Comisiile de buget-finante au respins sambata proiectul de buget al Curtii Constitutionale, parlamentarii apreciind ca alocarile bugetare pentru CCR, majorate cu 59%, sunt exagerate, informeaza NewsIn. Propunerea de buget a CCR in forma inaintata de Guvern a fost respinsa prin vot, 18 parlamentari votand "pentru" iar 22 "impotriva".

Secterarul general al CCR si principalul ordonator de credite, Ruxandra Sabareanu, a precizat, la inceputul dezbaterilor, ca CCR nu are absolut niciun fel de propuneri sau obiectiuni si este satisfacuta cu proiectul de buget care a fost comunicat de Minsterul Finantelor. Afirmatia sa l-a determinat pe senatorul liberal Dan Radu Rusanu sa intrebe daca CCR are cresteri la cheltuielile de personal, aratand ca altfel nu se explica satisfactia institutiei fata de alocarile bugetare elaborate de Guvern.

"Pentru anul 2010 sunt bugetate cresterile salariale. Cresterile salariale prevazute in bugetul CCR sunt aceleasi ca si pentru autoritatea judecatotreasca, in sensul ca magistratilor li se socoteste un spor de confidentialitate de 15% si un spor de risc si suprasolicitare neurospsihica pe care pana acum magistratii CCR nu l-au avut. Este prima data cand acest spor le este calculat", a explicat ordonatorul de credite al Curtii Constitutionale.

Secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a explicat ca aceste cresteri salariale sunt prevazute in Legea 330 si incluse in buget. La intrebarea social-democratului Petre Petrescu, secretarul general al CCR a explicat ca bugetul institutiei a crescut cu 59% fata de 2009.

"In structura CCR sunt mai multe categorii de personal, nu toate beneficiaza de asemenea cresteri salariale. In privinta magistratilor, si aceasta inseamna judecatorii CCR si magistrati asistenti, in privinta lor s-au calculat aceste cresteri salariale constand in sporuri de confidentialitate si pentru suprasolicitare neuropsihica, acestea decurgand din Legea 330/2009 ale carei prevederi speciale au intrat in vigoare la trei zile de la data intrarii in vigoare a legii. Pentru ceilalti angajati nu sunt calculate asemenea cresteri", a continuat Sabareanu sa justifice cresterile din buget.

"Pe total cheltuieli la Curtea Constitutionala exista o crestere de 59,08%, pe cheltuielile personale 50.08%, pe bunuri si servicii 34%, pe alte transferuri o crestere de 9%, pe asistenta sociala 59%, pe servicii publice generale 59%. Pe scurt, ne surprindeti doamna secretar general, sunteti primul ordonator de credit care veniti cu astfel de cresteri, nu numai legat de cheltuielile de personal pe care dumneavoastra le-ati justificat, legat de niste chestii pe care nu stiu sa le explic, ajutoare sociale in numerar, crestere cu 60%. Domnule Gherghina, cred ca ar trebui sa interveniti, sa ne dati o mana de ajutor, cum e cu treaba aia cu FMI, cu limitarile, cu criza? Am inteles pe partea cu cheltuieli de personal ca sunt impuse, sunt hotarari judecatoresti, dar pe partea de cheltuieli materiale cine v-a impus sa dati astfel de cresteri?", a intervenit presedintele de sedinta, Viorel Stefan.

Gherghina a explicat ca CCR are aceeasi problema ca si Ministerul Justitiei, si anume cheltuielile de transmitere a citatiilor. "Numai in primele luni ale anului 2009, CCR emisese peste 19.000 de citatii, fapt care ne-a silit ca pentru cauzele in care sunt foarte multi autori ai exceptiilor de neconstitutionalitate sa facem publicitate pe site pentru ca nu mai aveam bani pentru citatii. CCR, prin procedura ei, trebuie sa instiinteze partile ca orice instanta judecatoreasca", a explicat si reprezentantul Curtii.

"Noi constatam o generozitate de neexplicat in legatura cu modul cum s-a construit aceasta proiectie", a intervenit Stefan. Deputatul PSD Petre Petrescu a invocat "stransul curelei" clamat de Ministerul Finantelor la fiecare amendament care presupunea cheltuieli in plus fata de cele prevaute de Guvern. "Suntem de doua sau trei zile aici si am inteles de la Ministerul Finantelor si Guvern ca noi construim in 2010 un buget de criza in care toata lumea trebuie sa stranga cureaua, eu sunt de acord si nu am comentat acolo unde domnul ministru a explicat ca exista hotarari judecatoresti, dar am inteles ca acesti bani au fost preluati la Ministerul Finantelor. Ma mira ca mi se cere sa votez un buget in care toata constructia de pana acum este data peste cap si nu am inteles: am o crestere de 59%. Daca este real, ori noi am fost iresponsabil anul trecut cand am votat bugetul CCR si am alocat resurse insuficiente si atunci ma mir de ce in 2009 Curtea nu a intrat in faliment. Iar in 2010 vii cu o crestere de 59%, cand ieri cand a cerut un amnedament pentru salariile oamenilor din consiliile locale mi s-a ras in fata. Voi vota impotriva acestui buget", a spus Petrescu.

Propunerea de buget a CCR a primit 22 voturi "impotriva" si 18 "pentru"