Programul "Prima Casa" continua si anul acesta, dar va pune accent pe finantarea locuintelor construite de la zero. Declaratia ii apartine premierului Emil Boc, care a explicat ca despre reluarea programului se va discuta in sedinta de guvern de miercuri, informeaza NewsIn. "Programul «Prima Casa» va continua, dar va fi restructurat astfel incat sa putem pune un accent si mai mare pe locuinte care se construiesc de la zero", a declarat Emil Boc.

La sfarsitul lunii decembrie, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a informat bancile ca nu va mai primi dosare pentru inscrierea in Programul "Prima Casa" incepand cu data de 1 ianuarie 2010. Presedintele Fondului, Aurel Saramet, a declarat ca motivul este acela ca Guvernul nu a aprobat niciun act care sa fixeze noul cadru legal pentru program, in 2010. Totodata, el a aratat ca plafonul de un miliard euro pentru programul "Prima Casa", aprobat initial pentru 2009, trebuie realocat astfel incat sa poata fi folosit si in 2010.

Pana in prezent, Fondul a dat garantii in valoare de circa 480 milioane euro pentru creditele acordate prin "Prima Casa", restul de 520 milioane euro din plafon ramanand astfel neutilizate inca.

Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in urma cu aproape doua saptamani ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu numai sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor, insa autoritatile romane ar trebui sa discute o astfel de modificare si cu Fondul Monetar International si CE.