROMENI DI PADOVA"
  Cu respect va invitam si cu aceasta ocazie de a lua in consideratie si problemele noastre din diaspora :
  SRVICIILE CONSULARE .
  Cum se vor refoma pentru a devenii eficiente ? Servicii pe care noi le platim , dar care sunt de o "calitate" jignitoare pentru noi .
  Cu stima
  ing. Die Nicolae Alexandru-Presedintele Asociatiei"Romani di Padova"
 • guvernare electronica (Joi, 4 februarie 2010, 10:32)

  oana [anonim]

  Domnule Prim Ministru,

  1.Printre masuri reformiste importante din anul 2010 considerati ca se incadreaza si neplata angajatilor din institutiile de stat? Sau a fostilor angajati care au fost disponibilizati si nu si-au primit drepturile salariale pe doua luni inainte de incetarea contracelor individuale de munca ca rmare a expirarii perioadei de preaviz din deciziile de concediere?

  2.Considerati ca imposibilitatea inscrierii la somaj sau angajarii la un alt angajator din cauza neregulilor savarsite de fostul angajator desfiintat prin Legea nr. 329/2009 (nereguli ce v-au fost semnalate in mai multe randuri, ultima data in jurul datei de 25 ianurie) se incadreaza in masurile reformiste importante din 2010?
 • salarii (Joi, 4 februarie 2010, 10:32)

  EVE [anonim]

  De ce se desfiinteaza anumite agentii guvernamentale daca directorii acestora sunt mutati pe aceleasi salarii "nesimtite" in alte structuri ale guvernului?
  in schimb nu ati gasit alte masuri de criza decat sa micsorati salariile amarate ale profesorilor?
  Unde este explicatia domnule Boc ?
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:29)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui EVE

   Am trimis in istorie salariile bugetarilor de lux ale sefilor de agentii guvernamentale care erau in trecut. Acum ei sunt incadrati ca si toti bugetarii fara privilegiile de altadata. In acest context, au fost desfiintate deja 112 agentii si reduse salariile la foarte multi salariati ramasi.
 • ?? (Joi, 4 februarie 2010, 10:34)

  Miky [anonim]

  Cui se datoreaza scaderea impresionanta a monedei euro din ultimile zile? (editat de HN)
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:30)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miky

   Se datoreaza corelarii politicii fiscale a Guvenrului cu politica monetara a Bancii Nationale. Dupa cum vedeti, si agentiile internationale de rating au imbunatatit situatia Romaniei, agentia Fitch ridicand de la negativ la stabil ratingul Romaniei in conditiile in care in 2008 cand am avut crestere economica de 8%, Romania a fost retrogradata la negativ de aceiasi agentie de rating.
 • legea 76/2002 (Joi, 4 februarie 2010, 10:35)

  Claudiu MINEA [anonim]

  De ce nu se aplica legea 76/2002 in partea referitoare la subventii+scutiri pentru anumite categorii de persoane (peste 45 de ani, absolventi, unici intretinatori de familie)?

  Nu ar fi mai simplu sa aplicati legislatia existenta pentru sustinerea locurilor de munca, inainte de a inventa altceva?
  Multumesc!
  Claudiu MINEA
 • Pentru bolnavi (Joi, 4 februarie 2010, 10:37)

  Un cardiac [anonim]

  Va salut!
  1.De ce nu se implementeaza programe de reabilitare si sustinere pentru persoanele care au suferit operatii complicate si cu risc ridicat? Eu am suferit un triplu by-pass si nu am avut nici macar un sprijin din partea autoritatilor centrale si locale.
  2.De ce persoane care n-au muncit in viata lor primesc tot felul de ajutoare (sociale, de incalzire, alocatii, etc.) cum sunt unii minoritari, iar persoanele cinstite raman cu pensiile lor mici care nu le ajung de la o luna la alta, nici macar pentru medicamente?
  Sanatate!
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:32)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cardiac

   O sa discut cu ministrul sanatatii impunerea unui asemenea program.

   Vom avea un Cod nou al asistentei sociale din Romania care va elimina abuzurile in privinta ajutoarelor sociale care inca se acorda unora care mai au Mercedes in curte.
 • referendum (Joi, 4 februarie 2010, 10:39)

  nora damian [anonim]

  Domnule prim-ministru, as dori sa-mi spuneti daca urmatoarele trei chestiuni sunt destul de importante pentru a a fi subiectul unui referendum national:

  1- ridicarea imunitatiilor politicienilor, cu exceptia celei referitoare la opiniile si declaratiile politice
  2- confiscarea averilor care nu pot fi justificate
  3- proiectul Rosia Montana

  Va multumesc.
 • prime vacanta si codul muncii (Joi, 4 februarie 2010, 10:40)

  virgil [anonim]

  1. Cum explicati majorarea fondurilor pentru primele de vacanta in randul magistratilor si al personalului din Aparare?
  2. Aveti in vedere modificarea Codului Muncii astfel incat o autoritate de stat sau privata sa nu fie nevoita sa reangajeze dupa cateva luni de procese pe cei concediati din motive imputabile sau de reorganizare? Exemplul cel mai recent este cel al fostilor angajati ai Corpului de control al primului ministru, angajati in corpore dupa ce s-a pronuntat instanta.
  (...)
  Multumesc.

 • economii (Joi, 4 februarie 2010, 10:41)

  george popa [anonim]

  Domnule Prim Ministru,

  1. De ce nu lasati biserica ortodoxa libera de stat si autonomie economica.......etc.ar fi o economie mare,iar banii sa-i alocati la sanatate
  2.Dati-le parlamentarilor abonamente anuale la tren si renuntati la parcul de masini pt.parlamentari
 • Buna ziua! (Joi, 4 februarie 2010, 10:42)

  cristina [anonim]

  As avea si eu cateva intrebari pentru d-voastra dl prim-ministru dar o sa ma rezum doar la doua.
  1.Care sunt masurile concrete care s-au luat pentru modernizarea Romaniei, se va reintroduce impozitul forfetar,va creste TVA-ul anul acesta?
  2.Cum vedeti reforma in domeniul Agriculturii?
  Va multumesc!
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:33)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristina

   Nu se majoreaza TVA. Nu se majoreaza cota unica. Nu se majoreaza contribuiile de asigurari sociale. Se aplica masura neimpozitarii profitului reinvestit si alocam cel mai mare procent din PIB dupa 1990 pentru infrastructura. Iar impozitul minim va fi transformat in impozit forfetar restrans in anumite domenii.
 • Disponibilizari in invatamant (Joi, 4 februarie 2010, 10:44)

  Profesorul [anonim]

  Buna ziua,
  1.Cum pot fi determinati pensionarii sau pensionabilii din invatamant sa lase locul celor mai tineri?
  2.Credeti ca marirea normei didactice si cresterea numarului de elevi din clase reprezinta solutii pentru reforma invatamantului in Romania?
  Va multumesc.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:35)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Profesorul

   Am adoptat si este in vigoare deja proiectul de lege care interzice la stat cumulul de pensie cu salariul, masura care sprijina tinerii sa poata ocupa noi locuri de munca.
 • masuri anticriza (Joi, 4 februarie 2010, 10:44)

  Mihai Popa [anonim]

  Buna ziua d-nule Boc,
  Cand nu vor mai fi firme si mediu privat in tara asta, cum se vor sustine bugetele pentru bugetari?
  Cum sprijiniti mici intreprinzatori si firmele mici si mijloci, care au un aport considerabil la bugetul statului?

  Multumesc.
 • stat de drept (Joi, 4 februarie 2010, 10:45)

  silvia [anonim]

  Exista nenumarate cazuri in Romania cand hotarari ale instantelor judecatoresti si chiar ale Curtii Constitutionale nu se respecta, in cazul din urma mai ales de catre Guvern. Este Romania un stat de drept care sa stea alaturi de statele democratice ale lumii, unde asa ceva e de neconceput? Vedeti posibil asa ceva in Marea Britanie, in Germania???!!!!
 • agricultura si infrastructura (Joi, 4 februarie 2010, 10:46)

  gabriel [anonim]

  Buna ziua!
  2 intrebari am pentru d-l Prim Ministru:
  1. Cand va incepe agricultura sa fie ceea ce s-a tot promis? Spuneati, in campanie, ca suntem capabili sa producem alimente pentru 80 milioane de oameni... Dar nici macar sistem de irigatii nu mai exista, programe coerente lipsesc cu desavarsire, iar UE si Turcia ne alimenteaza aproape in totalitate.
  2. In fiecare zi aflam ca nu exista bani pentru infrastructura, decat pentru peticiri si lucrari de mantuiala. Acum, dupa ce a fost semnat primul PPP, lucru comunicat foarte slab de Ministerul Transporturilor si CNADR, nu exista nici o discutie despre o strategie pe un termen de orice fel. Vom ajunge sa mergem pe autostrada de la Bucuresti la Arad sau Bors atunci cand nepotii nostri vor avea carnet, iar pana la Iasi, Dumnezeu stie cand.
  Intrebare: de ce nu pot deveni PPP prioritate 0 in infrastructura?

  Mult succes!
  Multumesc.
 • tinerii (Joi, 4 februarie 2010, 10:48)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Care este rolul tinerilor in procesul de modernizarea a Romaniei ?

  Ce masuri vor fi luate ca rolul comunitatilor locale sa creasca? In prezent se arunca mingea de pe plan local la nivel national si invers.
 • Intrebari (Joi, 4 februarie 2010, 10:57)

  cretu cosmin [anonim]

  1. Cum vedeti problema garantiilor pentru lucrarile contractate si executate pentru Statul Roman. Caz concret: DN 1 Brasov Sibiu reabilitat intre anii 2006 - 2009 deja prezinta degradare accentuata a stratului de asfalt (multiple gropi), indicatoare de foarte proasta calitate etc.
  2. Cum priviti problema cofinantarii proiectelor accesate prin PNDR. Credeti ca mai este vreo sansa pentru Programul Fermierul?
  Va multumesc
 • ?????? (Joi, 4 februarie 2010, 10:57)

  Miky [anonim]

  1. Apropo de al 13-lea salariu care este motivul pentru care el este acordat salariatilor statului?
  /
  4. Ati zis la un moment dat ca Romania va atrage 3-4 miliarde de euro din fonduri europene, cum se va intampla acest lucru?(editat de HotNews.ro)
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:37)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miky

   O lege in vigoare inca le da acest drept, dar de la anul nu se va mai aplica.

