Traian Basescu a explicat miercuri, in cadrul ceremoniei de instalare a ministrului Apararii, ca l-a avansat in grad pe Gabriel Oprea datorita unei intamplari: "Este primul ministru de Interne care a venit la mine si a spus: "Domnule presedinte renunt la functie pentru ca... si acest pentru ca insemna refuzul de a numi oameni incompetenti, dar pe criterii politice", a declarat seful statului.

In anul 2010 misiunile Armatei romane vor creste, vor fi suplimentate trupele in teatrul de operatiuni din Afganistan, iar resursa financiara pentru acest lucru nu este cuprinsa in bugetul MApN, ci se afla la dispozitia primului ministru, a subliniat presedintele Basescu.

Cea mai importanta problema cu care se va confrunta armata in 2010 va fi lipsa resurselor, a declarat la randul sau Gabriel Oprea:

"Nu am venit aici pentru functie, am venit aici pentru ca stiu care sunt problemele armatei. Sunt pregatit sa ma lupt pentru a rezolva problemele armatei si sunt sustinut de primul-ministru", a declarat Gabriel Oprea, care a spus ca in 2010 cea mai importanta problema cu care se va confrunta armata va fi lipsa resurselor. "In 2010, problema cea mai serioasa a Armatei Romane va fi lipsa resurselor. Este un an greu pentru toti romanii, dar in acest an greu nu trebuie sa-i lasam in urma pe militarii romani angajati in teatrele de operatii. Gandul meu se indreapta astazi, la numirea in functie, catre militarii romani dislocati in Afganistan si in alte teatre de operatii", a spus Oprea.