Agentia Nationala de Integritate sustine ca poetul Mircea Dinescu se afla in stare de incompatibilitate deoarece detine concomitent functia de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si cea de administrator la doua societati comerciale. Intr-un comunicat ANI subliniaza ca Dinescu se afla in stare de incompatibilitate din anul 2006 si ca legislatia care prevede incompatibilitate I se aplica si lui pentru functia pe care o detine la CNSAS.

UPDATE: Mircea Dinescu a declarat ca nu va depune plangere

Mircea Dinescu a declarat la Realitatea TV ca nu va depune plangere impotriva deciziei ANI. A criticat, insa, dur activitatea Agentiei si a sefului acestuia, Catalin Macovei, sustinand ca "se doreste ca eu sa nu mai fiu la CNSAS. (...) Nu pot sa citesc dosarele fostei Securitati ca fac agricultura?"

"Aceasta institutie a devenit o arma", a atacat Dinescu. A recunoscut ca este implicat in afacerile despre care ANI face referire in comunicat, insa a declarat ca "toti smecherii isi trec averile pe numele copiilor si fac afaceri in draci. (...) Eu nu ma cramponez de aceste formalitati de trei lulele. Sunt politicieni romani care fac afaceri in draci si care si-au pus copiii pe acte". "Aceasta institutie a devenit o arma", a avertizat Mircea Dinescu.

“Agentia Nationala de Integritate a constatat, in baza prevederilor Legii 144/2007, republicata, faptul ca domnul MIRCEA DINESCU, se afla incepand cu data de 27.03.2006, in stare de incompatibilitate intrucat deține simultan atat funcția de membru in cadrul Colegiului CNSAS cat si pe cea de administrator la doua societati comerciale”, se arata in comunicatul ANI.

Potrivit ANI starea de incompatibilitate a intervenit incepand cu data de 27.03.2006, ca urmare a exercitarii simultane a functiei de membru al Colegiului CNSAS, asimilata celei de secretar de stat (numit la data de 27.03.2006) respectiv a functiei de administrator al S.C. AGROINDUSTRIALA S.R.L. GIUBEGA (unic administrator incepand cu data de19.02.2004 si pana in prezent) precum si de administrator al S.C. GRADINA CU VIȘINI S.R.L. (unic administrator in perioada 15.12.2005 – 14.11.2008)

Reprezentantii ANI mai mentioneaza ca incompatibilitatea constatata constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Adica Mircea Dinescu si-ar putea pierde calitatea de membru al Colegiului CNSAS.