   In 2010, Romania va atrage 4, 3 mld euro din bani europeni pe baza contractelor semnate si a procedurilor simplificate de anul trecut.
 • buna ziua (Joi, 4 februarie 2010, 10:59)

  gigette [anonim]

  Inainte sa va adresez intrebarile as vrea sa va spun ca sunt o sustinatoare a d-voastra, am avut mereu incredere in tot ceeea ce faceti.
  Va doresc sa aveti parte de o guvernare usoara!
  1.Care este perioada estimata pentru trecerea la moneda unica EURO?
  2.Impartirea Hidroelectricii in doua companii este o solutie fiabila pentru sistemul energetic?
  Va multumesc pentru raspuns!!!
 • domeniul agricultura (Joi, 4 februarie 2010, 11:01)

  sirbu marcel [anonim]

  Domnule Premier. In anul 2010 proprietarii de terenuri agricole mai au sansa sa primeasca renta viagera. Am inteles ca nu se mai primesc dosare noi. Aceasta este o masura temporara sau una definitiva? Se aplica si rentierilor care au primit renta viagera din anul 2006?
 • Promovarea valorilor (Joi, 4 februarie 2010, 11:05)

  Justin Puscasu [anonim]

  Domnule Prim-Ministru,

  1. Se discuta (s-a decis deja?) despre eliminarea sporului de doctorat si a salariilor sau gradatiilor de merit.
  In aceste conditii ce diferenta va mai exista intre un idiot "cu vechime" si un specialist stralucit? Ce-l va motiva pe acesta din urma sa ramana in Romania si, in general, sa faca ceva realmente util?
  2. Este absolut evident ca e nevoie de o reforma serioasa in sistemul bugetar. Totusi, scoaterea "din caciula" a unor cifre, de genul 15.000 de disponibilizati in invatamant, creaza impresia ca se iau masuri pompieristice, "dupa ureche", in lipsa oricarei analize a problemelor. Astfel de masuri, mai degraba creaza haos decat ajuta la redresarea situatiei (vezi si ideea cu concediile fara plata de anul trecut, sau impozitul forfetar).
  E atat de greu de facut mai intai o analiza a situatiei si abia apoi sa se formuleze solutii serioase si adecvate?
 • "Contractul militar" (Joi, 4 februarie 2010, 11:06)

  ROmanul [anonim]

  Stimate Domnule Prim-Ministru,

  “Contractul militar”, asa cum este cunoscut in istorie, nu se aseamana, sub aspectul raspunderilor, efectelor generate si, mai ales, al jurisdictiei care-l guverneaza, cu niciunul civil. Controversatul proiect al legii pensiilor publice prevede, in forma actuala, extensia acesteia si asupra drepturilor de pensie ale militarilor. Intrebari: Guvernul are in vedere un nou “contract militar” (1) si, daca da, ce impact va avea acest lucru in NATO si UE ?
 • violenţa domestică (Joi, 4 februarie 2010, 11:09)

  mds [anonim]

  Fenomenul violenţei domestice este de amploare în România, zilnic sute de femei şi copii fiind agresaţi în familie. Resursele pentru a le ajuta să scape de acest calvar sunt cvasi inexistente acum.
  Preşedinţia UE a Spaniei a fixat printre priorităţi, combaterea violenţei în familie şi crearea unui Observator al Violenţei de acest tip la nivel UE.

  Întrebare: Pe când vom avea din nou o Strategie Naţională de Prevenire şi Combatere a violenţei domestice (prima şi ultima strategie expirând în 2007)?
  Mulţumesc.
 • DE CE (Joi, 4 februarie 2010, 11:09)

  MEME [anonim]

  Persista exceptiile la recalcularea pensiilor? Cum ramane cu promisiunea stergerii pensiilor ''nesimtite'' (macar la ''fosti'')?Si de ce popii si avocatii nu trebuie sa plateasca CAS? Daca raspunsul la aceste probleme,nu poate fi dat de D-vs,(probabil,atributiile pe care le aveti,nu permit rezolvarea tuturor problemelor din lume),spuneti unde se impiedica aplicarea si decizia aplicarii acestor proiectii (ca sa stim la viitoarele alegeri).
  Cu respect si deosebita consideratie,
  MEME D.
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:38)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui MEME

   Inca o data spun foarte clar si raspicat: nu voi semna in calitate de primminstru nici un act normativ care sa mentina pensiile speciale.
 • diaspora? (Joi, 4 februarie 2010, 11:12)

  angel [anonim]

  Aveti vreo politica sa ii atrageti pe romanii plecati sa se intoarca in tara? Eu personal m-am intors de peste ocean dupa 10 ani si acum regret profund. Va trebui sa plec inapoi, nu fiindca vreu ci pentru capot trai decent aici. Este trist sa iti traiesti restul vietii departe de tara ta, dar o mare parte din vina o au guvernantii. Banii "capsunarilor" au ajutat mult familiile lor, fiindca protectia sociala a statului este jenanta.
 • Reorganizare la ASSI (Joi, 4 februarie 2010, 11:15)

  dana13 [utilizator]

  Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale este una din agentiile reorganizate prin aplicarea dispozitiilor Legii nr.329/2009. In locul acestei agentii, al carei intreg personal a fost disponibilizat (prin desfiintarea a 200 de posturi, dintre care 156 ocupate) s-au infiintat alte 2 (doua) centre, Centrul de Management pentru Societatea Informationala si Centru National Romania Digitala.
  In prezent, toti cei 156 de fosti salariati ai ASSI sunt intr-o situatie diperata: nu au primit salariile pentru perioada lucrata in decembrie 2009 si ianuarie 2010, nu le-au fost acordate multe alte drepturi patrimoniale, incalcandu-se legislatia in vigoare si, ceea ce e mult mai grav nu le-au fost incheiate si eliberate cartile de munca - desi preavizul s-a incheiat din data de 12 ianuarie.
  Intrebarile pentru domnia voastra sunt urmatoarele:
  1. V-a prezentat domnul Gabriel Sandu consecintale sociale si financiare ale acestei restructurari? V-a prezentat corect costul disponibilizarii celor 156 de salariati in termeni de salarii compensatorii?
  2. Care este motivul pentru care la ASSI nu a fost respectat Contractul colectiv de munca, in ciuda repetatelor declaratii ale dumneavoastra ca oamenii vor fi disponibilizati cu plata tuturor drepturilor cuvenite prin CCM?
  3. Care este motivul prntru care ni se refuza eiberarea carnetelor de munca si a adeverintelor necesare pentru intocmirea dosarului de somaj?
  Va multumim pentru raspunsuri
 • Centura orasului Bucuresti (Joi, 4 februarie 2010, 11:17)

  Ciprian Ciobotaru [anonim]

  Domnule Prim Ministru,

  Ce se intampla cu lucrarile de modernizare la centura Bucurestiului ?
  In ziarul Adevarul de astazi 03.feb.2010 s-a anuntat ca pentru anul acesta nu s-a alocat nici un ban.
  Este adevarat ? Este posibil ca tot traficul de tranzit sa treaca prin centrul orasului ? De ce nu este posibil ca centura sa treaca in administrarea primariei ?

  Cu respect,
  Ciprian Ciobotaru
 • De ce (Joi, 4 februarie 2010, 11:19)

  Otilia [anonim]

  1. De ce e necesar sa se anunte cu surle si trambite "vom taia atatea posturi", nu e mai bine ca acest lucru sa se faca pe masura ce sunt descoperite "bresele umflate" ? Stilul asta da rezultate de genul... (e mai mult) "nu se potriveste socoteala din targ cu cea de acasa". Spre exemplu si anul acesta la 1 sept 2009 a scazut numarul de posturi in invatatamant, dar nu s-a mai suparat nimeni, pentru ca oricum "nu sunt" - populatia scolara e in scadere oricum.
  2. Pentru ce motiv continuam sa subventionam din buget cheltuielile de incalzire si alte ajutoare financiare (desi in conceptia UE asta trebuia sa inceteze). Oare nu e mai simplu sa-i convingem pe acesti oameni sa mearga la tara (sunt destule sate si case parasite care se vor distruge stand goale) sa aiba acolo o curte si o gradina unde sa semene ce le trebuie, si astfel sa scutim bugetul de niste bani aruncati in vant ? De ce "pensii minime garantate" si pentru cei care n-au muncit aproape deloc ? Asta suna mai mult a comunism - muncim cat putem si dam la altii.
 • Programul Prima Casa (Joi, 4 februarie 2010, 11:19)

  Alinescu [utilizator]

  Apreciez programul Prima Casa. Cati tineri estimati ca vor beneficia de acest program?
  Nu ar fi util si un program Primul Job, in care sa poata fi sprijiniti tinerii care termina facultatea si intampina greutati la angajare deoarece stau bine cu teoria dar mai prost cu practica?
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:39)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alinescu

   Pana acum, peste 10.000 de tineri au beneficiat de programul prima casa. El va continua si anul acesta si vom avea si un proiect de lege care sa stimuleze tienerii care incep o afacere.
 • Domnule Prim Ministru, (Joi, 4 februarie 2010, 11:22)

  Sorin [anonim]

  Va rog sa-mi precizati cand si daca mai aprobati Hotararea de Guvern referitor la somajul tehnic de 3 luni, fara plata de catre angajator al datoriilor catre stat.

  MULTUMESC
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:39)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

   Da, maine se adopta in Guvern aceast act normativ care va reglementa somajul tehnic, si care va duce la salvarea a aproximativ 200.000 de locuri de munca.
 • taxe impozite noi (Joi, 4 februarie 2010, 11:24)

  sorin [anonim]

  de ce nu obligati prin lege ca orice firma privata functie de nr. de angajati sa plateasca contravaloarea (inclusiv "manopera") plantarii unui anumit nr de pomi;sa zicem 1-2 ptr fiecare angajat!! terenul poate fi pus la dispozitie la fel ca prin programul romania verde adica de la stat!
  s-ar asigura astfel reimpadurirea ....si obligatia sa fie anuala!!!
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:42)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Cu principiul sunt de acord, acela al plantarii unui nr cat mai mare de pomi si vom extinde si noi aceasta strategie. Cand eram primar, am propus si am realizat partial ca pt fiecare copil nou nascut sa se planteze cate un pom pe care sa-l ingrijeasca toata viata, avand si tablita cu numele copilului langa pom. Recomand administratiilor locale sa generalizeze programul Un copil nou nascut - un pom plantat.
 • Doua intrebari din Diaspora (Joi, 4 februarie 2010, 11:24)

  Dorin [anonim]

  D-le Emil Boc,

  Sunt rezident in Belgia de peste 9 ani insa cu origini puternice in Ardeal, orasul meu natal fiind Alba Iulia. As avea doua intrebari, pentru dumneavoastra:

  1) Va intreb intai ca albaiulian ingrijorat de soarta muntilor nostri Apuseni: Care este parerea dv personala, despre folosirea cianurilor in exploatarile din Romania si in particular la Rosia Montana?

  2) DRP (dep pt romanii de pretutindeni) s-a mutat sub juristictia dv, care speram noi, este un lucru bun. Cand o sa vedem reprezentanti DRP pe teren, in diaspora, efectiv interactionand cu aceste comunitati romanesti? La ce schimbari (in bine) ne putem astepta in DRP ca urmare a acestei tranzitii si cum va actiona DRP pentru sustinerea proiectelor din diaspora, in conditiile economice actuale?

