Presedintele PC Daniela Popa a declarat, marti, ca intentioneaza sa renunte la calitatea de parlamentar si sa iasa din PC daca va fi votata de Parlament pentru functia de membru al Comisiei de Supravegherea Asigurarilor. Popa a spus ca s-a gandit sa candideze pentru postul de membru CSA, iar daca va trece de votul Parlamentului, ea va trebui sa renunte la functia de deputat. Cu alte cuvinte, bucurestenii din sectorul 4, colegiul uninominal nr.19, ar putea sa se prezinte la vot in cursul acestui an. Partidele politice isi cauta deja candidatii pentru postul de deputat de Bucuresti.

"M-am gandit sa candidez, dar nu stiu cand se finalizeaza. Eu am avansat aceasta chestiune", a precizat Popa pentru Mediafax, intrebata despre candidatura sa pentru postul de membru al CSA.

Ea a aratat ca inca nu a fost convocata la audierile din comisiile de buget, finante si ca trebuie sa treaca de audierile din aceste comisii si de votul Parlamentului, iar, apoi, "pasii obligatorii" sunt aceia de a demisiona din Parlament si din partid. "Renunt dupa 20 de ani de politica. Am cinci mandate de parlamentar", a spus Popa, adaugand ca "provocarea si ceva nou" o determina sa faca acest pas.

Comisiile de buget-finante o vor audia miercuri, la ora 8.30, pe Daniela Popa, presedinte al PC, propusa de PSD pentru postul de membru in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a declarat marti, deputatul PSD Vasile Bleotu. Bleotu, membru al Comsiei de buget-finante, a precizat ca parlamentarii din Comisii ii vor audia miercuri si pe candidatii propusi pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Potrivit legii, "membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comisiilor reunite pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor. Presedintele si vicepresedintele se nominalizeaza pe functii in lista de propuneri care se supune spre aprobare Parlamentului." (Detalii aici)

In Consiliul CSA expira un singur mandat, cel al Aureliei Cristea, propusa la vremea respectiva conform algoritmului politic de catre PSD. Conform legii, Parlamentul isi numeste reprezentanti in Consiliul CSA. Astfel partidele parlamentare isi nominalizeaza favoritii prin negocieri care au la baza algoritmul politic calculat prin numarul de mandate obtinute.

Postul care exprira in curand in CSA apartine Aliantei PSD+PC. Sursele Hotnews.ro sustin ca PSD doreste sa o pastreze in functie pe Aurelia Cristea dar, in acelasi timp, prin rotatie si conform intelegerii initiale cu PC, viitorul mandat ar reveni conservatorilor care intentioneaza sa o propuna pe Daniela Popa.

Alegeri in sectorul 4?

In cazul in care aceasta ar fi nominalizata si validata pentru postul respectiv, va trebui sa renunte la toate functiile politice pe care le detine. Cum Daniela Popa este deputat in circumscriptia uninominala 19 din sectorul 4, partidele parlamenatre se pregatesc si isi cauta candidatul pentru fotoliul de deputat care ar putea deveni vacant prin numirea acesteia in Consiliul CSA.

Conservatorii sustin ca nu s-au gandit la un candidat pentru colegiul respectiv si asta pentru ca Daniela Popa nu s-a hotarat daca accepta sau nu. La bursa zvonurilor, neoficial este vehiculat numele fostei sefe de la Loteria Romana, Liliana Ghervasuc.

In ceea ce ii priveste pe social democrati, si acestia si-ar dori sa aiba un candidat propriu la alegerile din sectorul 4. Conform lui Victor Ponta, la nivelul conducerii nu s-a discutat inca o astfel de decizie. "O sa analizam impreuna cu cei de la PC. Este normal sa discutam pentru ca pana la urma locul, daca ar ramane vacant, nu este neaparat al PC, doar nu se lasa mostenire fotoliul de deputat, nu?", a declarat Ponta pentru Hotnews.ro.

Democrat liberalii isi cauta si ei un eventual candidat. Potrivit vicepresedintelui PD-L, Sulfina Barbu, la nivelul forului de conducere nu s-a discuta acest subiect deocamdata.

Neoficial insa, pe sectorul 4 ar avea atributiuni fostul parlamentar Romeo Raicu (care este si presedintele organizatiei PD-L sector 4) si in sarcina acestuia ar fi nominalizarea unui viitor candidat pentru deputatie.

Liberalii sustin ca e mult prea devreme pentru a discuta de o eventuala candidatura pentru postul de deputat al colegiului 19. Varujan Vosganian a declarat ca este mult prea devreme pentru o astfel de decizie, mai ales ca Daniela Popa nu a facut nici o declaratie de retragere din functia de parlamentar.