Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a criticat politica Guvernului roman in privinta cetateniei acordate locuitorilor Republicii Moldova. Parlamentarul a afirmat intr-un interviu pentru RFI ca acordarea cetateniei in masa nu rezolva nimic, ci dimpotriva, da apa la moara extremistilor din Rusia.

Asculta declaratia lui Gyorgy Frunda

Descarca interviul in format MP3

"Iata ca moldovenii care obtin cetatenia romana nu raman nici in Moldova, nu raman nici in Romania, ci in proportie de 90% pleaca in Europa vestica, or prin aceasta, Guvernul roman, politica romaneasca nu face altceva decat sa ajute extrema dreapta ruseasca, ce ar vrea o Moldova fara romani".

"Cred ca intentia de a-i ajuta pe moldoveni sa ramana in Moldova, romanii de acolo sa aiba posibilitati materiale de dezvoltare este drumul de urmat. Interesul romanesc este ca Moldova sa fie locuita in continuare de moldoveni, de romani, in proportia in care sunt si integrandu-se in Uniunea Europeana sa existe o legatura normala, sa fim in aceeasi familie europeana.

"Modificarea frontierelor este imposibila, cine se gandeste la asa ceva nu cunoaste realitatile europene ale secolului 21".

Frunda este membru al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si a fost ales recent co-raportor al Comisiei de Monitorizare a APCE pentru Federatia Rusa.

Frunda: Relatia cu Rusia trebuie gestionata cu ratiune

Relatia cu Rusia trebuie gestionata cu ratiune, a afirmat Frunda.

"Elefantul niciodata nu va fi egal cu gazela, fiecare are avantajul si dezavantajul lui, dar trebuie sa coabiteze in aceeasi savana. Asta trebuie sa facem si noi cu Rusia. Suntem impreuna si daca vrem, gasim puncte comune. Relatiile politice, relatiile economice si relatiile comerciale pot fi tratate pe picior de egalitate si asta trebuie facut", a declarat el.

Parlamentarul crede ca Romania trebuie sa-si urmareasca interesul in relatia cu Moscova: "Relatia cu Rusia trebuie gestionata absolut rational, din punct de vedere al interesului Romaniei, al interesului comunitar. Acesta este punctul de plecare si numai printr-un dialog si imbunatatirea relatiilor putem sa ne obtinem scopurile pe care le avem in regiune".

Relatia cu marele vecin de la Rasarit este "inghetata" de doua decenii, a spus Gyorgy Frunda: "Este o relatie inghetata de 20 de ani. Noi nu am facut diligentele necesare pentru a imbunatati relatiile cu Federatia Rusa, in special in domeniul economic si comercial. Federatia Rusa are simptomele marelui imperiu care si-a pierdut puterile si-si cauta locul intr-o noua geografie economica si politica a Europei, in care este foarte suspicioasa, reuseste sa incheie greu legaturi, dar cred ca nici noi nu am avut abilitatea necesara de a convinge partea rusa si de multe ori declaratiile prea emotionale ale unor lideri romani au facut acest drum si mai greu de parcurs".

Romania a oferit zilele trecute Republicii Moldova un ajutor de o suta de milioane de euro, dupa ce si Rusia a ajutat financiar Chisinaul. Gyorgy Frunda se asteapta ca Moscova sa primeasca gestul Bucurestiului cu raceala.

"Nu se va bucura Rusia de ajutorul Romaniei, ea vrea sa pastreze Moldova in cercul CSI, a confederatiei tarilor independente, iar noi incurajam Moldova, ceea ce este logic sa vina inspre Europa, spre Uniunea Europeana", a afirmat senatorul.