  Va multumesc.
 • debocarea posturilor (Joi, 4 februarie 2010, 11:25)

  Carla [anonim]

  Cand se vor debloca posturile din sistemul bugetar ??
 • intrebari (Joi, 4 februarie 2010, 11:29)

  doru [anonim]

  Buna ziua domnule Prim ministru,

  As dori sa va adresez doua intrebari:

  1. Se poate cere neconstitutionalitatea legilor de acordare a pensiilor anumitor categorii sociale doar pentru ca aceste legi nu se aplica la fel tuturor romanilor. Daca nu, v-ati gandit la o impozitare drastica, sa zicem la pensiile mai mari de 4000 RON?

  2. Cum vedeti rezolvata situatia institutiilor de invatamant superior la care numarul cadrelor didactice s-a redus sub limitele normelor de functionare datorita pensionarilor si interzicerii cumulului pensiei cu salariul, tinand cont ca guvernul condus de dumneavoastra a interzis orice angajare la institutiile de stat?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc multa sanatate si inspiratie in a alege solutiile si oamenii care sa scoata Romania din ... prapastia in care se afla!!
 • profesii liberale (Joi, 4 februarie 2010, 11:30)

  henriett [anonim]

  Cand veti reforma profesiile liberale in Romania in sensul ca acestea sa fie cu adevarat liberale .
 • Ipocrizie si ineficienta (Joi, 4 februarie 2010, 11:31)

  Gogu M [anonim]

  1. Care este legitimitatea unui guvern - in speta a guvernului Boc 2 - demis (in termeni functionali constitutional) si reinvestit, conform unor opinii abuziv (chiar fata de principii generale de drept)? Ce tip de precedent ar putea sa creeze aceasta situatie?

  ////

  3. Guvernele Boc, prin glasul primului ministru, au cultivat o retorica agresiva si demna de cauze mai bune impotriva "capuselor administrative" si a "bugetarilor si pensionarilor de lux". In acest context, cum comenteaza domnul Boc situatia ministrului V. Blaga, posesor al unui certificat de "revolutionar remarcat" (!) cel putin dubios si al drepturilor/privilegiilor aferente (vezi "Academia Catavencu")? Dar refuzul acestuia de a discuta in presa aceasta situatie?(editat de HotNews.ro)
 • Despre de inalta tehnologie (Joi, 4 februarie 2010, 11:31)

  inginerul [anonim]

  Domnule Prim Ministru, sant un inginer si lucrez intr-o companie multinationala de IT.

  As dori sa stiu daca aveti ca obiectiv sa aduceti in Romania companii producatoare de semiconductori (circuite integrate) ?

  Exemple: Intel, AMD, Analog Devices, Avago(Agilent), Freescale(Motorola), STI, Qualcomm, Broadcom s.a.

  Ma refer la designul si productia efectiva a cipurilor. Stiu ca exista in acest moment Freescale (Motorola) dar avem doar design nu si productie. Si ca exemplu de tara as lua Taiwanul care este un leader in acest domeniu.

  Poate oferirea unor avantaje, gen chirii preferentiale, scutiri de anumite taxe, etc si oferirea unor locatii in centrele universitare mari (Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara, Iasi)

  Si cred ca o abordare directa a fiecarei companii, cu oferte clare si avantajoase poate ca-i va determina sa incerce ceva si in Romania.

  Avem oameni foarte calificati care iau drumul strainatatii si este pacat !

  Ar fi o mare realizare, credeti-ma !

  Va multumesc.
 • domenii de dezvoltare (Joi, 4 februarie 2010, 11:32)

  mugur [anonim]

  D-le Prim ministru Boc...ce aveti de gand sa faceti cu agricultura si cu dezvoltarea rurala?,Romania are 50% din populatie in mediul rural,cel mai mult din UE,cu o agricultura eficienta am avea un PIB mult mai mare,am putea sa redevenim,ca pe vremuri,granarul Europei...////Va multumesc.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:43)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui mugur

   Vom utiliza mecanismul garantiilor guvernamentale in anii viitori, astfel incat agricultura sa faca din Romania o tara exportatoare de produse agro-alimentare.
 • servicii IT externe (Joi, 4 februarie 2010, 11:32)

  ion [anonim]

  Fac software pentru un client extern. Doar eu - nu am angajati. Nu pot semna contract pe PFA asa cum un consultant financiar invitat la Hotnews m-a sfatuit. Trebuie sa facturez de pe o firma. PFA nu inseamna nimic afara, si clientul nu se incurca cu tot felul de strutocamile. Inainte plateam 3% pe venit + 16% pe dividende (dividentele erau cam 3/4 din venit).
  Acum vine guvernul si zice: adu tu zeci de mii de euro in tara ca sa-ti luam noi aproape jumatate din ei (16% profit + 16% din ce ramane ca dividende).
  Practic cei ca mine sunt impinsi offshore de astfel de masuri. Stiu ca tarile din vest nu au portita asta cu micro, dar asa mai patrundeam si noi pe pietele lor. Ei au impozit gradual pe dividende si la cateva zeci de mii de euro pe an dau foarte putin sau nimic. Asa noi ajungem sa impozitam mai mult ca UK la venituri de 50-60 de mii de euro pe an.
 • Prima casa (Joi, 4 februarie 2010, 11:33)

  iulian [anonim]

  Dl. Prim Ministru,
  Dupa parerea mea Programul Prima Casa partea I a fost un esec prin faptul ca preturile apartamentelor vechi au crescut artificial.
  Tb luate in considerare opiniile tuturor celor interesati de achizitionarea unui ap vechi care doresc ca statul sa nu intervina "brutal" in piata prin constituirea unor praguri "indecente" la preturile ap vechi
  Prin partea a 2-a a programului nu se poate micsora pragul pentru ap vechi la, exemplu, 40.000 euro si marirea pragului doar pentru cele noi?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:44)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulian

   Multumesc pt recomandare, o s-o avem in vedere la discutiile privind modificarea programului prima casa.
 • Slaba absortie a fondurilor structurale (Joi, 4 februarie 2010, 11:34)

  Cristina [anonim]

  Buna ziua,

  Care credeti ca ar fi principala cauza in ceea ce priveste slaba absortie de fonduri structurale , de ce Romania nu reuseste sa faca proiecte eligibile si sa atraga banii europeni ???
  Care ar fi solutia pentru aceasta problema tinand cont ca avem atatea domenii care au nevoie de finantare ?
 • cei din strainatate (Joi, 4 februarie 2010, 11:35)

  ana [anonim]

  1. de ce nu sunt deblocate creditele pentru cei care lucreaza in strainatate?
  2. cind se va sti sigur care sunt schimbarile din progarmul prima casa 2010 si de ce nu se dau credite prin acest program la cei din strainanate?
  Va multumesc.
 • codul muncii (Joi, 4 februarie 2010, 11:35)

  muncitorul harnic [anonim]

  Domnule prim ministru de ce nu modernizati si flexibilizati piata muncii?Nu credeti ca ar fi mai bine in locul unui impozit de aprox 80%(taxe angajat+taxe angajator) aplicat la 4 milioane este impovarator?Eu propun un impozit de 40% dar aplicat la 8milioane incluzandu-i si pe cei care se eschiveaza prin diferite metode(munca la negru,pensi de boala fictive,ajutoare sociale nemeritate,tarani etc)
 • Studenţii (Joi, 4 februarie 2010, 11:38)

  m3th0dman [utilizator]

  Când va reveni România la normal în privinţă cu numărul de studenţi? În anii '80 erau cam 100000 (maxim 200000) de studenţi; azi sunt peste un milion iar populaţia este cam aceeaşi.
  Centrele vechi şi-au dublat sau triplat numerele de locuri (de exemplu facultatea pe care aţi absolvit-o şi la care aţi profesat în calitate de profesor, în perioada comunistă avea vreo 60 de locuri, acum sunt 600), iar pe lângă asta au apărut extrem de multe facultăţi şi în alte oraşe, altele decât centrele universitare. Plus universităţile private.

  Înţeleg faptul că se aplică sistemul de bază al capitalismului cerere/ofertă, dar ţările de la care învăţăm democraţia (Franţa, SUA, Germania) nu îl aplică atunci când vine vorba despre educaţia la nivel superior.
 • Impozit anticipat pentru firme cu profit in 2009 (Joi, 4 februarie 2010, 11:39)

  JohnnyBGood [anonim]

  Stimate Domnule Prim-Ministru,

  Cunoastem faptul ca nevoia de bani la buget este foarte mare.

  Nu considerati totusi ca este abuziva masura de a cere firmelor care au realizat profit in 2009 sa plateasca trimestrial, in 2010, impozit pe profit la nivelul celui realizat in 2009, si nu la nivelul celui real din 2010?
  Firmele care au facut profit in 2009 dar vor fi in pierdere sau vor face profit mult mai mic in 2010 sunt practic impinse catre faliment.

  As aprecia o explicatie logica din care sa rezulte in ce fel aceasta masura este corecta fata de firme, intrucat pentru Stat stim ca este super convenabila.
 • referendum! (Joi, 4 februarie 2010, 11:39)

  simi [anonim]

  Bl Boc ce se intampla cu rezultatul referendumului? De ce misca lucrurile atat de greu?! Cine pune iarasi bete in roate acestui rezultat? daca nu se face ceva in cel mai scurt timp posibil o sa va pierdeti erspectul si increderea multor votanti! Campania pt 2014 a inceput dupa victoria dl Basescu din 2009! Mare atentie in acest sens! O batalie nu garanteaza victoria de la sfarsitul razaboiului!
  • raspuns (Joi, 4 februarie 2010, 14:46)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui simi

   Am cerut Parlamentului la inceputul sesiunii parlamentare in mod expres punerea in aplicare a rezultatului referendumului si nu voi avea liniste cu clasa politica pana cand acest lucru nu se va realiza. Avem solutia comisiei constitutionale, pe care Parlamentul trebuie sa o aprobe imediat si impreuna cu PDL voi insista ca celelalte partide sa accepte imediat aplicarea rezultatului votului romanilor.
 • administratia locala (Joi, 4 februarie 2010, 11:43)

  popa [anonim]

  Domnule prim ministru va rog sa-mi comunicat care este procentul sau numarul de posturi ce urmeaza a fi desfintate din administratia publica locala si criteriile de care se va tine cont in cazul concedierii functionarului public.
 • masuri :( (Joi, 4 februarie 2010, 11:44)

  owl [anonim]

  1. Masurile luate pentru companii sunt "de maine". Masurile de reducere a costurilor bugetare sunt mereu amanate. Din punctul meu de vedere, mai e putin si omorati generatorii de bani la buget.
  Va considerati vinovat de aceste intarzieri ? Putem sa va ajutam cu ceva ? ( sunt in partea celor de la care luati cu 10 maini)

  2. Piata neagra a crescut la cer in ultimele luni. Declaratiile dumneavoastra de reducere piata neagra, din punctul meu de vedere, au fost traduse exact invers : e liber la furat statul. Bineinteles, nu ma refer la "spaga" din spitale - minora din punctul meu de vedere, ci la evaziunea din piatele agro-alimentare, din magazine ( tigarile, produsele alimentare, bautura).
  Ce masuri concrete aveti in vedere ?
  ( in caz ca nu stiati, controalele dumneavoastra incep intotdeauna cu platitorii corecti, pentru ca aia platesc si amenzile date pentru ca n-au virgula pe factura. Ceilalti, care nu au factura, nu prea primesc amenzi pentru ca oricum nu le platesc)

  PS. Am sa-mi permit sa raspund tot eu la ultima intrebare : nu se va lua nici o masura. Se colecteaza pe aceste filiere bani pentru partide (procentual), sunt valori minime ce trebuie stranse in fiecare luna. In plus, vom taxa produsele alimentare suplimentar, cei care fac evaziune vor fi si mai fericiti, cei care nu fac evaziune trebuie obligati sa faca evaziune (vor intra pe pierderi).

