Migratia politica a fost in anul 2009 la ordinea zilei in Parlament. Inainte, dar mai ales dupa alegerile prezidentiale, multi parlamentari si-au parasit partidele, in functie de interese si dupa cum a batut vantul schimbarii. Astfel, din toamna anului 2009 pana in prezent, social democratii au pierdut 13 parlamentari, iar liberalii 14 mandate. In schimb, PD-L a primit din randul migratorilor 4 deputati. Marele castigator al migratiei politice a fost insa grupul independentilor, care numara in prezent 23 de alesi "rataciti".

In Parlament, PSD a pierdut teren in fata adversarului din campania electorala, PD-L. Dupa alegerile parlamentare din 2008, social democratii erau la o diferenta foarte mica de democrat liberali, cu doar trei mandate, insa in 2010 PSD a pierdut mult teren la nivelul Parlamentului. Social democratii au in prezent 151 de parlamentari, cu 19 mandate mai putin decat democrat liberalii.

PSD, - minus 13 mandate

Migratia deputatilor si senatorilor de la PSD a inceput o data cu motiunea de cenzura la adresa guvernului Boc I. Motivele "migratorilor" au fost diverse: fie au refuzat sa voteze motiunea si, la amenintarile conducerii PSD, au parasit partidul, fie si-au prezentat public sustinerea fata de Traian Basescu in campania electorala, fie au fost demisi din functii de conducere de camarila lui Mircea Geoana.

Din cele 164 de mandate castigate de PSD la alegerile din 2008, s-au pierdut, pe parcurs, 13 - 9 deputati si 4 senatori.

Fosti deputati PSD:

  1. Gabriel Oprea
  2. Eugen Nicolicea
  3. Marian Bobes
  4. Gheorghe Zoicas
  5. Vasile Soporan
  6. Razvan Turea
  7. Gabriel Tita-Nicolescu
  8. Valeriu Steriu
  9. Tudor Ciuhodaru

Fosti senatori PSD:

  1. Anghel Iordanescu
  2. Sorin Chivu
  3. Laurentiu Chirvasuta
  4. Corneliu Grosu

PNL, - minus 14 mandate

Liberalii au pierdut 14 mandate pe parcursul unui singur an, de la alegerile parlamentare. In 2008, PNL obtinuse prin alegeri 92 de mandate, dintre care 64 deputati si 28 de senatori. Tot in contextul motiunii de cenzura si facand alianta de conjunctura cu PSD, 10 deputati si 4 senatori au parasit grupurile PNL. Cea mai mare parte a migratorilor a refuzat sa voteze motiunea de cenzura, fiind demisi de conducerea PNL sau parasind partidul inainte de a fi dati afara. De altfel, cea mai mare parte a acestora a ajuns sa activeze in grupul independentilor si doar 3 s-au inscris in PD-L. In prezent, PNL are 78 de mandate.

Fosti deputati PNL:

  1. Gheorghe Coroama
  2. Elena Cristina Dobre
  3. Dan Mihai Marian
  4. Ion Tabugan
  5. Dan Pasat
  6. Ion Cristian Burlacu
  7. Neculai Rebenciuc
  8. Mircea Irimescu

Fosti senatori PNL:

  1. Liviu Campanu
  2. Ovidiu Marcutianu
  3. Mircea Cezar Magureanu
  4. Aurelian Tiberiu Prodan

PD-L a castigat 4 mandate

PD-L a intrat in Parlament cu 167 de mandate, dintre care 115 deputati si 52 de senatori. Democrat liberalii au reusit sa valideze Guvernul actual cu ajutorul migratorilor de la cele doua partide de opozitie, PSD si PNL. Chiar daca PD-L a cooptat doar patru parlamentari in randurile lui, s-a folosit de ceilalti independenti. Practic, votul migratorilor politici care se regasesc in cea mai parte in grupul independentilor a inclinat balanta in Parlament in favoarea PD-L si in defavoarea celor doua partide din opozitie, PSD si PNL.

Cei 4 deputati primiti de PD-L:

  1. Ion Cristian Burlacu
  2. Elena Cristina Dobre
  3. Dan Mihai Marian
  4. Tiberiu Aurelian Prodan.

Independentii

Grupul independentilor s-a format in toamna anului 2009 si este compus din deputati si senatori de la PSD si PNL. Initial, au fost 24 de parlamentari independenti, dintre care patru au parasit grupul si s-au inscris in PD-L. In ianuarie 2010, alti 3 parlamentari si-au anuntat apartenenta la grupul independentilor. Este vorba de doi deputati si un senator din randurile social democratilor: Tudor Ciuhodaru, Valeriu Steriu si Corneliu Grosu. In prezent, grupul independentilor numara 23 de parlamentari.

Deputati:

  1. Gabriel Oprea
  2. Eugen Nicolicea
  3. Marian Bobes
  4. Gheorghe Zoicas
  5. Vasile Soporan
  6. Razvan Turea
  7. Gabriel Tita-Nicolescu
  8. Valeriu Steriu
  9. Tudor Ciuhodaru
  10. Gheorghe Coroama
  11. Ion Tabugan
  12. Dan Pasat
  13. Neculai Rebenciuc
  14. Mircea Irimescu

Senatori

  1. Liviu Campanu
  2. Ovidiu Marcutianu
  3. Mircea Cezar Magureanu
  4. Aurelian Tiberiu Prodan
  5. Anghel Iordanescu
  6. Sorin Chivu
  7. Laurentiu Chirvasuta
  8. Corneliu Grosu
  9. Sorin Serioja