Presedintele Partidului Conservator, Daniela Popa, a primit, miercuri dimineata, avizul comisiilor parlamentare de buget-finanţe si economice pentru a deveni membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, anunta Mediafax. Daniela Popa mai trebuie sa primeasca acum si votul camerelor reunite ale Parlamentului.

Potrivit legii, pentru a face parte din Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Daniela Popa trebuie sa renunte la calitatea de parlamentar si de membru al Partidului Conservator.

Daniela Popa anuntase, inca de marti, ca intentioneaza sa renunte la calitatea de deputat si de presedinte al PC, daca va primi avizul Parlamentului pentru a face parte din CSA. Acest lucru inseamna ca bucurestenii din sectorul 4, colegiul uninominal nr.19, reprezentat in Camera Deputatilor de Daniela Popa, s-ar putea prezenta la vot in cursul acestui an.

"Renunt dupa 20 de ani de politica. Am cinci mandate de parlamentar", declara marti Daniela Popa, adaugand ca "provocarea si ceva nou" o determina sa faca acest pas.

Potrivit legii, "membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comisiilor reunite pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor. Presedintele si vicepresedintele se nominalizeaza pe functii in lista de propuneri care se supune spre aprobare Parlamentului." (Detalii aici)

In Consiliul CSA expira un singur mandat, cel al Aureliei Cristea, propusa la vremea respectiva conform algoritmului politic de catre PSD. Conform legii, Parlamentul isi numeste reprezentanti in Consiliul CSA. Astfel, partidele parlamentare isi nominalizeaza favoritii prin negocieri care au la baza algoritmul politic calculat prin numarul de mandate obtinute.

Postul care exprira in curand in CSA apartine Aliantei PSD+PC. Sursele Hotnews.ro sustin ca PSD ar fi dorit sa o pastreze in functie pe Aurelia Cristea dar, in acelasi timp, prin rotatie si conform intelegerii initiale cu PC, viitorul mandat le-a revenit conservatorilor, care au sustinut-o pe Daniela Popa.

  • Alegeri in sectorul 4?

HotNews.ro anunta, marti, ca partidele parlamentare isi cauta deja candidatul pentru fotoliul de deputat in circumscriptia uninominala 19 din sectorul 4, care ar putea ramane vacant in urma retragerii Danielei Popa, pe care calitatea de membru al CSA ar obliga-o sa renunte la toate functiile politice pe care le detine.

Conservatorii sustin ca nu s-au gandit la un candidat pentru colegiul respectiv si asta pentru ca Daniela Popa nu s-a hotarat daca accepta sau nu. La bursa zvonurilor, neoficial este vehiculat numele fostei sefe de la Loteria Romana, Liliana Ghervasuc.

In ceea ce ii priveste pe social-democrati, si acestia si-ar dori sa aiba un candidat propriu la alegerile din sectorul 4. Conform lui Victor Ponta, la nivelul conducerii nu s-a discutat inca o astfel de decizie. "O sa analizam impreuna cu cei de la PC. Este normal sa discutam pentru ca pana la urma locul, daca ar ramane vacant, nu este neaparat al PC, doar nu se lasa mostenire fotoliul de deputat, nu?", a declarat Ponta pentru Hotnews.ro.

Democrat-liberalii isi cauta si ei un eventual candidat. Potrivit vicepresedintelui PD-L, Sulfina Barbu, la nivelul forului de conducere nu s-a discutat acest subiect deocamdata. Neoficial insa, pe sectorul 4 ar avea atributiuni fostul parlamentar Romeo Raicu (care este si presedintele organizatiei PD-L sector 4) si in sarcina acestuia ar fi nominalizarea unui viitor candidat.

Liberalii sustin ca e mult prea devreme pentru a discuta de o eventuala candidatura pentru postul de deputat al colegiului 19. Varujan Vosganian a declarat ca este mult prea devreme pentru o astfel de decizie, mai ales ca Daniela Popa nu a facut nici o declaratie de retragere din functia de parlamentar.