  :(
 • Va fi realizata reforma cercetarii? (Joi, 4 februarie 2010, 11:44)

  Dr.ing. Dan C. Badea [anonim]

  Actuala criza economica motiveaza o crestere a investitiei in educatie si cercetare, in contextul reformarii acestora, investitia in aceste domenii strategice reprezentand o solutie de iesire din criza. Va fi realizata reforma cercetarii cuplata reforma educatiei ?
 • sustinere firme mici si mijlocii in constructii (Joi, 4 februarie 2010, 11:46)

  marian radu [anonim]

  Stimate domnule Prim-Ministru,
  Suntem o firma mica din domeniul constructiilor, am livrat marfuri pentru autostrada Transilvania in septembrie si octombrie 2009. Am realizat montajul acestora in noiembrie 2009, uneori in conditii inumane, noaptea, pe ploaie, pe viscol, etc.
  Nu am primit nici 25% din valoarea lucrarilor si a materialelor.
  1.Cum sa explic oamenilor care au lucrat in aceste conditii ca nu le pot platii munca efectuata si in plus e posibil si sa fie concediati?
  2.Firma este penalizata la plata taxelor catre stat, statul este penalizat pentru intarzierile la plata lucrarilor?Se poate face o compensare?
  ///(editat de HotNews.ro)
 • Utilizarea transparenta a banilor publici (Joi, 4 februarie 2010, 11:48)

  daniela [anonim]

  D-le prim ministru. Stiu ca una din prioritatile D-voastra si a Guvernului pe care il conduceti este utilizarea eficienta si transparenta a banului public.
  Vreau sa va semnalez o problema care incalca acest principiu pe care vreti sa il promovati. Exista persoane care se prezinta ca reprezentanti a Guvernului si care promit finantarea unor lucrari de milioane de Euro autoritatilor publice ( primarii ,spitale, universitati) in schimbul incheierii unui acord cadru pentru executia lucrarilor cu anumite firme executante. Indeamna autoritatile sa atribuie acordul cadru fara licitatie,prin incredintare directa, aducand ca argument situatia de criza si interesul Guvernului de a demara cat mai rapid investitiile. In acest sens doresc sa va intreb daca exista o d-na Liliana Luncan care este imputernicita sa reprezinte Guvernul Romaniei?
 • In legatura cu programul rabla! (Joi, 4 februarie 2010, 11:50)

  Bacaoanu Gheorghe [anonim]

  Stimate Domnule Prim Ministru! Doresc ca in acest an sa achizitionez un autoturism, lucru pentru care as dori sa beneficiez de programul asa zis rabla. Am inteles din intentiile guvernului ce cu onoare il conduceti ca in acest an o persoana fizica poate prezenta pana la trei vauchere pe care le poate cumpara de pe piata libera de la alti posesori, care nu vor sau nu au posibilitate sa-si cumpere autoturism nou. M-am lovit insa de niste lucruri dupa parerea mea anormale. Dealerii de automobile solicita o serie de acte legate de casarea rablei respective in copii legalizate de care practic nu au nevoie si nici nu ar intra in atributiunile lor sa verifice acest lucru. Practic, eu consider ca acel vaucher transmisibil ar trebui sa fie ultimul act pe care sa-l primeasca de la REMAT vanzatorul de rabla dupa ce acesta afacut toate demersurile legate de casare si radiere din circulatie. Intrebarea mea catre Dumneavoastra este legata tocmai de aceasta procedura greoaie si inutila prin care se transfera atributiuni de control unor dealeri .Este normal acest lucru? Pentru ca atunci cand am intrebat : Bine eu vin la Dvs cu trei vachere si restul de bani, vanzatorul a ras pur si simplu de mine si mi-a spus ca nu mi le primeste pentru ca cel care vinde rabla trebuie sa faca intai un fel de precontract precum ca va cumpara masina de la ei iar acestia in baza acestui angajament (in cazul Dacia chiar si cu un avans de 2000 roni) ii dau petentului un act cu ajutorul caruia sa-si poata vinde rabla la REMAT. Parerea mea este ca interesul guvernului este de a scoate de pe piata cat mai multe rable in care scop orice posesor de rabla care merge la REMAT ar trebui sa fie bine primit si sa i se elibereza vaucherul respectiv In cursul anului insa vor fi decontate numai acele vauchere care au fost folosite in scopul achizitionarii de automobile noi restul pierzandu-si valabilitatea la sfarsitul anului.Va multumesc pentru un eventual raspuns!
 • Sustinere reforma (Joi, 4 februarie 2010, 11:50)

  Pedro [anonim]

  Domnule Prim Ministru:
  1. In ce masura credeti ca reformele pe care le planuiti pot fi duse la capat, in conditiile in care deja exista planuri de suspendare a presedintelui, cu scopul de a va lasa fara sustinere si de a va inlocui de la guvernare?
  ///
  3. Ce viitor sef de partid PSD credeti ca ar fi cel mai potrivit pentru a ajuta Romania sustinand reformele propuse de dumneavoastra? Dar de la PNL?

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)
 • fonduri structurale (Joi, 4 februarie 2010, 11:50)

  ion [anonim]

  Stimate Domnule Prim Ministru,

  Cunoscand realitatile economice ale perioadei prin care cu totii trecem, va intreb Domnule Prim Ministru in calitate de principal responsabil al absorbtiei fondurilor europene in economia romaneasca, cu tot trespectul:
  Cine credeti ca vor fi "artizanii" scrierii si implementarii proiectelor cu finantare din fonduri structurale la nivelul administratiilor publice, avand in vedere salariile de mizerie pentru care muncesc(700 -1000 lei/luna) precum si numarul redus si profesionalismul indoielnic in unele cazuri al persoanelor cu atributii in acest sens.
  Cred(em) ca se impune in ceasul al 12-lea luarea "taurului de coarne" si deschiderea si pentru functionarii publici a posibilitatii remunerarii din proiecte - situatia este critica Domnule Prim Ministru sau emiterea unei HG cu criteriile necesare pentru ca functionerii publicii cu atributii sa poate fi platiti pe faimoasa deja reglementare care creaza serviciile cu finantare internationala.


  Cu respect,

  Un functionar cu un picior pe cale de plecare din sistem(si nu singurul)!!!
 • Pensii si criterii (Joi, 4 februarie 2010, 11:51)

  Adrian [anonim]

  1. De ce pentru magistraţi, parlamentari, poliţişti (sau militieni), militari sau diplomaţii exista "pensiile nesimtite" (citat Emil Boc) care odata cu ordonanta 1/2010 s-au transformat in pensii speciale de bun simt?
  2. De ce nu sunt exclusi din partid personaje imorale precum Monica Iacob-Ridzi (), Mircia Gutau, Ionel Mantog s.a.m.d. in timp ce un profesionist ca Marius Oprea este inlocuit pe criterii politice spre stupoarea singurei laureate Nobel de origine romana (Hertha Muller)? Ce mesaj transmiteti in afara tarii prin aceste atitudini?

  PS. In localitatea gorjeană Pieptani, după ce autoturismul BMW la volanul căruia se afla Ionel Manţog a intrat într-o depăşire şi a lovit o ambulanţă care venea din sens opus şi în care se aflau patru persoane.
  Ca sa traduc din romaneste in romana, d-l Mantog nu va pati nimic.
 • Impozitul minim (forfetar) (Joi, 4 februarie 2010, 11:52)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  In perioada campaniei electorale 2009 dl Boc. a anuntat eliminarea impozitului minim (cunoscut ca si forfetar) de la 1 Ianuarie 2010.

  In prezent impozitul forfetar este inca in vigoare iar informatiile care vin dinspre Ministerul de Finante nu clarifica viitorul acestei taxe. Un lucru e cert: se plateste in continuare.

  Intrebare:
  1. Ce se va intampla cu acest impozit? Isi va tine dl. Boc promisiunea sau nu?
  2. In cazul in care impozitul va fi mentinut cum isi poate dansul califica afirmatiile facute in campanie?

  Multumesc.
 • Vladescu n-a mai mers la Realitatea (Joi, 4 februarie 2010, 11:53)

  briank [utilizator]

  Este adevarat ca premierul a interzis prezenta ministrului Vladescu la RealitateaTV aseara?

  Cred ca ar fi fost mai potrivit ca ministrul Vladescu sa mearga totusi la Realitatea. Cenzura nu e justificabila in nicio situatie..

  Cum comenteaza premierul stirea disponibila aici: http://www.realitatea.net/emil-boc-le-interzice-ministrilor-sa-participe-la-unele-emisiuni-de-televiziune--sustin-surse-realitatea-tv_698433.html
 • Rosia Montana (Joi, 4 februarie 2010, 11:56)

  DlGica [anonim]

  Dle Prim-ministru

  In ultima vreme s-a facut mult advertising despre exploatarile din Rosia Montana.
  Chestiile cu ecologia sunt pentru adormit copii. Acolo e vorba de BANI si AUR. Acela este aurul tarii.

  Deci nu considerati ca raportul ar trebui sa se puna oarecum invers ? Nu cat primeste Romania (4 miliarde) ci invers : sa plateasca 4 miliarde si sa beneficieze de realul beneficiu al exploatarii ?

