Campania electorala pentru Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor a inceput, sambata, in Bucuresti. Liberalul Radu Stroe si democrat-liberalul Honorius Prigoana se vor infrunta pentru locul de deputat ramas vacant dupa ce Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al Bancii Nationale. Campania electorala se va termina sambata, 16 ianuarie, la ora 7.

Prezenta lui Honorius Prigoana la scrutinul din 17 ianuarie a fost inconjurata de controverse. Candidatura sa, depusa la 28 decembrie, o inlocuieste pe cea a lui Viorel Tudorache, care fusese inregistrata la BEM la 24 decembrie, fiind semnata, conform procedurilor, de catre presedintele PDL, Emil Boc.

Viorel Tudorache a declarat ca si-a retras candidatura la alegerile parlamentare din Colegiul 1 al Capitalei in urma unei discutii cu Emil Boc, care i-a explicat ca Biroul Permanent al partidului a decis sa-l sustina pe Honorius Prigoana.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ca desemnarea lui Honorius Prigoana drept candidat al PDL pentru Colegiul 1 reprezinta "varianta buna", dupa ce democrat-liberalii i-ar fi propus sa candideze lui Ionut Popescu, dar fara succes.

Blaga a spus ca "nici pe departe" nu poate fi considerata "o rasplata" pentru contributia omului de afaceri si deputatului PDL Silviu Prigoana nominalizarea fiului sau, Honorius, drept candidat al PDL in Colegiul 1. "Poate rasplata pentru Honorius, care in campania prezidentiala a muncit enorm", a mai spus Blaga.

Honorius Prigoana a declarat ca principalul sau atu este ca, desi este tanar, a muncit mult, de la 12 ani, ca are studii care au "cantarit in decizia" PDL si ca isi va finanta singur campania. "Am o oarecare notorietate, nu cred ca trebuie sa investesc foarte mult in aceasta campanie", a spus el.

Prigoana se va infrunta cu Radu Stroe, secretarul general al PNL, sustinut si de PSD.

Candidatura lui Remus Cernea (Partidul Verde) a fost repinsa de AEP, deoarece, potrivit Legii nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, la alegerile partiale pot participa numai candidati ai partidelor politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale, din 2008, au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau intr-o alianta politica ori electorala.

Fiecare candidat a trebuit sa depuna in contul Autoritatii Electorale Permanente 5 salarii brute pe tara. Valoarea salariului minim brut pe tara este cea in vigoare la data de 1 ianuarie a anului 2009.

Alegerile anticipate in colegiul uninominal 1 din sectorul I al Capitalei se organizeaza dupa ce liberalul Bogdan Olteanu a demisionat din Parlament, intrucat a fost desemnat membru in CA al BNR. Legea privind Statutul BNR prevede ca membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei nu pot fi deputati ori senatori, membri ai unui partid politic si nu pot face parte din autoritatea judecatoreasca sau din administratia publica.