Institutul de Studii Social Democrate "Ovidiu Sincai", condus de eurodeputatul Adrian Severin, a dat publicitatii, duminica, un raport de analiza a alegerilor prezidentiale de la finalul anului trecut, intitulat "Cezarul a invins! Ce inseamna? Ce urmeaza? Ce facem?", una dintre concluziile documentului fiind aceea ca PSD a pierdut alegerile din vina lui Mircea Geoana.

  • „Zmeura de aur a alegerilor prezidentiale trebuie impartita de Mircea Geoana, care nu a reusit sa fructifice avantajul strategic oferit de alianta cu PNL (avand 7-8 procente inainte de a intra in ultima saptamana de campanie) si Sorin Oprescu, acesta irosindu-si capitalul de popularitate printr-o candidatura neinspirata si o campanie electorala modesta", se arata in document.
  • "Esecul lui Mircea Geoana din finala a survenit in conditiile in care a avut un suport politic foarte larg, de care candidatul din 2004, Adrian Nastase, nu a beneficiat in turul al II-lea. De asemenea, in timp ce Adrian Nastase a inregistrat in turul I al alegerilor prezidentiale (pe care l-a si castigat) 41% cand PSD era creditat cu 36%, Mircea Geoana nu a reusit sa atraga tot electoratul PSD, fiind la 2-3% sub plafonul partidului. In turul al II-lea Adrian Nastase a intrat din pozitia unui lider de partid acuzat (pe nedrept) de fraudarea alegerilor, in vreme ce Mircea Geoana a beneficiat de sustinerea din partea PNL, UDMR si a unei bune parti din mass-media. In sinteza, Adrian Nastase a pierdut in conditiile in care PSD era izolat pe scena politica, iar o parte din liderii partidului nu erau interesati in castigarea presedintiei Romaniei. Mircea Geoana a pierdut, chiar daca numai la limita, cu tot suportul acordat de o coalitie foarte ampla in cadrul careia PSD l-a sustinut cu toata forta", se arata in raport.
  • Autorii studiului remarca faptul ca rezultatul recentelor alegeri redeschide lupta pentru sefia PSD: "Pierderea pe ultimii metri ai cursei electorale a functiei prezidentiale si consecinta sa directa, ramanerea PSD in opozitie, redeschide lupta pentru conducerea partidului si definirea unor noi linii politice. infrangerea lui Mircea Geoana (mai ales in conditiile in care a avut loc) nu reprezinta doar o pierdere personala ci si o pierdere majora pentru PSD, pentru membrii impresionantei coalitii care l-a sustinut si pentru Romania. Sursa si simbol al acestei pierderi, Mircea Geoana nu poate ramane in afara raspunderii,continuand ".
  • "PSD a pierdut si aceasta, in primul rand, din cauza stilului de conducere si a personalitatii lui Mircea Geoana (si a principalilor lideri care l-au sustinut), ceea ce face ca pastrarea acestuia in fruntea partidului sa impiedice lansarea reformei, iar retragerea sa (de altfel promisa, in cazul pierderii alegerilor prezidentiale si perfect coerenta cu practica democratiilor consolidate) premisa sau inceputul reformei. Pe de alta parte, esential este ca pastrarea sau schimbarea conducerii nu sunt premii sau sanctiuni pentru performantele sau erorile trecute. Trecutul ofera doar indicii de la care pornind se poate aprecia folosul pe care un lider il poate aduce in viitor celor pe care ii conduce", concluzioneaza autorii raportului, adaugand ca "dezbaterea asupra inlocuirii lui Mircea Geoana trebuie sa fie rationala, iar nu emotionala".
  • In raport se mai arata ca o decizie asupra oportunitatii ramanerii lui Geoana la conducerea PSD ar trebui sa tina cont de raspunsul la cateva intrebari: "1) Poate fi Mircea Geoana desemnat in viitor drept candidat cu sanse al PSD pentru alegerile prezidentiale, in conditiile in care legaturile sale cu lumea interlopa nu pot fi elucidate? (Spre deosebire de politicienii acuzati pentru coruptie, care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si isi pot dovedi inocenta in fata curtilor de judecata, natura relatiei dintre Mircea Geoana si Sorin Ovidiu Vantu nu poate fi elucidata prin nicio procedura publica si ea va fi un handicap atata timp cat sutele de mii de victime ale FNI nu vor fi despagubite.) 2) Poate fi Mircea Geoana o locomotiva electorala pentru PSD in viitor, obtinand un procent de sustinere populara peste cel cu care este creditat partidul, in masura in care in trecut nu a fost niciodata intr-o asemenea pozitie? 3) Va putea Mircea Geoana sa mai mobilizeze coalitia care l-a sprijinit in alegerile prezidentiale din 2009, in conditiile in care viitorul sau contracandidat nu va mai fi Traian Basescu? 4) Poate fi Mircea Geoana cel mai bun negociator cu Traian Basescu si PD-L, in masura in care se va decide asocierea cu acestia la guvernare, ori se va dori stabilirea unui aranjament onorabil pentru protejarea alesilor locali ai PSD, in conditiile in care se va prezenta la asemenea negocieri de pe pozitia invinsului? 5) Va putea Mircea Geoana sa se opuna eficient si credibil modificarii Constitutiei, in sensul slabirii Parlamentului si promovarii unui stat autoritar prezidentialist, in conditiile in care a promis public ca va sustine si aplica reformele promovate de Presedintele Basescu? 6) Poate Mircea Geoana sa mentina unitatea PSD, in conditiile in care nu poate oferi pe termen scurt si mediu, nici o opozitie eficienta, celor care o doresc, nici revenirea la guvernare, celor care o reclama?".
  • "Daca majoritatea acestor intrebari primeste un raspuns negativ, inseamna ca schimbarea lavarful PSD este singura care poate oferi sansa unei noi dinamici acestui partid si este cu atat mai bine cu cat ea are loc mai repede. Pe un atare fundal, chiar daca posibilii candidati ar avea calitati individuale mai mici decat Mircea Geoana, pastrarea status quo-ului este solutia cea mai proasta, intrucat ea lipseste de dinamica procesul necesar de reformare interna si de negocieri politice", concluzioneaza autorii documentului.
  • "Mircea Geoana nu va putea fi, practic, candidat pentru alegerile din 2014, in conditiile in care in 2009 a pierdut din cauza propriilor greseli si vulnerabilitati, desi a avut in sprijin cea mai larga coalitie de sustinere din istoria ultimelor trei alegeri prezidentiale. Vulnerabilitatile sale dupa prezidentialele din 2009 nu vor putea fi estompate de timp si sunt aproape imposibil de compensat prin alte mijloace in constructia unei noi candidaturi. Este de presupus ca batalia in competitia prezidentiala din 2014 se va da intre cei mai puternici siproeminenti candidati ai PD-L, PSD, PNL de la acea data (fara ca acestia sa fie obligatoriu presedintii partidelor respective). Din randurile lor va lipsi Traian Basescu, cel care la acea data va fi consumat doua mandate. (Este de neconceput ca Traian Basescu ar putea modifica Constitutia spre a-i permite o noua candidatura, facand ceea ce nici macar Vladimir Putin nu a indraznit.)", este o alta concluzie a raportului.