  Un simplu Roman.
 • Cand va fi modificata viziunea (Joi, 4 februarie 2010, 11:56)

  Falimentul [anonim]

  Domnule prim-ministru,
  Viziunea de reformare a statului a cabinetului dumneavoastra este una palpaita si intinsa pe cateva mandate.
  Daca angajatii statului nu vor reforma, reducere de bonusuri, si intrarea in normalitatea finaciara a societatii, am solutia: Demisia.
  In locul lor pot venii destui someri din mediul privat, care cert vor lucra pe bani mai putini, si poate scapam si de birocratia si de atitudinea ostila a multora din anagatii de la buget.
  Un functionar cu un salariul net de 2200 lei spunea zilele trecute ca nu mai poate trai cu banii astia. Cu 600 de lei ce ar face.
  Eliminati pilele politice din aparatele administrative. Prea mult beneficiaza lipitorii de afise din campaniile electorale.
  Si apropo cand guvernul romaniei va fi manager al tarii si nu un contabil cu studii medii?
 • "Prima casa" pentru constructii (Joi, 4 februarie 2010, 11:56)

  John Doe [anonim]

  Programul "Prima casa" va permite obtinerea unui singur credit care sa acopere cumpararea terenului, proiectul constructiei, aprobarile, constructia in sine, conectarea la utilitati?
  In paralel cu "Prima casa", s-ar putea introduce un program de verificare a locuintelor inchiriate? Multi proprietari actuali nu vor dori sa vinda prin "Prima casa" sub 60.000 Euro si vor prefera sa inchirieze. Locuintele respective ar trebui verificate de Fisc, Sanepid, serviciul de siguranta in constructii, samd, tocmai pentru a induce proprietarilor ideea ca proprietatea nu inseamna doar drepturi, ci in primul rind indatoriri. Acest program ar trebui sa elimine abuzurile fata de cei care nu-si vor permite inca sa-si cumpere locuinta.
 • intrebari de bun simt (Joi, 4 februarie 2010, 11:57)

  Vlad [anonim]

  Buna ziua. Ma numesc Vlad, am 28 de ani si sunt functionar public in cadrul unei institutii din judetul Vaslui. Inainte de a fi adoptata legea unica a salarizarii castigam in jur de 1500 lei din salariu sporuri si contractul colectiv la nivel de unitate. Acum s-a taiat totul la sange si am constatat cu stupoare ca nu mai ridic decat vreo 900 de lei amarati. Intrebarile mele de bun simt catre domnul prim ministru sunt:
  1) Considerati ca este un venit suficient in conditiile in care sunt manager financiar in proiecte insumand aproape 30 de milioane de euro? 2) Credeti ca sunt motivat sa vin dimineata la servici si sa ma apuc de lucru ca atunci cand salariul meu, desi de mizerie, era aproape dublu? In asteptarea raspunsului dvs. imi raspund mie insumi: NU. Tocmai de aceea o sa fac tot posibilul sa emigrez intr-o tara unde esti repectat mai mult chiar daca speli toalete. O zi buna va urez si multumesc anticipat.
 • Problema pensiilor si salariilor (Joi, 4 februarie 2010, 11:59)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  1. Consider că este corect că pensia trebuie să reflecte contribuţia individului la Fondul de pensii pe tot parcursul activităţii. Veţi lupta pînă la capăt pentru anularea pensiilor nesimţite ?
  2. Salariile în Universităţile de Stat sunt disproporţionate între Profesor Univ şi Celelalte Grade Didactice. Cum va corecta această anomalie Noua Lege a Salarizării ?

  Vă mulţumesc.
 • reforma (Joi, 4 februarie 2010, 11:59)

  Sebi [anonim]

  Sunt de acord in ca este necesar sa se reformeze sistemul de pensii.
  Insa vreau sa va intreb:
  1 Cum argumentati faptul ca prin aceasta lege se anuleaza drepturile unui angajat care a lucrat 16 ani in grupa I de munca si in loc sa beneficieze de o reducere a virstei de pensionare cu 8 ani, dupa intrarea in vigoare a legii va beneficia de o reducere de numai 3.5 ani.
  Oare un angajat care a lucrat in conditii de grupa I un numar de ani, fiindu-i afectata capacitatea de munca datorita conditiilor grele, dupa data adoptarii legii este mai sanatos?
  2 De ce niste drepturi dobindite anterior, ma refer la in conditii grele de munca (gr. 1 si 2), pot fi anulate sau diminuate prin aceasta lege. De ce de aceste reduceri nu poate sa beneficieze fiecare angajat care a muncit o anumita perioada in grupele I si II, exact in conditiile pe care legile le stabileau la acea vreme, indiferent de ce prevad legile ulterioare privind incardarea in conditii de munca echivalente (dosebite sau speciale). Va multumesc si succes.
 • buget 2010 (Joi, 4 februarie 2010, 12:01)

  mariana ilana [anonim]

  Buna ziua,
  1.Cat reprezinta procentual volumul pensiilor si respectiv volumul veniturilor bugetarilor din PIB 2010 ?
  2.In conditiile cand acestea reprezinta cca 10-12% din PIB pt.diferenta de cheluieli cca 88-90 %,
  care sunt masurile de reducere si la care cheltuieli.Nu credeti ca trebuia sa incepeti cu reducerea acestora care au si o pondere mai mare in PIB,astfel nereducandu-se puterea de cumparare si implicit reducerea consumului care atrage incetinirea productiei generatoare de locuri de munca si fonduri bugetare prin plata impozitelor.Cu respect.
 • PRIMA CASA (Joi, 4 februarie 2010, 12:01)

  Alinutza [anonim]

  Asa cum s-a vazut programul "Prima casa" nu a avut succesul asteptat.
  2. De ce nu modificati criteriile acestui program, ca sa devina unul de succes. De ce s-a renuntat la ideea ca acest program sa fie valabil doar pentru locuinte noi sau ANL? Impresia mea este ca acest program "Prima casa" serveste intereselor celor implicati in piata imobiliara (cei care vor sa vanda la preturi mai mari decat stabileste piata), actionand impotriva majoritatii populatiei interesate in a achizitiona o locuinta.
  3. Nu credeti ca prin marirea plafonului de garantare prin programul "Prima casa" vor creste nejustificat pretul apartamentelor?(editat de HotNews.ro)
 • indemnizatie doctorat (Joi, 4 februarie 2010, 12:02)

  oprisan dan [anonim]

  Nu este corecta abrogarea art. 50 alin. 10 din Statutul personalului didactic(L 128/1997), articol ce priveste acordarea unei indemnizatii pentru doctorat. Nu se mai face nicio deosebire intre niveluri diferite de studii.Se putea include acest spor in salariul de baza(asa cum exista salarii diferite pentru invatatori, profesori cu studii de scurta durata, profesori cu studii de lunga durata, etc. )daca se dorea sa se faca o salarizare si dupa nivelul si complexitatea studiilor. Va sugerez sa corectati L 330/2009, in sensul introducerii in salariul de baza a acestui titlu stiintific in cazul profesorilor din invatamantul liceal si gimnazial(preuniversitar).
 • Reducerea cheltuielilor in sector bugetar (Joi, 4 februarie 2010, 12:06)

  Vitalie Barca [anonim]

  Domnule Boc, intrebarea mea este una simpla si are legatura directa cu reducerea cheltuielilor in sectorul bugetar. Cand se va interzice cumulul la stat? De ce statul accepta in aceasta perioada de criza ca mii de persoane din diverse institutii sa aiba doua sau chiar trei slujbe la stat in acelasi timp si si pe bani foarte multi. Cum e posibil asa ceva? Mai ales ca este imposibil sa-ti faci treaba asa cum trebuie in doua sau trei locuri in acelasi timp. Aceste persoane isi deconteaza aceiasi activitate in doua sau trei locuri in conditiile in care mii de tineri nu au de lucru si chiar ar putea ajuta pe bani mult mai putin la bunul mers al lucrurilor. Multumesc
 • Eficienta Energetica (Joi, 4 februarie 2010, 12:08)

  Mihai [anonim]

  Stimate d-le prim ministru,

  Din cate se aude, lucrarile de termoizolatie au realizat economii reale in buzunarele a multor romani. Care este numarul de lucrari de termoizolatie programate pentru acest an? Ar putea o parte din banii obtinuti de Romania pe certificatele verzi sa fie canalizati inspre acest domeniu?
 • Bologna (Joi, 4 februarie 2010, 12:10)

  Didina [anonim]

  V-as ruga sa-mi spuneti daca absolventii din Sistemul Bologna (cu trei ani, adica fara masterat), pot sa ocupe functii de sefi de servicii in institutii de rang national?
 • Despagubiri deponenti la CEC inainte de 1989 (Joi, 4 februarie 2010, 12:16)

  Maftei Nicolae [anonim]

  Domnule premier
  Conform legii nr 232 din 31 oct. 2008 persoanele fizice care până la data de 15 febr. 1992 au depus bani la C.E.C. (Casa de Economii si Consemnatiuni) în vederea achiziţionări de autoturisme, precum şi cei care au transferat sumele respective dupa 22.dec. 1989 la B.R.D (Banca Romana pentru Dezvoltare) au dreptul să obţină despăgubiri băneşti.
  Menţionez că cei care au lăsat banii la CEC au fost despagubiţi (au primit în jur de 220 mil lei vechi) iar cei care au transferat banii la BRD NU au fost despagubiti.
  Intrebarea este cand se va aloca suma necesară pentru despăgubirea persoanelor care au transferat banii la BRD?
  Va rog sa o postati deoarece si sa o aduceti in discutie deoarece este o problema care este nerezolvata de foarte mult timp.
 • Prima Casa (Joi, 4 februarie 2010, 12:19)

  radu [anonim]

  Stimate domn,

  Ce se poate face pentru a accelera derularea programului Prima Casa? In cazul meu, am dosarul depus la BRD Cluj de 6 luni (fiind printre primii care au dorit sa isi cumpere un apartament prin programul guvernului), dar dosarul nu a juns nici macar la fond, ci se plimba prin banca. Nici in ziua de azi nu am un raspuns din partea lor, si nu sunt singurul in aceasta situatie. Probabil ca si domnul deputat Mircia Giurgiu a ridicat aceasta problema, insa BRD Cluj sfideaza pe toata lumea.

  Nu am nevoie de mila lor, ci doar de un raspuns concret, deoarece eu sunt blocat si nu pot cere un alt credit Prima Casa la alta banca.

  Aveti sustinerea mea in continuare si va multumesc.

  Un Clujean.
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:48)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   E o chestiune de disfunctionalitate interna a bancii si voi cere lamuriri in acest caz, dar bancile, inclusiv BRD, s-au comportat bine in acest program pana acum.
 • Problema locurilor de munca (Joi, 4 februarie 2010, 12:20)

  Vitalie Barca [anonim]

  Stimate Domnule Boc, Imi puteti raspunde de ce in aceasta tara mii de oameni au voie sa se afle in campul muncii desi ar fi trebuit sa se afle demult la pensie iar tinerii, unii chiar cu doctorate, nu au slujbe din cauiza ca mii de posturi sunt ocupate de oameni care au trecut de varsta de pensionare. Culmea este ca au si salarii astronomice. Sunt cazuri cand din salariul unuia care ar fi trebuit pensionat demult potrivit legii s-ar putea angaja in unele cazuri si cate 5-6 tineri cu salarii de 1000 RON pe luna in mana .
 • Minimis (Joi, 4 februarie 2010, 12:20)

  Necunoscut [anonim]

  Aveti intentia de a opri programul de ajutor stat Minimis?
 • Posturi unice de conducere (Joi, 4 februarie 2010, 12:23)

  Richer Henriete [anonim]

  Domnule premier Boc,
  Va rog sa raspundeti daca posturile de manager neocupate sunt deblocate in anul 2010.
  Va multumesc
 • Programul operational de pescuit -P.O.P. (Joi, 4 februarie 2010, 12:24)

  Lucian [anonim]

