Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, considera ca regulile economiei de piata nu trebuie sa se refere la creatiile culturale, artistice sau literare, ci ar trebui ca oamenii care le produc sa fie ocrotiti de vitregiile acestei economii, transmite NewsIn.

Marko Bela a declarat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa la Sfantu Gheorghe, ca nu cunoaste inca prea bine ce contine concret proiectul privind retinerea din drepturile de autor, insa il intereseaza si, in plus, va avea o raspundere directa in Guvern in legatura cu domeniile cultura, invatamant si asa mai departe.

“In aceasta privinta am o convingere foarte ferma, si anume ca regulile economiei de piata nu trebuie sa se refere la creatia culturala, la creatia artistica sau cea literara. Cu alte cuvinte, trebuie sa incercam sa ocrotim artistii, creatorii, de vitregiile economiei de piata, mai ales daca ne aflam intr-o situatie de criza”, a declarat Marko Bela.

Pe de alta parte, vicepremierul UDMR a amintit ca, totusi, prin acest proiect s-ar incerca rezolvarea problemei pensiilor in cazul unor profesii liberale, iar aceasta problema e reala si importanta.

"Sa vedem cum poate fi rezolvata, dar nicicum n-as accepta ca, tocmai intr-o perioada de criza, sa ne atingem de veniturile creatorilor si sa incercam sa diminuam veniturile lor, dar problema pensiilor este una reala, intr-adevar”, a mai spus Marko.

Proiectul Legii pensiilor, care urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

Presedintele UDMR Marko Bela a participat, sambata, la investirea in functie a prefectului Gyorgy Ervin, fost subprefect. Gyorgy Ervin, care l-a inlocuit in functie pe juristul Codrin Munteanu, a fost numit la propunerea Uniunii si se afla la cel de-al doilea mandat de prefect.