  Domnule prim ministru ati afirmat ca firmele din Romania ar trebui sa incerce sa acceseze cat mai multe fonduri europene, care "pot grabi iesirea din criza" a tarii si pot aduce "relansarea vietii mai bune in Romania".
  V-am ascultat sfatul si am depus pe P.O.P. un proiect in luna iunie 2009. Nici la aceasta data nu s-a evaluat nici macar nici un proiect si domneste o stare de incertitudine, deoarece nu s-a mai comunicat oficial nimic de Ministerul Agriculturii, de o mare perioada de timp. Va rog sa ne spuneti cand vor fi evaluate proiectele si de ce a durat atat timp. daca se pierde si aceasta primavara vara vom ajunge la faliment. Se zvoneste ca se refac ghidurile pentru a se mula pe anumite proiecte iar altele vor fi respinse. Nu cred ca este normal ca ghidurile sa mai fie modificate dupa ce un proiect a fost depus.
  Va rog sa va implicati personal sa verificati. Confuzia este intretinuta si datorita faptului ca de pe situl anpa.ro intelegem ca sesiunea este deschisa iar de la Ministerul agriculturii ca este inchisa. Cu stima
 • noi cei din strainatate (Joi, 4 februarie 2010, 12:26)

  vava [anonim]

  1. de ce nu putem sa aplicam pentru programul prima casa . stiind ca nici o banca nu se implica in acordarea creditelor celor ce muncesc in strainatate cu acte si contracte in regula. Mentionez ca nu suntem un numar de oameni putini si de negliajat. oricum in final am vrea sa ne intoarcem acasa , iar banii care sunt trimisi din strainatate la fel nu sunt de neglijat tinand cont de investirea lor in economia romaniei
 • Bugetul pentru sanatate (Joi, 4 februarie 2010, 12:32)

  Mircea Anton [anonim]

  Buna ziua domnule Prim-Ministru. As dori sa va intreb ce aveti de gand sa faceti cu bugetul pe sanatate? Sunt medic si am facut parte dintre cei peste 200 de mii de romani care au semnat pentru 6% pentru sanatate.

  Dupa cum probabil stiti, avem cel mai mic buget pe sanatate din Europa si nu numai. Stiu ca pe la mijlocul anului va avea loc o rectificare bugetara. Avem vreo sansa noi, medici sau pacienti, sa primim mai mult de 3,7% din PIB?
 • Referendum (Joi, 4 februarie 2010, 12:35)

  Paul [anonim]

  Domnule Boc, am votat la referendum pentru Parlament Unicameral. La fel au facut inca vreo 8 milioane de romani. De ce in acest moment exiosta partide care nu tin seama de vointa romanilor si tergiverseaza rezultatul referendumul? Ce masuri urmeaza sa luati pentru ca vointa poporului data exprimata de referendum sa fie pusa in aplicare?
 • alta modificare la Codul de procedura fiscala (Joi, 4 februarie 2010, 12:36)

  Mirela Tatu [anonim]

  Recent ati semnat o noua ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală referitoare la obligativitatea
  contribuabilor mari şi mijlocii, stabiliţi conform reglementărilor în vigoare, de a depune la organul fiscal competent declaraţiile anuale de impozit pe profit după certificarea acestora de către un consultant fiscal, precum si a altor situatii cum ar fi deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată, declaraţiile fiscale prin care se corectează impozite, taxe, contribuţii şi alte sume ce constituie venituri ale bugetului general consolidat . Tin sa mentionez ca aceasta activitate apartinea pana nu de mult expertilor contabili care au obtinut aceasta calitate in urma unor examene si stagii deloc scurte . Totodata , in majoritatea cazurilor , aceste situatii financiare sunt facute tocmai de catre acestia care , dealtfel, cunosc foarte bine activitatea celor care i-au angajat si pot stabili cu certitudine incadrarea corecta a cheltuielilo si a veniturilor acestora. Credeti ca un consultant fiscal care a absolvit un alt examen impus de anumite interese prin spargerea in diferite alte profesii a profesiei de expert contabil , cunoaste mai bine incadrarea cheltuielilor si veniturilor unei companii decat cel care le-a contabilizat de-a lungul anului si care are aceasta capacitatea mentala si profesionala certificata ? In statele uniunii europene nu sunt atatea profesii economice iar activitatea de consultanta fiscala este acceptata a fi desfasurata de experti contabili romani si in mod cert , mediu de afaceri nu cred ca aplauda inca o obligativitate de genul asta care necesita o cheltuiala suplimentara pentru ei.
  Cine este responsabil in final pentru depunerea unei situatii incorecte , dar ATENTIE certificata de un consultant fiscal si in ce consta aceasta raspundere ? Multumesc.
 • Competenta versus aberatii (Joi, 4 februarie 2010, 12:41)

  Cristian Gazdac [anonim]

  Stimate Domnule Prim-Ministru, Emil Boc,
  Citind intrebarile adresate Dumneavoastra mai sus, mi-am permis sa va deranjez si eu cu o intrebare rezultata tot din paradoxala (pentru lumea civilizata) lume romaneasca.
  Se afirma,, pe buna dreptate mai sus, ca tinerii nu au sanse nici la slujbe si as adauga nici la afirnarea competentei. Va dau cazul meu, desi am doctoratul la Oxford, am fost exclus de la un concurs de promovare pe post in cadrul unui institut al Academiei deoarece concuram cu un coleg mai in varsta. Dosarul era net superior celuilalt candidat, ca urmare motivul descalificarii a fost, doctoratul la Oxford nu se considera vechime in CERCETARE!!!!!!! La Universitate s-a spus ca nu exista buget, iar imediat in sesiunea urmatoare la posturi vacante s-au facut angajari la departamentul respectiv a celor care au terminat un doctorat cu posturi create anume. Nici macar partidul din care faceti parte nu are nevoie de asemenea persoane. Cand m-am adresat filialei din orasl unde domiciliez, prezentand cv-ul, mi s-a raspuns sec: NU SE FAC INSCRIERI!!
  Rezumand atat comentariul meu dar si toate celelelalte intrebaria adresate deja mai sus si care cu siguranta va vor mai fi adresate, vin cu intrebarea fundamentala, din pacate recurg la Le
  nin: CE-I DE FACUT? Cu respect, Cristian Gazdac
 • Legea Politiei Locale (Joi, 4 februarie 2010, 12:45)

  Constantin Dan [anonim]

  Domnule Prim Ministru,
  Intrebarea 1. De circa 2 ani se tot amana Legea Politiei Locale. Cand credeti ca ea va fi promulgata?
  Intrebarea 2. De ce politistii comunitari (posibili viitori locali) nu beneficiaza de statut special al functionarului public , cum sunt cei din Politia Nationala, tinand cont de faptul ca multe din atributiile de ordine si liniste publica au fost transferate politistilor comunitari. La emisiunea ,,Nasul" precizati ca acesta lege(politia locala) este una din prioritati.
  Va multumesc !
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:49)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin Dan

   A trecut de Senat si se afla la Cam Dep. In aceasta sesiune parlamentara, pana in luna iunie, va fi aprobata si aplicata.
 • Firme de stat (Joi, 4 februarie 2010, 12:45)

  Reman [anonim]

  Domnule Prim Ministru, anumite contracte de achizitii la firme care mai sunt de stat precum si la institutii sunt evident umflate ca valoare. Cum se poate mari transparenta la aceste achizitii si unde se poate reclama o astfel de situatie.
  A doua intrebare este daca statul este cel mai mare datornic in prezent cu facturi scadente catre firme private.
 • Intrebari si propuneri fonduri europene (Joi, 4 februarie 2010, 12:46)

  Gabriel [anonim]

  Referitor la fondurile europene, in acest domeniu consider ca domnul prim-ministru este cel mai dezinformat om din Romania . In actualul ritm impus de Agentiile ministerelor care gestioneaza aceste fonduri europene alocate Romaniei, la un simplu calcul, se va observa ca la data de 31.12.2013 rata de absorbtie a acestor fonduri va fi de maxim 55-60%.
  Aceste agentii care gestioneaza aceste fonduri europene au creat niste grile de punctaj pentru evaluare si selectare de proiecte care sunt subiective si ele creeaza numai discordie intre aplicantii pentru aceste fonduri.
  Se observa ca aceste punctaje au fost de fapt create ca sa se arate UE cat de performante sunt aceste agentii din Romania (pentru ca oamenii din aceste agentii sa-si justifice salariile) dar in schimb vedem ca rata de absorbtie a fondurilor este foarte mica.
  Se observa ca sunt foarte multe proiecte eligibile dar care nu sunt finantate din cauza ca nu au intrunit punctajul de selectare intocmit de o agentie.
  Exemplu concret pentru a intelege:
  Un beneficiar care a avut sa zicem 75 puncte si este finantat va renunta dupa contractare la finantarea nerambursabile UE din cauza ca nu poate obtine creditul si cofinantarea pentru proiect, iar in schimb un beneficiar care are banii necesari pentru implementarea proiectului nu poate beneficia de finantarea nerambursabila UE intrucat nu este finantat de o agentie pentru ca a indeplinit la selectare doar 55 puncte, in conditiile in care punctajul minim acceptat pe domeniu este de 20 puncte dar a fost de selectare de 68 puncte.
  Cine pierde de fapt din aceasta selectare subiectiva pe punctaje? //
 • uite ca si gimini are cateva intrebari (Joi, 4 februarie 2010, 12:58)

  gimini [utilizator]

  //
  2. Cum comentati declaratiile recente ale Bechtel privind concedierea a 2000 de angajati romani?
  3. Deficitul bugetar s-a incadrat anul trecut in limitele convenite cu FMI. Totusi, care mai este situatia arieratelor si a datoriilor pe care statul le are fata de mediu privat?

  ///
  Si ar mai fi multe altele (cel putin 20) dar ma opresc aici. Oricum, nu ma astept sa primesc vreun raspuns, mai ales ca am postat printre ultimii.

  Multumesc pentru atentia cu care totusi sunt convins ca veti citi intrebarile mele!(editat de HotNews.ro)
 • depre PFA (Joi, 4 februarie 2010, 12:58)

  Cristi [anonim]

  Domnule Prim-Ministru,

  am o intrebare legata de normele de venit pt PFA-uri.
  Am citit codul fiscal si am vazut ca limita de incasari pentru a te incadra la norme de venit este de 35.000 euro. Dar aceasta este o minciuna pentru ca se stipuleaza ca acesti EURO sunt calculati la valoarea euro la data aderarii Romaniei la UE.
  Cum poti sa explici unui partener din UE faptul ca 28.000 euro din Germania sunt 35.000 euro in Romania?
  Incasarile se fac in euro dar calculul romanesc e asa: PFA incaseaza 1 euro (in moneda euro), statul roman vinde acest auro la valoarea actuala a euro/leu si ma obliga sa cumpar euro cu valoarea de la data aderarii RO la UE. Deci uite ce usor creste si se umfla 1 EUR German in 1.4 EUR Romanesti.

  Cum pot exista astfel de aberatii in codul fiscal?
  De ce nu se stipuleaza atunci direct suma in RONI pt plafon?
  Trebuie neaparat sa inducem in eroare?
  Pe toata lumea?

  Se va schimba aceasta anomalie?

  Va multumesc.
 • general (Joi, 4 februarie 2010, 12:58)

  SubZero [anonim]

  1. Pe intreg parcursul anului 2009, precum si acum in 2010, v-ati concentrat exclusiv pe masuri ce au ca scop carpirea bugetului, in principal prin reducerea costurilor (bugetarii, bugetarii, bugetarii). Cind aveti de gind sa treceti de la taieri de costuri la masuri economice (i.e. nu prin crestere de taxe si impozite) de generare a veniturilor la buget?
  ///
  (editat de HotNews.ro)
 • Simplificare acte despuse la fisc de catre IMM (Joi, 4 februarie 2010, 12:58)

  Alexandru Sas [anonim]

  Buna ziua

  De ce nu simplificati procedurile de a depune acte la finante de catre IMMuri?
  Trebuie sa incurajati prin orice mijloace dezvolatarea IMMurilor nu sa le ingreunati activitatea.
  Pe linga ca trebuie sa plateasca un contabil, mai trebuie platit si un expert fiscal sa-ti semneze bilantul. De ce e nevoie sa depui de 2 ori pe an bilantul?

  ///

  (editat de HotNews.ro)
 • Cazul secretarului Primariei Timisoara: Cojocari - (Joi, 4 februarie 2010, 13:02)

  Petru Leahu [anonim]

  De ce nu modificati legislatia privind modificarea secretariilor de primarii? Acestia ar trebui schimbati prin votul consilierilor locali nu doar la cererea primarului
  Cazul secretarului Primariei Timisoara: Cojocari - unul dintre cei mai corupti oameni din Timisoara
 • intrebare despre fondurile europene pt brutarii (Joi, 4 februarie 2010, 13:02)

  dan popa [anonim]

  M-am repatriat din Canada pt a prelua afacerea parintilor mei care au o brutarie patiserie . Asteptam de mai bine de un an sa se lanseze sesiunea de depunere pt modernizarea brutarei prin fosta masura XS 13 dar nimeni nu stie nimic despre aceste fonduri. Am banii necesar pt cofinantare , dar nu s-a lansat masura xs 13.

  Cand credeti ca o sa se lanseze aceasta masura?
 • masuri de relansare economica (Joi, 4 februarie 2010, 13:09)

  dragsor [utilizator]

  Domnule Boc
  ///
  3. Cunoaşteţi ca înafara de şomerii in plata mai sunt si cei care au ieşit din plata? De ce nu faceţi referire la nr. total de cetăţeni care au rămas fără un loc de munca.
  ///
  Va mulţumesc pentru răspunsuri!(editat de HotNews.ro)
 • Legea unica a salarizarii (Joi, 4 februarie 2010, 13:22)

  Stefania Mazilu [anonim]

  Poate fi diminuat, la indicatia ordonatorului principal de credit, salariul brut al lunii ianuarie 2010 fata de cel al lunii decembrie 2009, la bunul plac al acestuia? Explicatie: salariul pe luna decembrie continea sporuri acordate prin contractul colectiv de munca, (care expira in luna mai 2010). Acestea nu se mai regasesc in legi sau hotarari de guvern dar, din punctul nostru de vedere, pot fi considerate drept compensari tranzitorii. Prin neacordarea acestor sporuri slariul brut ar scadea substantial, fapt ce contravine art. 7 (2) al Legii unice a salarizarii.
 • Pensionare anticipata partiala-penalizare (Joi, 4 februarie 2010, 13:34)

  Vio [anonim]

  De ce doriti marirea procentului de penalizare la 0.75% pentru fiecare luna de anticipare,in cazul pensionarii anticipate partiale? Ati spus la TV ca a crescut numarul pensionarilor anticipate cu 115.000. Poate alte tipuri de pensionari au crescut, dar nu cele anticipate partiale. ///
  Multumesc anticipat pentru raspuns.(editat de HotNews.ro)
  • rasp (Joi, 4 februarie 2010, 14:50)

   Emil Boc [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vio

   Pentru a descuraja pensionarile anticipate, astfel incat sistemul de pensii sa poata fi sustenabil si pentru ca si pensiile celor care astazi sunt tineri sa poata fi platite atunci cand vor ajunge la varsta pensionarii.
 • Veti finaliza Reforma proprietatii in mandatul Dvs (Joi, 4 februarie 2010, 13:52)

  Asociatia actionarilor din Fondul Proprietatea [anonim]

  Reforma proprietatii este inca departe de finalizare desi v-ati asumat-o impreuna cu liberalii la inceputul mandatului in Alianta DA. Fondul Proprietatea nu este listat nici dupa 5 ani de la infiintare, insa deja participatiile sale valoroase din domeniul energetic (precum CEZ) sunt vindute samavolnic dupa interesele unor profitori de moment, ascunsi prin ministere ori partide, fara consultarea actionarilor privati ce detin peste 40% din acest fond de despagubire a fostilor proprietari. Unde este reforma, devreme ce Dvs repetati obiceiul nedemocratic de a numi pe 10 februarie in CAul de la Fondul Proprietatea un intreg lot de persoane ce n-au legatura cu acest proiect, fara reprezentativitate, numiti pe criterii exclusiv politice, in sfidare totala fata de fostii proprietari, deveniti actionari la fondul Proprietatea cu peste 40%, avind dreptul la minim 3 REPREZENTANTI in CONSILIUL de SUPRAVEGHERE. Deci unde este reforma promisa Dle Primministru?
 • omologarea fungicidelor cu Initium (Joi, 4 februarie 2010, 14:02)

  Natalia Talmacec [anonim]

  Domnule Prim-Ministru,
  Va rog sa ne lamuriti de ce suntem prima tara din lume care s-a grabit sa autorizeze folosirea in agricultura a doua fungicide pe baza unei substante insfucient testate? De ce nu am avut rabdarea sa asteptam omologarea Initiumului - asa se cheama compusul chimic - de catre organismele Uniunii Europene? Din investigatiile facute, am inteles ca testele efectuate la noi in tara au vizat doar eficienta substantei asupra culturilor, nu si efectele asupra omului... Astea urmeza sa fie evaluate dupa 3 ani, cand se va lua decizia mentinerii sau scoaterii fungicidului din uzul agricultorilor. Cunoasteti aceste detalii, vi se par in regula?
 • Adevar (Joi, 4 februarie 2010, 14:04)

  George [anonim]

  Cand vor sti romanii adevarul despre bugetul FMI si despre integrarea in spatiul Schengen?
 • doctorat (Joi, 4 februarie 2010, 14:05)

  florin [anonim]

  sunt doctorand anul 1, de la 1 oct nu am primit nici un ban, si nu stim cand o sa ii primim. am sunat la ministerul muncii ieri, am fost pasat la ministerul educatiei si inapoi, fara sa mi se zica nimic, cica "e confidential" stadiul actual al contractelor de burse doctorale. puteti sa ne spune-ti cand o sa primim banii, sau mai bine, daca o sa ii primim ?
 • Invatamant (Joi, 4 februarie 2010, 14:06)

  MITRACHEDU [anonim]

  Domnule Boc,

  Profesional sunteti cadru didactic in mediul
  universitar pe care il cunoasteti foarte bine.
  Sunt invatator,lucrez de 7 ani in sistemul step by step ,activitate didactica ce cuprinde a-
  proximativ 1000 clase elevi,la nivel national.
  La nivel de minister,sau ispectorate s-a luat hotararea de a se desfiinta acest sistem.
  Cum comentati aceasta hotarare?
 • Fair play stat-contribuabil (Joi, 4 februarie 2010, 14:25)

  luci [anonim]

  ///

  3. Ordinea stingerii obligatiilor fiscale: Daca o firma are ceva datorii, dar e de buna credinta si isi plateste treptat din ele, de ce se sting mai intai dobanzile si mai apoi debitul? Daca afacerea nu-i merge cum trebuie, ajunge sa plateasca doar dobanzi, iar debitul sa ramana nestins mult timp, ori pana cand vor fi alte vremuri mai bune, ori pana cand intra in faliment. Cred ca ar fi moral ca la fiecare plata sa se stinga partial debitul si partial dobanzile aferente.(editat de HotNews.ro)
 • turism in romania (Joi, 4 februarie 2010, 14:29)

  norbert [anonim]

  Sunt un sustinator al dumneavostra si cred ca veti reusi sa puneti tara in miscare as avea o intrebare in legatura cu clasarile de hoteluri. Multe dintre hotelurile aflate in Romania peste 90% sunt clasate la 3-4 sau chiar cinci stele dar ele in realitate din punct de vedere al dotarilor si al calitatii nu corespun nici la 2 stele eu chiar lucrand in acest domeniu cand se vor lua si la noi masuri ca sa fim si din acest punct de vedere in pas cu lumea?

  VA Multumesc
 • Autostrăzile (Joi, 4 februarie 2010, 14:29)

  D.D. [anonim]

  De ce nu se imprumuta statul roman ca se elimine decalajul urias fata de Europa in domeniul infrastructurii rutiere si feroviare?
 • Impozitul forfetar nou (Joi, 4 februarie 2010, 14:32)

  Cezar Toader [anonim]

  Sa afirmat la un moment dat ca veti impozita zonele cu risc de evaziune, printr-un nou frofetar. Restaurantele intra in aceasta zona dupa cum sustineti dumenavoastra, stiti oare ca in Moldova sau inchis (sau sunt de vanzare ) in 2009 -2010 peste 40 de restaurante?Doar cei care organizeaza nunti ar trebui impozitati pentru ca doar ei lucreaza la negru , noi ceilalti nu putem lucra asa pentru ca suntem la mana angajatilor si avem nevoie de o evidenta clara a incasarilor si a cheltuielilor.

  Sustin impozitul forfetar pentru restaurante , dar nu pentru toate .Impozitati doar pe cei care fac petreceri, nunti,cumetrii,etc ..

  Cum veti proceda in aceasta problema ?
 • Cand se termina banii pentru platie din Sanatate? (Joi, 4 februarie 2010, 14:33)

  Medic rezident [anonim]

  Zvonurile spun ca, la jumatatea anului, se termina banii pentru platie din Sanatate.
  De unde veti lua bani? Veti face rectificare bugetara?
 • TEXT NE CENZURAT (Joi, 4 februarie 2010, 14:38)

  Vaidenoi [anonim]

  Domnule Prim-miniatru,
  Nu o sa va ascund ideia ca am devenit votant PD-L datorita presedintelui Basescu, al carui discurs politic s-a axat pe inlaturarea gangrenei sociale care roade Romania, coruptia generalizata ; coruptie ce a dus la Oligarhizarea sferei economice si mogulizarea presei. Domnia
  voastra, fiind desemnat prim-ministru de presedintele Basescu v-ati angajat sa urmariti agenda presedintelui.In aceasta ordine de idei vin si va intreb:

  1 Intrebare

  De ce PD-L nu a propus pe Monica Macovei la inalta functie de Comisar european pe probleme de justitie, este PE DEPARTE cea mai calificata persoana din parlamentul european in acest domeniu.
  Participarea la campania electorala prezidentiala ne-a sugerat noua ca doamna Monica Macovei va fi propusa sa candideze la aceasta functie sau in tara la ministerul justitiei

  2 Intrebare
  Ce abilitati profesionale, politice si morale ati avut in vedere cand ati incredintat Ministrul dezvoltarii regionale si turismului Elenei Udrea, data fiind inclinatia acestei persoane pentru lux si angajare de credite bancare pe care nu le ramburseaza, stiind fiind faptul ca datoreaza la banca BRD - Groupe Société Générale circa patru milioane de euro.

  PS. Sper sa apreciati just aceste intrebari pentru ca ele reprezinta ingrijorarea pe care o resimtim noi cetatenii oarecare ne implicati politic si care nu mai avem nici o speranta in aceasta tara, decat sa ne trimetm copii sa-si faca un rost in tari straine.
  Si mai sper sa nu patesc ca in mandatul de trista amintire PSD cand pentru astfel de opiinii am avut telefoanele ascultate ani in sir.(editat de HotNews.ro)
 • salarii (Joi, 4 februarie 2010, 14:44)

  silviu bogdan [anonim]

  2 intrebari:
  1.prin noua lege a salarizarii bugetarilor se mentine precizarea referitoare la stimulentele in limita a 3 salarii?
  2.cum se va face noua restructurare a agentiilor guvernamentale? care vor fi criteriile de concediere a bugetarilor?
 • Autostrazi cu bani europeni (Joi, 4 februarie 2010, 14:46)

  Alin [anonim]

  Putem dezvolta infrastructura de transport din Romania atragand fonduri europene in masura in care sa putem avea un ritm de constructie a autostrazilor pe care il regasim in alte state?
 • absorbtie fonduri europene (Joi, 4 februarie 2010, 14:50)

  cristi [anonim]

  Desi actiunea de finantare din anvelopa anuala a proiectelor deja evaluate pentru masurile 121 si 123 este una de interes public, asteapta finantare atat depozitele regionale cu atmosfera controlata si silozurile (a se vedea masura 123) cat si proiecte de irigatii, actuala conducere a Ministerului Agriculturii doreste reportarea acestor sume pentru anul viitor, moment la care toti beneficiarii vor pierde 10% din finantare.
  Aceasta decizie blocheaza activitatea APDRP intrucat cele peste 1000 de proiecte vor trebui retrase si redepuse cu bugete noi, bilanturi 2009, etc si se vor reevalua, efectul lor urmand a se face simtit abia 2011-2012 dar mai important este faptul ca amanarea finantarilor compromite realizarea investitiilor si implicit crearea de mii de noi locuri de munca atat in industria agroalimentara cat si in industria constructiilor care sufera din lipsa proiectelor intr-o perioda de criza.
  De ce se doreste reportarea sumelor aferente anului 2009 si a nu le absorbi , atata timp cat exista peste 1000 de proiecte in lista de asteptare, valoarea acestora depasind cu mult intreaga alocare a programului cu toate ca APDRP a propus continuarea finantarii pe proiectele evaluate si care au un punctaj foarte bun , utilizand suma aferenta sesiunii a doua
 • RACHETE, GAZE (Joi, 4 februarie 2010, 14:52)

  Clujean [anonim]

  Cu cat credeti ca se vor scumpi gazele rusesti, dupa anuntul dlui presedinte Basescu privind includerea Romaniei in sistemul antiracheta al SUA?
 • Cu cine se face reforma? (Joi, 4 februarie 2010, 14:56)

  Mihai [anonim]

  Daca doriti cu adevarat o reforma a administratiei publice, va reamintesc ca suntem cateva zeci de persoane scolite pe banii statului si ai UE in Europa de vest care vrem sa facem ceva pentru tara si carora guvernul ne-a promis si s-a obligat ca ne va angaja in structurile sale. Noi chiar vrem sa miscam ceva, voi de ce nu ne vreti? Semnat: Absolvent programul Young Professionals Scheme 3
 • Reforma (Joi, 4 februarie 2010, 15:06)

  sempre [anonim]

  As dori, ca votant constant al partidului Dvs., sa stiu in mai mare masura cum vedeti viitorul reformarii PDL in ceea ce priveste in primul rand politica de cadre care poate sa inalte sau sa coboare partidul in randul masei de votanti, intr-o masura din ce in ce mai mare. Cred ca sunteti de acord ca mai trebuie promovate si valorile morale si competentele, in detrimentul clientelei.
  Mai sunt interesat si de viitorul ideologic al PDL si de eventualele schimbari de nume si sigla, care sper sa nu fie niste simple cosmetizari.
  Va doresc putere si succes.
 • impozite (Joi, 4 februarie 2010, 15:42)

  un bucurestean [anonim]

  buna ziua!
  in noua forma a Legii fiscale toate microintreprinderile vor plati un impozit de 16% in loc de 3% cum e in prezent (e propus sa se aplice din aprilie).Eu nu cred ca e momentul unei asemenea majorari a impozitului cu 13% in conditiile in care in 2008 am platit impozit pe veniturile din 2008, in 2009 am platit forfetarul raportat tot la veniturile din 2008 (nu la veniturile precare din timpul crizei), iar in 2010 vom plati impozit majorat cu 13%. Sincer eu nu vad nici un ajutor din partea statului in acesta criza, ci dimpotriva e aceeasi politica "de a jumuli oaia cat mai mult".
  Poate se gandeste dl Vladescu sa faca aceasta majorare dupa ce va trece criza (sau poate la dansul pe hartie a si trecut?). Am votat cu PDL tocmai fiindca am crezut ca nu va mai continua acesta politica a PSD? sau m-am inselat?
  Multumesc
 • legea290/2003 (Vineri, 5 februarie 2010, 15:44)

  bejan elena [anonim]

  stimate d-le priministru ,va consider ca fiind foarte apropiat de cei cu probleme .Doresc sa va intreb in legatura cu fondurile alocate in 2010 pentru despagubiri la legea 290/2003 si cand aceste fonduri vor fi activate? Va multumesc pentru eventualul raspuns si va doresc multa sanatate.v-as fi recunoscator daca ati raspunde la adresa de mail .
 • Fiscalitate in haos (Sâmbătă, 6 februarie 2010, 12:47)

  Gabi [anonim]

  Doua intrebari:
  1. Cum comentati faptul ca in forma actuala, potrivit metodei de calcul si de declarare a impozitului anual,
  unele societati ajung sa plateasca impozit pe profit (mult mai mare decat impozitul minim) PLUS impozit minim. Doua impozite pentru acelasi profit anual?
  Am facut zeci de simulari, si va garantez ca asa este.
  Problema persista cu toate ca la ministerul de finante sosesc o multime de sesizari.

  2. Aveti in vedere si stabilizarea sistemului fiscal, fara de care nu se va putea dezvolta o economie stabila si "cinstita" ?
  La ora actuala este un haos total, nu se poate face nici un plan de viitor.
 • despagubiri legea 290/2003 (Duminică, 7 februarie 2010, 11:32)

  riscu gheorghe [anonim]

  am 75 ani si sunt beneficiar al Legii nr.290/2003 conform hotararii comisiei judetiene din 28 03 2007.
  in acelas an am depus documentatia la A.N.R.P si de atunci astept sa primesc aceste despagubiri
  daca luati in considerare varsat mea si ritmul in care sa efectueaza plata despagubirilor ce sanse am sa primesc acesti bani
 • anpc (Joi, 11 februarie 2010, 18:48)

  cata [anonim]

  Domnule prim ministru e strigator la cer ce se intampla cu puterea autaritatilor statului.ex: onpc-ul local prin ojpc nu detine toate parghiile pentru a se lupta cu abuzurile sc-urilor.la plangerile formulate catre aceasta autoritate am primit raspuns ca nu pot face mare lucru in afara de aplicarea unei contraventii si cam atat...dar abuzul continua si sunt indrumat sa-mi gasesc dreptatatea in instanta.bancile le fel ...degeaba sunt controlate caci contesta 3/4 din contraventii si in mare parte castiga si ce le ramane de platit e ok sa le plateasca la cate biruri au in contractele de imprumut.ajutati autaoritatile statului cu legi clare si cu o putere de aplicare mai rapida si mai eficienta...
 • pensii de boala (Vineri, 19 februarie 2010, 8:45)

  liliana [anonim]

  Domnule prim ministru sa stiti ca sunt pensionari de boala care lucreaza in italia sau alte tari var og sa faceti ceva in privinta asta pentru ca acei oameni nu merita aceasta indemnizatie,doar pe teritoriul Romaniei sunt inapti de munca ?
 • parere de rau pentru administratia romaneasca (Miercuri, 7 aprilie 2010, 10:34)

  geta [anonim]

  de ce considerati al 13 lea salariu o sursa de huzur pentru bugetari. Sunt functionar public cu 20 de ani de vechime si castig 950 lei pe luna ,asta presupunand salariul de baza plus sporul de vechime , ordonatorul neacordandu-ne nici un alt fel de spor.De ce cei de la privat se tot lamenteaza cand fenteaza constant statul , pentru ca niciodata salariile de pe cartea de munca nu coincid cu cel pe care angajatul il ia de fapt, in mana.Pe cand cei de la stat daca iau 680 de lei atata iau in realitate , dupa aceasta suma se platesc contributiile , cu aceasta suma incearca sa-si intretina copii. Vi se pare corect? Va rog , indreptati-va privirea si catre functionarii de jos , carora chiar le este drag sa faca administratie dar pentru o administratie europeana este nevoie de o recunoastere a meritelor lor si asta se reflecta in dificultatea cu care isi duc traiul . Am auzit de un anume spor de zambet , nu mi se pare normal ,chiar daca sunt functionar public , dar ii inteleg , pentru ca intra-adevar trebuie sa fi stimulat atata timp cat tu castigi cat sa-ti platesti gazul intr-o luna, si trebuie sa zambesti in fata fiecarui tigan , care nu a platit taxe si impozite in viata lui dar in fata caruia trebuie sa te ploconesti ca in fata unui, print, trebuie sa-i suporti cu zambetul pe fata jigniriel aduse, si faptul ca aproape primeste ajutor social ,degeaba ,cat salariul tau pe luna. TREBUIE ca legea 330/2009 sa fie aplicata si intr-adevar oamenii sa poata trai decent , pentru a putea ridica administratia romaneasca la rang european.TREBUIE ca primarii sa fie obligati sa respecte legea, daca pentru anume categorii legea permite acordarea unor stimulente trebuie sa se aplice, deoarece un executor la taxe si impozite nu poate sa execute " avand un salar de 670 lei, maine .
 • Prima casa - PFA norma fixa de venit (Miercuri, 8 decembrie 2010, 14:16)

  Bogdan [anonim]

  Domnule prim ministru,

  Bancile sunt mai mult decat ametite. Pentru mine care detin un PFA (activitate IT) cu norma fixa de venit, ceea ce inseamna ca platesc 16% din norma fixa de venit si nu din invasarile reale.
  Sunt interesat sa accesez programul prima casa si vreau sa stiu care venituri se iau in considerare: norma fixa sau incasarile mele reale?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by